Hoofd personeelszaken: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Hoofd personeelszaken: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Hoofd personeelszaken. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Hoofd personeelszaken nodig heeft.



Wat doet een Hoofd personeelszaken? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Hoofd personeelszaken?

De taken van de afdeling personeelszaken zijn het adviseren, begeleiden en informeren, maar ook het ondersteunen van leidinggevenden en medewerkers op het gebied van arbeidsvoorwaarden en  personeelsbeleid.

Als Hoofd Personeelszaken werk je op de afdeling personeelszaken en ondersteun en adviseer je directie en management bij het ontwikkelen en uitvoeren van de P&O strategie van de organisatie. Hiervoor moet je problemen en behoeftes kunnen herkennen en daarvoor oplossingen bedenken. Verder is het als Hoofd Personeelszaken belangrijk dat je nieuwe ontwikkelingen op het vakgebied van personeel en arbeid in de gaten houdt en deze implementeert in het beleid van de organisatie waarvoor je werkt.

Vaak ben je als Hoofd Personeelszaken ook lid van het managementteam en denk je dus mee over het ontwikkelen van de organisatie. Ook kom je met voorstellen die kunnen leiden tot het verbeteren van de P&O strategie. Je hebt als Hoofd Personeelszaken de leiding over een team van medewerkers die zich allemaal bezig houden met verschillende aspecten van de afdeling personeelszaken. Je stuurt hen aan, en advisereert en begeleidt hen bij de uitvoering van hun dagelijkse werkzaamheden. 

Past het beroep Hoofd personeelszaken bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Hoofd personeelszaken

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Hoofd Personeel en Organisatie, human resource manager, HR director


Vacatures Hoofd personeelszaken

Op zoek naar een nieuwe baan als Hoofd personeelszaken? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hoofd personeelszaken. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Hoofd personeelszaken per ervaringsniveau

junior Hoofd personeelszaken vacatures startend Hoofd personeelszaken vacatures senior Hoofd personeelszaken vacatures beginnend Hoofd personeelszaken vacatures trainee Hoofd personeelszaken vacatures leidinggevend Hoofd personeelszaken vacatures medior Hoofd personeelszaken vacatures aankomend Hoofd personeelszaken vacatures ervaren Hoofd personeelszaken vacatures leerling Hoofd personeelszaken vacatures vacatures omscholen tot Hoofd personeelszaken vacatures opleiding tot Hoofd personeelszaken

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Hoofd personeelszaken

Wat verdient een Hoofd personeelszaken?

Als Hoofd Personeelszaken verdien je zo rond de €5000 tot €5500 bruto per maand. Dit salaris is wel zeer afhankelijk van de opleiding je die je hebt gevolgd en het aantal jaren ervaring dat je hebt.

Heb je namelijk een WO opleiding gevolgd dan zal je salaris waarschijnlijk hoger liggen dan dat van iemand met HBO niveau. Dit geldt ook voor het aantal jaren ervaring dat iemand heeft. Verder kan het ook meespelen bij welke organisatie je werkzaam bent. Het ene bedrijf zal misschien meer betalen dan het andere bedrijf. Ook over de secundaire arbeidsvoorwaarden valt niks met zekerheid te zeggen.

Salarisschaal Hoofd personeelszaken

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Hoofd personeelszaken

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Hoofd personeelszaken


Bekijk het salaris Hoofd personeelszaken per ervaringsniveau

Salaris junior Hoofd personeelszaken Wat verdient een startend Hoofd personeelszaken? Wat is het loon senior Hoofd personeelszaken? beginnend Hoofd personeelszaken salaris Maximaal salaris trainee Hoofd personeelszaken Hoeveel verdient een leidinggevend Hoofd personeelszaken? Wat is het salaris van een medior Hoofd personeelszaken? Salaris aankomend Hoofd personeelszaken Wat verdient een ervaren Hoofd personeelszaken? Welk salaris krijgt een leerling Hoofd personeelszaken?


Hoofd personeelszaken worden: Opleidingen tot Hoofd personeelszaken

Wil je Hoofd personeelszaken worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Hoofd personeelszaken.

Hoe word je een Hoofd personeelszaken? 

Om Hoofd Personeelszaken te worden zul je een opleiding moeten doen die te maken heeft met personeelszaken. Een goede mogelijkheid is Personeel en Arbeid (HBO). Verder kun je ook op WO niveau een opleiding volgen, namelijk de opleiding Personeelswetenschappen. Deze opleidingen bereiden je uitstekend voor op je werk als Hoofd Personeelszaken en er komen veel aspecten van het personeelsmanagement aan bod.

Deze opleidingen bieden je ook de mogelijkheid om een uitgebreide scholing op het gebied van personeelsmanagement te krijgen zodat het mogelijk is om nog door te stromen naar andere soorten beroepen binnen de sector personeelszaken.

Opleidingen Hoofd personeelszaken

Van opleiden naar oplossen | HR | HRM | L&D | HRD | Leren
Leer samen met L&D vakgenoten nog beter tot de kern van het vraagstuk te komen! Herkenbaar? Je klant ervaart een probleem, denkt te weten wat de oorzaak is en heeft …
Van opleiden naar oplossen | HR | HRM | L&D | HRD | Leren
Basiscursus OR en HRM: sociaal beleid in organisaties
Basisbeginselen van HR-beleid: sociaal beleid in organisaties Een OR heeft een belangrijke taak als het gaat om HR-beleid. Beslissingen op dit terrein raken vaak direct belangen van mens en organisatie. …
Basiscursus OR en HRM: sociaal beleid in organisaties
Hoger Personeelsmanagement HRM
Hoger Personeelsmanagement HRM De opleiding Hoger Personeelsmanagement HRM is een zeer praktijkgerichte opleiding die u opleidt tot het in korte tijd behalen van het diploma Hoger Personeelsmanagement HRM. De zeer …
Hoger Personeelsmanagement HRM
E-Learning De Lerende Organisatie #Strategisch HRM #HRD
Wil je Human Resource Management (HRM) binnen jouw organisatie stevig op de kaart zetten? Wil je ook met Strategisch HRM en Human Resource Development (HRD) bezig zijn, maar ontbreekt het …
E-Learning De Lerende Organisatie #Strategisch HRM #HRD
Personeelsmanagement (HRM) (ook online virtual classroom)
In deze opleiding ontwikkel je een brede strategische kennis op het gebied van P&O en HRM. De laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied passeren de revue. Als dit je aanspreekt, dan …
Personeelsmanagement (HRM) (ook online virtual classroom)



Hoofd personeelszaken worden: Omscholen tot Hoofd personeelszaken

Als je je wilt omscholen tot Hoofd personeelszaken is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Hoofd personeelszaken zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Hoofd personeelszaken dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Hoofd personeelszaken

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Hoofd personeelszaken

Als je Hoofd personeelszaken wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Hoofd personeelszaken zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Hoofd personeelszaken

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Hoofd personeelszaken?


Competenties en Vaardigheden Hoofd personeelszaken:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Hoofd personeelszaken.

Welke competenties heeft een Hoofd personeelszaken nodig?

Een Hoofd personeelszaken heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Conceptueel denken
Conceptueel denken

Steekwoorden: creativiteit, analytisch vermogen, legt verbanden, concepten

Omschrijving

Deze mensen hebben het vermogen om in concepten te denken. Bij een probleem zien zij vrijwel meteen verschillende oplossingen en vormen ze hierbij een duidelijk beeld. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende oogpunten en komen met die informatie tot de beste oplossing. Naderhand evalueren zij deze oplossing grondig en kijken ze wat er eventueel nog meer mogelijk is. Ze bedenken constant nieuwe concepten voor verschillende problemen.

Sterke punten
Een sterk punt van deze mensen is hun creativiteit. Daarnaast hebben ze over het algemeen een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken en komen dan met meerdere creatieve oplossingen.

Zwakke punten
De creatieve ideeën die deze mensen hebben, kunnen onpraktisch zijn. Zij hebben veel verschillende oplossingen en concepten in hun hoofd, maar deze zijn niet altijd uitvoerbaar. Deze creativiteit kan ook er ook voor zorgen dat deze mensen ‘zweverig’ overkomen.

Leiderschap
Leiderschap

Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen

Omschrijving

Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.

Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.

Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt. 

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Hoofd personeelszaken

 • Verbanden leggen
 • Creatief denken
 • Verbeeldingskracht
 • Leiding geven
 • Plannen
 • Motiveren
 • Voorbereiden
 • Methodisch werken
 • Prioriteiten stellen
 • Sensitiviteit
 • Bemiddelen
 • Gezamenlijk resultaat

Persoonlijkheid en Eigenschappen Hoofd personeelszaken

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Hoofd personeelszaken passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Hoofd personeelszaken nodig? 

Als Hoofd Personeelszaken is het belangrijk dat je een zekere mate van zelfverzekerdheid uitstraalt. Je stuurt een team aan en adviseert ook veel werknemers. Het is dan wel belangrijk dat mensen het gevoel krijgen dat je achter je advies staat en dat je dat uitstraalt (Succesvolle werker). Daarnaast is het erg belangrijk om gezaghebbend te zijn. Je zal een zekere mate van gezag moeten uitstralen om te zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. Verder kan het van pas komen als je direct bent. Dit zorgt ervoor dat dingen opgepikt worden en duidelijker worden voor andere werknemers (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Hoofd personeelszaken


Eigenschappen Hoofd personeelszaken

 • Zelfverzekerd
 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Enthousiast
 • Ondernemend



Arbeidsmarktperspectief Hoofd personeelszaken

Wat zijn de baankansen voor een Hoofd personeelszaken?

Over het arbeidsmarktperspectief van een Hoofd Personeelszaken is weinig te zeggen.

Er wordt steeds meer aandacht besteed in bedrijven aan de kwaliteit van personeelsmanagement, dus er is wel een blijvende vraag naar mensen die werken in personeelszaken. De doorgroeimogelijkheden van het Hoofd Personeelszaken zijn over het algemeen goed omdat, ze vaak een opleiding hebben gevolgd als Personeel & Arbeid of Personeelswetenschappen. Met deze opleidingen bestaat er een breed scala aan potentiële werkgevers. Je zou als Hoofd Personeelszaken eventueel kunnen doorstromen naar een functie als HR manager

De actuele kans op werk voor een Hoofd personeelszaken

Het beroep Hoofd personeelszaken is onderdeel van de beroepsfamilie Managers personeel en organisatie. De kans op werk voor de beroepsfamilie Managers personeel en organisatie is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

51

Baankans Hoofd personeelszaken

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Hoofd personeelszaken

Je kunt als Hoofd personeelszaken een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Hoofd personeelszaken is onderdeel van de beroepsfamilie Managers personeel en organisatie. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Hoofd personeelszaken


Organisaties waar een Hoofd personeelszaken werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Hoofd personeelszaken meestal werkt.

Waar werkt een Hoofd personeelszaken?

Als Hoofd Personeelszaken kun je zowel werkzaam zijn in de profit sector als in de non-profit sector. Dit komt omdat bijna alle organisaties een afdeling personeelszaken hebben en die moet aangestuurd worden door een Hoofd Personeelszaken. Je kunt dus bijvoorbeeld aan de slag bij een commercieel bedrijf maar het kan ook zijn dat je bij een zorginstelling gaat werken of voor een goed doel.

Meer weten over werken in de Human Resource Management (HR)?

Bekijk werken in Human Resource Management (HR)

Netwerk Hoofd personeelszaken

Met wie werkt een Hoofd personeelszaken samen? 

Als Hoofd Personeelszaken kom je vooral in aanraking met medewerkers van de organisatie waarvoor je werkzaam bent. Je bent voor hen vaak een aanspreekpunt als ze vragen hebben over het personeelsbeleid en problemen op het gebied van personeelsmanagement. Ook stuur je een team aan waarmee je veel in contact staan om te zorgen dat alles in goede banen verloopt. Daarnaast ben je ook een aanspreekpunt voor leidinggevenden en geef je hen ook vaak advies.


 • Medewerker
 • Directielid
Hoofd personeelszaken

Interview met een Hoofd personeelszaken

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Hoofd personeelszaken in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Medewerker
 • Directielid

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €5000 tot €5500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

51



Ga direct naar