Huidtherapeut worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Huidtherapeut worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Huidtherapeut worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Huidtherapeut? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Huidtherapeut goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Huidtherapeut?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Huidtherapeut wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Huidtherapeut.

Alles over hoe je Huidtherapeut kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Huidtherapeut?

Om Huidtherapeut te worden moet je de HBO opleiding Huidtherapie hebben afgerond. Deze opleiding duurt vier jaar.

Een Huidtherapeut moet zich laten registreren als erkende specialist. Dit geeft recht op een beschermde titel.

Welke vaardigheden heb je nodig om Huidtherapeut te worden?

Om Huidtherapeut te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Huidtherapeut zijn Inlevingsvermogen, Analytisch vermogen en Logisch redeneren. Ook zijn Respectvol, Gevoeligheid en Oog voor detail belangrijke vaardigheden als je Huidtherapeut wilt worden. Verder zijn Zorgvuldigheid, Nauwkeurigheid en Analyseren ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Huidtherapeut te worden?

Als je Huidtherapeut wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Huidtherapeut

  • Accuratesse
  • Analytisch
  • Integriteit
  • Luisteren
  • Motiveren
  • Oordeelsvorming
  • Resultaatgerichtheid
  • Sensitiviteit

Welke eigenschappen heb je nodig om Huidtherapeut te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Huidtherapeut te worden zijn Empathie, Behulpzaamheid en Vriendelijkheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel. Daarnaast zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid ook goed van pas komende eigenschappen om Huidtherapeut te kunnen worden.


Met welke persoonstypen kun je Huidtherapeut worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Huidtherapeut. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Huidtherapeut zijn de Gever en de Perfectionist.

Een Huidtherapeut is warm, betrokken en zorgzaam naar zijn patiënten toe en houdt rekening met de behoeften van anderen (Gever).

Ook moet je analytisch en inzichtelijk zijn en nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer).

Opleiding Huidtherapeut

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Huidtherapeut kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Huidtherapeut. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Huidtherapeut. Maar ook cursussen en trainingen voor de Huidtherapeut.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Huidtherapeut

Er zijn geen opleidingen Huidtherapeut aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Huidtherapeut in werkt

Bekijk meer opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen tot Huidtherapeut

Hoe kan je omscholen tot Huidtherapeut? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Huidtherapeut zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Huidtherapeut

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Huidtherapeut?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Huidtherapeut. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Huidtherapeut?

Als je wilt omscholen tot Huidtherapeut is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Huidtherapeut

Wat verdient een Huidtherapeut? Het salaris van een Huidtherapeut begint bij €1950,- bruto per maand. Een ervaren Huidtherapeut verdient tot maximaal €3150,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.