Imker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Imker? Lees de functieomschrijving.

Een imker houdt zich bezig met de domesticatie van bijen, ofwel het immen (ook wel bijenteelt of apicultuur genoemd). Bijen kunnen gehouden worden voor de bestuiving van planten of natuurlijk het winnen van honing en bijenwas. Ook worden dikwijls nevenproducten als honingpastilles en zeep geproduceerd. Van de vier soorten honingbijen kunnen slechts de Apis mellifera en de Apis cerana door de mens worden gehouden.

Verder produceren de bijen van de imker bijenwas, stuifmeel en koninginnegelei. Naast het feit dat de imker zijn bijen inzet voor bijvoorbeeld de bestuiving van land- en tuinbouwgewassen, kunnen imkers ook helpen bij overlast van bijen en deze vervolgens op verantwoordelijke wijze weghalen. 

Bijen worden in Nederland in plaats van in korven vooral in kasten gehouden. Bestuiving onder glas luistert echter nauwer dan het houden van bijen in de openlucht en het aantal bijenvolken (bestaande uit 30.000 tot 50.000 bijen) dat ingezet moet worden verschilt sterk. Dit hangt onder meer af van de teelt, bloeiperiode, oppervlakte en kashoogte. Over het algemeen hebben bijen alleen huisvesting, stuifmeel, nectar en water nodig, wat mogelijk gemaakt wordt door een omgeving met bomen, bloemen en struiken. Water is vrijwel overal in de buurt.

Bijen kunnen dus zowel in de stad gehouden worden (denk aan het landgoed Marlot in Den Haag) als op het land. Het is zelfs mogelijk bijen in een woonwijk te houden. Vaak is de biodiversiteit in de stad toereikend genoeg om de beestjes te kunnen houden. Voor het houden van bijen is echter wel toestemming nodig. De bepalingen per woonplaats vallen onder het geldende APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Hierin worden letterlijk de grenzen afgebakend waarbinnen bijen gehouden mogen worden, zonder dat deze op een manier overlast kunnen vormen voor omwonenden of bijvoorbeeld het verkeer. Nederland kent vandaag de dag een stuk minder imkers dan weleer.

Wil je werken als Imker?

Werk je al als Imker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Imker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Imker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Imker in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Winkel, leverancier, etc.

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1500 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Imker

Wat verdient een Imker?

Het daadwerkelijke salaris van een imker verschilt sterk. Omdat de imker altijd eigen baas is en de redenen van zijn bijenhouden erg verschillen, is een gemiddeld salaris niet direct vast te stellen. Een bedrijfje kan varieren van nauwelijks winstgevend en niet-zelfvoorzienend, waarbij de imker dus ook nevenactiviteiten dient te vervullen, tot zeer winstgevend. In dit laatste geval worden er producten als honing geleverd aan de grotere (reform- of natuur)winkels.

Het salaris van een imker hangt af van het aantal bijenvolken dat hij onderhoudt, de verantwoordelijkheid die hij hiervoor heeft en het aantal jaren ervaring. Wanneer een bedrijfje winstgevend is, kan al snel gedacht worden aan een jaarsalaris van ongeveer tussen de 20.000 en 22.000 tot, wanneer het zeer ervaren bijenhouders en omvangrijke bedrijven betreft, 56.000 euro per jaar.

Salarisschaal Imker

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Imker

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Imker

Hoe goed is de toekomst voor de Imker? 

Eenmaal voor het beroep imker gekozen, bestaan er weinig doorgroeimogelijkheden of arbeidsmarktperspectieven voor een functie buiten dit vakgebied; voor bijvoorbeeld een 'bureaufunctie' in het bedrijfsleven. Dit wil zeggen dat, aangezien dit geen beroep is waar 'relevante' werkervaring mee wordt opgedaan of een speciaal opleidingsniveau voor vereist is, het beroep geen verdere algemene aanvulling op je cv vormt wanneer je een succesvolle zakelijke carriere ambieert. In het vakgebied zelf bestaan er evenmin doorgroeimogelijkheden; er zit geen specialisatie boven of onder deze functie. Het bijenhouden moet vooral een passie zijn voor de imker.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Imker worden: Opleidingen tot Imker

Hoe word je een Imker? 

Voor het beroep 'imker' is geen specifieke opleiding nodig. Wel bestaat er bepaalde 'scholing' over het leren van dit beroep in de vorm van een cursus. Ook dient de imker kennis te hebben van geldende wetten en bepalingen, vastgelegd in het APV. Het feit dat dit beroep geen opleiding behoeft, maakt het ook mogelijk het houden van bijen als hobby te hebben. Het feitelijk leren bijen houden luistert echter zeer nauw.  De zorg voor bijen vereist basiskennis van het leven van een bijenvolk en hoe je met deze beestjes om dient te gaan.

Bijna elke imkersvereniging in Nederland biedt theoretische en praktijkcursussen aan, waarbij het NBV-diploma (Nederlandse Bijenhoudersvereniging) behaald kan worden. Zo gebeurt het bijvoorbeeld dat na enkele theorielessen de cursist (samen met een andere cursist en bijenteeltleraar) een bijenvolk ter oefening mag onderhouden. Na afloop van de cursus kun je besluiten zelf bijen te gaan houden, waarbij het ter verdere lering, maar ook voor het uitwisselen van ervaring, aangeraden wordt lid te worden van een bijenhoudersvereniging.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Imker

Meer opleidingen Imker

Weet je nog niet of je Imker wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Imker of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Imker

Met wie werkt een Imker samen? 

Een imker heeft vooral contact met leveranciers en mede-bijenhouders. Vaak is hij lid van een bijenhoudersvereniging. Hij oefent zijn beroep vooral zelfstandig uit, waardoor hij geen uitgebreid netwerk van collega's heeft. Voor de verkoop van zijn producten heeft hij veel contact met leveranciers, winkeliers of de groothandel.


  • Winkel, leverancier, etc.
Imker


Organisaties waar een Imker werkzaam is

Waar werkt een Imker meestal? 

De imker verkoopt zijn honing en andere producten die de bijen voortbrengen teneinde winst te maken. Naast het feit dat de imker passie moet hebben voor het bijenhouden, berusten verdere commerciele doeleinden vooral op een winstoogmerk en is de imker hierbij dus uitsluitend werkzaam in de profit-sector. Het bijenhouden kan een hobby zijn, maar op de verkoop van producten wil de imker vooral (enige) winst maken.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Best beoordeelde werkgevers Imker

Waar kun je het beste werken als Imker? Hieronder vindt je de best door de Imker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Imker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Imker:

Welke competenties heeft een een Imker nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Imker

Wat voor persoonlijkheid heb je als Imker nodig? 

Indien de imker eenmaal een voltijd baan van het bijenhouden wil maken, dient hij niet te veel ambities buiten dit beroep te hebben. Dit omdat hij voor een zeer specifiek beroep gaat en passie voor het vak zeer belangrijk is. Het bedrijfsleven ligt met deze achtergrond bovendien ver achter je. Hij moet hart voor dieren en natuur hebben en geen winst als hoofddoel ambieren; hij dient een echte levensgenieter te zijn (levensgenieter).

Aangezien de imker vaak in zijn eentje het 'bedrijfje' gaande houdt, moet hij ook eigen baas zijn. Dit vergt kennis van zowel het bijenhouden zelf, als van het vervolgproces: producten moeten op de markt gebracht worden en het bedrijf moet goed onderhouden worden. Hij dient een goed verantwoordelijkheidsgevoel te hebben en te beseffen dat het werk nooit stil ligt; competenties van een baas (baas).

Bekijk de persoonstypen voor Imker


Baas


Lees meer

Levensgenieter


Lees meer

Interview met een Imker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Imker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Imker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Imker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Imker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Imker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Imker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Imker iets voor je?

Zou je graag Imker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Imker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Imker

Jerry

Dit moet een prachtig beroep zijn. Een met alles om je heen.

De Valksche Bijenhof imkerij

Voorgaande reactie ging even fout. Maar Lees alle informatie over honing, bijen, bestuiving, imker worden op: http://www.bijenhof-dv.nl/

Henri

Dank voor de tip.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar