Installatiebeheerder worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Installatiebeheerder worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Installatiebeheerder worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Installatiebeheerder? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Installatiebeheerder goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Installatiebeheerder?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Installatiebeheerder wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Installatiebeheerder.

Alles over hoe je Installatiebeheerder kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Installatiebeheerder?

Van installatiebeheerders wordt over het algemeen minimaal mbo of hbo verwacht. Metaaltechniek of werktuigbouwkunde zijn voorbeelden van richtingen die je kunt kiezen voor een baan als installatiebeheerder, maar in principe draait het om je algemene technische kennis; de specifieke kennis wordt vaakl gevraagd in de vorm van ervaring in de betreffende sector, meestal minstens vijf jaar. De meeste technische opleidingen zullen dus volstaan.

Welke vaardigheden heb je nodig om Installatiebeheerder te worden?

Om Installatiebeheerder te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Installatiebeheerder zijn Analyseren, Luisteren en Verbanden leggen. Ook zijn Evalueren, Redeneren en Gestructureerd werken belangrijke vaardigheden als je Installatiebeheerder wilt worden. Verder zijn Accuratesse, Zorgvuldigheid en Doelgericht werken ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Installatiebeheerder te worden?

Als je Installatiebeheerder wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Installatiebeheerder

  • Inzicht in omgeving
  • Kritisch
  • Omgaan met details
  • Resultaatgerichtheid
  • Samenwerken

Welke eigenschappen heb je nodig om Installatiebeheerder te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Installatiebeheerder te worden zijn Enthousiasme, Zelfverzekerdheid en Ondernemendheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid.


Met welke persoonstypen kun je Installatiebeheerder worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Installatiebeheerder. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Installatiebeheerder zijn de Succesvolle werker en de Waarnemer.

Gezien de technische aard van de werkzaamheden van de installatiebeheerder zal het persoonstype Waarnemer hem of haar goed passen. De installatiebeheerder heeft een oog voor detail, is onderzoekend en kritisch. Ook is de installatiebeheerder een Succesvolle Werker: hij heeft te allen tijde het goed functioneren van de installaties als doel en werkt hier iedere dag naartoe.

Opleiding Installatiebeheerder

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Installatiebeheerder kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Installatiebeheerder. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Installatiebeheerder. Maar ook cursussen en trainingen voor de Installatiebeheerder.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Installatiebeheerder

Er zijn geen opleidingen Installatiebeheerder aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Installatiebeheerder in werkt

Bekijk meer opleidingen Industrie & Productie

Omscholen tot Installatiebeheerder

Hoe kan je omscholen tot Installatiebeheerder? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Installatiebeheerder zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Uitgelicht
Vacature Gratis omscholen tot Installatiemonteur met Baangarantie!
→ Diverse werkgevers
Krijg jij altijd alles aan de praat? Hou je van lekker actief bezig zijn? Heb je aanleg voor techniek en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is …

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Installatiebeheerder?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Installatiebeheerder. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Installatiebeheerder?

Als je wilt omscholen tot Installatiebeheerder is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Installatiebeheerder

Wat verdient een Installatiebeheerder? Het salaris van een Installatiebeheerder begint bij €2000,- bruto per maand. Een ervaren Installatiebeheerder verdient tot maximaal €5000,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.