Instrumentmaker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Instrumentmaker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep instrumentmaker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je instrumentmaker wordt.

 

Wat is een Instrumentmaker?

Een Instrumentmaker maakt gereedschap met een bepaalde functie. Dit kunnen allerlei instrumenten zijn zoals wetenschappelijke instrumenten, meetinstrumenten, medische of chirurgische instrumenten, optische instrumenten of muziekinstrumenten. Ook bestaan er orthopedisch instrumentmakers die geen gereedschappen maken, maar protheses of ortheses (een beugel of ander type lichaamscorrector). Een Instrumentmaker kan ook gespecialiseerd zijn in precisie-instrumenten zoals horloges en klokken, of nautische of meteorologische instrumenten.

Een Instrumentmaker vervaardigt zeer complexe, samengestelde producten. Hij verricht bewerkingen aan materialen zoals frezen, slijpen, polijsten, monteren, solderen, schroeven, knippen en zagen. Afhankelijk van het instrument behandelt de Instrumentmaker verschillende materialen zoals aluminium, kunstof, keramiek en hout. Hierbij werkt de Instrumentmaker met verschillende machines.

Een Instrumentmaker vervaardigt zelfstandig prototypes van instrumenten en meetgereedschappen of proefopstellingen ten behoeve van onderzoek. Hij leest en interpreteert aangeleverde werktekeningen en bepaalt vervolgens de eigen werkwijze. Vervaardigde gereedschappen worden bevestigd, geïnstalleerd, afgesteld, gecontroleerd, gecorrigeerd en getest. Inkomende goederen en te gebruiken materialen worden vooraf door de Instrumentmaker gecontroleerd, waarvoor materiaalkennis nodig is.

Een Instrumentmaker controleert de kwaliteit en de voortgang van het eigen werk. De Instrumentmaker kan verantwoordelijk zijn voor een project, waardoor hij het projectteam moet aansturen en moet toezien op het werk van anderen. Echter, meestal werk de Instrumentmaker alleen. Hij werkt volgens voorschriften en richtlijnen met betrekking tot veiligheid en milieu en draagt bij aan de ontwikkeling van producten en verbetering van werkwijzen.Wil je werken als Instrumentmaker?

Werk je al als Instrumentmaker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Instrumentmaker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Instrumentmaker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Instrumentmaker in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Chirug
 • Patiënt
 • Ontwerper
 • Onderzoeker
 • Technisch Specialist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2300 tot €3300

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

8


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Instrumentmaker

Wat verdient een Instrumentmaker?

De primaire arbeidsvoorwaarden van een Instrumentmaker worden in sterke mate bepaald door ervaring. Een beginnende Instrumentmaker verdient ongeveer €2300 bruto per maand. Dat kan met veel ervaring en bijscholing oplopen tot €3300.

De secundaire arbeidsvoorwaarden van een Instrumentmaker kunnen uiteenlopen, omdat hij in allerlei soorten organisaties werkzaam kan zijn.

Salarisschaal Instrumentmaker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Instrumentmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Instrumentmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Instrumentmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Instrumentmaker vacatures

Vacature Technisch Instrumentmaker, in de fijnmechanische wereld!
VNOM
Wat ga je doen?Als Instrumentmaker bij deze organisatie ben jij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van diverse fijnmechanische producten. Als Instrumentmaker ben jij zeer veelzijdig aan het werk en is geen …
Vacature Junior Instrumentmaker
VNOM
Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een Junior Instrumentmaker met veel passie voor complexe, fijnmechanische technieken. Ben jij onlangs afgestudeerd aan de LIS (niveau 4) en wil jij …
Vacature Fijnmechanicus / Instrumentmaker
Ymatch
Door een groei van het bedrijf zijn ze op zoek naar nieuwe mensen die hun team komen versterken, denk jij dat je de perfecte match bent voor deze vacature? Lees …
Vacature Junior Instrumentmaker
VNOM
Wat ga je doen? Wij zijn op zoek naar een Junior Instrumentmaker met veel passie voor complexe, fijnmechanische technieken. Ben jij onlangs afgestudeerd aan bijvoorbeeld LIS, fijnmechanische techniek, Allround Verspanen …
Vacature Junior Instrumentmaker
VNOM
Wat ga je doen? Wij zijn op zoek naar een Junior Instrumentmaker met veel passie voor complexe, fijnmechanische technieken. Ben jij onlangs afgestudeerd aan de LIS (niveau 4) en wil …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Instrumentmaker

Wat is de toekomst van Instrumentmaker?

Een Instrumentmaker heeft een goed arbeidsmarktperspectief. Er zijn veel banen te vinden als Instrumentmaker.

Qua uitvoerende functies kan een Instrumentmaker nog doorstromen naar Research-instrumentmaker. Doorgroeimogelijkheden liggen daarnaast in ontwerpende of leidinggevende functies.

Baankans Instrumentmaker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

8


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Instrumentmaker worden: Opleidingen tot Instrumentmaker

Wil je Instrumentmaker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Instrumentmaker.

Hoe word je een Instrumentmaker? 

Een Instrumentmaker heeft een MBO of HBO opleiding gedaan, zoals: MBO Werktuigbouwkunde, MBO Fijnmechanische Techniek of MBO Research Instrumentmaker (richtingen: glas, laser, metaal of optiek). Of hij heeft een meer gespecialiseerde opleiding gevolgd zoals HBO Orthopedische Technologie. Er bestaat ook een speciale instrumentmakersschool.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Instrumentmaker

Er zijn geen opleidingen Instrumentmaker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Instrumentmaker in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen of doorgroeien tot Instrumentmaker

Als je Instrumentmaker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Instrumentmaker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Instrumentmaker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Instrumentmaker?

Competenties en Vaardigheden Instrumentmaker

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Instrumentmaker nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Instrumentmaker nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Instrumentmaker

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details

Persoonlijkheid van een Instrumentmaker

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Instrumentmaker. Als Instrumentmaker wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Instrumentmaker:


zie volledige beschrijving persoonstype Instrumentmaker

Vakkennis voor een Instrumentmaker

Het is voor een Instrumentmaker ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Instrumentmaker zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Instrumentmaker


Werkervaring Instrumentmaker

Het is voor een startend Instrumentmaker die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Instrumentmaker is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Instrumentmaker het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Instrumentmaker

Met wie werkt een Instrumentmaker samen? 

Een Instrumentmaker die voor een medische organisatie werkt, bijvoorbeeld om protheses te maken, heeft te maken met de behandelend Arts of Chirurg die hem opdracht geeft tot een bepaald instrument. De Patiënt krijgt door de Instrumentmaker een prothese aangemeten.

Een Instrumentmaker voor (wetenschappelijke) meetinstrumenten werkt samen met een Onderzoeker die een bepaald instrument nodig heeft.

Voor specialistische kennis over materialen of technieken kan een Instrumentmaker terecht bij een materiaal- of Technisch Specialist.


 • Chirug
 • Patiënt
 • Ontwerper
 • Onderzoeker
 • Technisch Specialist
Instrumentmaker


Organisaties waar een Instrumentmaker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Instrumentmaker meestal werkt.

Waar werkt een Instrumentmaker?

Een Instrumentmaker kan in verschillende soorten organisaties werkzaam zijn. Bijvoorbeeld in de metaalproductenindustrie zoals in gereedschapsmakerijen en bankwerkerijen. Er worden instrumenten vervaardigd voor de chemische, optische en medische industrie en voor de lucht- en ruimtevaart en universiteiten en onderzoeksinstituten. Een Instrumentmaker kan ook bij een controlerende, keurende of certificerende instantie werken.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Instrumentmaker

Waar kun je het beste werken als Instrumentmaker? Hieronder vind je de best door de Instrumentmaker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Instrumentmaker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Instrumentmaker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Instrumentmaker.

Welke competenties heeft een Instrumentmaker nodig?

Een Instrumentmaker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Instrumentmaker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Instrumentmaker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Instrumentmaker nodig? 

Het is erg belangrijk voor een Instrumentmaker dat hij steeds geconcentreerd, nauwkeurig en geduldig blijft werken (Perfectionist). Een klein foutje kan onomkeerbaar zijn en grote gevolgen hebben. Steeds moet hij nadenken over alternatieven en oplossingen, waarbij hij niet terug kan vallen in routines. Een kritische, onderzoekende houding is hiervoor van belang (Waarnemer). Een Instrumentmaker moet flexibel zijn en goed kunnen luisteren en overtuigen, terwijl hij ook veel zelfstandig werkt.

Bekijk de persoonstypen voor Instrumentmaker


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Instrumentmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Instrumentmaker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Instrumentmaker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Instrumentmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Instrumentmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Instrumentmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Instrumentmaker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Instrumentmaker iets voor je?

Zou je graag Instrumentmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Instrumentmaker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Instrumentmaker?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Instrumentmaker

Vacature Technisch Instrumentmaker, in de fijnmechanische wereld!
VNOM
Wat ga je doen? Als Instrumentmaker bij deze organisatie ben jij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van diverse fijnmechanische producten. Als Instrumentmaker ben jij zeer veelzijdig aan het werk en is …
Vacature Fijnmechanicus / instrumentmaker m/ v
Tempcontrol Industrial Electronic Products BV
Je wordt bij ons intern opgeleid om zelfstandig complete, industriële temperatuursensoren te maken. Je werkt daarbij zowel in onze werkplaats als in onze schone ruimte. Het maken van temperatuursensoren is …
Vacature Fijnmechanicus / Instrumentmaker
Ymatch
Door een groei van het bedrijf zijn ze op zoek naar nieuwe mensen die hun team komen versterken, denk jij dat je de perfecte match bent voor deze vacature? Lees …

Actuele blogposts


reacties op Instrumentmaker

erik

weet u mss wat een orthopedisch instrumentmaker verdient anno 2012? En in welke salarisschaal van cao ziekenhuizen die zit? Dit daar ik nog een opleiding op mbo niveau hiertoe doe. Alvast bedankt. Mijn email:erik-joyce@hotmail.com  

erik

weet u mss wat een orthopedisch instrumentmaker verdient anno 2012? En in welke salarisschaal van cao ziekenhuizen die zit? Dit daar ik nog een opleiding op mbo niveau hiertoe doe. Alvast bedankt. Mijn email:erik-joyce@hotmail.com  

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar