Instrumentmaker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Instrumentmaker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep instrumentmaker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je instrumentmaker wordt.

 

Wat is een Instrumentmaker?

Een Instrumentmaker maakt gereedschap met een bepaalde functie. Dit kunnen allerlei instrumenten zijn zoals wetenschappelijke instrumenten, meetinstrumenten, medische of chirurgische instrumenten, optische instrumenten of muziekinstrumenten. Ook bestaan er orthopedisch instrumentmakers die geen gereedschappen maken, maar protheses of ortheses (een beugel of ander type lichaamscorrector). Een Instrumentmaker kan ook gespecialiseerd zijn in precisie-instrumenten zoals horloges en klokken, of nautische of meteorologische instrumenten.

Een Instrumentmaker vervaardigt zeer complexe, samengestelde producten. Hij verricht bewerkingen aan materialen zoals frezen, slijpen, polijsten, monteren, solderen, schroeven, knippen en zagen. Afhankelijk van het instrument behandelt de Instrumentmaker verschillende materialen zoals aluminium, kunstof, keramiek en hout. Hierbij werkt de Instrumentmaker met verschillende machines.

Een Instrumentmaker vervaardigt zelfstandig prototypes van instrumenten en meetgereedschappen of proefopstellingen ten behoeve van onderzoek. Hij leest en interpreteert aangeleverde werktekeningen en bepaalt vervolgens de eigen werkwijze. Vervaardigde gereedschappen worden bevestigd, geïnstalleerd, afgesteld, gecontroleerd, gecorrigeerd en getest. Inkomende goederen en te gebruiken materialen worden vooraf door de Instrumentmaker gecontroleerd, waarvoor materiaalkennis nodig is.

Een Instrumentmaker controleert de kwaliteit en de voortgang van het eigen werk. De Instrumentmaker kan verantwoordelijk zijn voor een project, waardoor hij het projectteam moet aansturen en moet toezien op het werk van anderen. Echter, meestal werk de Instrumentmaker alleen. Hij werkt volgens voorschriften en richtlijnen met betrekking tot veiligheid en milieu en draagt bij aan de ontwikkeling van producten en verbetering van werkwijzen.Wil je werken als Instrumentmaker?

Werk je al als Instrumentmaker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Instrumentmaker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Instrumentmaker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Instrumentmaker in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Chirug
 • Patiënt
 • Ontwerper
 • Onderzoeker
 • Technisch Specialist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2300 tot €3300

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

11


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Instrumentmaker

Wat verdient een Instrumentmaker?

De primaire arbeidsvoorwaarden van een Instrumentmaker worden in sterke mate bepaald door ervaring. Een beginnende Instrumentmaker verdient ongeveer €2300 bruto per maand. Dat kan met veel ervaring en bijscholing oplopen tot €3300.

De secundaire arbeidsvoorwaarden van een Instrumentmaker kunnen uiteenlopen, omdat hij in allerlei soorten organisaties werkzaam kan zijn.

Salarisschaal Instrumentmaker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Instrumentmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Instrumentmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Instrumentmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Instrumentmaker vacatures

Assembly Technician Aerospace
Werk en Vakmanschap
Als Assembly Technician ben je verantwoordelijk voor één van de belangrijkste stappen in de ruimtevaartprojecten, het assembleren en integreren van aluminium ruimtevaart onderdelen en het uitvoeren van verificatie- en acceptatie …
Technische Dienst Monteur
CTS Techniek
Voor onze opdrachtgever zijn wij op zoek naar een Allround Onderhoudsmonteur. Krijg jij energie van het organiseren en regelen van goed lopende machines? Lees dan snel verder!Als Onderhoud- en storingsmonteur ben je …
Fijnmechanisch Monteur
Werk en Vakmanschap
Als Fijnmechanisch Monteur werk jij in de Cleanroom bij een bedrijf dat mechatronische systemen en modules ontwikkelt en maakt voor grote hightech machinebouwers. Als fijnmechanisch monteur assembleer, test en kwalificeer …
Fijnmechanisch bankwerker
Baanbreed
Als Hightech finishing bankwerker heb je een afwisselende baan die een technische uitdaging biedt aan ervaren bankwerkers die niet van routine houden. Jouw werkzaamheden bestaan uit het zelfstandig afwerken van …
Fijnmechanisch spiegelfrezer
Baanbreed
Als fijnmechanisch spiegelfrezer heb je een afwisselende baan die een uitdaging biedt aan mensen die er van houden om zeer nauwkeurig te werken en om de laatste fase van het …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Instrumentmaker

Wat is de toekomst van Instrumentmaker?

Een Instrumentmaker heeft een goed arbeidsmarktperspectief. Er zijn veel banen te vinden als Instrumentmaker.

Qua uitvoerende functies kan een Instrumentmaker nog doorstromen naar Research-instrumentmaker. Doorgroeimogelijkheden liggen daarnaast in ontwerpende of leidinggevende functies.

Baankans Instrumentmaker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

11


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Instrumentmaker worden: Opleidingen tot Instrumentmaker

Wil je instrumentmaker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Instrumentmaker? 

Een Instrumentmaker heeft een MBO of HBO opleiding gedaan, zoals: MBO Werktuigbouwkunde, MBO Fijnmechanische Techniek of MBO Research Instrumentmaker (richtingen: glas, laser, metaal of optiek). Of hij heeft een meer gespecialiseerde opleiding gevolgd zoals HBO Orthopedische Technologie. Er bestaat ook een speciale instrumentmakersschool.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Instrumentmaker

Er zijn geen opleidingen Instrumentmaker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Instrumentmaker in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie


Netwerk Instrumentmaker

Met wie werkt een Instrumentmaker samen? 

Een Instrumentmaker die voor een medische organisatie werkt, bijvoorbeeld om protheses te maken, heeft te maken met de behandelend Arts of Chirurg die hem opdracht geeft tot een bepaald instrument. De Patiënt krijgt door de Instrumentmaker een prothese aangemeten.

Een Instrumentmaker voor (wetenschappelijke) meetinstrumenten werkt samen met een Onderzoeker die een bepaald instrument nodig heeft.

Voor specialistische kennis over materialen of technieken kan een Instrumentmaker terecht bij een materiaal- of Technisch Specialist.


 • Chirug
 • Patiënt
 • Ontwerper
 • Onderzoeker
 • Technisch Specialist
Instrumentmaker


Organisaties waar een Instrumentmaker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Instrumentmaker meestal werkt.

Waar werkt een Instrumentmaker?

Een Instrumentmaker kan in verschillende soorten organisaties werkzaam zijn. Bijvoorbeeld in de metaalproductenindustrie zoals in gereedschapsmakerijen en bankwerkerijen. Er worden instrumenten vervaardigd voor de chemische, optische en medische industrie en voor de lucht- en ruimtevaart en universiteiten en onderzoeksinstituten. Een Instrumentmaker kan ook bij een controlerende, keurende of certificerende instantie werken.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Instrumentmaker

Waar kun je het beste werken als Instrumentmaker? Hieronder vind je de best door de Instrumentmaker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Instrumentmaker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Instrumentmaker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Instrumentmaker.

Welke competenties heeft een Instrumentmaker nodig?

Een Instrumentmaker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Instrumentmaker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Instrumentmaker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Instrumentmaker nodig? 

Het is erg belangrijk voor een Instrumentmaker dat hij steeds geconcentreerd, nauwkeurig en geduldig blijft werken (Perfectionist). Een klein foutje kan onomkeerbaar zijn en grote gevolgen hebben. Steeds moet hij nadenken over alternatieven en oplossingen, waarbij hij niet terug kan vallen in routines. Een kritische, onderzoekende houding is hiervoor van belang (Waarnemer). Een Instrumentmaker moet flexibel zijn en goed kunnen luisteren en overtuigen, terwijl hij ook veel zelfstandig werkt.

Bekijk de persoonstypen voor Instrumentmaker


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Instrumentmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Instrumentmaker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Instrumentmaker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Instrumentmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Instrumentmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Instrumentmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Instrumentmaker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Instrumentmaker iets voor je?

Zou je graag Instrumentmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Instrumentmaker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Instrumentmaker

erik

weet u mss wat een orthopedisch instrumentmaker verdient anno 2012? En in welke salarisschaal van cao ziekenhuizen die zit? Dit daar ik nog een opleiding op mbo niveau hiertoe doe. Alvast bedankt. Mijn email:erik-joyce@hotmail.com  

erik

weet u mss wat een orthopedisch instrumentmaker verdient anno 2012? En in welke salarisschaal van cao ziekenhuizen die zit? Dit daar ik nog een opleiding op mbo niveau hiertoe doe. Alvast bedankt. Mijn email:erik-joyce@hotmail.com  

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar