Kleermaker Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Kleermaker worden: Opleidingen tot Kleermaker

Wil je Kleermaker worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Kleermaker, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Kleermaker.

Hoe word je een Kleermaker? 

Om Kleermaker te worden, kan de MBO-opleiding Kleermaker gevolgd worden. Soms moet eerst een tweejarige vooropleiding, bijvoorbeeld Costumière, gedaan worden, waarin aandacht wordt besteed aan zaken als patronen tekenen, ritsen naaien en verschillende soorten stoffen herkennen. Vervolgens kan een vervolgopleiding van zo’n twee jaar gevolgd worden. Iemand kan zich dan bijvoorbeeld specialiseren in vrouwen- of herenkleding. Eventueel kan daarna nog doorgestudeerd worden voor Leraar Kleermakerij.

De 4 best beoordeelde opleidingen Kleermaker

bijgewerkt op 07-01-2022

Kleermaker
Zelf je kleding maken is weer helemaal in. En waarom zou je ook rondlopen in een kledingstuk dat al duizend anderen dragen? Jij maakt gewoon je eigen creatieve designs waarmee …
Kleermaker
Vakopleiding Personal Styling - hoofdvak voor Imago Stylist
Wil jij andere mensen helpen hun stijl te ontwikkelen? Een mooi plaatje maken is makkelijk. Styling van mannen en vrouwen, privé en zakelijk, vraagt om professioneel inzicht, vakkundige technieken en …
Vakopleiding Personal Styling - hoofdvak voor Imago Stylist
Mode en Creatie - Allround
Ben jij gebeten door het modevirus en wil je een absolute alleskunner worden op het gebied van mode? Wil jij de mooiste creaties leren ontwerpen én creëren? Kies dan voor …
Mode en Creatie - Allround
Patroontekenen
Elk kledingstuk begint op papier. Als patroontekenaar zet jij de eerste lijnen uit! Droom jij ervan om een outfit te dragen die je helemaal zelf hebt ontworpen? Of zie je …
Patroontekenen

Is het verstandig om Kleermaker te worden?

Voordat je aan een opleiding Kleermaker begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Kleermaker worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Kleermaker?

Het arbeidsmarktperspectief voor een Kleermaker is niet heel goed. Natuurlijk zijn er altijd mensen die een op maat gemaakt kledingstuk willen hebben, maar met het oog op de crisis zullen veel mensen besluiten een goedkoper, misschien niet helemaal perfect zittend kledingstuk te kopen. Wel zullen veel mensen kleine reparaties uit laten voeren, zodat ze geen nieuw kledingstuk aan hoeven te schaffen.

Het is voor de Kleermaker belangrijk om al tijdens de opleiding te werken aan een breed netwerk, waar een werkplek of opdrachten uit voort kunnen vloeien. Ook kan een Kleermaker zich specialiseren, bijvoorbeeld in vrouwenkleding. Ook kan hij na jaren ervaring Meester-Kleermaker worden en stagiaires onder zijn hoede nemen.

De actuele kans op werk voor een Kleermaker

Het beroep Kleermaker is onderdeel van de beroepsfamilie Kleermakers, costumières en hoedenmakers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Kleermakers, costumières en hoedenmakers is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Kleermaker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Kleermaker

Als je je wilt omscholen tot Kleermaker is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Kleermaker door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Kleermaker zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Kleermaker

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Kleermaker dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Omscholing vacatures

Vacature Vacature Maatkleermaker Haarlem (omscholingstraject)
AmbachtNederland
Van je hobby je werk maken? Dat kan als je al enige ervaring hebt met het werken met je handen en met name met zelf kleding maken. Eén van onze …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Kleermaker

Als je Kleermaker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Kleermaker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Kleermaker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Kleermaker?

Competenties en Vaardigheden Kleermaker

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Kleermaker nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Kleermaker nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Kleermaker

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Ambitie
Ambitie
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Persoonlijkheid van een Kleermaker

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Kleermaker. Als Kleermaker wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Kleermaker:


zie volledige beschrijving persoonstype Kleermaker

Vakkennis voor een Kleermaker

Het is voor een Kleermaker ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Kleermaker zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Kleermaker


Werkervaring Kleermaker

Het is voor een startend Kleermaker die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Kleermaker is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Kleermaker, maar iets anders?

Is een opleiding Kleermaker het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Opleidingen en Trainingen per vaardigheid Kleermaker

Als je Kleermaker wilt worden, of beter wilt worden in je vak, is het slim op opleidingen of trainingen volgt om je vaardigheden en eigenschappen te versterken. Hieronder vind je de vaardigheidstrainingen en opleidingen voor een Kleermaker


Weten hoe het is om als Kleermaker te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Kleermaker te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Kleermaker te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Kleermaker te worden?

Zou je graag Kleermaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Kleermaker voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar