Kleermaker Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Kleermaker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Kleermaker, zoals: "Wat doet een Kleermaker?", of "Wat verdient een Kleermaker? of "Hoe word je een Kleermaker?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Kleermaker nodig heeft.Wat is een Kleermaker?

Een Kleermaker is iemand die kleding precies op maat kan maken. Het gaat hierbij om allerlei soorten kleding, zoals pakken, jassen, rokken, pantalons en colberts.

Eerst neemt de Kleermaker de maten van de klant heel exact op. Vervolgens worden afspraken gemaakt over de stoffen, het model van het gewenste kledingstuk en de prijs ervan. Daarna maakt de Kleermaker patronen, knipt deze uit en rijgt deze aan elkaar. De klant past het kledingstuk en eventueel kan de Kleermaker dan nog dingen aanpassen. Uiteindelijk worden dan de stukken stof aan elkaar vast gestikt, gezoomd en gestreken. Dit gebeurt met de hand of een naaimachine.

De Kleermaker maakt niet alleen nieuwe kleding, maar repareert ook kleding of past deze aan. De Kleermaker kan bijvoorbeeld een nieuwe rits in een broek zetten of broeken of jasjes innemen.

Past het beroep Kleermaker bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Kleermaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Kleermaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kleermaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Kleermaker vacatures

Vacature Vacature Maatkleermaker Haarlem (omscholingstraject)
AmbachtNederland
Van je hobby je werk maken? Dat kan als je al enige ervaring hebt met het werken met je handen en met name met zelf kleding maken. Eén van onze …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kleermaker

Wat verdient een Kleermaker?

Een Kleermaker kan rekenen op zo’n €1400,- tot €2400,- bruto per maand. Dit bedrag hangt onder andere af van zijn ervaring en het aantal opdrachten dat hij krijgt.

Als een Kleermaker in loondienst werkt, hangen zijn secundaire arbeidsvoorwaarden af van het bedrijf waar hij werkt. Een vakantietoeslag van acht procent en ongeveer 25 vakantiedagen per jaar zijn vrij gebruikelijk. Tevens kan een Kleermaker van 58 of ouder die minstens 15 jaar bij een bedrijf heeft gewerkt en aan allerlei voorwaarden voldoet, met zogenaamd ‘brugpensioen’. 

Salarisschaal Kleermaker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Kleermaker

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Kleermaker


Kleermaker worden: Opleidingen tot Kleermaker

Wil je Kleermaker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Kleermaker.

Hoe word je een Kleermaker? 

Om Kleermaker te worden, kan de MBO-opleiding Kleermaker gevolgd worden. Soms moet eerst een tweejarige vooropleiding, bijvoorbeeld Costumière, gedaan worden, waarin aandacht wordt besteed aan zaken als patronen tekenen, ritsen naaien en verschillende soorten stoffen herkennen. Vervolgens kan een vervolgopleiding van zo’n twee jaar gevolgd worden. Iemand kan zich dan bijvoorbeeld specialiseren in vrouwen- of herenkleding. Eventueel kan daarna nog doorgestudeerd worden voor Leraar Kleermakerij.

Opleidingen Kleermaker

Kleermaker
Zelf je kleding maken is weer helemaal in. En waarom zou je ook rondlopen in een kledingstuk dat al duizend anderen dragen? Jij maakt gewoon je eigen creatieve designs waarmee …
Kleermaker
Vakopleiding Personal Styling - hoofdvak voor Imago Stylist
Wil jij andere mensen helpen hun stijl te ontwikkelen? Een mooi plaatje maken is makkelijk. Styling van mannen en vrouwen, privé en zakelijk, vraagt om professioneel inzicht, vakkundige technieken en …
Vakopleiding Personal Styling - hoofdvak voor Imago Stylist
Mode en Creatie - Allround
Ben jij gebeten door het modevirus en wil je een absolute alleskunner worden op het gebied van mode? Wil jij de mooiste creaties leren ontwerpen én creëren? Kies dan voor …
Mode en Creatie - Allround
Patroontekenen
Elk kledingstuk begint op papier. Als patroontekenaar zet jij de eerste lijnen uit! Droom jij ervan om een outfit te dragen die je helemaal zelf hebt ontworpen? Of zie je …
PatroontekenenKleermaker worden: Omscholen tot Kleermaker

Als je je wilt omscholen tot Kleermaker is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Kleermaker zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Kleermaker dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Omscholing vacatures Kleermaker

Vacature Vacature Maatkleermaker Haarlem (omscholingstraject)
AmbachtNederland
Van je hobby je werk maken? Dat kan als je al enige ervaring hebt met het werken met je handen en met name met zelf kleding maken. Eén van onze …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Kleermaker

Als je Kleermaker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Kleermaker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Kleermaker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Kleermaker?


Competenties en Vaardigheden Kleermaker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Kleermaker.

Welke competenties heeft een Kleermaker nodig?

Een Kleermaker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Ambitie
Ambitie

Steekwoorden: investeren, toekomst, doelen, durf

Omschrijving

Deze mensen investeren in zichzelf en in de toekomst. Ze willen steeds hogerop komen en stellen hierbij doelen en prioriteiten. Vaak weten deze mensen precies wat ze willen bereiken. Ze gaan hier dan ook voor de volle 100% voor. Ambitieuze mensen zijn vaak op zoek naar de grenzen en nemen hierbij dan ook vaak verschillende risico’s.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak lef en nemen verschillende risico’s. Omdat ze helder voor ogen hebben waar ze naar toe willen, zijn ze vaak ook initiatiefrijk en creatief. Ze bewandelen verschillende paden om hun doelen te bereiken. Ze zijn resultaatgericht en hun doelen staan dan ook altijd centraal. Ambitieuze mensen zijn doorzetters en hebben daarbij vaak ook een hoog energieniveau.

Zwakke punten
Teveel ambitie hebben kan ook verschillende valkuilen met zich meebrengen. Sommige mensen kunnen dan als een ‘kip zonder kop’ te werk gaan en verliezen bijvoorbeeld oog voor detail. Bepaalde doelstellingen kunnen onrealistisch worden en wanneer dan wordt vastgehouden aan de doelen kan stress een gevaar vormen. Ambitieuze mensen zijn niet altijd prettig voor de omgeving. Ze begrijpen het bijvoorbeeld soms niet als iemand andere prioriteiten heeft.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Vaardigheden Kleermaker

 • Methodisch werken
 • Aandacht voor details
 • Punctueel
 • Vasthoudendheid
 • Zelfmanagement
 • Zelfmotivatie
 • Doelgericht
 • Wilskracht
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Out of the box denken
 • Durf
 • Klantvriendelijkheid
 • Begripvol
 • Dienstverlenend

Persoonlijkheid en Eigenschappen Kleermaker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Kleermaker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Kleermaker nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Kleermaker zijn Succesvolle werker en Perfectionist.

Een Kleermaker moet energiek zijn en doelgericht en efficiënt werken, waarbij hij de wensen van de klant steeds voor ogen houdt. Ook dienen de kledingstukken op de afgesproken datum en tijd af te zijn (Succesvolle Werker).

Ook moet een Kleermaker erg nauwkeurig zijn. De klant wil een kledingstuk dat hem precies past en mooi is afgewerkt, dus de Kleermaker moet heel precies te werk gaan (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Kleermaker


Eigenschappen Kleermaker

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Kleermaker

Wat zijn de baankansen voor een Kleermaker?

Het arbeidsmarktperspectief voor een Kleermaker is niet heel goed. Natuurlijk zijn er altijd mensen die een op maat gemaakt kledingstuk willen hebben, maar met het oog op de crisis zullen veel mensen besluiten een goedkoper, misschien niet helemaal perfect zittend kledingstuk te kopen. Wel zullen veel mensen kleine reparaties uit laten voeren, zodat ze geen nieuw kledingstuk aan hoeven te schaffen.

Het is voor de Kleermaker belangrijk om al tijdens de opleiding te werken aan een breed netwerk, waar een werkplek of opdrachten uit voort kunnen vloeien. Ook kan een Kleermaker zich specialiseren, bijvoorbeeld in vrouwenkleding. Ook kan hij na jaren ervaring Meester-Kleermaker worden en stagiaires onder zijn hoede nemen.

De actuele kans op werk voor een Kleermaker

Het beroep Kleermaker is onderdeel van de beroepsfamilie Kleermakers, costumières en hoedenmakers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Kleermakers, costumières en hoedenmakers is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Kleermaker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Kleermaker

Je kunt als Kleermaker een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Kleermaker is onderdeel van de beroepsfamilie Kleermakers, costumières en hoedenmakers. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Kleermaker


Organisaties waar een Kleermaker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Kleermaker meestal werkt.

Waar werkt een Kleermaker?

Een Kleermaker heeft vaak een eigen bedrijfje, of hij werkt in loondienst bij een Kleermakerij. Ook kan het zijn dat een Kleermaker als freelancer werkt voor bijvoorbeeld televisie- of theaterproducenten. 

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Netwerk Kleermaker

Met wie werkt een Kleermaker samen? 

Vanzelfsprekend komt een Kleermaker veel in contact met zijn klanten. Hij neemt hun maten op en maakt afspraken over bijvoorbeeld de stoffen en de prijs. Als een Kleermaker een opdracht krijgt van bijvoorbeeld een televisieproducent, dan heeft hij natuurlijk contact met deze opdrachtgever.


 • Klanten
 • Opdrachtgevers
Kleermaker

Interview met een Kleermaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Kleermaker:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Kleermaker verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Kleermaker?

De beroepen die verwant zijn aan Kleermaker zijn:
Coupeur
Salaris: €1500 tot €2100
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Kostuumontwerper
Salaris: € tot €
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Matig

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Kleermaker in één oogopslag

Netwerk:

 • Klanten
 • Opdrachtgevers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1400 tot €2400

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1Ga direct naar