Kleermaker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Kleermaker? Lees de functieomschrijving.

Een Kleermaker is iemand die kleding precies op maat kan maken. Het gaat hierbij om allerlei soorten kleding, zoals pakken, jassen, rokken, pantalons en colberts.

Eerst neemt de Kleermaker de maten van de klant heel exact op. Vervolgens worden afspraken gemaakt over de stoffen, het model van het gewenste kledingstuk en de prijs ervan. Daarna maakt de Kleermaker patronen, knipt deze uit en rijgt deze aan elkaar. De klant past het kledingstuk en eventueel kan de Kleermaker dan nog dingen aanpassen. Uiteindelijk worden dan de stukken stof aan elkaar vast gestikt, gezoomd en gestreken. Dit gebeurt met de hand of een naaimachine.

De Kleermaker maakt niet alleen nieuwe kleding, maar repareert ook kleding of past deze aan. De Kleermaker kan bijvoorbeeld een nieuwe rits in een broek zetten of broeken of jasjes innemen.

Wil je werken als Kleermaker?

Werk je al als Kleermaker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Kleermaker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Kleermaker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Kleermaker in één oogopslag

Netwerk:

  • Klanten
  • Opdrachtgevers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1400 tot €2400

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kleermaker

Wat verdient een Kleermaker?

Een Kleermaker kan rekenen op zo’n €1400,- tot €2400,- bruto per maand. Dit bedrag hangt onder andere af van zijn ervaring en het aantal opdrachten dat hij krijgt.

Als een Kleermaker in loondienst werkt, hangen zijn secundaire arbeidsvoorwaarden af van het bedrijf waar hij werkt. Een vakantietoeslag van acht procent en ongeveer 25 vakantiedagen per jaar zijn vrij gebruikelijk. Tevens kan een Kleermaker van 58 of ouder die minstens 15 jaar bij een bedrijf heeft gewerkt en aan allerlei voorwaarden voldoet, met zogenaamd ‘brugpensioen’. 

Salarisschaal Kleermaker

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Kleermaker

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Kleermaker

Hoe goed is de toekomst voor de Kleermaker? 

Het arbeidsmarktperspectief voor een Kleermaker is niet heel goed. Natuurlijk zijn er altijd mensen die een op maat gemaakt kledingstuk willen hebben, maar met het oog op de crisis zullen veel mensen besluiten een goedkoper, misschien niet helemaal perfect zittend kledingstuk te kopen. Wel zullen veel mensen kleine reparaties uit laten voeren, zodat ze geen nieuw kledingstuk aan hoeven te schaffen.

Het is voor de Kleermaker belangrijk om al tijdens de opleiding te werken aan een breed netwerk, waar een werkplek of opdrachten uit voort kunnen vloeien. Ook kan een Kleermaker zich specialiseren, bijvoorbeeld in vrouwenkleding. Ook kan hij na jaren ervaring Meester-Kleermaker worden en stagiaires onder zijn hoede nemen.

Baankans Kleermaker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Kleermaker worden: Opleidingen tot Kleermaker

Hoe word je een Kleermaker? 

Om Kleermaker te worden, kan de MBO-opleiding Kleermaker gevolgd worden. Soms moet eerst een tweejarige vooropleiding, bijvoorbeeld Costumière, gedaan worden, waarin aandacht wordt besteed aan zaken als patronen tekenen, ritsen naaien en verschillende soorten stoffen herkennen. Vervolgens kan een vervolgopleiding van zo’n twee jaar gevolgd worden. Iemand kan zich dan bijvoorbeeld specialiseren in vrouwen- of herenkleding. Eventueel kan daarna nog doorgestudeerd worden voor Leraar Kleermakerij.

De 4 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Kleermaker

Vakopleiding Stijl / Personal Styling - hoofdvak voor Imago Stylist
Wil jij andere mensen helpen hun stijl te ontwikkelen? Een mooi plaatje maken is makkelijk. Styling van mannen en vrouwen, privé en professioneel, vraagt echter om professioneel inzicht, vakkundige technieken …
Kleermaker
Zelf je kleding maken is weer helemaal in. En waarom zou je ook rondlopen in een kledingstuk dat al duizend anderen dragen? Jij maakt gewoon je eigen creatieve designs waarmee …
Mode Ontwerp en Creatie (Allround)
Ben jij gebeten door het modevirus en wil je een absolute alleskunner worden op het gebied van mode? Wil jij de mooiste creaties leren ontwerpen én creëren? Kies dan voor …
Patroontekenen
Elk kledingstuk begint op papier. Als patroontekenaar zet jij de eerste lijnen uit! Droom jij ervan om een outfit te dragen die je helemaal zelf hebt ontworpen? Of zie je …
Meer opleidingen Kleermaker

Weet je nog niet of je Kleermaker wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Kleermaker of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Kleermaker

Met wie werkt een Kleermaker samen? 

Vanzelfsprekend komt een Kleermaker veel in contact met zijn klanten. Hij neemt hun maten op en maakt afspraken over bijvoorbeeld de stoffen en de prijs. Als een Kleermaker een opdracht krijgt van bijvoorbeeld een televisieproducent, dan heeft hij natuurlijk contact met deze opdrachtgever.


  • Klanten
  • Opdrachtgevers
Kleermaker


Organisaties waar een Kleermaker werkzaam is

Waar werkt een Kleermaker meestal? 

Een Kleermaker heeft vaak een eigen bedrijfje, of hij werkt in loondienst bij een Kleermakerij. Ook kan het zijn dat een Kleermaker als freelancer werkt voor bijvoorbeeld televisie- of theaterproducenten. 

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Kleermaker

Waar kun je het beste werken als Kleermaker? Hieronder vindt je de best door de Kleermaker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Kleermaker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Kleermaker:

Welke competenties heeft een een Kleermaker nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Kleermaker

Wat voor persoonlijkheid heb je als Kleermaker nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Kleermaker zijn Succesvolle werker en Perfectionist.

Een Kleermaker moet energiek zijn en doelgericht en efficiënt werken, waarbij hij de wensen van de klant steeds voor ogen houdt. Ook dienen de kledingstukken op de afgesproken datum en tijd af te zijn (Succesvolle Werker).

Ook moet een Kleermaker erg nauwkeurig zijn. De klant wil een kledingstuk dat hem precies past en mooi is afgewerkt, dus de Kleermaker moet heel precies te werk gaan (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Kleermaker


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Kleermaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Kleermaker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Kleermaker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Kleermaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Kleermaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Kleermaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Kleermaker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Kleermaker iets voor je?

Zou je graag Kleermaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Kleermaker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Kleermaker

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar