Klinisch Chemicus Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Klinisch Chemicus? Lees de functieomschrijving.

De klinisch chemicus is vaak werkzaam in een ziekenhuislaboratorium, waar hij of zij onderzoek doet naar bloed en ander lichaamsvocht. Wanneer er bloed of ander lichaamsvocht wordt afgenomen, en voordat de uitslagen in de handen van de artsen vallen, is het bloed, of ander lichaamsvocht, de verantwoordelijkheid van de klinisch chemicus. De klinisch chemicus stuurt de afdeling laboratorium in het ziekenhuis en geeft ook de leiding hierin. Hij is verantwoordelijk voor de kwaliteitsbewaking en verricht onderzoek en adviseert sommige gevallen wanneer een arts dat aanvraagt. 

De klinisch chemicus heeft veel verantwoordelijkheden en moet ook de uitslagen goed kunnen interpreteren en een duidelijk ziektebeeld halen uit de uitslagen van het lab. De combinatie van leidinggevende taken en het doen van onderzoek en dergelijken maakt dit een uitdagende baan. De klinisch chemicus heeft niet alleen een individuele taak, zoals het doen van onderzoek, maar valt direct in het plaatje van leidinggevend personeel. Zodoende maakt dit tot een energie vragende baan met veel onregelmatige werktijden.

Wil je werken als Klinisch Chemicus?

Werk je al als Klinisch Chemicus en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Klinisch Chemicus worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Klinisch Chemicus, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Klinisch Chemicus in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Laboratoriumspecialist
 • Analist
 • Huisarts
 • Arts
 • Biomedisch Analist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €5833 tot €10833

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Klinisch Chemicus

Wat verdient een Klinisch Chemicus?

Het salaris van een klinisch chemicus is aanzienlijk hoog vanwege de verantwoordelijkheden en de omstandigheden op de arbeidsplek. Natuurlijk ook de jaren studie tellen mee en de ervaring die de klinisch chemicus heeft. Het startsalaris ligt rond de 5833 euro bruto per maand, wat kan oplopen tot een verassende 10.833 euro bruto per maand. Deze aanzienlijke getallen geven aan dat er veel verantwoordelijkheden vallen op de schouders van een klinisch chemicus. 

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vakantietoeslag van 8%, onregelmatigheidtoeslagen en reiskostenvergoedingen. 

Salarisschaal Klinisch Chemicus

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Klinisch Chemicus

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Klinisch Chemicus

Hoe goed is de toekomst voor de Klinisch Chemicus? 

De arbeidsmarktperspectieven zijn op het moment positief, er zijn evenveel aanbiedingen als afgestudeerden. De Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde voorspelt een tekort aan klinsche chemici de aankomende jaren waardoor het aanbod stijgt. 

De doorgroeimogelijkheden zijn er in de vorm van hoofd laboratorium. Dan krijg je meer verantwoordelijkheden. 

Baankans Klinisch Chemicus

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Klinisch Chemicus worden: Opleidingen tot Klinisch Chemicus

Hoe word je een Klinisch Chemicus? 

Om klinisch chemicus te worden moet er een behoorlijke weg afgelegd worden. Eerst moet er een natuurwetenschappelijke doctoraalstudie gevolgd worden (WO), denk aan geneeskunde, farmacie, biochemische wetenschappen, chemie e.d.) waarna een 2-jarige post-doctoraal onderzoek wordt gevoerd. Na al deze jaren van studie volgt een opleiding onder een ervaren klinisch chemicus welke 4 jaar duurt, in een erkend opleidingsinstituut. 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Klinisch Chemicus

Meer opleidingen Klinisch Chemicus

Weet je nog niet of je Klinisch Chemicus wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Klinisch Chemicus of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Klinisch Chemicus

Met wie werkt een Klinisch Chemicus samen? 

De klinisch chemicus heeft veel contact met de oprachtgever zoals de huisarts of de arts in een ziekenhuis. Daarnaast heeft hij veel contact met de laboratorium medewerkers waar hij leiding over geeft en natuurlijk de afdelingshoofd waar hij verantwoordelijkheid aan moet verantwoorden.


 • Laboratoriumspecialist
 • Analist
 • Huisarts
 • Arts
 • Biomedisch Analist
Klinisch Chemicus


Organisaties waar een Klinisch Chemicus werkzaam is

Waar werkt een Klinisch Chemicus meestal? 
 • Huisartsenlaboratorium
 • Ziekenhuislaboratorium
 • Onderzoekscentrum
 • GZ/GGZ
 • GD/GGD

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Klinisch Chemicus

Waar kun je het beste werken als Klinisch Chemicus? Hieronder vindt je de best door de Klinisch Chemicus beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Klinisch Chemicus.

Competenties, Skills en Vaardigheden Klinisch Chemicus:

Welke competenties heeft een een Klinisch Chemicus nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Klinisch Chemicus

Wat voor persoonlijkheid heb je als Klinisch Chemicus nodig? 

De klinisch chemicus is net als alle andere laboratorium medewerkers een echte perfectionist. Hij moet details kunnen spotten en hier ook adequaat op reageren. Zodoende zorgt de klinisch chemicus ervoor dat de resultaten compleet zijn en ook zeer goed geïnterpreteerd worden. Dit is ook belangrijk gezien de gegevens waar de klinisch chemicus mee omgaat. (Perfectionist)

De klinisch chemicus is ook, zoals eerder aangegeven, een leidinggevend persoon. Hiervoor moet hij de eigenschappen van een Baas hebben. Hij moet goed kunnen leiding geven en een helikopterkijk kunnen hebben over het gehele personeel werkzaam binnen het lab in het ziekenhuis. Zodoende zorgt de klinisch chemicus voor een prettige samenwerking en een goed resultaat van de onderzoeken. (Baas)

Bekijk de persoonstypen voor Klinisch Chemicus


Baas


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Klinisch Chemicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Klinisch Chemicus

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Klinisch Chemicus

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Klinisch Chemicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Klinisch Chemicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Klinisch Chemicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Klinisch Chemicus. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Klinisch Chemicus iets voor je?

Zou je graag Klinisch Chemicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Klinisch Chemicus bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Klinisch Chemicus

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar