Klinisch Chemicus Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Klinisch Chemicus? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep klinisch chemicus. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je klinisch chemicus wordt.

 

Wat is een Klinisch Chemicus?

De klinisch chemicus is vaak werkzaam in een ziekenhuislaboratorium, waar hij of zij onderzoek doet naar bloed en ander lichaamsvocht. Wanneer er bloed of ander lichaamsvocht wordt afgenomen, en voordat de uitslagen in de handen van de artsen vallen, is het bloed, of ander lichaamsvocht, de verantwoordelijkheid van de klinisch chemicus. De klinisch chemicus stuurt de afdeling laboratorium in het ziekenhuis en geeft ook de leiding hierin. Hij is verantwoordelijk voor de kwaliteitsbewaking en verricht onderzoek en adviseert sommige gevallen wanneer een arts dat aanvraagt. 

De klinisch chemicus heeft veel verantwoordelijkheden en moet ook de uitslagen goed kunnen interpreteren en een duidelijk ziektebeeld halen uit de uitslagen van het lab. De combinatie van leidinggevende taken en het doen van onderzoek en dergelijken maakt dit een uitdagende baan. De klinisch chemicus heeft niet alleen een individuele taak, zoals het doen van onderzoek, maar valt direct in het plaatje van leidinggevend personeel. Zodoende maakt dit tot een energie vragende baan met veel onregelmatige werktijden.Wil je werken als Klinisch Chemicus?

Werk je al als Klinisch Chemicus en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Klinisch Chemicus worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Klinisch Chemicus, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Klinisch Chemicus in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Laboratoriumspecialist
 • Analist
 • Huisarts
 • Arts
 • Biomedisch Analist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €5833 tot €10833

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

126


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Klinisch Chemicus

Wat verdient een Klinisch Chemicus?

Het salaris van een klinisch chemicus is aanzienlijk hoog vanwege de verantwoordelijkheden en de omstandigheden op de arbeidsplek. Natuurlijk ook de jaren studie tellen mee en de ervaring die de klinisch chemicus heeft. Het startsalaris ligt rond de 5833 euro bruto per maand, wat kan oplopen tot een verassende 10.833 euro bruto per maand. Deze aanzienlijke getallen geven aan dat er veel verantwoordelijkheden vallen op de schouders van een klinisch chemicus. 

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vakantietoeslag van 8%, onregelmatigheidtoeslagen en reiskostenvergoedingen. 

Salarisschaal Klinisch Chemicus

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Klinisch Chemicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Klinisch Chemicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Klinisch Chemicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Klinisch Chemicus vacatures

Vacature Biomedisch Analist
Balans Uitzendburo
Functieomschrijving Voor een klant van ons in de Farmacie in Drenthe zijn we op zoek naar een enhousiaste Analist! Wat ga je doen? - Je bent als Lab Analist samen …
Vacature Chemisch Analist
Werkis
Voor een opdrachtgever zijn wij op zoek naar een Laborant voor de QC-afdeling! Het uitvoeren van vrijgifte analyses met betrekking op farmaceutische geneesmiddelen en hun grondstoffen:Analyseren van verschillende stabiliteit parameters …
Vacature Petrochemisch analist (5-ploegen / dagdienst)
Oxford Global Resources
Heb je een afgeronde MLO opleiding in de chemie en wil je graag aan de slag bij een toonaangevend bedrijf in de chemische sector? Wij hebben bij verschillende opdrachtgevers meerdere …
Vacature QC / Microbiologisch analist
Balans Uitzendburo
Functieomschrijving Voor een klant van ons zijn we per direct op zoek naar een QC Analist / Microbiologisch analist. Een leuke combi functie. Je werkt samen met een ervaren collega …
Vacature Chemisch Analist (Method Development / GC)
Oxford Global Resources
Heb jij onlangs je studie chemische technologie afgerond, en zou je graag meer willen leren over nieuwe analyse methodes opzetten voor de GC? Lees dan snel verder voor een gave …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Klinisch Chemicus

Wat zijn de baankansen voor een Klinisch Chemicus?

De arbeidsmarktperspectieven zijn op het moment positief, er zijn evenveel aanbiedingen als afgestudeerden. De Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde voorspelt een tekort aan klinsche chemici de aankomende jaren waardoor het aanbod stijgt. 

De doorgroeimogelijkheden zijn er in de vorm van hoofd laboratorium. Dan krijg je meer verantwoordelijkheden. 

De actuele kans op werk voor een Klinisch Chemicus

De kans op werk voor het beroep Klinisch Chemicus is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

126

Baankans Klinisch Chemicus

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Klinisch Chemicus worden: Opleidingen tot Klinisch Chemicus

Wil je Klinisch Chemicus worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Klinisch Chemicus.

Hoe word je een Klinisch Chemicus? 

Om klinisch chemicus te worden moet er een behoorlijke weg afgelegd worden. Eerst moet er een natuurwetenschappelijke doctoraalstudie gevolgd worden (WO), denk aan geneeskunde, farmacie, biochemische wetenschappen, chemie e.d.) waarna een 2-jarige post-doctoraal onderzoek wordt gevoerd. Na al deze jaren van studie volgt een opleiding onder een ervaren klinisch chemicus welke 4 jaar duurt, in een erkend opleidingsinstituut. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Klinisch Chemicus

Er zijn geen opleidingen Klinisch Chemicus aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Klinisch Chemicus in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderzoek

Omscholen tot Klinisch Chemicus

Als je je wilt omscholen tot Klinisch Chemicus is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Klinisch Chemicus zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Klinisch Chemicus dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Klinisch Chemicus

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Klinisch Chemicus

Als je Klinisch Chemicus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Klinisch Chemicus zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Klinisch Chemicus

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Klinisch Chemicus?

Competenties en Vaardigheden Klinisch Chemicus

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Klinisch Chemicus nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Klinisch Chemicus nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Klinisch Chemicus

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Klinisch Chemicus

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Klinisch Chemicus. Als Klinisch Chemicus wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Klinisch Chemicus:


zie volledige beschrijving persoonstype Klinisch Chemicus

Vakkennis voor een Klinisch Chemicus

Het is voor een Klinisch Chemicus ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Klinisch Chemicus zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Klinisch Chemicus


Werkervaring Klinisch Chemicus

Het is voor een startend Klinisch Chemicus die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Klinisch Chemicus is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Biomedisch Analist .

Iets anders leren?

Is Klinisch Chemicus het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Klinisch Chemicus

Met wie werkt een Klinisch Chemicus samen? 

De klinisch chemicus heeft veel contact met de oprachtgever zoals de huisarts of de arts in een ziekenhuis. Daarnaast heeft hij veel contact met de laboratorium medewerkers waar hij leiding over geeft en natuurlijk de afdelingshoofd waar hij verantwoordelijkheid aan moet verantwoorden.


 • Laboratoriumspecialist
 • Analist
 • Huisarts
 • Arts
 • Biomedisch Analist
Klinisch Chemicus


Organisaties waar een Klinisch Chemicus werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Klinisch Chemicus meestal werkt.

Waar werkt een Klinisch Chemicus?

 • Huisartsenlaboratorium
 • Ziekenhuislaboratorium
 • Onderzoekscentrum
 • GZ/GGZ
 • GD/GGD

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Klinisch Chemicus

Waar kun je het beste werken als Klinisch Chemicus? Hieronder vind je de best door de Klinisch Chemicus beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Klinisch Chemicus.

Competenties, Skills en Vaardigheden Klinisch Chemicus:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Klinisch Chemicus.

Welke competenties heeft een Klinisch Chemicus nodig?

Een Klinisch Chemicus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Klinisch Chemicus

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Klinisch Chemicus passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Klinisch Chemicus nodig? 

De klinisch chemicus is net als alle andere laboratorium medewerkers een echte perfectionist. Hij moet details kunnen spotten en hier ook adequaat op reageren. Zodoende zorgt de klinisch chemicus ervoor dat de resultaten compleet zijn en ook zeer goed geïnterpreteerd worden. Dit is ook belangrijk gezien de gegevens waar de klinisch chemicus mee omgaat. (Perfectionist)

De klinisch chemicus is ook, zoals eerder aangegeven, een leidinggevend persoon. Hiervoor moet hij de eigenschappen van een Baas hebben. Hij moet goed kunnen leiding geven en een helikopterkijk kunnen hebben over het gehele personeel werkzaam binnen het lab in het ziekenhuis. Zodoende zorgt de klinisch chemicus voor een prettige samenwerking en een goed resultaat van de onderzoeken. (Baas)

Bekijk de persoonstypen voor Klinisch Chemicus


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Klinisch Chemicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Klinisch Chemicus

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Klinisch Chemicus

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Klinisch Chemicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Klinisch Chemicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Klinisch Chemicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Klinisch Chemicus. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Klinisch Chemicus iets voor je?

Zou je graag Klinisch Chemicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Klinisch Chemicus bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Klinisch Chemicus?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Klinisch Chemicus

Vacature Microbiologisch analist; meewerkend voorman
Tempo-Team
Functieomschrijving Wil jij aan de slag bij een duurzame organisatie waarbij dierenwelzijn hoog in het vaandel staat? Kom dan dit leuke team versterken! Voor deze opdrachtgever zijn wij op zoek …
Vacature Microbiologisch analist
Tempo-Team
Functieomschrijving Aan de slag bij een duurzame organisatie waar dierenwelzijn hoog in het vaandel staat! Voor onze opdrachtgever in Barneveld zijn wij op zoek naar een microbiologisch analist. Een functie …
Vacature Bio-Chemisch Analist
Oxford Global Resources
Heb jij veel kennis chemische kennis opgedaan tijdens je studie, maar wil je deze graag toepassen in een veelal biologische setting? Lees dan snel verder in deze vacature voor jouw …
Vacature Chemisch Analist
Xelvin
Xelvin Food is specialist in het bemiddelen van productspecialisten binnen de voedingsmiddelen en farmacie. We richten ons op specialisten binnen de R&D, laboratorium en Kwaliteit. Binnen het laboratorium richten we …
Vacature Chemisch Analist
Xelvin
Xelvin Food is specialist in het bemiddelen van productspecialisten binnen de voedingsmiddelen en farmacie. We richten ons op specialisten binnen de R&D, laboratorium en Kwaliteit. Binnen het laboratorium richten we …

Actuele blogposts


reacties op Klinisch Chemicus

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar