Leraar Engels Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar Engels? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep leraar engels. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je leraar engels wordt.

 

Wat is een Leraar Engels?

Als Docent Engels sta je voor de klas. Je bent verantwoordelijk voor het onderwijzen van leerlingen op het gebied van de Engelse taal en cultuur. Daarbij heb je je primaire lestaken die vaak de meeste tijd in beslag nemen, maar je hebt ook een aantal secundaire taken zoals individuele begeleiding van leerlingen, administratie (cijfers, aanwezigheid etc.), vergaderingen bijwonen en sectieoverleg. Dan is er nog het voorbereiden van de lessen en het maken en nakijken van proefwerken, overhoringen en oefeningen.Ook het surveilleren bij lessen of proefwerken en het deelnemen aan eventuele buitenschoolse activiteiten zoals excursies hoort bij je takenpakket.

De tijd dat een docentbaan een 8.00-15.00 baan was is inmiddels voorbij. Full-time leraren zijn veelal heel wat uren kwijt aan vergaderen, lessen voorbereiden en andersoortige taken.

Past het beroep Leraar Engels bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Leraar Engels?

Werk je al als Leraar Engels en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar Engels worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Leraar Engels, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Leraar Engels in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerling
 • Leraar
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2822 tot €5699

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

331


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar Engels

Wat verdient een Leraar Engels?

Het salaris van een Leraar Engels ligt tussen de € 2822,- en € 5699,- bruto per maand. Dit salaris is gebaseerd op de CAO voor het voortgezet onderwijs (VO). Er is voor leraren en docenten binnen het VO een salarishuis ontworpen op basis van ervaring. Er zijn 4 ervarings- of competentieniveaus.

Competentieniveau’s Docent VO:

 • Niveau LB - Startbekwame / Inductie fase
 • Niveau LC - Professionele fase
 • Niveau LD - Voortgezette Professionele fase
 • Niveau LE - Excellente en onderzoeksfase

Het komt niet vaak voor dat een Leraar in lesgeeft in het Voorgezet Onderwijs in schaal LE komt, zodoende hebben wij voor onze berekeningen gerekend tot maximaal schaal LD.

Salarisschalen Docent VO

Niveau Startsalaris Maximaal
Docent LB € 2822,- € 4301,-
Docent LC € 2840,- € 5012,-
Docent LD € 2851,- € 5699,-
Docent LE € 3659,- € 6178,-

 

Een leraar in opleiding (LIO) krijgt ook een vergoeding, dit is € 1425,- bruto per maand

Salarisschaal Leraar Engels

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool Baansuggestie



Vacatures Leraar Engels

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar Engels? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar Engels. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Leraar Engels vacatures

Vacature Docent Engels eerstegraads
Matchpartner
Functieomschrijving Zorgen dat elke leerling voor het hoogst haalbare resultaat gaat? Dat is de passie waarmee jij les geeft. Jij vindt dat elk kind recht heeft op onderwijs van een …
Vacature Docent Engels
Matchpartner
Bedrijfsomschrijving BedrijfscultuurMatchpartner heeft toegang tot een groot netwerk van ruim 100 scholen binnen het voortgezet onderwijs in Noord-Brabant en Zeeland. Wij hebben oog voor jouw talent. Een huiselijke sfeer, persoonlijke …
Vacature Docent Engels (2e graads)
Randstad
Functieomschrijving Op een mooie brede school in 't Gooi als docent Engels tijdelijk aan de slag?wat bieden wij jou Salaris en reiskosten conform CAO VO6-9 uurTijdelijke opdrachtLesgeven aan klas …
Vacature Docent Engels (1e graads)
Randstad
Functieomschrijving Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging als 1e graads docent Engels? Dan zijn wij op zoek naar jou!wat bieden wij jou Gratis toegang tot online trainingsplatform15 …
Vacature Docent Engels (2e graads)
Randstad
Functieomschrijving "The English language is funny – a ‘fat chance’ and a ‘slim chance’ are the same thing." Roep jij altijd dat je near-native bent, en wil jij graag het …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar Engels

Wat zijn de baankansen voor een Leraar Engels?

Het arbeidsmarktperspectief voor een beginnende Leraar Engels (of iemand die zoek naar een baan als leraar Engels) is al een aantal jaren zeer goed. Waar er bij vakken als geschiedenis en aardrijkskunde weinig werkgelegenheid is, is dat bij talen en overige vakken juist niet het geval. De kranten staan dagelijks vol van vacatures in deze secties.

De carrièremogelijkheden voor een Leraar Engels zijn niet heel groot. Dit vraagt echter om relativering. Als met carrièremogelijkheden wordt bedoeld: interne mogelijkheden, dan zijn deze zeker voorhanden. Sowieso groeit een leraar automatisch elk jaar door in zijn salaris: hoe meer ervaringsjaren, hoe meer men verdient. De verhogingen zijn echter niet groot en de top is relatief snel bereikt. Doorgroeien in salarisschalen en mogelijkheden kan dan alleen als men op 1e graads niveau gaat lesgeven.

Verder zijn er mogelijkheden wat betreft aanvullende taken als sectievoorzitter, mentorschap en men kan zelfs een andere functie gaan bekleden zoals afdelingshoofd, iets in management, conrector of zelfs rectorschap tot en met zitting in de raad van bestuur. Buiten de klaslokalen blijkt het moeilijker om een switch te maken, maar de mogelijkheden zijn er altijd. Sommige leraren kunnen op jonge leeftijd nog prima switchen naar het bedrijfsleven, en men kan er voor opteren om de wetenschap in te gaan (op zoek naar een promotietraject) of uiteraard zelf het pad uitstippelen (eigen bedrijf, etc.)

De actuele kans op werk voor een Leraar Engels

Het beroep Leraar Engels is onderdeel van de beroepsfamilie Docenten taalkundige vakken vo/mbo. De kans op werk voor de beroepsfamilie Docenten taalkundige vakken vo/mbo is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

331

Baankans Leraar Engels

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Leraar Engels worden: Opleidingen tot Leraar Engels

Wil je Leraar Engels worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Leraar Engels.

Hoe word je een Leraar Engels? 

De meeste Docenten Engels hebben een 1e of 2e graads HBO Opleiding Engelse Taal gevolgd (tegenwoordig Bachelor/Master of Education in English Language). Ook is het mogelijk een WO Onderwijsmaster Engels te volgen aan de Universiteit (gelijk aan een 1e graads opleiding). Wanneer er een gebrek heerst aan voldoende instromend personeel dan kan een directie overwegen iemand op basis van ervaring aan te nemen. De kandidaat moet dan wel aantoonbare taalkundige en/of onderwijskwaliteiten bezitten.

Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt. Een 2e graads docent mag alleen aan de jaargangen 1 t/m 3 lesgeven met uitzondering van VMBO waarbij men wel alle jaren mag onderwijzen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Leraar Engels

Er zijn geen opleidingen Leraar Engels aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Leraar Engels in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs

Omscholen tot Leraar Engels

Als je je wilt omscholen tot Leraar Engels is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Leraar Engels zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Leraar Engels dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Leraar Engels

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Leraar Engels

Als je Leraar Engels wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Leraar Engels zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Leraar Engels

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Leraar Engels?

Competenties en Vaardigheden Leraar Engels

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Leraar Engels nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Leraar Engels nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Leraar Engels

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Leraar Engels

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Leraar Engels. Als Leraar Engels wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Leraar Engels:


zie volledige beschrijving persoonstype Leraar Engels

Vakkennis voor een Leraar Engels

Het is voor een Leraar Engels ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Leraar Engels zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Leraar Engels


Werkervaring Leraar Engels

Het is voor een startend Leraar Engels die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Leraar Engels is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Leraar Duits, Leraar Frans, Leraar Spaans .

Iets anders leren?

Is Leraar Engels het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.




Netwerk Leraar Engels

Met wie werkt een Leraar Engels samen? 

Een Leraar Engels komt het meest in contact met leerlingen. Daarnaast zal hij collega docenten buiten de lessen spreken. Incidenteel zal hij een mentor of afdelingsleider spreken. Vaak gaat het dan om uitwisselen van informatie over individuele leerlingen of of over een klas. De rector of conrector spreekt men maar heel af en toe. Het betreft dan voortgangsgesprekken of gewoon 'gesprekken in de gang'.


 • Leerling
 • Leraar
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector
Leraar Engels


Organisaties waar een Leraar Engels werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Leraar Engels meestal werkt.

Waar werkt een Leraar Engels?

Een Leraar Engels komt meestentijds te werken in een non-profit onderwijsinstelling. In 9 van de 10 gevallen zal het een instelling voor voortgezet onderwijs betreffen (Middelbare School). Soms kan men ook bij een instelling aan de slag waar men aan volwassenen lesgeeft.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Leraar Engels

Waar kun je het beste werken als Leraar Engels? Hieronder vind je de best door de Leraar Engels beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar Engels.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar Engels:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Leraar Engels.

Welke competenties heeft een Leraar Engels nodig?

Een Leraar Engels heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Leraar Engels

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Leraar Engels passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Leraar Engels nodig? 

De Leraar Engels moet een leidend figuur zijn die zijn leerlingen kan aansturen om op een orderlijke manier, soms individueel, soms in groepsverband, de Engelse taal en literatuur te doorgronden. Daarnaast moet hij in staat zijn klassen en individuele leerlingen snel te leren kennen (Baas).

Docenten Engels staan er bij uitstek om bekend dat zij continu met taal en cultuur bezig zijn. Om dat te kunnen doen moet de Leraar Engels grip hebben op zijn leerlingen. Een goede docent Engels moet echter ook in staat zijn liefde voor het Engels, de Engelse literatuur en Groot-Britannië over te maken aan de leerlingen (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Leraar Engels


Baas


Lees meer

Gever


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Leraar Engels

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar Engels

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar Engels

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar Engels

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar Engels dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar Engels belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar Engels. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar Engels iets voor je?

Zou je graag Leraar Engels willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar Engels bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Leraar Engels

Hans

Het lijkt me een interessante opleiding 

Peter

Heel erg interessant 

Peter

Als je Engel,Frans of wat voor taal ook gaat studeren is het een pre,misschien wel een vereiste dat je geinterresserd bent in de cultuur en de historie van het land, met gr..tetm

Henri

Ik denk dat dit een vereiste moet zijn.H.gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar