Leraar Engels Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar Engels? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep leraar engels. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je leraar engels wordt.

 

Wat is een Leraar Engels?

Als Docent Engels sta je voor de klas. Je bent verantwoordelijk voor het onderwijzen van leerlingen op het gebied van de Engelse taal en cultuur. Daarbij heb je je primaire lestaken die vaak de meeste tijd in beslag nemen, maar je hebt ook een aantal secundaire taken zoals individuele begeleiding van leerlingen, administratie (cijfers, aanwezigheid etc.), vergaderingen bijwonen en sectieoverleg. Dan is er nog het voorbereiden van de lessen en het maken en nakijken van proefwerken, overhoringen en oefeningen.Ook het surveilleren bij lessen of proefwerken en het deelnemen aan eventuele buitenschoolse activiteiten zoals excursies hoort bij je takenpakket.

De tijd dat een docentbaan een 8.00-15.00 baan was is inmiddels voorbij. Full-time leraren zijn veelal heel wat uren kwijt aan vergaderen, lessen voorbereiden en andersoortige taken.Wil je werken als Leraar Engels?

Werk je al als Leraar Engels en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar Engels worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Leraar Engels, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Leraar Engels in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerling
 • Leraar
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2445 tot €4962

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

58


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar Engels

Wat verdient een Leraar Engels?

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een Docent Engels die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of in het hoger onderwij komt in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal men precies terecht komt. Iemand die louter Engels doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die aan de bovenbouw of aan de Universiteit lesgeeft of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2014)

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.445,-
€ 2.460,-
€ 2.470,-

€ 3.739,-
€ 4.361,-
€ 4.962,-

 

Salarisschaal Leraar Engels

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Leraar Engels

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar Engels? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar Engels. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Leraar Engels vacatures

Vacature Docent Engels (2e graads)
Randstad
Functieomschrijving Vind jij het juist een uitdaging om het schoolvak Engels aantrekkelijk en leuk te maken voor leerlingen? Wij zijn namelijk op zoek naar een 2e graads docent Engels die …
Vacature Docent Engels
Randstad
Functieomschrijving Wanneer schrijf je ‘to’ en wanneer schrijf je ‘too’? En hoe zit dat met ‘where’ en ‘were’? Dit zijn slechts twee voorbeelden van woorden die vaak verkeerd gebruikt worden …
Vacature Docent Engels
Randstad
Functieomschrijving Zo’n vijfhonderd jaar geleden spraken ongeveer tussen de vijf en zeven miljoen mensen Engels. Nu spreken nagenoeg 1,8 miljard mensen over de hele wereld Engels. Engels wordt gezien als …
Vacature Docent Engels (1e graads)
Randstad
Functieomschrijving Voor een super moderne school in Amsterdam-Noord zijn wij opzoek naar een 1ste grader aardrijkskunde die voor 3 uur per week op Dinsdagmiddag de leerlingen kan helpen bij de …
Vacature Docent Engels eerstegraads
Matchpartner
Functieomschrijving Matchpartner Onderwijs zoekt per direct een docent Engels eerstegraads voor het voortgezet onderwijs in de omgeving van ;In deze functie geef je les aan de klassen havo en vwo …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar Engels

Wat is de toekomst van Leraar Engels?

Het arbeidsmarktperspectief voor een beginnende Leraar Engels (of iemand die zoek naar een baan als leraar Engels) is al een aantal jaren zeer goed. Waar er bij vakken als geschiedenis en aardrijkskunde weinig werkgelegenheid is, is dat bij talen en overige vakken juist niet het geval. De kranten staan dagelijks vol van vacatures in deze secties.

De carrièremogelijkheden voor een Leraar Engels zijn niet heel groot. Dit vraagt echter om relativering. Als met carrièremogelijkheden wordt bedoeld: interne mogelijkheden, dan zijn deze zeker voorhanden. Sowieso groeit een leraar automatisch elk jaar door in zijn salaris: hoe meer ervaringsjaren, hoe meer men verdient. De verhogingen zijn echter niet groot en de top is relatief snel bereikt. Doorgroeien in salarisschalen en mogelijkheden kan dan alleen als men op 1e graads niveau gaat lesgeven.

Verder zijn er mogelijkheden wat betreft aanvullende taken als sectievoorzitter, mentorschap en men kan zelfs een andere functie gaan bekleden zoals afdelingshoofd, iets in management, conrector of zelfs rectorschap tot en met zitting in de raad van bestuur. Buiten de klaslokalen blijkt het moeilijker om een switch te maken, maar de mogelijkheden zijn er altijd. Sommige leraren kunnen op jonge leeftijd nog prima switchen naar het bedrijfsleven, en men kan er voor opteren om de wetenschap in te gaan (op zoek naar een promotietraject) of uiteraard zelf het pad uitstippelen (eigen bedrijf, etc.)

Baankans Leraar Engels

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

58


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Leraar Engels worden: Opleidingen tot Leraar Engels

Wil je Leraar Engels worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Leraar Engels.

Hoe word je een Leraar Engels? 

De meeste Docenten Engels hebben een 1e of 2e graads HBO Opleiding Engelse Taal gevolgd (tegenwoordig Bachelor/Master of Education in English Language). Ook is het mogelijk een WO Onderwijsmaster Engels te volgen aan de Universiteit (gelijk aan een 1e graads opleiding). Wanneer er een gebrek heerst aan voldoende instromend personeel dan kan een directie overwegen iemand op basis van ervaring aan te nemen. De kandidaat moet dan wel aantoonbare taalkundige en/of onderwijskwaliteiten bezitten.

Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt. Een 2e graads docent mag alleen aan de jaargangen 1 t/m 3 lesgeven met uitzondering van VMBO waarbij men wel alle jaren mag onderwijzen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Leraar Engels

Er zijn geen opleidingen Leraar Engels aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Leraar Engels in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs

Omscholen of doorgroeien tot Leraar Engels

Als je Leraar Engels wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Leraar Engels zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Leraar Engels

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Leraar Engels?

Competenties en Vaardigheden Leraar Engels

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Leraar Engels nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Leraar Engels nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Leraar Engels

Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Leraar Engels

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Leraar Engels. Als Leraar Engels wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Leraar Engels:


zie volledige beschrijving persoonstype Leraar Engels

Vakkennis voor een Leraar Engels

Het is voor een Leraar Engels ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Leraar Engels zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Leraar Engels


Werkervaring Leraar Engels

Het is voor een startend Leraar Engels die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Leraar Engels is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Leraar Duits, Leraar Frans, Leraar Spaans .

Iets anders leren?

Is Leraar Engels het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Leraar Engels

Met wie werkt een Leraar Engels samen? 

Een Leraar Engels komt het meest in contact met leerlingen. Daarnaast zal hij collega docenten buiten de lessen spreken. Incidenteel zal hij een mentor of afdelingsleider spreken. Vaak gaat het dan om uitwisselen van informatie over individuele leerlingen of of over een klas. De rector of conrector spreekt men maar heel af en toe. Het betreft dan voortgangsgesprekken of gewoon 'gesprekken in de gang'.


 • Leerling
 • Leraar
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector
Leraar Engels


Organisaties waar een Leraar Engels werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Leraar Engels meestal werkt.

Waar werkt een Leraar Engels?

Een Leraar Engels komt meestentijds te werken in een non-profit onderwijsinstelling. In 9 van de 10 gevallen zal het een instelling voor voortgezet onderwijs betreffen (Middelbare School). Soms kan men ook bij een instelling aan de slag waar men aan volwassenen lesgeeft.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Leraar Engels

Waar kun je het beste werken als Leraar Engels? Hieronder vind je de best door de Leraar Engels beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar Engels.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar Engels:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Leraar Engels.

Welke competenties heeft een Leraar Engels nodig?

Een Leraar Engels heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Leraar Engels

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Leraar Engels passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Leraar Engels nodig? 

De Leraar Engels moet een leidend figuur zijn die zijn leerlingen kan aansturen om op een orderlijke manier, soms individueel, soms in groepsverband, de Engelse taal en literatuur te doorgronden. Daarnaast moet hij in staat zijn klassen en individuele leerlingen snel te leren kennen (Baas).

Docenten Engels staan er bij uitstek om bekend dat zij continu met taal en cultuur bezig zijn. Om dat te kunnen doen moet de Leraar Engels grip hebben op zijn leerlingen. Een goede docent Engels moet echter ook in staat zijn liefde voor het Engels, de Engelse literatuur en Groot-Britannië over te maken aan de leerlingen (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Leraar Engels


Baas


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Leraar Engels

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar Engels

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar Engels

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar Engels

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar Engels dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar Engels belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar Engels. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar Engels iets voor je?

Zou je graag Leraar Engels willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar Engels bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Leraar Engels?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Leraar Engels

Vacature Docent Engels (e graads)
Randstad
Vind jij het juist een uitdaging om het schoolvak Engels aantrekkelijk en leuk te maken voor leerlingen? Wij zijn namelijk op zoek naar een e graads docent Engels die . …
Vacature Docent Engels (e graads)
Randstad
Vind jij het juist een uitdaging om het schoolvak Engels aantrekkelijk en leuk te maken voor leerlingen? Wij zijn namelijk op zoek naar een e graads docent Engels die . …
Vacature Docent Engels
Randstad
Wanneer schrijf je ‘to’ en wanneer schrijf je ‘too’? En hoe zit dat met ‘where’ en ‘were’? Dit zijn slechts twee voorbeelden van woorden die vaak verkeerd gebruikt worden in …
Vacature Docent Engels
Randstad
Roep jij altijd dat je near-native bent en wil jij graag het Engels van jouw leerlingen naar een hoger niveau tillen? Dat komt goed uit! Randstad zoekt docenten die graag …
Vacature Docent Engels e graad
Maandag
‘'It's not in stars to hold our destiny but in ourselves''. Weet jij van welke Engelse toneelschrijver deze uitspraak is en kan jij leerlingen vol passie over vertellen? Weet jij …

Actuele blogposts


reacties op Leraar Engels

Hans

Het lijkt me een interessante opleiding 

Peter

Heel erg interessant 

Peter

Als je Engel,Frans of wat voor taal ook gaat studeren is het een pre,misschien wel een vereiste dat je geinterresserd bent in de cultuur en de historie van het land, met gr..tetm

Henri

Ik denk dat dit een vereiste moet zijn.H.gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar