Leraar Engels Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar Engels? Lees de functieomschrijving.

Als Docent Engels sta je voor de klas. Je bent verantwoordelijk voor het onderwijzen van leerlingen op het gebied van de Engelse taal en cultuur. Daarbij heb je je primaire lestaken die vaak de meeste tijd in beslag nemen, maar je hebt ook een aantal secundaire taken zoals individuele begeleiding van leerlingen, administratie (cijfers, aanwezigheid etc.), vergaderingen bijwonen en sectieoverleg. Dan is er nog het voorbereiden van de lessen en het maken en nakijken van proefwerken, overhoringen en oefeningen.Ook het surveilleren bij lessen of proefwerken en het deelnemen aan eventuele buitenschoolse activiteiten zoals excursies hoort bij je takenpakket.

De tijd dat een docentbaan een 8.00-15.00 baan was is inmiddels voorbij. Full-time leraren zijn veelal heel wat uren kwijt aan vergaderen, lessen voorbereiden en andersoortige taken.

Wil je werken als Leraar Engels?

Werk je al als Leraar Engels en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar Engels worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Leraar Engels, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Leraar Engels in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerling
 • Leraar
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2445 tot €4962

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

23


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar Engels

Wat verdient een Leraar Engels?

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een Docent Engels die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of in het hoger onderwij komt in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal men precies terecht komt. Iemand die louter Engels doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die aan de bovenbouw of aan de Universiteit lesgeeft of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2014)

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.445,-
€ 2.460,-
€ 2.470,-

€ 3.739,-
€ 4.361,-
€ 4.962,-

 

Salarisschaal Leraar Engels

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Leraar Engels

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar Engels? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar Engels. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Leraar Engels vacatures

Docent Engels
Randstad
Als docent Engels heb jij passie voor de Engelse taal, literatuur en cultuur. Je bent de docent die deze passie kan overbrengen op de leerlingen. Je bent een ster in …
Docent Engels
Maandag Groningen
Bij Maandag® zijn wij opzoek naar een docent Engels die toe is aan een nieuwe uitdaging. Als docent bij Maandag® houd jij van afwisseling en doe je veel ervaring op. …
Docent Engels
Roler Personeelsdiensten
Wij zijn per direct op zoek naar een enthousiaste docent Engels. Het gaat daarbij om het lesgeven in havo 1, mavo 1 en mavo 2. Het betreft een tijdelijke vacature …
Docent Engels voor havo, atheneum en gymnasium klassen!
Onderwijspost B.V.
OVER DEZE VACATUREVoor een mooie school net onder Amsterdam, zijn wij op zoek naar een docent Engels met een tweedegraads bevoegdheid. Heb jij nog niet de school gevonden die op …
Docent Engels 1e/ 2e graad
Maandag Arnhem
Great! Jij herinnert je vast nog dat moment waarop je erachter kwam dat het woord geen ‘groot', maar ‘fantastisch' betekende. En dat is precies wat jij van de Engelse taal …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar Engels

Hoe goed is de toekomst voor de Leraar Engels? 

Het arbeidsmarktperspectief voor een beginnende Leraar Engels (of iemand die zoek naar een baan als leraar Engels) is al een aantal jaren zeer goed. Waar er bij vakken als geschiedenis en aardrijkskunde weinig werkgelegenheid is, is dat bij talen en overige vakken juist niet het geval. De kranten staan dagelijks vol van vacatures in deze secties.

De carrièremogelijkheden voor een Leraar Engels zijn niet heel groot. Dit vraagt echter om relativering. Als met carrièremogelijkheden wordt bedoeld: interne mogelijkheden, dan zijn deze zeker voorhanden. Sowieso groeit een leraar automatisch elk jaar door in zijn salaris: hoe meer ervaringsjaren, hoe meer men verdient. De verhogingen zijn echter niet groot en de top is relatief snel bereikt. Doorgroeien in salarisschalen en mogelijkheden kan dan alleen als men op 1e graads niveau gaat lesgeven.

Verder zijn er mogelijkheden wat betreft aanvullende taken als sectievoorzitter, mentorschap en men kan zelfs een andere functie gaan bekleden zoals afdelingshoofd, iets in management, conrector of zelfs rectorschap tot en met zitting in de raad van bestuur. Buiten de klaslokalen blijkt het moeilijker om een switch te maken, maar de mogelijkheden zijn er altijd. Sommige leraren kunnen op jonge leeftijd nog prima switchen naar het bedrijfsleven, en men kan er voor opteren om de wetenschap in te gaan (op zoek naar een promotietraject) of uiteraard zelf het pad uitstippelen (eigen bedrijf, etc.)

Baankans Leraar Engels

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

23


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Leraar Engels worden: Opleidingen tot Leraar Engels

Hoe word je een Leraar Engels? 

De meeste Docenten Engels hebben een 1e of 2e graads HBO Opleiding Engelse Taal gevolgd (tegenwoordig Bachelor/Master of Education in English Language). Ook is het mogelijk een WO Onderwijsmaster Engels te volgen aan de Universiteit (gelijk aan een 1e graads opleiding). Wanneer er een gebrek heerst aan voldoende instromend personeel dan kan een directie overwegen iemand op basis van ervaring aan te nemen. De kandidaat moet dan wel aantoonbare taalkundige en/of onderwijskwaliteiten bezitten.

Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt. Een 2e graads docent mag alleen aan de jaargangen 1 t/m 3 lesgeven met uitzondering van VMBO waarbij men wel alle jaren mag onderwijzen.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Leraar Engels

Pedagogisch Werk - Onderwijsassistent niveau 4
Het werk: Je werkt in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, speciaal onderwijs of in de volwasseneneducatie. Ook kun je werken in een integraal kindercentrum waar opvang en onderwijs gecombineerd …
Meer opleidingen Leraar Engels

Weet je nog niet of je Leraar Engels wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Leraar Engels of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Leraar Engels

Met wie werkt een Leraar Engels samen? 

Een Leraar Engels komt het meest in contact met leerlingen. Daarnaast zal hij collega docenten buiten de lessen spreken. Incidenteel zal hij een mentor of afdelingsleider spreken. Vaak gaat het dan om uitwisselen van informatie over individuele leerlingen of of over een klas. De rector of conrector spreekt men maar heel af en toe. Het betreft dan voortgangsgesprekken of gewoon 'gesprekken in de gang'.


 • Leerling
 • Leraar
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector
Leraar Engels


Organisaties waar een Leraar Engels werkzaam is

Waar werkt een Leraar Engels meestal? 

Een Leraar Engels komt meestentijds te werken in een non-profit onderwijsinstelling. In 9 van de 10 gevallen zal het een instelling voor voortgezet onderwijs betreffen (Middelbare School). Soms kan men ook bij een instelling aan de slag waar men aan volwassenen lesgeeft.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Leraar Engels

Waar kun je het beste werken als Leraar Engels? Hieronder vindt je de best door de Leraar Engels beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar Engels.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar Engels:

Welke competenties heeft een een Leraar Engels nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Leraar Engels

Wat voor persoonlijkheid heb je als Leraar Engels nodig? 

De Leraar Engels moet een leidend figuur zijn die zijn leerlingen kan aansturen om op een orderlijke manier, soms individueel, soms in groepsverband, de Engelse taal en literatuur te doorgronden. Daarnaast moet hij in staat zijn klassen en individuele leerlingen snel te leren kennen (Baas).

Docenten Engels staan er bij uitstek om bekend dat zij continu met taal en cultuur bezig zijn. Om dat te kunnen doen moet de Leraar Engels grip hebben op zijn leerlingen. Een goede docent Engels moet echter ook in staat zijn liefde voor het Engels, de Engelse literatuur en Groot-Britannië over te maken aan de leerlingen (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Leraar Engels


Baas


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Leraar Engels

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar Engels

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar Engels

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar Engels

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar Engels dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar Engels belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar Engels. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar Engels iets voor je?

Zou je graag Leraar Engels willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar Engels bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Leraar Engels

Hans

Het lijkt me een interessante opleiding 

Peter

Heel erg interessant 

Peter

Als je Engel,Frans of wat voor taal ook gaat studeren is het een pre,misschien wel een vereiste dat je geinterresserd bent in de cultuur en de historie van het land, met gr..tetm

Henri

Ik denk dat dit een vereiste moet zijn.H.gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar