Leraar Frans Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar Frans? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep leraar frans. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je leraar frans wordt.

 

Wat is een Leraar Frans?

Als Docent Frans sta je voor de klas. Je bent verantwoordelijk voor het onderwijzen van leerlingen op het gebied van de Franse Taal en Cultuur. Daarbij heb je je primaire lestaken die vaak de meeste tijd in beslag nemen, maar je hebt ook een aantal secundaire taken zoals individuele begeleiding van leerlingen, administratie (cijfers, aanwezigheid etc.), vergaderingen bijwonen en sectieoverleg. Dan is er nog het voorbereiden van de lessen en het maken en nakijken van proefwerken, overhoringen en oefeningen. Ook het surveilleren bij lessen of proefwerken en het deelnemen aan eventuele buitenschoolse activiteiten zoals excursies hoort bij je takenpakket.

De tijd dat een docentbaan een 8.00-15.00 baan was is inmiddels voorbij. Full-time leraren zijn veelal heel wat uren kwijt aan vergaderen, lessen voorbereiden en andersoortige taken.Wil je werken als Leraar Frans?

Werk je al als Leraar Frans en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar Frans worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Leraar Frans, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Leraar Frans in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerling
 • Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2445 tot €4962

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

11


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar Frans

Wat verdient een Leraar Frans?

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een Docent Frans die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of in het hoger onderwijs komt  in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal men precies terecht komt. Iemand die louter Frans doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die in de bovenbouw of aan de Universiteit lesgeeft of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2014)

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.445,-
€ 2.460,-
€ 2.470,-

€ 3.739,-
€ 4.361,-
€ 4.962,-

 

Salarisschaal Leraar Frans

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Leraar Frans

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar Frans? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar Frans. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Leraar Frans vacatures

Vacature Docent Frans
Maandag® Enschede
Functiebeschrijving Fransen houden van croissants, kaas en stokbrood, jij ook?Als Docent Frans neem je je leerlingen mee in de Franse taal en cultuur. Je neemt ze mee in de geschiedenis …
Vacature Docent Frans tweedegraads
Matchpartner
Bedrijfsomschrijving Matchpartner biedt jou als docent de zekerheid van een contract met de flexibiliteit om te doen wat jou gelukkig maakt. Matchpartner Onderwijs bestaat uit een klein team van bevlogen …
Vacature Docent Frans tweedegraads
Matchpartner
Bedrijfsomschrijving Matchpartner biedt jou als docent de zekerheid van een contract met de flexibiliteit om te doen wat jou gelukkig maakt. Matchpartner Onderwijs bestaat uit een klein team van bevlogen …
Vacature Docent Frans
Matchpartner
Functieomschrijving Aandacht voor leerlingen en professioneel kennis overbrengen? Dat kan als docent bij Matchpartner. Wij bieden je een contract en de ruimte om les te geven zoals jij dat wil. …
Vacature Docent Frans
Maandag
Als Docent Frans weet jij leerlingen te inspireren zich deze taal van de liefde eigen te maken. Je stoomt ze klaar voor repetities en (eind-)examens. Verder is het belangrijk dat …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar Frans

Wat is de toekomst van Leraar Frans?

Het arbeidsmarktperspectief voor een beginnende Leraar Frans (of iemand die zoek naar een baan als leraar Frans) is al een aantal jaren zeer goed. Waar er bij vakken als geschiedenis en aardrijkskunde weinig werkgelegenheid is, is dat bij talen en overige vakken juist niet het geval. De kranten staan dagelijks vol met vacatures in deze secties.

De carrièremogelijkheden voor een Leraar Frans zijn niet heel groot. Dit vraagt echter om relativering. Als met carrièremogelijkheden wordt bedoeld: interne mogelijkheden, dan zijn deze zeker voorhanden. Sowieso groeit een leraar automatisch elk jaar door in zijn salaris: hoe meer ervaringsjaren, hoe meer men verdient. De verhogingen zijn echter niet groot en de top is relatief snel bereikt. Doorgroeien in salarisschalen en mogelijkheden kan dan alleen als men op 1e graads niveau gaat lesgeven.

Verder zijn er mogelijkheden wat betreft aanvullende taken als sectievoorzitter, mentorschap,  en men kan zelfs een andere functie gaan bekleden zoals afdelingshoofd, iets in management, conrector of zelfs rectorschap tot en met zitting in de raad van bestuur. Buiten de klaslokalen blijkt het moeilijker om een switch te maken maar de mogelijkheden zijn er altijd. Sommige leraren kunnen op jonge leeftijd nog prima switchen naar het bedrijfsleven en men kan er voor kiezen om de wetenschap in te gaan (op zoek naar een promotietraject) of uiteraard zelf het pad uitstippelen (eigen bedrijf, etc.)

Baankans Leraar Frans

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

11


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Leraar Frans worden: Opleidingen tot Leraar Frans

Wil je Leraar Frans worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Leraar Frans.

Hoe word je een Leraar Frans? 

De meeste Docenten Frans hebben een 1e of 2e graads HBO Opleiding Franse Taal gevolgd (tegenwoordig Bachelor / Master of Education in French Language). Ook is het mogelijk een WO Onderwijsmaster Frans te volgen aan de Universiteit (gelijk aan een 1e graads opleiding). Wanneer er een gebrek heerst aan voldoende instromend personeel dan kan een directie overwegen iemand op basis van ervaring aan te nemen. De kandidaat moet dan wel aantoonbare taalkundige kennis en/of onderwijskwaliteiten bezitten.

Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt. Een 2e graads docent mag alleen aan de jaargangen 1 t/m 3 lesgeven met uitzondering van VMBO waarbij men wel alle jaren mag onderwijzen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Leraar Frans

Er zijn geen opleidingen Leraar Frans aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Leraar Frans in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs

Omscholen of doorgroeien tot Leraar Frans

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Leraar Frans wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Leraar Frans zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Leraar Frans

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Leraar Frans?

Competenties en Vaardigheden Leraar Frans

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Leraar Frans nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Leraar Frans nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Leraar Frans

Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Leraar Frans

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Leraar Frans. Als Leraar Frans wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Leraar Frans:


zie volledige beschrijving persoonstype Leraar Frans

Vakkennis voor een Leraar Frans

Het is voor een Leraar Frans ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Leraar Frans zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Leraar Frans


Werkervaring Leraar Frans

Het is voor een startend Leraar Frans die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Leraar Frans is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Leraar Engels, Leraar Duits, Leraar Spaans .

Iets anders leren?

Is Leraar Frans het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Leraar Frans

Met wie werkt een Leraar Frans samen? 

Een Leraar Frans komt het meest in contact met leerlingen. Daarnaast zal hij collega docenten buiten de lessen spreken. Incidenteel zal hij een mentor of afdelingsleider spreken. Vaak gaat het dan om uitwisselen van informatie over individuele leerlingen of of over een klas. De rector of conrector spreekt men maar heel af en toe. Het betreft dan voortgangsgesprekken of gewoon 'gesprekken in de gang'.


 • Leerling
 • Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector
Leraar Frans


Organisaties waar een Leraar Frans werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Leraar Frans meestal werkt.

Waar werkt een Leraar Frans?

Een Leraar Frans komt meestentijds te werken in een non-profit onderwijsinstelling. In 9 van de 10 gevallen zal het een instelling voor voortgezet onderwijs betreffen (Middelbare School). Soms kan men ook bij een instelling aan de slag waar men aan volwassenen lesgeeft.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Leraar Frans

Waar kun je het beste werken als Leraar Frans? Hieronder vind je de best door de Leraar Frans beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar Frans.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar Frans:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Leraar Frans.

Welke competenties heeft een Leraar Frans nodig?

Een Leraar Frans heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Leraar Frans

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Leraar Frans passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Leraar Frans nodig? 

De Leraar Frans moet een leidend figuur zijn die zijn leerlingen kan aansturen om op een orderlijke manier, soms invidueel, soms in groepsverband, de Franse taal, literatuur en het land te doorgronden. Daarnaast moet hij in staat zijn klassen en individuele leerlingen snel te leren kennen (Baas).

Docenten Fransstaan er bij uitstek om bekend dat zij continu met taal en cultuur bezig zijn. Om dat te kunnen doen moet de Leraar Frans grip hebben op zijn leerlingen. Een goede Docent Frans moet echter ook in staat zijn liefde voor het Frans en Frankrijk over tebrenben op de leerlingen (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Leraar Frans


Baas


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Leraar Frans

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar Frans

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar Frans

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar Frans

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar Frans dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar Frans belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar Frans. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar Frans iets voor je?

Zou je graag Leraar Frans willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar Frans bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Leraar Frans?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Leraar Frans

Vacature Docent Frans
Matchpartner
Aandacht voor leerlingen en professioneel kennis overbrengen? Dat kan als docent bij Matchpartner. Wij bieden je een contract en de ruimte om les te geven zoals jij dat wil. Per …
Vacature Docent Frans tweedegraads
Matchpartner
De ruimte krijgen om het beste uit jezelf halen als docent? Samen zoeken we de school die bij jou past waar vrijheid in doceren, fijne collega's en een professionele werksfeer …
Vacature Docent Frans
Maandag
Als docent Frans ben je ambassadeur van de taal van de liefde!De Franse taal wordt in vele landen gesproken en is daarmee een wereldtaal te noemen. Zo wordt het in …
Vacature Bijles docent frans
Hulpen.nl
Een bijles docent frans gevraagd in Bijles. Beste, Ik zoek voornamelijk bijles conversatie in de Franse taal. Ik kan me nu redelijk redden maar wil vooral kunnen conserveren
Vacature Bijles docent frans
Hulpen.nl
Een bijles docent frans gevraagd in Bijles. Ik zoek naae een bijlesgever voor een min zoon van havo vwo TTO.

Actuele blogposts


reacties op Leraar Frans

Abdel

Ik werk nu als hoofd technische dienst in een hotel bedrijf ruim 14 jaar en ik wil graag iets anders gaan doen. Leraar Frans is wel iets voor mij. Wat is het beste en korte route die moet ik neemen?? Ik hoor het graag. Grt

Jean

Hoog nivo Nederlands is vereist.Anders is lesgeven geen optie.Gr.

Bouchra

Om Frans docent worden moet ik erst bepald niveau in nederlands taal of niet?

knowledge

Om franse taal in Nederland te doceren moet je de lerarenopleiding af gezond hebben. Een diploma is een must. Ik ben zelf docent Frans.

leraar frans

De informatie hierboven is correct .Gr.

toufik

Ik heb informatie nodig over de frans docent , ik wil graag dat iemand mij kunnen helpen om algemen informatie geven, adres email  maestro797@hotmail.com bedankt alvast .

baso

ik heb frans taal gestudeerd en ik wil verder studeren in het gebied om een leraar in frans taal te worden .wat moet ik doen? baso@hotmail.nl

nawal

Ik ben frans, ben afgestudeerde in franse taal en geslaagd voor NT2 2. Ik wil graag frans leraar worden maar weet niet hoe. Hulp!! lyazidin@yahoo.fr

karim

hoi, Ik ben franse man , asfgestuderd in franse taal en ik wil graag docent in franse taal worden .Wat moet ik doen ?MERCI mijn email adresse:metisse_65@hotmail.com

toufik

Ik heb informatie nodig over de frans docent , ik wil graag dat iemand mij kunnen helpen om algemen informatie geven, adres email  maestro797@hotmail.com bedankt alvast .

baso

ik heb frans taal gestudeerd en ik wil verder studeren in het gebied om een leraar in frans taal te worden .wat moet ik doen? baso@hotmail.nl

nawal

Ik ben frans, ben afgestudeerde in franse taal en geslaagd voor NT2 2. Ik wil graag frans leraar worden maar weet niet hoe. Hulp!! lyazidin@yahoo.fr

karim

hoi, Ik ben franse man , asfgestuderd in franse taal en ik wil graag docent in franse taal worden .Wat moet ik doen ?MERCI mijn email adresse:metisse_65@hotmail.com

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar