Leraar handvaardigheid Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar handvaardigheid? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep leraar handvaardigheid. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je leraar handvaardigheid wordt.

 

Wat is een Leraar handvaardigheid?

De leraar handvaardigheid geeft les in het vak handvaardigheid.

De leraar handvaardigheid geeft les op een middelbare school. De leraar handvaardigheid geeft les aan VMBO, HAVO of VWO klassen en geeft les in het vak handvaardigheid. Hij leert zijn leerlingen alle aspecten van het vak handvaardigheid kennen en laat ze zich ontwikkelen op het gebied van handvaardigheid. Zo geeft hij bijvoorbeeld les in kleien, voorwerpen maken van papier-maché, verven, naaien, breien en figuurzagen. Daarnaast kan de leraar handvaardigheid ook workshops geven op een centrum voor de kunsten of thuis (of op locatie) workshops geven aan mensen die zich daarvoor bij hem hebben opgegeven.

De leraar handvaardigheid ontwikkelt lesmateriaal, geeft opdrachten en huiswerk, kijkt deze na en becijfert deze. Hij geeft groepsgericht les maar geeft leerlingen waar nodig ook individuele begeleiding. Het belangrijkste aspect van zijn beroep is de leerlingen kennis laten maken met de verschillende vormen handvaardigheid en ze eventueel enthousiast te maken over het vak en de vormen die het vak rijk is. Het vak handvaardigheid is op de middelbare scholen vaak een welkome afwisseling van de theoretische vakken en daarom kan de leraar handvaardigheid de lessen wat losser geven. Wel neemt hij de sfeer in de klas waar, treedt hij waar nodig streng op en let hij goed op als de leerlingen met wat gevaarlijkere materialen (als figuurzagen) omgaan om ervoor te zorgen dat de les veilig verloopt en er geen onvoorziene dingen kunnen gebeuren.

De leraar handvaardigheid is sociaal vaardig, goed in de omgang met leerlingen en zelf ook creatief aangelegd.Wil je werken als Leraar handvaardigheid?

Werk je al als Leraar handvaardigheid en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar handvaardigheid worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Leraar handvaardigheid, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Leraar handvaardigheid in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Collega's
 • Leerlingen (of mensen die workshops volgen)
 • Directeur school of centrum voor de kunsten
 • Ouders van leerlingen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1600 tot €2000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

25


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar handvaardigheid

Wat verdient een Leraar handvaardigheid?

Het salaris van de leraar handvaardigheid ligt tussen de €1600,- en €2000,- bruto per maand.

Salarisschaal Leraar handvaardigheid

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Leraar handvaardigheid

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar handvaardigheid? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar handvaardigheid. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Leraar handvaardigheid vacatures

Vacature Leraar Werktuigkundige Installaties (- uur) (ref. nr. )
HiTecs
Installaties voor gas, water, sanitair, verwarming en ventilatielucht, kortom de werktuigkundigeinstallaties in een gebouw. Jij brengt je kennis graag over aan een nieuwe generatie vakmensen.Daarom ben jij onze ideale Leraar …
Vacature Leraarondersteuner VSO Rotterdam
Maandag
Jij wordt enthousiast van kinderen begeleiden. Niets maakt jou blijer dan de ontwikkeling van jouw leerlingen zien dankzij jouw hulp. Klinkt dit als muziek in je oren? Solliciteer dan nu …
Vacature Leraar VSO Zuiderbos Veldhoven wtf , -, Inschaling L CAO-PO
Stichting Zuiderbos
Elke organisatie heeft een bepaalde identiteit en zegt wat zij wil zijn of waar ze voor gaan. Vaak wordt dit aangeduid als de missie van de organisatie. Op Zuiderbos spreken …
Vacature Basisschool leraar groep Den Haag
DIT IS WIJS Personeelsdiensten B.V.
Voor een montessorischool in Den Haag zijn wij ter vervanging op zoek naar een juf of meester middenbouw. Het gaat om een dienstverband van uur per week tot einde schooljaar. …
Vacature Leraar M/ V wtf , - , locatie Vught
Stichting Zuiderbos
Er is ruimte voor jou bij ons in Vught. We willen een collega de tijd geven om aan haar herstel te werken én we willen goed onderwijs voor onze leerlingen vasthouden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar handvaardigheid

Wat is de toekomst van Leraar handvaardigheid?

Het arbeidsmarktperspectief voor de leraar handvaardigheid is gemiddeld; er is voldoende werkgelegenheid binnen de middelbare scholen. Daarnaast kan de leraar handvaardigheid ook workshops handvaardigheid gaan geven (bijvoorbeeld thuis of op locatie) of werkzaam zijn bij een centrum voor de kunsten.

De leraar handvaardigheid kan doorgroeien door meerdere kunstvakken te gaan geven, lesmateriaal te ontwikkelen, mentorklassen op zich te nemen of thuis of op locatie workshops te gaan geven.

Baankans Leraar handvaardigheid

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

25


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Leraar handvaardigheid worden: Opleidingen tot Leraar handvaardigheid

Wil je Leraar handvaardigheid worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Leraar handvaardigheid.

Hoe word je een Leraar handvaardigheid? 

De leraar handvaardigheid heeft een opleiding ''docent beeldende kunst en vormgeving'' gevolgd (hbo, vierjarig).

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Leraar handvaardigheid

Pedagogiek
Verdiep je in opvoedmethoden en draag bij aan het welzijn van jeugdigen. Pedagogiek houdt zich bezig met de opvoeding van kinderen en jongeren. In de cursus Pedagogiek komen sleutelbegrippen aan …
Pedagogiek
Pedagogiek
Pedagogiek, oftewel opvoedkunde, kom je overal tegen. Op elke plaats waar je te maken krijgt met kinderen en jong volwassenen is een deel pedagogiek van toepassing. Zo wordt kennis en …
Pedagogiek
Pedagogisch coach
Uitgebreid Waarom kiezen voor deze scholing? Praktijkgericht Branche erkende opleiding; FCB-geaccrediteerd Positieve deelnemerservaringen Voldoet aan de wet IKK Een inhoudelijke goede cursus door de samenwerking tussen de Hanzehogeschool, Tinten Training …
Pedagogisch coach
Pedagogisch Educatief Professional
Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/) Inhoud opleiding In de Ad PEP-opleiding staat de ontwikkeling van het …
Pedagogisch Educatief Professional
Pedagogiek / Opvoedkunde Thuisstudie
Leer meer over de omgang met jonge kinderen in de cursus Pedagogiek / OpvoedkundeBen je net vader of moeder geworden of heb je in je werk te maken met jonge …
Pedagogiek / Opvoedkunde Thuisstudie

Omscholen of doorgroeien tot Leraar handvaardigheid

Als je Leraar handvaardigheid wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Leraar handvaardigheid zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Leraar handvaardigheid

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Leraar handvaardigheid?

Competenties en Vaardigheden Leraar handvaardigheid

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Leraar handvaardigheid nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Leraar handvaardigheid nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Leraar handvaardigheid

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Zelfontwikkeling
Zelfontwikkeling

Persoonlijkheid van een Leraar handvaardigheid

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Leraar handvaardigheid. Als Leraar handvaardigheid wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Leraar handvaardigheid:


zie volledige beschrijving persoonstype Leraar handvaardigheid

Vakkennis voor een Leraar handvaardigheid

Het is voor een Leraar handvaardigheid ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Leraar handvaardigheid zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Leraar handvaardigheid

Pedagogiek / Opvoedkunde E-Learning
Leer meer over de omgang met jonge kinderen in de cursus Pedagogiek / OpvoedkundeBen je net vader of moeder geworden of heb je in je werk te maken met jonge …
Pedagogiek / Opvoedkunde E-Learning
MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (niveau 4)
Als Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker houdt je je bezig met het verzorgen, opvoeden, begeleiden en helpen van kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Hierin krijg je te maken met ontwikkelingsachterstanden …
MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (niveau 4)
MBO Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (niveau 3)
Een Pedagogisch Medewerker Kinderopvang werkt binnen een (integraal) kindercentrum, waar diensten zoals kinderopvang, buitenschoolse opvang en/of peuterspeelzaalwerk worden aangeboden. Je creëert een veilige, vertrouwde omgeving voor de opvoeding en ontwikkeling …
MBO Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (niveau 3)
Basisopleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang E-Learning
Kinderen begeleiden? Volg de Basisopleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang.Wat doe je eigenlijk als je in de kinderopvang werkt? Toch niet de hele ochtend poepluiers verschonen… Hoe ziet een ochtend op een …
Basisopleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang E-Learning
Online: Communicatie voor pedagogisch medewerkers Kinderopvang
In deze training van WerkendLeren leer jij de basisregels voor effectieve communicatie in jouw dagelijks werk. Of het nu gaat om lastige gesprekken met ouders of collega's of om de …
Online: Communicatie voor pedagogisch medewerkers Kinderopvang

Werkervaring Leraar handvaardigheid

Het is voor een startend Leraar handvaardigheid die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Leraar handvaardigheid is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Docent beeldende kunst en vormgeving, Leraar tekenen .

Iets anders leren?

Is Leraar handvaardigheid het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Leraar handvaardigheid

Met wie werkt een Leraar handvaardigheid samen? 

Het netwerk van de leraar handvaardigheid bestaat uit zijn collega's, de leerlingen (of mensen die workshops bij hem volgen), de directeur van de school of centrum voor de kunsten en de ouders van leerlingen (tijdens oudergesprekken).


 • Collega's
 • Leerlingen (of mensen die workshops volgen)
 • Directeur school of centrum voor de kunsten
 • Ouders van leerlingen
Leraar handvaardigheid


Organisaties waar een Leraar handvaardigheid werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Leraar handvaardigheid meestal werkt.

Waar werkt een Leraar handvaardigheid?

De leraar handvaardigheid is werkzaam op een middelbare school, centrum voor de kunsten of is zelfstandig werkzaam en geeft workshops (thuis of op locatie).

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Leraar handvaardigheid

Waar kun je het beste werken als Leraar handvaardigheid? Hieronder vind je de best door de Leraar handvaardigheid beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar handvaardigheid.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar handvaardigheid:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Leraar handvaardigheid.

Welke competenties heeft een Leraar handvaardigheid nodig?

Een Leraar handvaardigheid heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Leraar handvaardigheid

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Leraar handvaardigheid passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Leraar handvaardigheid nodig? 

De leraar handvaardigheid is een waarnemer. Hij let goed op de klas, en op de ontwikkelingen binnen de kunstwereld en past eventueel zijn lesmateriaal hierop aan (en kan zijn leerlingen op die manier ook op een leuke manier aanspreken en laten zien dat hij de ontwikkelingen volgt). Daarnaast let hij goed op de leerlingen als zij bezig gaan met de verschillende materialen en geeft hij waar nodig individuele begeleiding.

Daarnaast is de leraar handvaardigheid een gever. Hij geeft zijn kennis over het vak handvaardigheid en het gebruik van verschillende materialen op zijn leerlingen over en maakt ze enthousiast voor het vak.

Bekijk de persoonstypen voor Leraar handvaardigheid


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Leraar handvaardigheid

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar handvaardigheid

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar handvaardigheid

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar handvaardigheid

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar handvaardigheid dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar handvaardigheid belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar handvaardigheid. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar handvaardigheid iets voor je?

Zou je graag Leraar handvaardigheid willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar handvaardigheid bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Leraar handvaardigheid?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Leraar handvaardigheid

Vacature Leraarondersteuner / Onderwijsassistent wtf , - , locatie Vught
Stichting Zuiderbos
In de klassen wordt lesgegeven door (vak)leraren. Wij zijn op zoek naar iemand die deze toppers wil ondersteunen. De ondersteuning bestaat uit het begeleiden van pedagogische en didactische processen samen
Vacature Leraar (1,0 wtf)
De Onderwijsspecialisten
"Wij zijn speciaal op zoek naar jou" Gezocht: leraar voor speciaal onderwijs - Onderwijs Zorg Arrangement groep (OZA) Op De Fonkel werken we met de aanpak Positive Behavior Support (PBS) …
Vacature leraar ter vervanging
Stg. Kempenhaeghe inz. De Berkenschutse
De werkomgeving De Berkenschutse is een onderwijsexpertisecentrum voor het speciaal onderwijs (so) en voortgezet speciaal onderwijs (vso), gelegen in Heeze. Het onderwijs wordt gegeven in leerroutes, te weten basisonderwijs, dagbesteding, …
Vacature Trainer, leraar of coach
YoungCapital
Wat ga je doen? Mensen op en top begeleiden zodat ze door jouw coaching verder komen dan ze ooit hadden gedacht. Op welk gebied? Dat bepaal je zelf. Als jij …
Vacature Leraar basisonderwijs
Stichting Joodse Kindergemeenschap Cheider
De school De Stichting Joodse Kindergemeenschap Cheider is kleinschalige Joodse basisschool. De kinderen krijgen naast het reguliere Nederlandse onderwijs ook Joods onderwijs. Het Joodse onderwijs wordt gegeven door vakleraren Joodse …

Actuele blogposts


reacties op Leraar handvaardigheid

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar