Leraar muziek Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar muziek? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep leraar muziek. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je leraar muziek wordt.

 

Wat is een Leraar muziek?

De leraar muziek geeft les op een basisschool, op een middelbare school (aan VMBO, HAVO en VWO klassen) of op een muziekschool. Ook kan de leraar muziek werkzaam zijn binnen een centrum voor de kunsten. De leraar muziek geeft les in het vak muziek. Hij leert de leerlingen kennis maken met zowel de praktijk als de theoriekant van het vak muziek. Hij leert zijn leerlingen noten lezen, noten herkennen en verschillende soorten muziek horen. Daarnaast laat hij de leerlingen ook zelf op muziekinstrumenten (zoals bijvoorbeeld een drumstel, een xylofoon, een blokfluit, een gitaar of een keyboard) spelen en leert de leerlingen ook verschillende soorten liedjes zingen.

De voornaamste taak van de leraar muziek is zijn leerlingen motiveren en enthousiast maken voor het vak muziek en de verschillende muzieksoorten. Daarnaast geeft hij de leerlingen ook theorielessen over de geschiedenis van de muziek, de verschillende soorten muziek en leert hij zijn leerlingen noten lezen. De muziekles is vaak een welkome afwisseling op de middelbare school en daarom geeft hij ontspannen en leuk les alhoewel hij (als het nodig is) wel streng op kan treden.

De leraar muziek ontwikkelt daarnaast ook lesmateriaal, kijkt opdrachten en huiswerk na en becijfert opdrachten en toetsen. Hij geeft leerlingen zowel groepsgericht als individueel les en begeleiding en begeleidt eventueel de schoolband naar optredens toe. De leraar muziek heeft zelf veel verstand van muziek (veel muzikale kennis), kan noten lezen, kan verschillende instrumenten bespelen en zijn enthousiasme aan leerlingen overbrengen.Wil je werken als Leraar muziek?

Werk je al als Leraar muziek en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar muziek worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Leraar muziek, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Leraar muziek in één oogopslag

Netwerk:

 • Collega's
 • Leerlingen
 • Directeur school of centrum voor de kunsten
 • Ouders leerlingen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1300 tot €2000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar muziek

Wat verdient een Leraar muziek?

De leraar muziek verdient tussen de €1300,- en €2000,- bruto per maand (afhankelijk van de school waar hij werkt en het aantal jaren werkervaring).

Salarisschaal Leraar muziek

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Leraar muziek

Er zijn geen vacatures Leraar muziek aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Leraar muziek in werkt.

Meer weten over de sector waar een Leraar muziek in werkt

Bekijk werken in Kunst & Cultuur & Entertainment

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar muziek

Wat is de toekomst van Leraar muziek?

Het arbeidsmarktperspectief en de werkgelegenheid voor de leraar muziek is gemiddeld. Er is voldoende werkgelegenheid binnen centrum voor de kunsten of op middelbare scholen en daarnaast kan de leraar muziek ook workshops gaan geven, zangles gaan geven of lesmateriaal ontwikkelen.

De leraar muziek kan doorgroeien door bijvoorbeeld ook een mentorklas op zich te nemen.

Baankans Leraar muziek

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Leraar muziek worden: Opleidingen tot Leraar muziek

Wil je Leraar muziek worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Leraar muziek.

Hoe word je een Leraar muziek? 

De leraar muziek heeft de opleiding ''docent muziek'' gevolgd (hbo, vierjarig).

De 3 best beoordeelde opleidingen tot Leraar muziek

Muziek in je stem - Stemcoaching
Ervaar jij dat jouw stem hier en daar, door gewoonte, aan banden is gelegd, waardoor spreken je moeite kost? Heb jij je stem, als leider, leraar of spreker, veelvuldig nodig, …
Muziek in je stem - Stemcoaching
Programmeren voor Kinderen E-Learning
Leer jouw eigen robot programmeren met de cursus Programmeren voor Kinderen! Spelenderwijs een robot in elkaar zetten en leren programmeren? Met de cursus Programmeren voor Kinderen monteer je jouw eigen …
Programmeren voor Kinderen E-Learning
Programmeren voor Kinderen Thuisstudie
Leer jouw eigen robot programmeren met de cursus Programmeren voor Kinderen! Spelenderwijs een robot in elkaar zetten en leren programmeren? Met de cursus Programmeren voor Kinderen monteer je jouw eigen …
Programmeren voor Kinderen Thuisstudie

Omscholen of doorgroeien tot Leraar muziek

Als je Leraar muziek wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Leraar muziek zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Leraar muziek

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Leraar muziek?

Competenties en Vaardigheden Leraar muziek

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Leraar muziek nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Leraar muziek nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Leraar muziek

Trainingen & cursussen Ambitie
Ambitie
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Leraar muziek

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Leraar muziek. Als Leraar muziek wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Leraar muziek:


zie volledige beschrijving persoonstype Leraar muziek

Vakkennis voor een Leraar muziek

Het is voor een Leraar muziek ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Leraar muziek zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Leraar muziek

Muziek in je stem - Stemcoaching
Ervaar jij dat jouw stem hier en daar, door gewoonte, aan banden is gelegd, waardoor spreken je moeite kost? Heb jij je stem, als leider, leraar of spreker, veelvuldig nodig, …
Muziek in je stem - Stemcoaching
Programmeren voor Kinderen E-Learning
Leer jouw eigen robot programmeren met de cursus Programmeren voor Kinderen! Spelenderwijs een robot in elkaar zetten en leren programmeren? Met de cursus Programmeren voor Kinderen monteer je jouw eigen …
Programmeren voor Kinderen E-Learning

Werkervaring Leraar muziek

Het is voor een startend Leraar muziek die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Leraar muziek is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Leraar handvaardigheid, Leraar tekenen .

Iets anders leren?

Is Leraar muziek het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Leraar muziek

Met wie werkt een Leraar muziek samen? 

Het netwerk van de leraar muziek bestaat uit zijn leerlingen (die hij lesgeeft), zijn collega's (met wie hij vergadert), de directeur van de (muziek)school of het centrum voor de kunsten (die hem feedback geeft en voor wie hij werkt) en eventueel de ouders van de leerlingen bij oudergesprekken.


 • Collega's
 • Leerlingen
 • Directeur school of centrum voor de kunsten
 • Ouders leerlingen
Leraar muziek


Organisaties waar een Leraar muziek werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Leraar muziek meestal werkt.

Waar werkt een Leraar muziek?

De leraar muziek werkt op een middelbare school, een muziekschool of centrum voor de kunsten. Daarnaast kan hij ook zelfstandig workshops geven (zowel thuis als op locatie).

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Leraar muziek

Waar kun je het beste werken als Leraar muziek? Hieronder vind je de best door de Leraar muziek beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar muziek.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar muziek:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Leraar muziek.

Welke competenties heeft een Leraar muziek nodig?

Een Leraar muziek heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Leraar muziek

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Leraar muziek passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Leraar muziek nodig? 

De leraar muziek is een waarnemer. Hij let goed op de klas waar hij les geeft, geeft leerlingen waar nodig individuele begeleiding en houdt daarnaast alle ontwikkelingen op het gebied van de muziek en de verschillende muziekstijlen bij om zo bij te blijven, er met zijn leerlingen over te praten en er lesmateriaal over te maken.

Daarnaast is de leraar muziek een gever. Hij geeft zijn kennis op het gebied van muziek en de verschillende muziekinstrumenten over aan de leerlingen, motiveert ze om zelf muziek te gaan maken en maakt de leerlingen enthousiast.

Daarnaast is hij vaak ook een levensgenieter; hij geeft les in zijn hobby (muziek) en mag leerlingen enthousiast maken en instrumenten leren bespelen en verdient daar zijn geld mee.

 

Bekijk de persoonstypen voor Leraar muziek


Levensgenieter


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Leraar muziek

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar muziek

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar muziek

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar muziek

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar muziek dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar muziek belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar muziek. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar muziek iets voor je?

Zou je graag Leraar muziek willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar muziek bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Leraar muziek

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar