Leraar Natuurkunde en Scheikunde Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar Natuurkunde en Scheikunde? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep leraar natuurkunde en scheikunde. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je leraar natuurkunde en scheikunde wordt.

 

Wat is een Leraar Natuurkunde en Scheikunde?

Als Docent Scheikunde/Natuurkunde sta je voor de klas. Je bent verantwoordelijk voor het onderwijzen van leerlingen op het gebied van Natuurkunde en Scheikunde in de breedste zin van het woord: fysica, chemie, alchemie,  enz. Daarbij heb je je primaire lestaken die vaak de meeste tijd in beslag nemen, maar je hebt ook een aantal secundaire taken zoals individuele begeleiding van leerlingen, administratie (cijfers, aanwezigheid etc.), vergaderingen bijwonen en sectieoverleg. Dan is er nog het voorbereiden van de lessen en het maken en nakijken van proefwerken, overhoringen en oefeningen. Het surveilleren bij lessen of proefwerken en het deelnemen aan eventuele buitenschoolse activiteiten zoals excursies hoort ook tot je takenpakket.

De tijd dat een docentbaan een 8.00-15.00 baan was is inmiddels voorbij. Full-time leraren zijn veelal heel wat uren kwijt aan vergaderen, lessen voorbereiden en andersoortige taken.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Leraar Natuurkunde en Scheikunde?

Werk je al als Leraar Natuurkunde en Scheikunde en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar Natuurkunde en Scheikunde worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Leraar Natuurkunde en Scheikunde, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Leraar Natuurkunde en Scheikunde in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerling
 • Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2251 tot €4567

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

298


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Wat verdient een Leraar Natuurkunde en Scheikunde?

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een Docent Natuur- en Scheikunde die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of in het hoger onderwijs komt in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal men precies terecht komt. Iemand die louter Natuurkunde/Scheikunde doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die in de bovenbouw of aan de universiteit lesgeeft, of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2010).

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.251,-
€ 2.264,-
€ 2.273,-

€ 3.441,-
€ 4.015,-
€ 4.567,-

Salarisschaal Leraar Natuurkunde en Scheikunde

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar Natuurkunde en Scheikunde? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar Natuurkunde en Scheikunde. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Leraar Natuurkunde en Scheikunde vacatures

Vacature Docent Natuurkunde
Randstad
Functieomschrijving Twee elektronen zitten op een bankje. Het ene elektron kan totaal niet stilzitten en de ander vraagt: ‘Waarom ben je zo opgewonden?’ Zegt de ene: ‘Ik heb net een …
Vacature Docent scheikunde
Randstad
Functieomschrijving Ben jij het andere goud dat wij zoeken? Nee, we hebben het niet over zilver(Ag). Ben je in staat om je leerlingen enthousiast te maken in het vak dat …
Vacature Docent Scheikunde
Randstad
Functieomschrijving Ben jij het andere goud dat wij zoeken? Nee, we hebben het niet over zilver(Ag). Ben je in staat om je leerlingen enthousiast te maken in het vak dat …
Vacature Docent scheikunde (1e graads)
Randstad
Functieomschrijving Voor het nieuwe schooljaar zijn wij op zoek naar een docent scheikunde die 0,4 FTE beschikbaar is.wat bieden wij jou Een salaris dat gebaseerd is op de LB/LC …
Vacature Docent Scheikunde
Randstad
Functieomschrijving Ben jij het andere goud dat wij zoeken? Nee, we hebben het niet over zilver(Ag). Ben je in staat om je leerlingen enthousiast te maken in het vak dat …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Wat zijn de baankansen voor een Leraar Natuurkunde en Scheikunde?

Het arbeidsmarktperspectief voor een beginnende Leraar Scheikunde/Natuurkunde (of iemand die zoek naar een baan als leraar Scheikunde/Natuurkunde) is al een aantal jaren zeer goed. Waar er bij vakken als geschiedenis en aardrijkskunde weinig werkgelegenheid is, is dat bij de bètavakken (natuur/scheikunde, wiskunde) juist tegenovergesteld. Elke week komen er nieuwe vacatures bij.

De carrièremogelijkheden voor een Leraar Scheikunde/Natuurkunde zijn niet heel groot. Dit vraagt echter om relativering. Als met carrièremogelijkheden wordt bedoeld: interne mogelijkheden, dan zijn deze zeker voorhanden. Sowieso groeit een leraar automatisch elk jaar door in zijn salaris: hoe meer ervaringsjaren, hoe meer men verdient. De verhogingen zijn echter niet groot en de top is relatief snel bereikt. Doorgroeien in salarisschalen en mogelijkheden kan dan alleen als men op 1e graads niveau gaat lesgeven.

Verder zijn er mogelijkheden wat betreft aanvullende taken als sectievoorzitter, mentorschap,  en men kan zelfs een andere functie gaan bekleden zoals afdelingshoofd, iets in management, conrector of zelfs rectorschap tot en met zitting in de raad van bestuur. Buiten de klaslokalen blijkt het moeilijker om een switch te maken, maar de mogelijkheden zijn er altijd. Sommige leraren kunnen op jonge leeftijd nog prima switchen naar het bedrijfsleven en men kan er voor kiezen om de wetenschap in te gaan (op zoek naar een promotietraject) of uiteraard zelf het pad uitstippelen (eigen bedrijf, etc.)

De actuele kans op werk voor een Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Het beroep Leraar Natuurkunde en Scheikunde is onderdeel van de beroepsfamilie Docenten exacte vakken vo/mbo. De kans op werk voor de beroepsfamilie Docenten exacte vakken vo/mbo is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

298

Baankans Leraar Natuurkunde en Scheikunde

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Leraar Natuurkunde en Scheikunde worden: Opleidingen tot Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Wil je Leraar Natuurkunde en Scheikunde worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Leraar Natuurkunde en Scheikunde.

Hoe word je een Leraar Natuurkunde en Scheikunde? 

De meeste docenten Natuur- en Scheikunde hebben een 1e of 2e graads opleiding HBO Natuurkunde/Scheikunde gevolgd (nu Bachelor of Education in Physics/Chemistry). Ook is het mogelijk een WO opleiding of Onderwijsmaster ( wetenschappelijke lerarenopleiding ) Chemie / Fysica / Natuurkunde / Scheikunde te volgen aan de Universiteit (gelijk aan een 1e graads opleiding). Wanneer er een gebrek heerst aan voldoende instromend personeel dan kan een directie overwegen iemand op basis van ervaring aan te nemen. De kandidaat moet dan wel aantoonbare vakkennis en/of onderwijskwaliteiten bezitten.

Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt. Een 2e graads docent mag alleen aan de jaargangen 1 t/m 3 lesgeven met uitzondering van VMBO waarbij men wel alle jaren mag onderwijzen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Er zijn geen opleidingen Leraar Natuurkunde en Scheikunde aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Leraar Natuurkunde en Scheikunde in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs

Omscholen tot Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Als je je wilt omscholen tot Leraar Natuurkunde en Scheikunde is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Leraar Natuurkunde en Scheikunde zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Leraar Natuurkunde en Scheikunde dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Als je Leraar Natuurkunde en Scheikunde wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Leraar Natuurkunde en Scheikunde zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Leraar Natuurkunde en Scheikunde?

Competenties en Vaardigheden Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Leraar Natuurkunde en Scheikunde nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Leraar Natuurkunde en Scheikunde nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren

Persoonlijkheid van een Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Leraar Natuurkunde en Scheikunde. Als Leraar Natuurkunde en Scheikunde wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Leraar Natuurkunde en Scheikunde:


zie volledige beschrijving persoonstype Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Vakkennis voor een Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Het is voor een Leraar Natuurkunde en Scheikunde ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Leraar Natuurkunde en Scheikunde zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Leraar Natuurkunde en Scheikunde


Werkervaring Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Het is voor een startend Leraar Natuurkunde en Scheikunde die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Leraar Natuurkunde en Scheikunde is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Leraar Wiskunde, Leraar Informatica .

Iets anders leren?

Is Leraar Natuurkunde en Scheikunde het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Met wie werkt een Leraar Natuurkunde en Scheikunde samen? 

Een Leraar Natuur- en Scheikunde komt het meest in contact met leerlingen. Daarnaast zal hij collega docenten buiten de lessen spreken. Incidenteel zal hij een mentor of afdelingsleider spreken. Vaak gaat het dan om uitwisselen van informatie over individuele leerlingen of of over een klas. De rector of conrector spreekt men maar heel af en toe. Het betreft dan voortgangsgesprekken of gewoon 'gesprekken in de gang'.


 • Leerling
 • Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector
Leraar Natuurkunde en Scheikunde


Organisaties waar een Leraar Natuurkunde en Scheikunde werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Leraar Natuurkunde en Scheikunde meestal werkt.

Waar werkt een Leraar Natuurkunde en Scheikunde?

Een Leraar Natuurkunde/Scheikunde komt meestentijds te werken in een non-profit onderwijsinstelling. In 9 van de 10 gevallen zal het een instelling voor voortgezet onderwijs betreffen (Middelbare School). Soms kan men ook bij een instelling aan de slag waar men aan volwassenen lesgeeft.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Waar kun je het beste werken als Leraar Natuurkunde en Scheikunde? Hieronder vind je de best door de Leraar Natuurkunde en Scheikunde beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar Natuurkunde en Scheikunde.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar Natuurkunde en Scheikunde:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Leraar Natuurkunde en Scheikunde.

Welke competenties heeft een Leraar Natuurkunde en Scheikunde nodig?

Een Leraar Natuurkunde en Scheikunde heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Leraar Natuurkunde en Scheikunde

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Leraar Natuurkunde en Scheikunde passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Leraar Natuurkunde en Scheikunde nodig? 

De Leraar Natuur- en Scheikunde moet een leidend figuur zijn die zijn leerlingen kan aansturen om op een orderlijke manier, soms invidueel, soms in groepsverband, de Natuur- en Scheikunde te doorgronden . Daarnaast moet hij in staat zijn klassen en individuele leerlingen snel te leren kennen (Baas).

Docenten Natuur- en Scheikunde staan erom bekend hun vakgebied veel waarde toe te kennen. De Leraar Natuur- en Scheikunde moet grip hebben op zijn leerlingen en kennis hebben van abstractie. Echter, hij moet deze ook weer kunnen concretiseren en vergelijkingen/formules op een heldere wijze uitleggen. Net als zijn leerlingen moet de Docent Natuur- en Scheikunde net zo lang rekenen/stuwen met sommen of probleemstukken tot  ze zijn opgelost (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Leraar Natuurkunde en Scheikunde


Baas


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar Natuurkunde en Scheikunde dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar Natuurkunde en Scheikunde belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar Natuurkunde en Scheikunde. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar Natuurkunde en Scheikunde iets voor je?

Zou je graag Leraar Natuurkunde en Scheikunde willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar Natuurkunde en Scheikunde bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Coby

"Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt." Dit is zeker niet op alle scholen het geval. Op onze school kun je ook als tweedegrader ingeschaald worden in LC of LD als je bepaalde taken uitvoert. Als je dat niet doet, blijf je ook als eerstgrader gewoon in LB. 

Coby

"Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt." Dit is zeker niet op alle scholen het geval. Op onze school kun je ook als tweedegrader ingeschaald worden in LC of LD als je bepaalde taken uitvoert. Als je dat niet doet, blijf je ook als eerstgrader gewoon in LB. 

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar