Leraar Spaans Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar Spaans? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep leraar spaans. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je leraar spaans wordt.

 

Wat is een Leraar Spaans?

Als Docent Spaans sta je voor de klas. Je bent verantwoordelijk voor het onderwijzen van leerlingen op het gebied van de Spaanse Taal en Cultuur. Daarbij heb je je primaire lestaken die vaak de meeste tijd in beslag nemen, maar je hebt ook een aantal secundaire taken zoals individuele begeleiding van leerlingen, administratie (cijfers, aanwezigheid etc.), vergaderingen bijwonen en sectieoverleg. Dan is er het voorbereiden van de lessen en het maken en nakijken van proefwerken, overhoringen en oefeningen. Het surveilleren bij lessen of proefwerken en het deelnemen aan eventuele buitenschoolse activiteiten zoals excursies hoort ook bij je werkzaamheden.

De tijd dat een docentbaan een 8.00-15.00 baan was is inmiddels voorbij. Full-time leraren zijn veelal heel wat uren kwijt aan vergaderen, lessen voorbereiden en andersoortige taken.Wil je werken als Leraar Spaans?

Werk je al als Leraar Spaans en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar Spaans worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Leraar Spaans, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Leraar Spaans in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerling
 • Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2445 tot €4962

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar Spaans

Wat verdient een Leraar Spaans?

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een Docent Spaans die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of in het hoger onderwijs komt in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal men precies terecht komt. Iemand die louter Spaans doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die in de bovenbouw of aan de Universiteit lesgeeft of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2014).

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.445,-
€ 2.460,-
€ 2.470,-

€ 3.739,-
€ 4.360,-
€ 4.962,-

 

Salarisschaal Leraar Spaans

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Leraar Spaans

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar Spaans? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar Spaans. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Leraar Spaans vacatures

Bijles docent spaans en klusjesman en vervoershulp en schoonmaakster
Hulpen.nl
Een bijles docent spaans en klusjesman en vervoershulp en schoonmaakster gevraagd in Bijles. Ik zit te denken aan 1 a 2 keer per week voor 2 a 3 uur, maar …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar Spaans

Wat is de toekomst van Leraar Spaans?

Het arbeidsmarktperspectief voor een beginnende Leraar Spaans (of iemand die zoek naar een baan als leraar Spaans) is al een aantal jaren zeer goed. Waar er bij vakken als geschiedenis en aardrijkskunde weinig werkgelegenheid is, is dat bij talen en overige vakken juist niet het geval. De kranten staan dagelijks vol van vacatures in deze secties.

De carrièremogelijkheden voor een Leraar Spaans zijn niet heel groot. Dit vraagt echter om relativering. Als met carrièremogelijkheden wordt bedoeld: interne mogelijkheden, dan zijn deze zeker voorhanden. Sowieso groeit een leraar automatisch elk jaar door in zijn salaris: hoe meer ervaringsjaren, hoe meer men verdient. De verhogingen zijn echter niet groot en de top is relatief snel bereikt. Doorgroeien in salarisschalen en mogelijkheden kan dan alleen als men op 1e graads niveau gaat lesgeven.

Verder zijn er mogelijkheden wat betreft aanvullende taken als sectievoorzitter, mentorschap en men kan zelfs een andere functie gaan bekleden zoals afdelingshoofd, iets in management, conrector of zelfs rectorschap tot en met zitting in de raad van bestuur. Buiten de klaslokalen blijkt het moeilijker om een switch te maken maar de mogelijkheden zijn er altijd. Sommige leraren kunnen op jonge leeftijd nog prima switchen naar het bedrijfsleven en men kan er voor kiezen om de wetenschap in te gaan (op zoek naar een promotietraject) of uiteraard zelf het pad uitstippelen bijv. in toerisme en meereizen op een vliegvakantie spanje als begeleider. (eigen bedrijf, etc.)

Baankans Leraar Spaans

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Leraar Spaans worden: Opleidingen tot Leraar Spaans

Wil je leraar spaans worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Leraar Spaans? 

De meeste Docenten Spaans hebben een 1e of 2e graads HBO Opleiding Spaanse Taal gevolgd (tegenwoordig Bachelor/Master of Education in Spanish Language). Ook is het mogelijk een WO Onderwijsmaster Spaans te volgen aan de Universiteit (gelijk aan een 1e graads opleiding). Tevens zou een thuis opleiding spaans kunnen volstaan, maar dan moet deze wel HBO geaccrediteerd zijn. Wanneer er een gebrek heerst aan voldoende instromend personeel dan kan een directie overwegen iemand op basis van ervaring aan te nemen. De kandidaat moet dan wel aantoonbare taalkundige kennis en/of onderwijskwaliteiten bezitten.

Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt. Een 2e graads docent mag alleen aan de jaargangen 1 t/m 3 lesgeven met uitzondering van VMBO waarbij men wel alle jaren mag onderwijzen.

De 2 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Leraar Spaans

Blended Classic (12 maanden + 40 Skype lessen; Nederlands, Frans, Italiaans, Duits, Spaans)
Blended Learning: Telefoonlessen en CyberTeachers De combinatie van telefoonlessen met een onbeperkte licentie voor het CyberTeachers-programma stelt u in staat om een nieuwe taal nog doeltreffender te leren, met nog …
Blended Classic (6 maanden + 20 Skype lessen; Nederlands, Frans, Italiaans, Duits, Spaans)
Blended Learning: Telefoonlessen en CyberTeachers De combinatie van telefoonlessen met een onbeperkte licentie voor het CyberTeachers-programma stelt u in staat om een nieuwe taal nog doeltreffender te leren, met nog …
Meer opleidingen Leraar Spaans

Weet je nog niet of je Leraar Spaans wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Leraar Spaans of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Leraar Spaans

Met wie werkt een Leraar Spaans samen? 

Een Leraar Spaans komt het meest in contact met leerlingen. Daarnaast zal hij collega docenten buiten de lessen spreken. Incidenteel zal hij een mentor of afdelingsleider spreken. Vaak gaat het dan om uitwisselen van informatie over individuele leerlingen of of over een klas. De rector of conrector spreekt men maar heel af en toe. Het betreft dan voortgangsgesprekken of gewoon 'gesprekken in de gang'.


 • Leerling
 • Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector
Leraar Spaans


Organisaties waar een Leraar Spaans werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Leraar Spaans meestal werkt.

Waar werkt een Leraar Spaans?

Een Leraar Spaans komt meestentijds te werken in een non-profit onderwijsinstelling. In 9 van de 10 gevallen zal het een instelling voor voortgezet onderwijs betreffen (Middelbare School). Soms kan men ook bij een instelling aan de slag waar men aan volwassenen lesgeeft.

Meer weten over werken in de Administratief & Secretarieel?

Bekijk werken in Administratief & Secretarieel

Best beoordeelde werkgevers Leraar Spaans

Waar kun je het beste werken als Leraar Spaans? Hieronder vind je de best door de Leraar Spaans beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar Spaans.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar Spaans:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Leraar Spaans.

Welke competenties heeft een Leraar Spaans nodig?

Een Leraar Spaans heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Leraar Spaans

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Leraar Spaans passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Leraar Spaans nodig? 

De Leraar Spaans moet een leidend figuur zijn die zijn leerlingen kan aansturen om op een orderlijke manier, somsinvidueel, soms in groepsverband, de Duitse taal, literatuur en het land te doorgronden. Daarnaast moet hij in staat zijn klassen en individuele leerlingen snel te leren kennen (Baas).

Docenten Spaans staan er bij uitstek om bekend dat zij continu met taal en cultuur bezig zijn. Om dat te kunnen doen moet de Leraar Spaans grip hebben op zijn leerlingen. Een goede Docent Spaans moet echter ook in staat zijn liefde voor het Spaans en Spanje over te brengen op de leerlingen (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Leraar Spaans


Baas


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Leraar Spaans

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar Spaans

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar Spaans

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar Spaans

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar Spaans dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar Spaans belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar Spaans. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar Spaans iets voor je?

Zou je graag Leraar Spaans willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar Spaans bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Leraar Spaans

Audrey

Ik ben 49jaar en ik kom uit Suriname.Ik heb daar gestudeerd aan het IOL(Instituut voor Opleiding voor Leraren )Daar heb ik mijn LO diploma behaald.Op dit instituut heb ik ook mijn Pedagogisch Getuigschrift behaald.Ik heb 20 jaar gewerkt als leerkracht Spaans.op het VOJ.(voortgezet Onderwijs Junioren).Daar heb ik succesvol spaanslessen verzorgd aan de klassen 2 tot en met 4.Ik woon nu in Nederland en wil heel graag weerwerken als docent spaans Ik ben zoekende naar deze vacature maar ik heb me laten vertellen dat ik eerst mijn diploma,s moet laten erkennen bij DUO.Wie zou mij wat meer informatie kunnen geven over hoe ik snel aan het werk kan ?

Yasiel C

Hoi, ik ben Yasiel en ik kom uit Cuba ik wil ook graag decent spaans worden, daarvoor moet ik naar Nederland gaan studeren, ik spreek heel goed nederlands en ik heb veel kennis van spaanse grammatica. Ik vind het leuk om spaans aan anderen leren. Ik wou ook graag als zelfstandig leraar werken. Met vriendelijk groet, Yasiel

Marcel

Veel sucses.M.vr.gr.

Janet

Het is mijn grootste wens om ooit nog eens al bevoegd docent Spaans les te geven. Helaas ben ik sinds een paar jaar ziek geworden en is het voor mij niet mogelijk om deze wens te vervullen maar de hoop blijft. De passie die ik heb voor Spanje en voor het Spaans zou ik graag over willen brengen op anderen. Ik heb 15 jaar in Spanje gewoond en spreek de taal vloeiend maar ondanks dat ik de taal goed spreek weet ik natuurlijk dat dat niet voldoende is. Ik geef nu les aan huis, en ben als vrijwillige juf bij mijn dochter op school begonnen met een soort workshop Spaans, op deze wijze kunnen de kinderen van de bovenbouw even 'proeven'van de Spaanse taal. Ik geniet daar echt van en wellicht hebben andere basisscholen hiervoor ook interesse. Je kan niet vroeg genoeg beginnen om een taal te leren. En Spaans is een wereldtaal dus minstens zo belangrijk als Engels!

van der Wiel

Hierboven staan allerlei cursussen vermeld en niet de eerste de beste.Hier moet U uit zien te komen.Gr.en sucses.

Santos

Ze spreekt Spaans uit Cuba , als ze docent Spaans wilt worden moet ze spaans uit Spanje spreken of leren . Spaans spreken betekent niet dat ze alle grammaticale regels kent en Spaans moet je in het Nederlands kunnen uitleggen .  Ik volg de opleiding tot Leraar Spaans bij Hogeschool Utrecht en ja ik kom uit Spanje , het is natuurlijk iets makkelijk voor mij dan voor een Nederlander . Maar zelf ik als Spaanjaard moet ik veel grammatica leren en geschiedenis uit Spanje . 

Henri

Goed samengevat Santos,Gr,.

y.boorsma

Mijn echtgenote komt uit een spaanssprekend land, Cuba, en wil voor leraar gaan studeren evt. werk gerelateerd aan het Spaans. Tolk/vertaler. Waar kan zij terecht, alle opleidingen zijn van nederlands naar spaans maar zij kent de taal al. Gaarne Uw mening. Met vr.groet M.Boorsma

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar