Marketing Manager Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Marketing Manager? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep marketing manager. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je marketing manager wordt.

 

Wat is een Marketing Manager?

Een Marketingmanager is verantwoordelijk voor de  marketingactiviteiten van een onderneming. Een marketing manager ontwikkelt marketingstrategieën en plannen. Een marketing manager analyseert de winstgevendheid van deze plannen, ontwikkelt prijsstrategieën. Het doel van deze activiteiten is bekendheid van producten en de onderneming onder de beoogde afnemers.

Verschillende typen Marketing Manager

Er zijn verschillende specialsaties qua Marketing Manager. Dit zijn specialisaties op klanttype; bijvoorbeeld consumenten- of Business-to-Business (B2B-marketing). Maar ook op geografisch (International Marketing Manager), of op middelen. (Digital Marketting Manager). Wanneer de Marketing Manager dit soort specialisten aanstuurt spreken we vaak over een Marketing Directeur, of Chief Marketing Officer.

 Wat doet een Marketing Manager?

Een marketing manager kijkt naar de wensen van klanten van een bedrijf om zo producten aan de man te brengen. De marketing manager adviseert de directie over nieuwe producten en nieuwe markten.  De marketing manager stelt uiteindelijk de potentiële doelgroep klanten vast. Een marketing manager onderzoekt de vraag naar producten en kijkt naar de concurrentie. Ook onderzoekt de marketing manager wat klanten van een product, merk of bedrijf vinden en wat ze graag verbeterd zouden willen zien.

Een marketing manager moet voortdurend nieuwe dingen bedenken om de afnemersdoelgroep te blijven prikkelen. Bij nieuwe producten doet de marketing manager dieper onderzoek. Hiervoor worden marktonderzoekers ingeschakeld. Soms zijn deze in dienst van het bedrijf waar de marktonderzoeker werkt, soms wordt het uitbesteed aan een ander bedrijf.

Een marketing manager kan er dus voor kiezen een nieuwe markt aan te boren of een nieuw product te ontwikkelen. Uiteindelijk bedenkt de marketing manager een goede marketing- of reclamecampagne.

Dit gaat vaak in samenwerking met een reclamebureau. De marketing manager nodigt een paar reclamebureaus uit die hun plannen presenteren. Bij het maken van marktstrategiën wordt rekening gehouden met de doelstellingen van het bedrijf, de marktkenmerken en factoren als kosten en winstmarges. Een marketing manager geeft hier zelf regelmatig presentaties over aan de directie, klanten en de pers. De ideeën van een marketing manager gaan vaak over grote veranderingen, er wordt daarom regelmatig overlegd met andere afdelingshoofden. De directie neemt uiteindelijk een beslissing.

De marketing manager is ook verantwoordelijk voor de communicatie en promotie. Daarnaast organiseert een marketing manager activiteiten om collega's te coachen, bijvoorbeeld teambuilding, werkevaluatie en motivatie.

Taken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden van een Marketingmanager

 • businessplannen meedelen aan medewerkers
 • een jaarlijkse marketingbegroting opstellen
 • externe factoren van bedrijven analyseren
 • inspanningen coördineren voor bedrijfsontwikkeling
 • interne factoren van bedrijven analyseren
 • kernprestatie-indicatoren bepalen en volgen
 • marketingactiviteiten coördineren
 • marketinginhoud evalueren
 • marketingstrategieën integreren in de globale strategie
 • marketingstrategieën plannen
 • marktonderzoek uitvoeren
 • meetbare marketingdoelstellingen definiëren
 • mogelijke markten voor bedrijven identificeren
 • onderzoeken inzake klantendiensten analyseren
 • reclamecampagnes plannen
 • samenwerken bij de ontwikkeling van marketingstrategieën

Leidinggevende activiteiten Marketingmanager

 • Leiding geven aan een team
 • personeel aannemen
 • personeel beheren
 • personeel werven
 • personeel motiveren

 

Mede mogelijk gemaakt door ESCO

Wil je werken als Marketing Manager?

Werk je al als Marketing Manager en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Marketing Manager worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Marketing Manager, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Marketing Manager in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3700 tot €6500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

37


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Marketing Manager

Wat verdient een Marketing Manager?

Het salaris van een marketing manager kan nogal variëren. Het hangt van het aantal jaren ervaring, eerder behaalde successen en de organisatie waar je als marketing manager komt te werken.  Over het algemeen verdient een marketing manager tussen de 3700 en 6500 euro bruto per maand. Dit salaris kan tevens worden verhoogd door bonussen en provisieregelingen bij goede prestaties.

Secundaire Arbeidsvoorwaarden Marketing Manager:

Een marketing manager krijgt vaak de mogelijkheden tot een auto, telefoon en laptop van de zaak.
Een marketingmanager werkt vaak met winsttargets. Dat gaat vaak samen met een bonussysteem of winstdeling.

Salarisschaal Marketing Manager

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Marketing Manager

Op zoek naar een nieuwe baan als Marketing Manager? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Marketing Manager. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Marketing Manager vacatures

Vacature Marketing Manager
More Recruitment
Functieomschrijving Voor één van onze opdrachtgevers zijn wij actief opzoek naar een Marketing Manager. Onze opdrachtgever is met 7 vestigingen een van de grootste merk gebonden dealer van Midden-Nederland. Heb …
Vacature International Trade Marketing Manager
Michael Page International Netherlands SA
For our client we are looking for an International Trade Marketing Manager Client Details Multinational FMCG Company Description As International Trade Marketing Manager, you will be part of the global …
Vacature Marketing Manager
Milcobel/CeresRecruitment
Je leidt de storytelling binnen de business unitJe verzamelt vanuit je sterk contact met Sales en de andere interne stakeholders
Vacature Marketing Manager
Hoco Parts bv
Onderneming Hoco Parts te Barneveld is dé B2B kwaliteitsgroothandel in Premium aftermarket motoronderdelen en accessoires en sinds jaar en dag leverancier voor de motorvakhandel in Europa. Hoco Parts maakt samen …
Vacature Marketing Manager
More Recruitment BV
Voor één van onze opdrachtgevers zijn wij actief opzoek naar een Marketing Manager. Onze opdrachtgever is met vestigingen een van de grootste merk gebonden dealer van Midden-Nederland. Heb jij hart …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Marketing Manager

Wat is de toekomst van Marketing Manager?

Een marketing manager is in alle sectoren nodig en kan binnen verschillende organisaties werken. Driekwart van de afgestudeerden vindt snel een baan. Omdat er veel afgestudeerden zijn wordt er voor de komende jaren een overschot verwacht. Ook zijn de gevolgen van de economische crisis nog te merken binnen de sector. Toch zijn de vooruitzichten vooralsnog goed.

Een marketing manager heeft doorgroeimogelijkheden tot (commercieel) directeur en senior adviseur.

Baankans Marketing Manager

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

37


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Marketing Manager worden: Opleidingen tot Marketing Manager

Wil je Marketing Manager worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Marketing Manager.

Hoe word je een Marketing Manager? 

Basisopleiding: HBO Marketing Management, HBO commerciële economie, HBO bedrijfskunde en management. Ook biedt NIMA- opleidingen de mogelijkheid tot omscholing tot marketing manager aan. Met een WO Opleiding Marketing Management of WO Marketing (met specialisatie MA Marketing Management) heb je nog meer carrierekansen. Tevens vormen managementopleidingen een prima basis. Duidelijk is dat bij deze functie een opleiding niet volstaat, ervaring is een eis.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Marketing Manager

Marketing management in de 21e eeuw
'De impact van digitalisering op marketing management in de 21e eeuw', spreker drs Linda Vermue (MBA, Dutch Company Corner), 17:00-19:00 uur met aansluitend een netwerkborrel. Linda Vermue is een autoriteit …
Marketing management in de 21e eeuw
Online Marketing Manager - Dag
Je ambieert een functie als online marketingmanager, je bent net gestart in deze functie of je wilt je verder ontwikkelen in deze functie. Daarbij wil je je kennis en inzichten …
Online Marketing Manager - Dag
HBO Marketingmanagement
Algemeen Een marketeer heeft een verantwoordelijke baan. Marketing is de laatste jaren sterk in beweging. Er wordt steeds vaker internationaal verkocht. Dit vraag om extra kennis en vaardigheden van marketeers. …
HBO Marketingmanagement
MBO Marketingmanagement (1 jaar)
Algemeen Binnen het vakgebied marketingmanagement zijn er voortdurend nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen. Een nieuwe markt betreden of nieuwe producten op de markt brengen zijn enkele voorbeelden hiervan. De opleiding MBO …
MBO Marketingmanagement (1 jaar)
Marketing Manager
Veel mensen denken bij marketing al snel aan reclamecampagnes. Maar marketing is meer dan alleen dat. Als marketeer heb je kennis en creativiteit nodig om een bedrijf zodanig onder de …
Marketing Manager

Omscholen of doorgroeien tot Marketing Manager

Als je Marketing Manager wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Marketing Manager zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Marketing Manager

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Marketing Manager?

Competenties en Vaardigheden Marketing Manager

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Marketing Manager nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Marketing Manager nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Marketing Manager

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Visie
Visie

Persoonlijkheid van een Marketing Manager

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Marketing Manager. Als Marketing Manager wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Marketing Manager:


zie volledige beschrijving persoonstype Marketing Manager

Vakkennis voor een Marketing Manager

Het is voor een Marketing Manager ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Marketing Manager zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Marketing Manager

HBO Marketingmanagement
Algemeen Een marketeer heeft een verantwoordelijke baan. Marketing is de laatste jaren sterk in beweging. Er wordt steeds vaker internationaal verkocht. Dit vraag om extra kennis en vaardigheden van marketeers. …
HBO Marketingmanagement
MBO Marketingmanagement (1 jaar)
Algemeen Binnen het vakgebied marketingmanagement zijn er voortdurend nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen. Een nieuwe markt betreden of nieuwe producten op de markt brengen zijn enkele voorbeelden hiervan. De opleiding MBO …
MBO Marketingmanagement (1 jaar)
Marketing Manager E-Learning
Leg een stevige marketingbasis en volg de opleiding Marketing ManagerWat komt er het eerste in je op bij het begrip ‘marketing’? Reclame en social media? Veel mensen denken al snel …
Marketing Manager E-Learning
MBO Marketingmanagement
Algemeen Binnen het vakgebied marketingmanagement zijn er voortdurend nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen. Een nieuwe markt betreden of nieuwe producten op de markt brengen zijn enkele voorbeelden hiervan. De opleiding MBO …
MBO Marketingmanagement
Marketing Management, Global Edition
With Perlego (The Spotify for Books) you get unlimited access to more than 250,000 professional and self-development books in one simple space for one simple price. You can learn on …
Marketing Management, Global Edition

Werkervaring Marketing Manager

Het is voor een startend Marketing Manager die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Marketing Manager is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Marketing Manager het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Marketing Manager

Met wie werkt een Marketing Manager samen? 

Een Marketing Manager komt dagelijks met ontzettend veel mensen in contact. Hij is namelijk verwantwoordelijk voor de gehele sales/marketing afdeling. Als marketing manager spreek je regelmatig marktonderzoekers die op basis van data jou informeren over de laatste trends. Je bespreekt (potentiële of lopende) opdrachten met reclamebureaus, je treedt de pers tegemoet om te communiceren aangaande het beleid en uiteraard om ook met de klanten van je bedrijf in contact te blijven. Tevens spreek je andere afdelingshoofden en mensen van het management team. Intern moet je namelijk de marketingstrategie kunnen verwoorden.


Marketing Manager


Organisaties waar een Marketing Manager werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Marketing Manager meestal werkt.

Waar werkt een Marketing Manager?

Een marketing manager kan bij alle sectoren werkzaam zijn en bij heel uiteenlopende bedrijven werken. Marketing managers zijn werkzaam in zowel profit als non-profit zaken.

Meer weten over werken in de Marketing & Product?

Bekijk werken in Marketing & Product

Best beoordeelde werkgevers Marketing Manager

Waar kun je het beste werken als Marketing Manager? Hieronder vind je de best door de Marketing Manager beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Marketing Manager.

Competenties, Skills en Vaardigheden Marketing Manager:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Marketing Manager.

Welke competenties heeft een Marketing Manager nodig?

Een Marketing Manager heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Marketing Manager

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Marketing Manager passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Marketing Manager nodig? 

Een marketing manager werkt vaak met winsttargets en is daarom vaak competitief en wil graag het meest succesvol zijn. De gestelde doelen moeten zo efficiënt mogelijk worden bereikt. Daarnaast moet een marketing manager actiegericht kunnen werken.

Bekijk de persoonstypen voor Marketing Manager


Baas


Lees meer

Levensgenieter


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Marketing Manager

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Marketing Manager

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Marketing Manager

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Marketing Manager

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Marketing Manager dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Marketing Manager belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Marketing Manager. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Marketing Manager iets voor je?

Zou je graag Marketing Manager willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Marketing Manager bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Marketing Manager?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Marketing Manager

Vacature Project Manager Online en Offline Marketing
Bakker & Bosch HR Diensten
Welke uitdaging hebben we voor jou?In deze functie manage je verschillende marketing projecten en vraagstukken van de klanten van onze opdrachtgever. Je geeft sturing aan de projectgroepen, maar er …
Vacature Product Marketing Manager
Olympia
This company in Almere is looking to hire a fulltime Product Marketing Manager who is strategic, analytical and helps grow the companys products and its business. This position plays a …
Vacature Strategisch Marketeer
Antenna
Als Strategisch Marketeer krijg jij bij dit bedrijf alle vrijheid om het bedrijf verder te laten groeien! Met jou growth hacking mindset weet jij bijvoorbeeld de traffic te verhogen en …
Vacature Online campaigner manager
Lodger
BedrijfsprofielLodger’s missie is om producten te ontwerpen die het leven van baby’s en hun ouders makkelijker maken. Wij zijn een stoer Nederlands merk dat zich onderscheidt door enkel producten …
Vacature Based in Frankfurt/ Germany - Marketing Manager (Dutch market) (f/ m/ d)
LILLYDOO GmbH
as of now | full time | unlimited contractYOUR MISSION AS A MARKETING MANAGER THE NETHERLANDS (F/M/D) AT LILLYDOOTogether with your manager you suggest a marketing strategy and …

Actuele blogposts


reacties op Marketing Manager

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar