Microbioloog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Microbioloog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep microbioloog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je microbioloog wordt.

 

Wat is een Microbioloog?

Als microbioloog houdt men zich bezig met onderzoek naar micro-organismen. Hierbij kan het gaan om de studie van bacterien, maar ook om virussen of schimmels, afhankelijk van diens gekozen expertise.

Men kan als microbioloog onderzoek doen om kennis te vergroten, maar ook het specifieke doel hebben om de micro-organismen te bestrijden, zoals bij de uitbraak van Mexicaanse griep microbiologen snel een tegenmiddel gevonden diende te worden.

Het onderzoek van de microbioloog vindt plaats in een laboratorium, waar men met allerlei instrumenten, als voornaamsten de petri-schaal en microscoop, een micro-organisme bestudeert en manipuleert. Het soort organisme dat men hier onderzoekt wordt bepaalt door diens expertise, de organisate waarbij men werkt, en opdracht die een microbioloog van een onderzoeker, arts of andere leidinggevende ontvangt.

Hoewel een microbioloog kijkt op een heel miniscuul niveau, is het onderzoek dat die doet van groot belang. Daarom is het belangrijk dat een microbioloog zorgvuldig en met de beste bedoelingen diens werk steeds blijft doen.

 Wil je werken als Microbioloog?

Werk je al als Microbioloog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Microbioloog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Microbioloog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Microbioloog in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Analist
 • Laborant
 • Arts
 • Onderzoeker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €3200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

27


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Microbioloog

Wat verdient een Microbioloog?

Een microbioloog begint vaak met een startsalaris van 1800 euro bruto per maand (meestal als laborant). Met voldoende ervaring en expertise kan dit salaris oplopen tot 3200 euro bruto (als analist).

Vooral bij medisch microbiologisch onderzoek zal een microbioloog een aantrekkelijk ziektekostenpakket aangeboden kunnen krijgen. Verder gelden de standaard arbeidsvoorwaarden voor onderzoeksposities.

Salarisschaal Microbioloog

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Microbioloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Microbioloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Microbioloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Microbioloog vacatures

Vacature Senior Microbiologisch Analist
Checkmark Labrecruitment
Waar ga je aan de slag - Where will you work Het bedrijf in Ede biedt een aantal gespecialiseerde diensten aan de gezondheidszorgsector en andere klanten die aan de gezondheidszorg …
Vacature Microbiologisch Analist
Balans Uitzendburo
Functieomschrijving Voor een opdrachtgever, actief binnen de levensmiddelen, ben ik op zoek naar een Microbiologisch Analist voor ongeveer 38 uur in de week voor de zomermaanden. De dagelijkse werkzaamheden zullen …
Vacature Microbiologisch Analist
Oxford Global Resources
Heb jij een microbiologische studie afgerond en enkele jaren werkervaring met (klassieke) microbiologie op een QC GMP laboratorium? Dan is deze leuke uitdagende vacature misschien wel wat voor jou! Functieomschrijving
Vacature Microbiologisch analist
tempo-team
Functieomschrijving Wil je aan de slag als microbiologisch analist bij een gedreven en duurzame organisatie waar dierenwelzijn hoog in het vaandel staat? Lees dan verder!Wat bieden wij jou doorgroeimogelijkheden …
Vacature Ervaren Microbiologisch Analist
Oxford Global Resources
Heb jij werkervaring in de microbiologie en ben je op zoek naar dé plek om jouw carrière en jezelf verder te ontwikkelen bij een internationaal toonaangevend bedrijf? Functieomschrijving Voor een …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Microbioloog

Wat is de toekomst van Microbioloog?

Er zijn veel mogelijkheden om als microbioloog aan werk te komen, omdat er ook een grote hoeveelheid micro-organismen zijn om te onderzoeken. Het arbeismarktperspectief is dan ook zeer gunstig, ook voor een beginnend microbioloog.

Als een microbioloog voldoende expertise opgebouwd heeft, kan men onderzoeker op diens vakgebied worden, bijvoorbeeld over een bepaalde soort griep, en daarbij een eigen team gaan leiden dat specifiek microbiologisch onderzoek doet.

Baankans Microbioloog

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

27


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Microbioloog worden: Opleidingen tot Microbioloog

Wil je Microbioloog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Microbioloog.

Hoe word je een Microbioloog? 

Om microbioloog te worden dient men het Hoger Laboratorium Onderwijs te volgen, een HBO-opleiding waarin microbioloog een van de mogelijke specialisatie-trajecten vormt.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Microbioloog

Er zijn geen opleidingen Microbioloog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Microbioloog in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen of doorgroeien tot Microbioloog

Als je Microbioloog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Microbioloog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Microbioloog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Microbioloog?

Competenties en Vaardigheden Microbioloog

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Microbioloog nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Microbioloog nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Microbioloog

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Microbioloog

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Microbioloog. Als Microbioloog wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Microbioloog:


zie volledige beschrijving persoonstype Microbioloog

Vakkennis voor een Microbioloog

Het is voor een Microbioloog ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Microbioloog zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Microbioloog


Werkervaring Microbioloog

Het is voor een startend Microbioloog die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Microbioloog is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Laborant, Bioloog .

Iets anders leren?

Is Microbioloog het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Microbioloog

Met wie werkt een Microbioloog samen? 

Microbiologen werken in laboratoria, waar doorgaans ook andere analisten en laboranten aan het werk zijn, en afhankelijk van de instelling ook onderzoekers rondlopen, die allemaal bezig zijn met hun eigen tests of onderzoek. Collaboraties zijn hierbij ook mogelijk.

Als een microbioloog bij een ziekenhuis terechtkomt, zal men direct met het ziekenhuispersoneel overleg plegen over diens taken en testresultaten. Men zal in deze omgeving ook wel eens met de artsen zelf te maken kunnen hebben.


 • Analist
 • Laborant
 • Arts
 • Onderzoeker
Microbioloog


Organisaties waar een Microbioloog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Microbioloog meestal werkt.

Waar werkt een Microbioloog?

Een microbioloog kan op vele plekken terecht. Zo kan men voor een ziekenhuis gaan werken, bij een onderzoeksinstelling of voor een farmaceutisch bedrijf, bijvoorbeeld.

Waar men ook terecht komt, de primaire werkomgeving van een microbioloog is het laboratorium.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Microbioloog

Waar kun je het beste werken als Microbioloog? Hieronder vind je de best door de Microbioloog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Microbioloog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Microbioloog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Microbioloog.

Welke competenties heeft een Microbioloog nodig?

Een Microbioloog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Microbioloog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Microbioloog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Microbioloog nodig? 

Als microbioloog dient men zorgvuldig en ordelijk te werken, en alle fases van diens onderzoek goed in de gaten te houden en te documenteren. Dit is de enige manier waarop een microbioloog zeker kan zijn dat diens onderzoeksresultaten correct zijn, en correcte resultaten zijn veel belangrijker dan snelle resultaten, omdat een kleine misstap al grote gevolgen kan hebben op het micro-niveau (Perfectionist).

Naast nauwkeurig werken is het ook belangrijk dat een microbioloog expert is in diens onderzoeksveld. Kleine verschillen kunnen veel betekenis hebben, en de microscoop zelf kan dit niet oppikken. Het waarnemend oog van de microbioloog is cruciaal om de eigenaardigheden van micro-organismen te kunnen noteren, en diens kennis zorgt er vervolgens voor dat de microbioloog weet wat het allemaal betekent (Waarnemer). 

Bekijk de persoonstypen voor Microbioloog


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Microbioloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Microbioloog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Microbioloog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Microbioloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Microbioloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Microbioloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Microbioloog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Microbioloog iets voor je?

Zou je graag Microbioloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Microbioloog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Microbioloog?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Microbioloog

Vacature Senior Microbiologisch Analist
Balans Uitzendburo
Functieomschrijving Het zelfstandig verrichten van (niet) routinematige microbiologische farmaceutische analysewerkzaamheden, laboratorium werk voorbereidende taken, het aansturen van een afdeling met analisten en het rapporteren van testresultaten. Taken: • Het verrichten …
Vacature Microbiologisch Analist Levensmiddelen (mlo/ hlo)
Normec Foodlab
Microbiologisch Analist Levensmiddelen (mlo/hlo)Woerden FunctieomschrijvingAls Microbiologisch Analist ben je een belangrijk onderdeel van een klantgerichte organisatie. Op basis van de kwaliteit van jouw werk worden bij klanten belangrijke beslissingen genomen. …
Vacature Microbiologisch laborant - ploegen
Oxford Global Resources
Leuke functie om je kennis van (micro)biologie in te zetten als monsternemer binnen de farmaceutische industrie waarbij je werkt onder GMP en in cleanrooms om de steriliteit van de productieruimtes …
Vacature Senior Microbiologisch Analist
Checkmark Labrecruitment
Je verricht zowel (niet) routinematige microbiologische analyses als verschillende neventaken op het laboratorium, waaronder de operationele aansturing van de analisten Als Senior Microbiologisch Analist verricht je zowel (niet) routinematige microbiologische …
Vacature Senior Microbiologisch Analist
Science at Work Staffing BV
Dit is een uitdagende vacature op een farmaceutisch microbiologisch laboratorium. In deze functie houd jij je bezig met verschillende werkzaamheden, vooral gericht op rapportage, het aansturen van laboranten en waarborging …

Actuele blogposts


reacties op Microbioloog

Afgestudeerde 2016

Erg leuk beroep. Ben blij dat ik ervoor gekozen heb. Veel werk in grotere steden zoals Amsterdam Rotterdam Utrecht enz. Na het afstuderen direct werk overgehouden aan stage. Beginnend startloon is bij mij ongeveer 1700

Charles

Ik ben het met Afgestudeerde helemaal eens.Mijn begin salaris was 1800 euro.(Deze site heeft veel vragen voor mij beantwoordt.Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar