Microbioloog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Microbioloog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep microbioloog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je microbioloog wordt.

 

Wat is een Microbioloog?

Als microbioloog houdt men zich bezig met onderzoek naar micro-organismen. Hierbij kan het gaan om de studie van bacterien, maar ook om virussen of schimmels, afhankelijk van diens gekozen expertise.

Men kan als microbioloog onderzoek doen om kennis te vergroten, maar ook het specifieke doel hebben om de micro-organismen te bestrijden, zoals bij de uitbraak van Mexicaanse griep microbiologen snel een tegenmiddel gevonden diende te worden.

Het onderzoek van de microbioloog vindt plaats in een laboratorium, waar men met allerlei instrumenten, als voornaamsten de petri-schaal en microscoop, een micro-organisme bestudeert en manipuleert. Het soort organisme dat men hier onderzoekt wordt bepaalt door diens expertise, de organisate waarbij men werkt, en opdracht die een microbioloog van een onderzoeker, arts of andere leidinggevende ontvangt.

Hoewel een microbioloog kijkt op een heel miniscuul niveau, is het onderzoek dat die doet van groot belang. Daarom is het belangrijk dat een microbioloog zorgvuldig en met de beste bedoelingen diens werk steeds blijft doen.

 

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Microbioloog?

Werk je al als Microbioloog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Microbioloog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Microbioloog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Microbioloog in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Analist
 • Laborant
 • Arts
 • Onderzoeker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €3200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

44


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Microbioloog

Wat verdient een Microbioloog?

Een microbioloog begint vaak met een startsalaris van 1800 euro bruto per maand (meestal als laborant). Met voldoende ervaring en expertise kan dit salaris oplopen tot 3200 euro bruto (als analist).

Vooral bij medisch microbiologisch onderzoek zal een microbioloog een aantrekkelijk ziektekostenpakket aangeboden kunnen krijgen. Verder gelden de standaard arbeidsvoorwaarden voor onderzoeksposities.

Salarisschaal Microbioloog

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Microbioloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Microbioloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Microbioloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Microbioloog vacatures

Vacature Microbiologisch analist; meewerkend voorman
Tempo-Team
Functieomschrijving Wil jij aan de slag bij een duurzame organisatie waarbij dierenwelzijn hoog in het vaandel staat? Kom dan dit leuke team versterken! Voor deze opdrachtgever zijn wij op zoek …
Vacature Microbiologisch analist
Tempo-Team
Functieomschrijving Aan de slag bij een duurzame organisatie waar dierenwelzijn hoog in het vaandel staat! Voor onze opdrachtgever in Barneveld zijn wij op zoek naar een microbiologisch analist. Een functie …
Vacature Microbiologisch laborant
Randstad
Functieomschrijving Voor het centrale laboratorium van FrieslandCampina (LQS) zijn wij op zoek naar een microbiologisch laborant ter ondersteuning van de afdeling.wat bieden wij jou Een startend uurloon volgens Zuivel …
Vacature Microbiologisch Laborant
Oxford Global Resources
Heb jij ervaring met klassiek microbiologische testen en of gewerkt in een microbiologisch laboratorium en sta jij klaar voor dé een nieuwe uitdaging waar jij je kan ontplooien in een …
Vacature QC / Microbiologisch analist
Balans Uitzendburo
Functieomschrijving Voor een klant van ons zijn we per direct op zoek naar een QC Analist / Microbiologisch analist. Een leuke combi functie. Je werkt samen met een ervaren collega …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Microbioloog

Wat zijn de baankansen voor een Microbioloog?

Er zijn veel mogelijkheden om als microbioloog aan werk te komen, omdat er ook een grote hoeveelheid micro-organismen zijn om te onderzoeken. Het arbeismarktperspectief is dan ook zeer gunstig, ook voor een beginnend microbioloog.

Als een microbioloog voldoende expertise opgebouwd heeft, kan men onderzoeker op diens vakgebied worden, bijvoorbeeld over een bepaalde soort griep, en daarbij een eigen team gaan leiden dat specifiek microbiologisch onderzoek doet.

De actuele kans op werk voor een Microbioloog

Het beroep Microbioloog is onderdeel van de beroepsfamilie Biologen en botanici. De kans op werk voor de beroepsfamilie Biologen en botanici is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

44

Baankans Microbioloog

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Microbioloog worden: Opleidingen tot Microbioloog

Wil je Microbioloog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Microbioloog.

Hoe word je een Microbioloog? 

Om microbioloog te worden dient men het Hoger Laboratorium Onderwijs te volgen, een HBO-opleiding waarin microbioloog een van de mogelijke specialisatie-trajecten vormt.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Microbioloog

Moleculaire biologie (basis)
In het kort Recombinant DNA technologie, sequencing en (real-time) PCR zijn technieken die in moleculair biologische laboratoria op tal van terreinen worden gebruikt. Tijdens deze cursus wordt je bijgeschoold in …
Moleculaire biologie (basis)
Basiskennis biologie
Biologie is voor velen een vak dat op de middelbare school geleerd wordt. Maar het gaat verder dan dat. Veel actuele discussies komen vanuit het vakgebied van de biologie. Bijvoorbeeld …
Basiskennis biologie
VMBO Biologie
Biologie leert je kijken naar alles wat leeft. Van microscopisch kleine bacteriën en virussen tot complexe diersoorten en het menselijk lichaam. Zo leer je wat er voor elke soort nodig …
VMBO Biologie
Cursus Biologie VWO
Heb je als aankomend hbo- of universitair student onvoldoende biologiekennis? Onze volwaardige bovenbouwcursus biologie vwo bereidt jou voor op het staatsexamen, het CCVX-voortentamen of een ander examen. Zo kun je …
Cursus Biologie VWO
Cursus Biologie HAVO
Heb je als aankomend hbo-student onvoldoende biologiekennis? Onze volwaardige bovenbouwcursus biologie havo bereidt jou voor op het staatsexamen, het CCVX-voortentamen of een ander examen. Zo kun je met bijvoorbeeld een …
Cursus Biologie HAVO

Omscholen tot Microbioloog

Als je je wilt omscholen tot Microbioloog is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Microbioloog zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Microbioloog dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Microbioloog

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Microbioloog

Als je Microbioloog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Microbioloog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Microbioloog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Microbioloog?

Competenties en Vaardigheden Microbioloog

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Microbioloog nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Microbioloog nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Microbioloog

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Microbioloog

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Microbioloog. Als Microbioloog wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Microbioloog:


zie volledige beschrijving persoonstype Microbioloog

Vakkennis voor een Microbioloog

Het is voor een Microbioloog ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Microbioloog zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Microbioloog

VMBO Biologie E-Learning
Haal het officiële staatsexamen VMBOBiologiecomplete lesstof + examentraining Hoe werken je darmen? Waarom komen bacteriën uit zuiveldrankjes niet levend in de twaalfvingerige darm aan? Hoe werkt je ademhaling? Als je …
VMBO Biologie E-Learning
HAVO Biologie E-Learning
Bereid je voor op het officiële HAVO staatsexamen Biologiecomplete lesstof + examentraining Waar komen de minuscule lichtflitsen in het zeewater vandaan voor de Zuid-Hollandse kust? Wat is de overeenkomst tussen …
HAVO Biologie E-Learning
VWO Biologie E-Learning
Haal hetofficiële staatsexamen VWO Biologiecomplete lesstof + examentraining De lessen van de cursus VWO Biologie zijn volledig afgestemd op het staatsexamen. Je wordt dus rechtstreeks opgeleid voor dit examen. Ook …
VWO Biologie E-Learning
Biology: A Global Approach, Global Edition
With Perlego (The Spotify for Books) you get unlimited access to more than 250,000 professional and self-development books in one simple space for one simple price. You can learn on …
Biology: A Global Approach, Global Edition
Brock Biology of Microorganisms, Global Edition
With Perlego (The Spotify for Books) you get unlimited access to more than 250,000 professional and self-development books in one simple space for one simple price. You can learn on …
Brock Biology of Microorganisms, Global Edition

Werkervaring Microbioloog

Het is voor een startend Microbioloog die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Microbioloog is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Laborant, Bioloog .

Iets anders leren?

Is Microbioloog het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Microbioloog

Met wie werkt een Microbioloog samen? 

Microbiologen werken in laboratoria, waar doorgaans ook andere analisten en laboranten aan het werk zijn, en afhankelijk van de instelling ook onderzoekers rondlopen, die allemaal bezig zijn met hun eigen tests of onderzoek. Collaboraties zijn hierbij ook mogelijk.

Als een microbioloog bij een ziekenhuis terechtkomt, zal men direct met het ziekenhuispersoneel overleg plegen over diens taken en testresultaten. Men zal in deze omgeving ook wel eens met de artsen zelf te maken kunnen hebben.


 • Analist
 • Laborant
 • Arts
 • Onderzoeker
Microbioloog


Organisaties waar een Microbioloog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Microbioloog meestal werkt.

Waar werkt een Microbioloog?

Een microbioloog kan op vele plekken terecht. Zo kan men voor een ziekenhuis gaan werken, bij een onderzoeksinstelling of voor een farmaceutisch bedrijf, bijvoorbeeld.

Waar men ook terecht komt, de primaire werkomgeving van een microbioloog is het laboratorium.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Microbioloog

Waar kun je het beste werken als Microbioloog? Hieronder vind je de best door de Microbioloog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Microbioloog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Microbioloog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Microbioloog.

Welke competenties heeft een Microbioloog nodig?

Een Microbioloog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Microbioloog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Microbioloog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Microbioloog nodig? 

Als microbioloog dient men zorgvuldig en ordelijk te werken, en alle fases van diens onderzoek goed in de gaten te houden en te documenteren. Dit is de enige manier waarop een microbioloog zeker kan zijn dat diens onderzoeksresultaten correct zijn, en correcte resultaten zijn veel belangrijker dan snelle resultaten, omdat een kleine misstap al grote gevolgen kan hebben op het micro-niveau (Perfectionist).

Naast nauwkeurig werken is het ook belangrijk dat een microbioloog expert is in diens onderzoeksveld. Kleine verschillen kunnen veel betekenis hebben, en de microscoop zelf kan dit niet oppikken. Het waarnemend oog van de microbioloog is cruciaal om de eigenaardigheden van micro-organismen te kunnen noteren, en diens kennis zorgt er vervolgens voor dat de microbioloog weet wat het allemaal betekent (Waarnemer). 

Bekijk de persoonstypen voor Microbioloog


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Microbioloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Microbioloog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Microbioloog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Microbioloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Microbioloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Microbioloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Microbioloog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Microbioloog iets voor je?

Zou je graag Microbioloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Microbioloog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Microbioloog?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Microbioloog

Vacature Microbiologisch analist Ede
Manpower
Over de functie Heb jij ervaring met het werken in en organiseren van een laboratorium? Dan is Manpower op zoek naar jou! Als microbiologisch analist ga jij kwaliteitscontroles en analyses …
Vacature Microbiologisch analist
Tempo Team
Aan de slag bij een duurzame organisatie waar dierenwelzijn hoog in het vaandel staat Voor onze opdrachtgever in Barneveld zijn wij op zoek naar een microbiologisch analist. Een functie waarbij …
Vacature Microbiologisch Analist
Balans Uitzendburo
Functieomschrijving Je bent verantwoordelijk voor het uitvoeren van microbiologische standaardbepalingen op aangeleverde monsters ter controle van de productkwaliteit. Daarnaast kunnen ook het uitvoeren van fysische en chemische bepalingen en controles …
Vacature Microbiologisch Analist
Science at Work Staffing BV
Dit internationaal georiënteerde bedrijf is een specialist op het gebied van microbiologische analyses op voeding. Dagelijks komen er diverse monsters het laboratorium binnen en jij zal helpen deze monsters te analyseren. …
Vacature Laborant Microbiologie
Checkmark Labrecruitment
Als Laborant Microbiologie ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren, verwerken en rapporteren van microbiologische analyses. Het uitwerken van verbetermogelijkheden behoort ook tot je takenpakket. Geïnteresseerd? Solliciteer dan direct. Als Laborant …

Actuele blogposts


reacties op Microbioloog

Afgestudeerde 2016

Erg leuk beroep. Ben blij dat ik ervoor gekozen heb. Veel werk in grotere steden zoals Amsterdam Rotterdam Utrecht enz. Na het afstuderen direct werk overgehouden aan stage. Beginnend startloon is bij mij ongeveer 1700

Charles

Ik ben het met Afgestudeerde helemaal eens.Mijn begin salaris was 1800 euro.(Deze site heeft veel vragen voor mij beantwoordt.Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar