Officier Luchtgevechtsleiding Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Officier Luchtgevechtsleiding? Lees de functieomschrijving.

De Officier Luchtgevechtsleiding heeft twee carrièremogelijkheden na afronding van zijn opleiding: de functie van Officier Air Surveillance en die van Officier Fighter Controller.

Air Surveillance - De Officier Luchtgevechtsleiding bouwt een betrouwbaar luchtbeeld op met behulp van radarapparatuur. Belangrijke informatie wordt uitgewisseld met andere landen. Deze Officier blijft zoeken naar vliegtuigen, die zich moeten kunnen identificeren. Wanneer de identificatie niet lukt, of wanneer hij de situatie niet vertrouwt, wordt de Fighter Controller ingeschakeld.

Fighter Controller - De Officier Luchtgevechtsleiding begeleid F-16's naar luchtdoelen. Tevens is hij belast met het begeleiden van luchtverdedigingoefeningen in Nederland en bij de NAVO bondgenoten. Tijdens eventuele grootschalige luchtgevechten wordt door middel van radar en radio begeleiding verleend aan de gevechtsvliegtuigen. Op ieder moment van de dag staan er F-16's klaar om het Nederlandse luchtruim te beschermen. Wanneer de Air Surveillance een verdachte situatie ontdekt, wordt de Fighter Controller met zijn F-16's ingeschakeld om het probleem op te lossen. 

De Officier geeft leiding aan, en is verantwoordelijk voor, de korporaals en onderofficieren van de luchtgevechtsleiding. De ondergeschikte luchtgevechtsleiders stellen een luchtbeeld samen, verwerken inkomende informatie en delen de informatie met de luchtgevechtsleiding van bondgenoten.

De Officier Luchtgevechtsleiding dient zich representatief te gedragen. De Officier Luchtgevechtsleiding moet er rekening mee houden dat hij onregelmatige werktijden heeft en dat er een kans is op buitenlandse oefeningen en uitzendingen. De werkzaamheden van de Officier zullen voornamelijk 'binnen' plaats vinden.

Wil je werken als Officier Luchtgevechtsleiding?

Werk je al als Officier Luchtgevechtsleiding en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Officier Luchtgevechtsleiding worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Officier Luchtgevechtsleiding, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Officier Luchtgevechtsleiding in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Vlieger
  • Luchtgevechtsleider
  • Officie

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2173 tot €3754

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Officier Luchtgevechtsleiding

Wat verdient een Officier Luchtgevechtsleiding?

De Officier Luchtgevechtsleiding gaat zodra er begonnen wordt aan de opleiding verdienen. Bij aanvang van de opleiding heeft de Officier Luchtgevechtsleiding in spé nog een lage rang en krijgt hij naar die rang betaald. Naarmate de opleiding vordert, en naarmate er een hogere rang wordt behaald, stijgt het loon mee. Bij de bepaling van het loon kan rekening worden gehouden met ervaring en leeftijd. Het salaris ligt tussen de €2173 en €3754.

Bovenop het salaris worden toeslagen toegekend bij onregelmatige diensten (uitzendingen, oefeningen). Tevens worden de opleiding, het uniform en de studieboeken betaald. Daarnaast is er sprake van geregelde gezondheidszorg, een reis- en onkostenvergoedingsregeling en zijn er gratis te gebruiken sportfaciliteiten. Bovendien is er op kosten van de Luchtmacht na afronding van de opleiding tot Officier Luchtgevechtsleiding een studie te volgen naar keuze. Na afronding van de opleiding kan tegen vergoeding gebruikt gemaakt worden van defensiefaciliteiten als de reistijd tussen huis en werk te lang is om dagelijks op en neer te reizen. Tot slot is er een ABP pensioen.

Salarisschaal Officier Luchtgevechtsleiding

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Officier Luchtgevechtsleiding

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Officier Luchtgevechtsleiding

Hoe goed is de toekomst voor de Officier Luchtgevechtsleiding? 

Binnen de organisatie van de Koninklijke Luchtmacht is er de mogelijkeid om na afronding van een dientperiode bij te tekenen voor dezelfde functie. Daarnaast kan de Officier Luchtgevechtsleiding doorgroeien naar hogere officiersfuncties binnen De Luchtmacht. Tevens is het mogelijk om een andere functie binnen de gehele krijgsmacht te bekleden.

Buiten Defensie is het mogelijk om voor de Civiele Luchtvaart te gaan werken. Daarnaast kunnen oud-officieren vaak terecht in bestuurlijke functies bij de overheid en binnen het bedrijfsleven.

Momenteel heeft De Koninklijke Luchtmacht nog vacatures openstaan voor de Militair Wetenschappelijke opleiding. Het is mogelijk gegevens achter te laten bij de Luchtmacht, waarna zij een bericht zullen geven op het moment dat er weer vacatures vrijkomen voor de verkorte opleiding.

De Luchtgevechtsleiding is onmisbaar voor de veiligheid van het Nederlandse luchtruim; er zal dan ook niet bezuinigd worden op de Luchtgevechtsleiding.

Baankans Officier Luchtgevechtsleiding

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Officier Luchtgevechtsleiding worden: Opleidingen tot Officier Luchtgevechtsleiding

Hoe word je een Officier Luchtgevechtsleiding? 

Er zijn twee mogelijkheden om Officier Luchtgevechtsleiding te worden. De eerste mogelijkheid is een anderhalf tot twee jaar durende verkorte Officiersopleiding. De tweede mogelijkheid is een Militair Wetenschappelijke Opleiding van zo'n vier en een half jaar aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Bij de korte opleiding is er een dienverplichting van vier jaar, bij de lange is er een dienverplichting van zeve jaar na afronding van de opleiding.

Om toegelaten te worden tot de Militair Wetenschappelijke Opleiding dient de toekomstige Officier Luchtgevechtsleiding minimaal in het bezit te zijn van een VWO diploma met minimaal een 5 voor Engels, Nederlands en Wiskunde A1,2 of hoger of een HBO of WO propedeuse met minimaal 80 studie-uren wiskunde. Voor buitenlandse diploma's geldt dat er een vergelijkbaar diploma mét een Nederlands als Tweede Taal niveau 2 diploma moet zijn behaald. De toekomstige Officier mag maximaal 23 zijn op de dag dat de opleiding begint. Soms is het in overleg met de Luchtmacht mogelijk om boven de 23 jaar toegelaten te worden.

Om deel te mogen nemen aan de verkorte Officiersopleiding dient de gegadigde minimaal in het bezit te zijn van een HAVO of VWO diploma met een 5 voor de eerder genoemde vakken, een overgangsrapport van VWO 5 naar VWO 6 met minimaal een 5 voor de genoemde vakken, een MBO niveau-4 diploma mét afgelegd examen in Nederlands, Engels en Wiskunde (ook hier geldt: mimaal een 5). De toekomstige Officier mag maximaal 29 zijn op de dag dat de opleiding begint. Soms is het in overleg met de Luchtmacht mogelijk om boven de 29 jaar toegelaten te worden.

Daarnaast gelden er enkele oogeisen. De ogen mogen een afwijking hebben van maximaal -2 en +2. Met laser behandelde ogen worden goedgekeurd. Wanneer de ogen op het moment van toelating voldoen aan de eisen, maar de gegadigde nog wel bril of lens draagt, is er een mogelijkheid om een laseringreep tot €3600 vergoed te krijgen van de Luchtmacht.

Het is niet toegestaan kleurenblind te zijn voor deze functie.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Officier Luchtgevechtsleiding

Meer opleidingen Officier Luchtgevechtsleiding

Weet je nog niet of je Officier Luchtgevechtsleiding wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Officier Luchtgevechtsleiding of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Officier Luchtgevechtsleiding

Met wie werkt een Officier Luchtgevechtsleiding samen? 

Tijdens de werkzaamheden van de Luchtgevechtsleider is er intensief contact met F-16 Vliegers. De F-16's worden op ongeïdentificeerde toestellen en geïdentificeerde, naar niet reagerende toestellen of verkeerd reagerende toestellen afgestuurd. Daarnaast worden er trainingen voor F-16 Vliegers begeleid. Ook hier is sprake van intensief contact met de Vliegers, maar ook met collega Luchtgevechtsleiders. Bovendien houdt de Luchtgevechtsleider contact met NAVO-bondgenoten, om snel en accuraat te kunnen reageren in geval van een gezamenlijke aanval of verdediging.

De Luchtgevechtsleider komt niet persoonlijk in contact met de vijand of met de burger.


  • Vlieger
  • Luchtgevechtsleider
  • Officie
Officier Luchtgevechtsleiding


Organisaties waar een Officier Luchtgevechtsleiding werkzaam is

Waar werkt een Officier Luchtgevechtsleiding meestal? 

Na afronding van de opleiding tot Officier Luchtgevechtsleiding word je geplaatst bij het Air Operations and Control Station in Nieuw Millingen.

Het is mogelijk uitgezonden te worden of om op internationale oefeningen gestuurd te worden.

Momenteel zijn er Luchtgevechtsleiders in Afghanistan.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Officier Luchtgevechtsleiding

Waar kun je het beste werken als Officier Luchtgevechtsleiding? Hieronder vindt je de best door de Officier Luchtgevechtsleiding beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Officier Luchtgevechtsleiding.

Competenties, Skills en Vaardigheden Officier Luchtgevechtsleiding:

Welke competenties heeft een een Officier Luchtgevechtsleiding nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Officier Luchtgevechtsleiding

Wat voor persoonlijkheid heb je als Officier Luchtgevechtsleiding nodig? 

De Officier Luchtgevechtsleiding is een gedreven, praktisch, ijverig, zelfverzekerd en prestatiegericht persoon die soms ijdel en pretentieus over kan komen (Succesvolle werker). Daarnaast is de Officier Luchtgevechtsleiding een verantwoordelijke, zorgzame, loyale persoon die soms wantrouwig over kan komen (Loyalist). Tijdens de werkzaamheden weet de Luchtgevechtsleider zijn praktische, prestatiegerichte verantwoordelijkheid te benutten in het afweren van gevaren uit ons luchtruim.

Bekijk de persoonstypen voor Officier Luchtgevechtsleiding


Loyalist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Officier Luchtgevechtsleiding

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Officier Luchtgevechtsleiding

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Officier Luchtgevechtsleiding

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Officier Luchtgevechtsleiding

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Officier Luchtgevechtsleiding dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Officier Luchtgevechtsleiding belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Officier Luchtgevechtsleiding. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Officier Luchtgevechtsleiding iets voor je?

Zou je graag Officier Luchtgevechtsleiding willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Officier Luchtgevechtsleiding bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Officier Luchtgevechtsleiding

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar