Onderhoudstechnicus Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Onderhoudstechnicus Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Onderhoudstechnicus worden: Opleidingen tot Onderhoudstechnicus

Wil je Onderhoudstechnicus worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Onderhoudstechnicus, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Onderhoudstechnicus.

Hoe word je een Onderhoudstechnicus? 

In vacatures naar een Onderhoudstechnicus wordt doorgaans een MBO-diploma richting werktuigbouwkunde gevraagd. Een voorbeeld van zo’n opleiding is de MBO-niveau 4 opleiding ‘middenkader engineering’. Deze, en alle andere soortgelijke mbo-opleidingen, duren 3 tot 4 jaar. Dat jaar verschil in tijd hangt van de inzet van de leerling af. 

De 5 best beoordeelde opleidingen Onderhoudstechnicus

bijgewerkt op 25-05-2022

Storingstechnicus elektro (Dag)
Hoe los je storingen in elektrotechnische installaties snel en adequaat op? Met het volgen van deze cursus ontwikkel jij je in de Elektrotechniek en weet je hoe je dit het …
Storingstechnicus elektro (Dag)
Hydraulische systeemtechniek (Dag)
Hydraulische systemen met pompregelingen leren begrijpen en complexe schema's lezen en begrijpen? Volg de cursus Hydraulische systeemtechniek! Ben jij een ervaren storings- of onderhoudstechnicus met kennis van hydrauliek, maar wil …
Hydraulische systeemtechniek (Dag)
PLC - Besturingstechniek (Dag)
Werk je met geautomatiseerde machines waarin PLC's een belangrijke rol spelen? Vergroot je vakkennis met de cursus PLC - Besturingstechniek in de PLC-techniek! Ben jij een ervaren storings- of onderhoudstechnicus? …
PLC - Besturingstechniek (Dag)
Hydraulische systeemtechniek (Avond)
Hydraulische systemen met pompregelingen leren begrijpen en complexe schema's lezen en begrijpen? Volg de cursus Hydraulische systeemtechniek! Ben jij een ervaren storings- of onderhoudstechnicus met kennis van hydrauliek, maar wil …
Hydraulische systeemtechniek (Avond)
Mechanische aandrijftechniek (Avond)
Mechanische aandrijvingen ontwerpen, modificeren of onderhouden? Volg dan de cursus Mechanische aandrijftechniek! Ben jij werkzaam als storingstechnicus of onderhoudstechnicus? Heb je al wel kennis van mechanische aandrijftechniek, maar wil je …
Mechanische aandrijftechniek (Avond)

Is het verstandig om Onderhoudstechnicus te worden?

Voordat je aan een opleiding Onderhoudstechnicus begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Onderhoudstechnicus worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Onderhoudstechnicus?

De arbeidsmarkt van een Onderhoudstechnicus is goed te noemen. Dit komt omdat steeds meer bedrijven met apparatuur gaan werken en al die apparatuur moet op ten duur van onderhoud worden voorzien. De vraag naar een Onderhoudstechnicus is hierdoor groot. Er moet wel verteld worden dat het aanbod van Onderhoudstechnici ook vrij groot is. Dit komt omdat er in vacatures vaak qua opleiding alleen een mbo-diploma richting techniek gevraagd wordt en er diverse opleidingen hieronder vallen. Maar ondanks dit vrij grote aanbod, is de vraag naar Onderhoudstechnici zo dusdanig groot dat er nog steeds gesproken dan worden van een goede arbeidsmarkt.

Doorgroeimogelijkheden heeft een Onderhoudstechnicus redelijk. Aan de ene kant is hij gespecialiseerd in zijn beroep, maar aan de andere kant zijn er organisatorisch nog een hoop functies boven hem. Het hangt uiteraard sterk van de capaciteit van een Onderhoudstechnicus af of hij een meer verantwoordelijke baan aan kan.

De actuele kans op werk voor een Onderhoudstechnicus

De kans op werk voor het beroep Onderhoudstechnicus is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

94

Baankans Onderhoudstechnicus

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Onderhoudstechnicus

Als je je wilt omscholen tot Onderhoudstechnicus is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Onderhoudstechnicus door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Onderhoudstechnicus zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Onderhoudstechnicus

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Onderhoudstechnicus dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Opleiding vacatures

Vacature Allround onderhoudstechnicus BBL - Heerenveen
Maintec, Heerenveen
Onderhoudstechnicus - Als allround onderhoudstechnicus word je bij dit bedrijf een specialist op het gebied van elektrotechniek en werktuigbouwkunde. Samen met een ervaren leermeester ga je samen of in een …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Onderhoudstechnicus

Als je Onderhoudstechnicus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Onderhoudstechnicus zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Onderhoudstechnicus

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Onderhoudstechnicus?

Competenties en Vaardigheden Onderhoudstechnicus

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Onderhoudstechnicus nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Onderhoudstechnicus nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Onderhoudstechnicus

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details

Persoonlijkheid van een Onderhoudstechnicus

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Onderhoudstechnicus. Als Onderhoudstechnicus wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Onderhoudstechnicus:


zie volledige beschrijving persoonstype Onderhoudstechnicus

Vakkennis voor een Onderhoudstechnicus

Het is voor een Onderhoudstechnicus ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Onderhoudstechnicus zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Onderhoudstechnicus


Werkervaring Onderhoudstechnicus

Het is voor een startend Onderhoudstechnicus die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Onderhoudstechnicus is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Onderhoudstechnicus, maar iets anders?

Is een opleiding Onderhoudstechnicus het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Opleidingen en Trainingen per vaardigheid Onderhoudstechnicus

Als je Onderhoudstechnicus wilt worden, of beter wilt worden in je vak, is het slim op opleidingen of trainingen volgt om je vaardigheden en eigenschappen te versterken. Hieronder vind je de vaardigheidstrainingen en opleidingen voor een Onderhoudstechnicus


Weten hoe het is om als Onderhoudstechnicus te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Onderhoudstechnicus te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Onderhoudstechnicus te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Onderhoudstechnicus te worden?

Zou je graag Onderhoudstechnicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Onderhoudstechnicus voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Alle opleidingen Onderhoudstechnicus

Mechanische aandrijftechniek (Dag)

Mechanische aandrijftechniek (Dag)

Mechanische aandrijvingen ontwerpen, modificeren of onderhouden? Volg dan de cursus Mechanische aandrijftechniek! Ben jij werkzaam als storingstechnicus of onderhoudstechnicus? Heb je al wel kennis van mechanische aandrijftechniek, maar wil je je hierin verder specialiseren? Dan is deze cursus geschikt voor …

 • Onderwerp opleiding Onderhoudstechnicus
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.750,00
 • Duur 7 dagen
Beoordeling
PLC - Besturingstechniek (Avond)

PLC - Besturingstechniek (Avond)

Werk je met geautomatiseerde machines waarin PLC's een belangrijke rol spelen? Vergroot je vakkennis met de cursus PLC - Besturingstechniek in de PLC-techniek! Ben jij een ervaren storings- of onderhoudstechnicus? Heb je kennis van de besturingstechniek, maar wil je je …

 • Onderwerp opleiding Onderhoudstechnicus
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.850,00
 • Duur 16 dagen
Beoordeling
Storingstechnicus elektro (Avond)

Storingstechnicus elektro (Avond)

Hoe los je storingen in elektrotechnische installaties snel en adequaat op? Met het volgen van deze cursus ontwikkel jij je in de Elektrotechniek en weet je hoe je dit het oplost. Ben jij een ervaren storings- of onderhoudstechnicus en wil …

 • Onderwerp opleiding Onderhoudstechnicus
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.680,00
 • Duur 14 dagen
Beoordeling
Onderhoudstechniek

Onderhoudstechniek

Kunnen we met de onderhoudsfunctie geld verdienen? Hoeveel onderhoud is genoeg? En wat draagt onderhoud bij aan het bedrijfsresultaat? Dit zijn de vragen die centraal staan in de bachelorcursus Onderhoudstechniek. Belangrijk om daar als onderhoudstechnicus het antwoord op te hebben. …

 • Onderwerp opleiding Onderhoudstechnicus
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 5.450,00
 • Duur 1 jaar
BASIS-PL

BASIS-PL

Doelgroep  Deze cursus is bestemd voor hoofd engineering, hardware engineer, projectengineer, onderhoudstechnicus, technisch adviseurs en inspecteurs. Indien u de 4e dag van de Masterclass heeft gevolgd is het mogelijk dat er enige overlap van de theorie PL is. Indien deze …

 • Onderwerp opleiding Onderhoudstechnicus
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 555,00
 • Duur 1 dag

Ga direct naar