Onderhoudstechnicus Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Onderhoudstechnicus? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep onderhoudstechnicus. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je onderhoudstechnicus wordt.

 

Wat is een Onderhoudstechnicus?

Een Onderhoudstechnicus kan werken op alle plaatsen waar machines gebouwd, onderhouden of gerepareerd moeten worden. Zo zijn er Onderhoudstechnici werkzaam op een olieplatform, in de bagageruimtes bij Schiphol, bij verfbedrijven, bij bierbrouwerijen en bij energiemaatschappijen. Dit is een greep uit alle uiteenlopende bedrijven die Onderhoudstechnici in dienst hebben. Wat wel vergelijkbaar is tussen de verschillende bedrijven, is de opzet van de werkzaamheden, namelijk: er moet onderhoud aan de apparatuur gepleegd worden. Het hoeft niet eens zo te zijn dat er gebreke aan de apparatuur is, want een Onderhoudstechnicus controleert een apparaat ook preventief.

Het hangt sterk af van de opdrachtgever wat de precieze werkzaamheden van een Onderhoudstechnicus zijn. Het kan zijn dat hij van één bepaald type machine in een bedrijf na gaat of die naar behoren werkt en, indien dit niet het geval is, de Onderhoudstechnicus de machines verbetert, maar het kan ook zijn dat de Onderhoudstechnicus van vele soorten machines het onderhoud pleegt. De Onderhoudstechnicus dient dan van al die machines het onderhoud te controleren, iets wat lastiger is dan bij één type machines, omdat er bij het laatste steeds dezelfde problemen ontstaan en de machines routinematig gecontroleerd kunnen worden.

Het werk van een Onderhoudstechnicus is niet eenvoudig te noemen. Dit komt omdat hij van veel verschillende processen verstand moet hebben. Naast het onderhoud, fungeert een Onderhoudstechnicus in een bedrijf soms ook als aanspreekpunt voor andere technici.
 Wil je werken als Onderhoudstechnicus?

Werk je al als Onderhoudstechnicus en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Onderhoudstechnicus worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Onderhoudstechnicus, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Onderhoudstechnicus in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2800 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

26


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Onderhoudstechnicus

Wat verdient een Onderhoudstechnicus?

Een Onderhoudstechnicus verdient gemiddeld 3200,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Met een fulltime dienstverband wordt een 38-urige werkweek bedoeld. Dat een fulltime dienstverband van 38 uur per week genoemd wordt, vertelt niet wanneer deze uren gewerkt moeten worden. De werkzaamheden dienen namelijk ook regelmatig ’s nachts plaats te vinden, waarbij soms zelfs sprake is van het werken in ploegendiensten. Hier staat uiteraard een onregelmatigheidstoeslag tegenover.

Als secundaire arbeidsvoorwaarden wordt vakantiedagen, adv-dagen, onregelmatigheidstoeslag, opleidings- en cursusmogelijkheden en een pensioenregeling genoemd.

Salarisschaal Onderhoudstechnicus

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Onderhoudstechnicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Onderhoudstechnicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Onderhoudstechnicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Onderhoudstechnicus vacatures

Vacature Junior Technici gezocht! (starter Elektronica / Vliegtuigonderhoudstechnicus / Mechatronica)
Trinamics
Ben jij op zoek naar een nieuwe functie als Service Engineer in het buitenland? Heb jij er geen problemen mee om van maandag tot vrijdag op locatie te werken? Beheers …
Vacature Onderhoudstechnicus Maintenance, Veldhoven
Engie Nederland
Wil je werken aan de meest uitdagende gebouwgebonden installaties, en wil jij graag op één locatie werken? Zoek dan niet verder! Dit ga je doen als Onderhoudstechnicus Maintenance Als Onderhoudstechnicus …
Vacature Onderhoudstechnicus Werktuigbouwkunde
Radboudumc
Onderhoudstechnicus Werktuigbouwkunde Functie­omschrijving Binnen de productgroep Vastgoed & Infrastructuur is de subafdeling Uitvoering gepositioneerd. Deze subafdeling bestaat uit een team van 23 onderhoudstechnici en 5 coördinatoren die 24/7 zorg dragen …
Vacature Onderhoudstechnicus brandbeveiligingssystemen
Luba Groep
Bedrijfsomschrijving Jouw nieuwe werkgever bestaat al meer dan 60 jaar en is sinds 2011 in Nederland gevestigd. In 2019 is de organisatie onder een andere naam verder gegaan en is …
Vacature Onderhoudstechnicus Werktuigbouwkunde - Nijmegen
Radboudumc, Nijmegen
Onderhoudstechnicus - Onderhoudstechnicus Werktuigbouwkunde Functieomschrijving Binnen de productgroep Vastgoed & Infrastructuur is de subafdeling Uitvoering gepositioneerd. Deze subafdeling bestaat uit een team van 23 onderhoudstechnici en 5 coördinatoren die 24/7 …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Onderhoudstechnicus

Wat is de toekomst van Onderhoudstechnicus?

De arbeidsmarkt van een Onderhoudstechnicus is goed te noemen. Dit komt omdat steeds meer bedrijven met apparatuur gaan werken en al die apparatuur moet op ten duur van onderhoud worden voorzien. De vraag naar een Onderhoudstechnicus is hierdoor groot. Er moet wel verteld worden dat het aanbod van Onderhoudstechnici ook vrij groot is. Dit komt omdat er in vacatures vaak qua opleiding alleen een mbo-diploma richting techniek gevraagd wordt en er diverse opleidingen hieronder vallen. Maar ondanks dit vrij grote aanbod, is de vraag naar Onderhoudstechnici zo dusdanig groot dat er nog steeds gesproken dan worden van een goede arbeidsmarkt.

Doorgroeimogelijkheden heeft een Onderhoudstechnicus redelijk. Aan de ene kant is hij gespecialiseerd in zijn beroep, maar aan de andere kant zijn er organisatorisch nog een hoop functies boven hem. Het hangt uiteraard sterk van de capaciteit van een Onderhoudstechnicus af of hij een meer verantwoordelijke baan aan kan.

Baankans Onderhoudstechnicus

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

26


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Onderhoudstechnicus worden: Opleidingen tot Onderhoudstechnicus

Wil je Onderhoudstechnicus worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Onderhoudstechnicus.

Hoe word je een Onderhoudstechnicus? 

In vacatures naar een Onderhoudstechnicus wordt doorgaans een MBO-diploma richting werktuigbouwkunde gevraagd. Een voorbeeld van zo’n opleiding is de MBO-niveau 4 opleiding ‘middenkader engineering’. Deze, en alle andere soortgelijke mbo-opleidingen, duren 3 tot 4 jaar. Dat jaar verschil in tijd hangt van de inzet van de leerling af. 

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Onderhoudstechnicus

PLC - Besturingstechniek (Dag)
Werk je met geautomatiseerde machines waarin PLC's een belangrijke rol spelen? Vergroot je vakkennis met de cursus PLC - Besturingstechniek in de PLC-techniek! Ben jij een ervaren storings- of onderhoudstechnicus? …
PLC - Besturingstechniek (Dag)
Storingstechnicus elektro (Dag)
Hoe los je storingen in elektrotechnische installaties snel en adequaat op? Met het volgen van deze cursus ontwikkel jij je in de Elektrotechniek en weet je hoe je dit het …
Storingstechnicus elektro (Dag)
Hydraulische systeemtechniek (Dag)
Hydraulische systemen met pompregelingen leren begrijpen en complexe schema's lezen en begrijpen? Volg de cursus Hydraulische systeemtechniek! Ben jij een ervaren storings- of onderhoudstechnicus met kennis van hydrauliek, maar wil …
Hydraulische systeemtechniek (Dag)
Hydraulische systeemtechniek (Avond)
Hydraulische systemen met pompregelingen leren begrijpen en complexe schema's lezen en begrijpen? Volg de cursus Hydraulische systeemtechniek! Ben jij een ervaren storings- of onderhoudstechnicus met kennis van hydrauliek, maar wil …
Hydraulische systeemtechniek (Avond)
Balanceren (Dag)
Wil jij meer weten over balanceren? Over de theorie en het gebruik van balanceerapparatuur en gereedschappen? Schrijf je voor de training Balanceren van SKF! Ben jij onderhoudstechnicus en is het …
Balanceren (Dag)

Omscholen of doorgroeien tot Onderhoudstechnicus

Als je Onderhoudstechnicus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Onderhoudstechnicus zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Onderhoudstechnicus

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Onderhoudstechnicus?

Competenties en Vaardigheden Onderhoudstechnicus

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Onderhoudstechnicus nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Onderhoudstechnicus nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Onderhoudstechnicus

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details

Persoonlijkheid van een Onderhoudstechnicus

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Onderhoudstechnicus. Als Onderhoudstechnicus wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Onderhoudstechnicus:


zie volledige beschrijving persoonstype Onderhoudstechnicus

Vakkennis voor een Onderhoudstechnicus

Het is voor een Onderhoudstechnicus ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Onderhoudstechnicus zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Onderhoudstechnicus


Werkervaring Onderhoudstechnicus

Het is voor een startend Onderhoudstechnicus die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Onderhoudstechnicus is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Technisch Consultant .

Iets anders leren?

Is Onderhoudstechnicus het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Onderhoudstechnicus

Met wie werkt een Onderhoudstechnicus samen? 

Een Onderhoudstechnicus staat tijdens zijn werkzaamheden met verschillende type mensen in contact, maar de belangrijkste zijn wel de opdrachtgever oftewel de klant. Het hangt af van de organisatie waarin de Onderhoudstechnicus werkzaam is of er sprake is van een eenmalige opdrachtgever/klant (bijvoorbeeld het geval als hij door een bedrijf ingehuurd wordt voor een bepaalde opdracht), of dat hij op lange termijn voor dezelfde opdrachtgever/klant werkzaam is (wat bijvoorbeeld het geval is als de Onderhoudstechnicus in dienst is bij een algemeen bedrijf). De opdrachtgever/klant legt details van de opdracht uit. Nadat een Onderhoudstechnicus de opdracht voltooid is, bespreekt hij het resultaat met de opdrachtgever/klant.

Naast de opdrachtgever/klant, staat een Onderhoudstechnicus soms in contact met andere onderhoudstechnici en met leidinggevend personeel boven hem. Het hangt van de organisatie af hoe intensief dit contact is.


Onderhoudstechnicus


Organisaties waar een Onderhoudstechnicus werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Onderhoudstechnicus meestal werkt.

Waar werkt een Onderhoudstechnicus?

Een Onderhoudstechnicus kan eigenlijk bij ieder bedrijf die met apparatuur werkt aan de slag, omdat al die apparatuur van onderhoud voorzien moeten worden. Dit werk wordt echter soms uitbesteed aan bedrijven. Naast direct in dienst bij een normaal bedrijf, kan een Onderhoudstechnicus dan ook in dienst bij een bedrijf gespecialiseerd in onderhoud. Het hangt af van de organisatie van het bedrijf waarin een Onderhoudstechnicus in dienst is af bij wat voor soort bedrijf hij werkzaam is, maar in het algemeen zijn de bedrijven gericht op het maken van winst en zijn daardoor profit-organisaties.
 

Meer weten over werken in de Installatie, Onderhoud & Reparatie?

Bekijk werken in Installatie, Onderhoud & Reparatie

Best beoordeelde werkgevers Onderhoudstechnicus

Waar kun je het beste werken als Onderhoudstechnicus? Hieronder vind je de best door de Onderhoudstechnicus beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Onderhoudstechnicus.

Competenties, Skills en Vaardigheden Onderhoudstechnicus:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Onderhoudstechnicus.

Welke competenties heeft een Onderhoudstechnicus nodig?

Een Onderhoudstechnicus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Onderhoudstechnicus

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Onderhoudstechnicus passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Onderhoudstechnicus nodig? 

Een Onderhoudstechnicus valt qua persoonlijkheid zowel in het type succesvolle werker als in de loyalist.

Een Onderhoudstechnicus is een succesvolle werker, omdat hij doelgericht en zelfverzekerd aan het werk moet gaan. Een Onderhoudstechnicus pleegt onderhoudt aan verschillende apparatuur. Het hangt sterk af van het bedrijf of de apparatuur onmisbaar is, maar dit is geregeld het geval. Het werk van een Onderhoudstechnicus moet dus goed gedaan worden, omdat dit anders grote gevolgen kan hebben. Een Onderhoudstechnicus kan het onderhoud alleen na verwachting verrichten als hij doelgericht en zelfverzekerd te werk gaat.

Een Onderhoudstechnicus is een loyalist, omdat hij loyaal is aan zijn bedrijf/baas. Hij moet ook wel betrouwbaar en verantwoordelijk zijn, omdat anders het verantwoorde werk dat hij moet verrichten, niet naar verwachting gedaan wordt. Hij moet zich hier ook zelf verantwoordelijk voor voelen, omdat het werk niet altijd door leidinggevende gecontroleerd wordt, en zijn leidinggevende wel moet vertrouwen dat het werk goed gedaan is.

Bekijk de persoonstypen voor Onderhoudstechnicus


Loyalist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Onderhoudstechnicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Onderhoudstechnicus

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Onderhoudstechnicus

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Onderhoudstechnicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Onderhoudstechnicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Onderhoudstechnicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Onderhoudstechnicus. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Onderhoudstechnicus iets voor je?

Zou je graag Onderhoudstechnicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Onderhoudstechnicus bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Onderhoudstechnicus?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Onderhoudstechnicus

Vacature Onderhoudstechnicus Industrie-Oost
De Watergroep
Als onderhoudstechnicus sta je samen met je collega’s in voor de realisatie van verschillende projecten. Je voert de technischeaspecten van de proceswaterinstallaties
Vacature Onderhoudstechnicus (gasdetectie)
Actemium
Wat bieden we • Doorgroeimogelijkheden! We investeren in jouw kennis en loopbaan • Goede arbeidsvoorwaarden, zoals een winstuitkering, 25 vakantiedagen en 13 ADV-dagen • Pensioensregeling volgens de CAO Technisch Installatiebedrijf …
Vacature Onderhoudstechnicus
ABC Professionals
Bedrijfsprofiel:De werkzaamheden zullen worden verricht bij een toonaangevend bedrijf in de beveiligingstechniek. Zij staan voor betrouwbaarheid, gedegen advies, vakkennis, de nieuwste technologie & uitstekende service. Ze hebben alle specialismen …
Vacature Hoogspanning Onderhoudstechnicus
Shell
De raffinaderij van Shell Pernis is de grootste van Europa en een van de grootste ter wereld. In ongeveer zestig verschillende fabrieken worden olieproducten en basischemicaliën gemaakt op basis van …
Vacature Interim Onderhoudstechnicus Utiliteit ( maanden)
Independent Recruiters
Voor een grote financiële instantie in Utrecht zoeken wij de elektrotechnische specialist om het gebouw optimaal te onderhouden. Ben jij de Interim Onderhoudstechnicus met ervaring in de Utiliteit die wij …

Actuele blogposts


reacties op Onderhoudstechnicus

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar