Onderzoeksassistent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Onderzoeksassistent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep onderwijs-/ onderzoeksassistent. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je onderzoeksassistent wordt.

 

Wat is een Onderzoeksassistent?

Een Onderzoeksassistent is verbonden aan een Universiteit. Zijn werkzaamheden dienen als ondersteuning bij de voorbereiding en uitvoering van onderzoek of onderwijs (bijvoorbeeld practica)  en zijn uitvoerend van aard. Hij bereidt practica voor door materialen klaar te zetten en doet metingen bij eenvoudige proeven. Ook is hij belast met kleine onderhoudswerkzaamheden en het schoonmaken van lab of andere werkruimte. Verder beheert en onderhoudt hij aan hem toegewezen faciliteiten en houdt de inventaris in de gaten. Soms geeft hij uitleg aan studenten over de werking van apparatuur. Onderwijs- /Onderzoeksassistenten worden ook aangetrokken als dataverzamelaars, waarbij zij bijvoorbeeld interviews houden. Ook hier geldt dat de werkzaamheden uitvoerend zijn.

De functie wordt op drie niveaus ingedeeld, waarbij de bevoegdheden en mate van zelfstandigheid variëren. De Onderzoeksassistent 3 voert enkel eenvoudige voorbereiende opdrachten uit en doet eenvoudige metingen. Dan is er de Onderzoeksassistent 2 die meer zelfstandig proeven voorbereidt, incidenteel studenten voorlicht en meer onderzoeksondersteunende werkzaamheden heeft en ten slotte de Onderzoeksassistent 1 die niet alleen proeven voorbereidt, maar ook uitslagen (administratief) verwerkt en soms interpreteert.

Past het beroep Onderzoeksassistent bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Onderzoeksassistent?

Werk je al als Onderzoeksassistent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Onderzoeksassistent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Onderzoeksassistent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Onderzoeksassistent in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Student
  • Onderzoeker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1527 tot €2320

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Onderzoeksassistent

Wat verdient een Onderzoeksassistent?

De Onderzoeksassistent zit afhankelijk van zijn takenpakket in schaal 3, 4 of 5 (CAO Universiteiten). Het bruto maandloon is dan respectievelijk tussen de €1527 en €2091, €1563 en €2205 en in schaal 5 tussen de €1624 en €2320. Daarnaast heeft hij recht op vakantietoeslag (8% bruto jaarinkomen) en een eindejaarsuitkering.

Salarisschaal Onderzoeksassistent

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Onderzoeksassistent

Er zijn geen vacatures Onderzoeksassistent aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Onderzoeksassistent in werkt.

Meer weten over de sector waar een Onderzoeksassistent in werkt

Bekijk werken in Onderwijs

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Onderzoeksassistent

Wat zijn de baankansen voor een Onderzoeksassistent?

De groeimogelijkheden zijn zeer beperkt voor mensen die met een MBO achtergrond deze functie vervullen. WO studenten kunnen na afronding van hun opleiding uitwijken naar functies op hun eigen niveau. Het aantal vrije posities voor deze functie wisselt sterk.

De actuele kans op werk voor een Onderzoeksassistent

De kans op werk voor het beroep Onderzoeksassistent is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Onderzoeksassistent

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Onderzoeksassistent worden: Opleidingen tot Onderzoeksassistent

Wil je Onderzoeksassistent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Onderzoeksassistent.

Hoe word je een Onderzoeksassistent? 

Vaak worden studenten van een bepaalde studie aangetrokken om als studentassistent de functie van Onderzoeksassistent te vervullen. De student volgt een opleiding in de richting waarvan hij practica voorbereidt en eventueel ondersteunt . Werkzaamheden en studievoortgang bepalen het salaris.

De MBO opleiding voor Technisch Onderwijsassistent is ook een goede ingang.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Onderzoeksassistent

Er zijn geen opleidingen Onderzoeksassistent aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Onderzoeksassistent in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs

Omscholen tot Onderzoeksassistent

Als je je wilt omscholen tot Onderzoeksassistent is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Onderzoeksassistent zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Onderzoeksassistent dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Onderzoeksassistent

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Onderzoeksassistent

Als je Onderzoeksassistent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Onderzoeksassistent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Onderzoeksassistent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Onderzoeksassistent?

Competenties en Vaardigheden Onderzoeksassistent

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Onderzoeksassistent nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Onderzoeksassistent nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Onderzoeksassistent

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Onderzoeksassistent

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Onderzoeksassistent. Als Onderzoeksassistent wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Onderzoeksassistent:


zie volledige beschrijving persoonstype Onderzoeksassistent

Vakkennis voor een Onderzoeksassistent

Het is voor een Onderzoeksassistent ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Onderzoeksassistent zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Onderzoeksassistent


Werkervaring Onderzoeksassistent

Het is voor een startend Onderzoeksassistent die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Onderzoeksassistent is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Technisch Onderwijsassistent, Onderwijs-/ Onderzoeksmedewerker .

Iets anders leren?

Is Onderzoeksassistent het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Onderzoeksassistent

Met wie werkt een Onderzoeksassistent samen? 

Tot het netwerk van de Onderzoeksassistent behoort iedereen die gebruik maakt van de onderzoeksfaciliteiten (bijvoorbeeld een lab) die aan hem zijn toegewezen. Dit zijn studenten en docenten. Verder zal hij reparatieverzoeken doorsturen naar andere facilitaire medewerkers.


  • Student
  • Onderzoeker
Onderzoeksassistent


Organisaties waar een Onderzoeksassistent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Onderzoeksassistent meestal werkt.

Waar werkt een Onderzoeksassistent?

Een Onderwijs-/ Onderzoeksassistent werkt bij een Universiteit en dus in de non-profit sector.

Meer weten over werken in de Installatie, Onderhoud & Reparatie?

Bekijk werken in Installatie, Onderhoud & Reparatie

Best beoordeelde werkgevers Onderzoeksassistent

Waar kun je het beste werken als Onderzoeksassistent? Hieronder vind je de best door de Onderzoeksassistent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Onderzoeksassistent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Onderzoeksassistent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Onderzoeksassistent.

Welke competenties heeft een Onderzoeksassistent nodig?

Een Onderzoeksassistent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Onderzoeksassistent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Onderzoeksassistent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Onderzoeksassistent nodig? 

De Onderzoeksassistent heeft oog voor detail, werkt precies en zorgvuldig en hecht veel waarde aan voorschriften en regelgeving, waar hij zich bovendien strikt aan houdt. Hij werkt orderlijk en heeft een praktische instelling. Het is belangrijk voor hem om zijn werk goed te doen en hij heeft duidelijke ideeën over wat dat betekent (Perfectionist). Hij heeft behoefte aan duidelijkheid en sturing. Hij is een dienstverlener en zal altijd proberen anderen tevreden te stellen. Hij is dan ook een echte teamspeler (Bemiddelaar).

Bekijk de persoonstypen voor Onderzoeksassistent


Bemiddelaar


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Onderzoeksassistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Onderzoeksassistent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Onderzoeksassistent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Onderzoeksassistent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Onderzoeksassistent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Onderzoeksassistent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Onderzoeksassistent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Onderzoeksassistent iets voor je?

Zou je graag Onderzoeksassistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Onderzoeksassistent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Onderzoeksassistent

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar