Operatieassistent Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Operatieassistent worden: Opleidingen tot Operatieassistent

Wil je Operatieassistent worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Operatieassistent, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Operatieassistent.

Hoe word je een Operatieassistent? 

Om Operatieassistent te worden moet je de opleiding Operatieassistent (HBO) gevolgd hebben. Deze opleiding duurt drie jaar.

De 1 best beoordeelde opleidingen Operatieassistent

bijgewerkt op 21-10-2021

Oriëntatie op de gezondheidszorg
Tijdens de opleiding wordt in beeld gebracht welke ervaring en skills jij bezit en hoe deze matchen met een zorgberoep. Eén organisatie zal jou een kans bieden om mee te …
Oriëntatie op de gezondheidszorg

Is het verstandig om Operatieassistent te worden?

Voordat je aan een opleiding Operatieassistent begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Operatieassistent worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Operatieassistent?

Op het moment is er een te kort aan Operatieassistenten en er is een vrij grote arbeidsmarkt

Je kunt je verder specialiseren in een bepaalde richting, bijvoorbeeld in chirurgie, orthopedie of oogheelkunde. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om extra taken op je te nemen, bijvoorbeeld managementtaken of je kunt teamleider of praktijkopleider worden.

De actuele kans op werk voor een Operatieassistent

Het beroep Operatieassistent is onderdeel van de beroepsfamilie Operatieassistenten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Operatieassistenten is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

32

Baankans Operatieassistent

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Operatieassistent

Als je je wilt omscholen tot Operatieassistent is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Operatieassistent door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Operatieassistent zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Operatieassistent

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Operatieassistent dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Opleiding vacatures

Vacature Operatieassistent in opleiding
UMC Utrecht
Wij zoeken collega’s met een mbo-4 verpleegkunde of hbo verpleegkunde opleiding, die graag bij ons in het UMC Utrecht de opleiding tot operatieassistent willen volgen. De opleiding duurt twee jaar …

Leerling vacatures

Vacature Leerling operatieassistent
Dijklander Ziekenhuis
Op onze locaties in Hoorn en Purmerend doen wij gevarieerde ingrepen van laag- tot en met hoog complex. Samen beschikken wij over zestienoperatiekamers, waar ongeveer 220 medewerkers werkzaam zijn.De zorgmanager …
Vacature Leerling operatieassistent
Dijklander Ziekenhuis
Op onze locaties in Hoorn en Purmerend doen wij gevarieerde ingrepen van laag- tot en met hoog complex. Samen beschikken wij over zestienoperatiekamers, waar ongeveer 220 medewerkers werkzaam zijn.De zorgmanager …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Operatieassistent

Als je Operatieassistent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Operatieassistent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Operatieassistent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Operatieassistent?

Competenties en Vaardigheden Operatieassistent

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Operatieassistent nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Operatieassistent nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Operatieassistent

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Operatieassistent

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Operatieassistent. Als Operatieassistent wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Operatieassistent:


zie volledige beschrijving persoonstype Operatieassistent

Vakkennis voor een Operatieassistent

Het is voor een Operatieassistent ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Operatieassistent zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Operatieassistent

Oriëntatie op de gezondheidszorg
Tijdens de opleiding wordt in beeld gebracht welke ervaring en skills jij bezit en hoe deze matchen met een zorgberoep. Eén organisatie zal jou een kans bieden om mee te …
Oriëntatie op de gezondheidszorg

Werkervaring Operatieassistent

Het is voor een startend Operatieassistent die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Operatieassistent is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Operatieassistent, maar iets anders?

Is een opleiding Operatieassistent het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Operatieassistent te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Operatieassistent te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Operatieassistent te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Operatieassistent te worden?

Zou je graag Operatieassistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Operatieassistent voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar