Orthodontist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Orthodontist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep orthodontist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je orthodontist wordt.

 

Wat is een Orthodontist?

Een Orthodontist is gespecialiseerd in het corrigeren van tanden en kiezen die door aangeboren afwijkingen of scheefgroeien verkeerd zijn komen te staan. Een Orthodontist onderzoekt gebitten ter controle op afwijkingen en kijkt of een beugel nodig is. Dit onderzoek wordt gedaan door middel van het maken van röntgenfoto’s en gebitsafdrukken. Als een beugel noodzakelijk is wordt er bepaald wat voor soort beugel dit moet zijn en wordt met de cliënthet behandelplan besproken  (bijvoorbeeld hoe lang de beugel gedragen moet worden). Daarna plaatst de Orthodontist de beugel in de mond en geeft hij uitleg aan de cliënt over de verzorging van beugel en gebit (bijvoorbeeld pijn voorkomen of het schoonhouden ervan). Er worden regelmatig controles gehouden om te kijken of alles naar wens verloopt. Indien nodig kan een Orthodontist de cliënt doorverwijzen naar een kaakchirurg.

Een Orthodontist werkt voornamelijk met kinderen tussen de 10 en 15 jaar, maar komt ook oudere kinderen en zelfs volwassenen tegen. Vaak zijn deze door een tandarts doorverwezen. Een Orthodontist komt zowel cliënten tegen die alleen scheefgroeiende tanden hebben, als cliënten die aangeboren afwijkingen (bijvoorbeeld een hazenlip) of kaakgewrichtsaandoeningen hebben.

Een Orthodontist moet ook de (cliënten)administratie bijhouden, wat wil zeggen de behandelingen en de vordering van de behandelingen

Het is belangrijk dat een Orthodontist vakliteratuur bijhoudt en regelmatig cursussen of lezingen volgt om op de hoogte te blijven van nieuwe behandelmethoden of andere ontwikkelingen binnen de Orthodontie.

Een Orthodontist is een tandartsspecialist en kan naast zijn activiteiten als Orthodontist ook taken van een tandarts op zich nemen.Wil je werken als Orthodontist?

Werk je al als Orthodontist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Orthodontist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Orthodontist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Orthodontist in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Tandarts
 • Tandartsassistent
 • Tandtechnicus
 • Kaakchirurg
 • Cliënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €10000 tot €11666

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Orthodontist

Wat verdient een Orthodontist?

Het salaris van een Orthodontist met een eigen praktijk ligt tussen de €10000 en €11666 bruto per maand.

Het salaris is echter wel afhankelijk van het aantal cliënten dat je hebt en van de behandelingen die je geeft.

Salarisschaal Orthodontist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Orthodontist

Er zijn geen vacatures Orthodontist aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Orthodontist in werkt.

Meer weten over de sector waar een Orthodontist in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Orthodontist

Wat zijn de baankansen voor een Orthodontist?

De vooruitzichten op het moment zijn dat de vraag naar orthodontische zorg gaat toenemen en dat de wachtlijsten zullen groeien. Dit betekent dat er voldoende banen beschikbaar zullen zijn en blijven voor Orthodontisten.

Je kunt een eigen praktijk beginnen of als je in dienstverband werkt een management of bestuursfunctie kunnen gaan vervullen.

De actuele kans op werk voor een Orthodontist

Het beroep Orthodontist is onderdeel van de beroepsfamilie Tandartsen en kaakchirurgen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Tandartsen en kaakchirurgen is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Orthodontist

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Orthodontist worden: Opleidingen tot Orthodontist

Wil je Orthodontist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Orthodontist.

Hoe word je een Orthodontist? 

Om Orthodontist te worden moet je eerst de WO opleiding Tandheelkunde hebben afgerond. Deze duurt zes jaar. Vervolgens moet je een vierjarig specialistatietraject tot Orthodontist volgen.

In totaal duurt de opleiding tot Orthodontist dus tien jaar.

Een Orthodontist heeft een BIG registratie nodig. Dit geeft je recht op een erkende en beschermde titel.

Het is belangrijk dat een Orthodontist vakliteratuur bijhoudt en regelmatig cursussen of lezingen volgt om op de hoogte te blijven van nieuwe behandelmethoden of andere ontwikkelingen binnen de Orthodontie.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Orthodontist

Er zijn geen opleidingen Orthodontist aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Orthodontist in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen of doorgroeien tot Orthodontist

Als je Orthodontist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Orthodontist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Orthodontist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Orthodontist?

Competenties en Vaardigheden Orthodontist

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Orthodontist nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Orthodontist nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Orthodontist

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit

Persoonlijkheid van een Orthodontist

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Orthodontist. Als Orthodontist wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Orthodontist:


zie volledige beschrijving persoonstype Orthodontist

Vakkennis voor een Orthodontist

Het is voor een Orthodontist ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Orthodontist zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Orthodontist


Werkervaring Orthodontist

Het is voor een startend Orthodontist die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Orthodontist is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Tandarts, Kaakchirurg .

Iets anders leren?

Is Orthodontist het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Orthodontist

Met wie werkt een Orthodontist samen? 

Een Orthodontist werkt  met/in een team met tandartsassistenten en tandtechnici. Zij helpen de Orthodontist bij het passend maken van de beugels en het plaatsen van de beugels bij de cliënten. Veel cliënten zijn doorverwezen door een tandarts en de Orthodontist kan cliënten indien nodig doorverwijzen naar een kaakchirurg.


 • Tandarts
 • Tandartsassistent
 • Tandtechnicus
 • Kaakchirurg
 • Cliënt
Orthodontist


Organisaties waar een Orthodontist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Orthodontist meestal werkt.

Waar werkt een Orthodontist?

 • Centrum voor tandheelkunde
 • Orthodontistenpraktijk
 • Eigen praktijk
 • Groepspraktijk samen met tandartsen

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Orthodontist

Waar kun je het beste werken als Orthodontist? Hieronder vind je de best door de Orthodontist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Orthodontist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Orthodontist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Orthodontist.

Welke competenties heeft een Orthodontist nodig?

Een Orthodontist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Orthodontist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Orthodontist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Orthodontist nodig? 

Je moet kritisch en realistisch zijn (Perfectionist)

Je moet warm, betrokken en verzorgend zijn naar je patiënten toe en je moet rekening houden met de behoeften van anderen (Gever)

Bekijk de persoonstypen voor Orthodontist


Gever


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Orthodontist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Orthodontist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Orthodontist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Orthodontist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Orthodontist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Orthodontist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Orthodontist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Orthodontist iets voor je?

Zou je graag Orthodontist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Orthodontist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Orthodontist

bert

Lange opleiding.Nog geen seconde spijt gehad.

Anne

yeah ! Ik weet zeker dat ik deze opleiding ga volgen !!!

Anne

yeah ! Ik weet zeker dat ik deze opleiding ga volgen !!!

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar