Tandarts Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Tandarts? Lees de functieomschrijving.

Een Tandarts verhelpt en voorkomt problemen met mond of gebit. De Tandarts controleert gebitten op afwijkingen en ziekten en behandelt geconstateerde problemen (zoals gaatjes, rotte en zwakke tanden). Bij de werkzaamheden van een Tandarts hoort het vullen van gaatjes (waarbij in de tanden geboord wordt), plaatselijk verdoven (bijvoorbeeld bij een wortelkanaalbehandeling), het eventueel reinigen van het gebit, het trekken van kiezen en tanden, het plaatsen van kronen en bruggen en het maken van röntgenfoto’s van gebitten ter controle. Een Tandarts moet heel precies kunnen werken (bijvoorbeeld bij het boren of bij verdovingsinjectie) en kleine afwijkingen in de mond kunnen opmerken.

Tevens geeft een Tandarts advies en uitleg aan patiënten over mondverzorging; over hoe de mond schoon te houden en te verzorgen en hoe je slechte adem kunt voorkomen. Een Tandarts moet uitleg kunnen geven over de behandelingen en moet patiënten gerust kunnen stellen.

De administratie van de patiënten moet worden bijhouden. Dit kan door de Tandarts zelf gedaan worden of door een assistent. Dan is het de taak van de Tandarts om als eindverantwoordelijke de administratie te controleren. Een Tandarts kan binnen de praktijk aan het hoofd staan van een groep assistenten en collega’s.

Het is belangrijk dat een Tandarts vakliteratuur bijhoudt en cursussen en lezingen volgt. Zo is hij op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van tandheelkunde, bijvoorbeeld nieuwe behandelmethoden.

Hij kan patiënten doorverwijzen naar mondhygiënisten, orthodontisten, kaakchirurgen of huisartsen. Als het trekken van een verstandskies te gecompliceerd is wordt de kaakchirurg ingeschakeld, bij scheven tanden de orthodontist en bij slechte mondhygiëne de mondhygiënist.

Een Tandarts kan werken in een eigen praktijk, een groepspraktijk of in loondienst  bij bijvoorbeeld een centrum voor tandheelkunde of in de gehandicaptenzorg.

Tandartsen kunnen parttime of fulltime werken. In principe werkt een hij op reguliere werktijden, maar avonddiensten en weekenddiensten zijn niet ongebruikelijk.

Wil je werken als Tandarts?

Werk je al als Tandarts en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Tandarts worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Tandarts, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Tandarts in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €3250 tot €5185

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

10


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Tandarts

Wat verdient een Tandarts?

Het salaris van een Tandarts ligt tussen de €3250 en €5185 per maand.

Bij een eigen praktijk of groepspraktijk ben je afhankelijk van het aantal patiënten en de behandelingen die je verricht. Het bruto  norminkomen is ongeveer €98.000 per jaar

Salarisschaal Tandarts

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Tandarts

Op zoek naar een nieuwe baan als Tandarts? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Tandarts. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Tandarts vacatures

(preventie)tandartsassistent(e)
Tandartspraktijk G.J. van Essen
Tandartsassistent zoekt ervaren preventie -en of tandartsassistent(e) in solopraktijk in Rotterdam Blijdorp  voor 10-25 uur pw.
Preventie assistent(e)
Hof-Select
 Tandartspraktijk Rietveld in Teteringen is een bloeiende praktijk waar de tandarts met twee preventie- en twee tandartsassistentes een hecht, plezierig en professioneel team vormt.Het is prettig en motiverend om te …
Tandartsassistente
Orthodontist Verburgh BV
Tandartsassistente / Orthodontie assistenteFunctieomschrijvingDe orthodontie assistente verricht gedelegeerde behandelingen bij patiënten in onze spiksplinternieuwe orthodontiepraktijk. Als orthodontie assistente werk je zorgvuldig en nauwkeurig, ben je communicatief vaardig en …
Preventie-assistent/ Tandartsassistent gezocht voor Dental Clinics Zaltbommel
TopMondzorg B.V.
Wij willen al onze patiënten een gezonde en stralende lach geven. Want lachen is leven! Wil jij ons hierbij helpen? Wij zijn per direct op zoek naar een fulltime preventie-assistent/tandartsassistent …
Tandarts Assistent(e)
Get Work
Hé tandartsassistent(e) Ben jij opzoek naar een mooie, moderne en professionele werkplek? Heb jij de ambitie om jezelf te ontwikkelen als tandartsassistent(e)? Wil je werken in een omgeving waarin veel …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Tandarts

Hoe goed is de toekomst voor de Tandarts? 

De behoefte aan Tandartsen is op dit moment groot. Hierbij moet wel de kanttekening gemaakt worden dat veel werkzaamheden van Tandartsen worden overgenomen door gespecialiseerde branches in de tandheelkunde zoals mondzorgkunde, of door tandartsassistenten. In dit licht zou het kunnen dat er in de toekomst minder Tandartsen nodig zijn.

Je kunt een eigen praktijk opzetten.

Huidige aantal vacatures

10


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Tandarts worden: Opleidingen tot Tandarts

Hoe word je een Tandarts? 

Om Tandarts te worden moet je minstens de opleiding Tandheelkunde (WO) hebben afgerond. Deze opleiding bestaat uit een driejarige Bachelor en een tweejarige Master. 

Het volgen van cursussen en bijhouden literatuur is belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de tandheelkunde.

Daarnaast is een BIG registratie verplicht, dit geeft je garantie op een erkende en beschermde titel.

 

Je kunt verder leren door bijvoorbeeld nascholingscursussen te volgen of je te specialiseren, bijvoorbeeld in endontologie.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Tandarts

Cursus Preventie Assistent
De cursus Preventieassistent is bedoeld voor ervaren en gemotiveerde tandartsassistenten, die zich verder willen bekwamen en ontwikkelen in de preventieve tandheelkundige zorg. Deze cursus leidt u op tot Preventieassistent. Het …
Opleiding Tandartsassistent
Deze vernieuwde opleiding is zowel geschikt voor de instromende- als doorstromende tandartsassistent. Met dit diploma bent u goed voorbereid op het werken als tandartsassistent.  Het is noodzakelijk dat u of werkzaam …
Tandartsassistent (Basis)
Als tandartsassistent heb je een gevarieerd takenpakket. Je regelt niet alleen de administratie van een tandartsenpraktijk, maar assisteert ook bij ingrepen en helpt mee aan Als tandartsassistent heb je een …
Tandartsassistent(e) E-Learning
Tandartsassistente worden? Volg de tandartsassistente opleiding van NHAHet is altijd lente in de ogen van de… Nee, echt: hoe ziet de wereld van een tandartsassistent(e) eruit? Wat moet je weten …
Tandartsassistent(e) Thuisstudie
Tandartsassistente worden? Volg de tandartsassistente opleiding van NHAHet is altijd lente in de ogen van de… Nee, echt: hoe ziet de wereld van een tandartsassistent(e) eruit? Wat moet je weten …
Meer opleidingen Tandarts

Weet je nog niet of je Tandarts wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Tandarts of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Tandarts

Met wie werkt een Tandarts samen? 

Je werkt op de praktijk samen met tandartsassistenten waar je leiding aan geeft en eventueel met mondhygiënisten. Je kan patiënten doorverwijzen naar de huisarts, de kaarkchirurg of de orthodontist.

 De doelgroep van een Tandarts bestaat uit cliënten van alle leeftijden die komen voor controle of met mondklachten. Dat wil zeggen kiespijn, ontstoken tandvlees, gaatjes, scheve tanden, slechte mondhygiëne, enz.


Tandarts


Organisaties waar een Tandarts werkzaam is

Waar werkt een Tandarts meestal? 
  • Eigen praktijk of groepspraktijk
  • Centrum voor tandheelkunde
  • Afdeling tandheelkunde bij een instelling voor bijv. gehandicaptenzorg
  • Jeugdtandverzorging

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Tandarts

Waar kun je het beste werken als Tandarts? Hieronder vindt je de best door de Tandarts beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Tandarts.

Competenties, Skills en Vaardigheden Tandarts:

Welke competenties heeft een een Tandarts nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Tandarts

Wat voor persoonlijkheid heb je als Tandarts nodig? 

Je moet verzorgend en betrokken zijn en je moet rekening houden met de behoeften van de patiënten (Gever).

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Tandarts


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Tandarts

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Tandarts

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Tandarts

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Tandarts

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Tandarts dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Tandarts belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Tandarts. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Tandarts iets voor je?

Zou je graag Tandarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Tandarts bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar