Tandarts Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Tandarts? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep tandarts. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je tandarts wordt.

 

Wat is een Tandarts?

Een Tandarts is een gespecialiseerd medicus die problemen met mond of gebit diagnosticeert, verhelpt en voorkomt. Een Tandarts kan werken in een eigen praktijk, een groepspraktijk of in loondienst  bij bijvoorbeeld een centrum voor tandheelkunde of in de gehandicaptenzorg.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wat doet een Tandarts?

De Tandarts controleert gebitten op afwijkingen en ziekten en behandelt geconstateerde problemen (zoals gaatjes, rotte en zwakke tanden). Bij de werkzaamheden van een Tandarts hoort het vullen van gaatjes (waarbij in de tanden geboord wordt), plaatselijk verdoven (bijvoorbeeld bij een wortelkanaalbehandeling), het eventueel reinigen van het gebit, het trekken van kiezen en tanden, het plaatsen van kronen en bruggen en het maken van röntgenfoto’s van gebitten ter controle. Een Tandarts moet heel precies kunnen werken (bijvoorbeeld bij het boren of bij verdovingsinjectie) en kleine afwijkingen in de mond kunnen opmerken.

Tevens geeft een Tandarts advies en uitleg aan patiënten over mondverzorging; over hoe de mond schoon te houden en te verzorgen en hoe je slechte adem kunt voorkomen. Een Tandarts moet uitleg kunnen geven over de behandelingen en moet patiënten gerust kunnen stellen.

De administratie van de patiënten moet worden bijhouden. Dit kan door de Tandarts zelf gedaan worden of door een assistent. Dan is het de taak van de Tandarts om als eindverantwoordelijke de administratie te controleren. Een Tandarts kan binnen de praktijk aan het hoofd staan van een groep assistenten en collega’s.

Het is belangrijk dat een Tandarts vakliteratuur bijhoudt en cursussen en lezingen volgt. Zo is hij op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van tandheelkunde, bijvoorbeeld nieuwe behandelmethoden.

Hij kan patiënten doorverwijzen naar mondhygiënisten, orthodontisten, kaakchirurgen of huisartsen. Als het trekken van een verstandskies te gecompliceerd is wordt de kaakchirurg ingeschakeld, bij scheven tanden de orthodontist en bij slechte mondhygiëne de mondhygiënist.

Taken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden van een Tandarts

 • advies geven over voeding en de impact ervan op de mondgezondheid
 • afgesleten gebit herstellen
 • afwijkingen aan de tand- en gezichtsstructuur vaststellen
 • afwijkingen aan het kaakgewricht herstellen
 • bevindingen van medische onderzoeken interpreteren
 • blootstelling van tandmerg behandelen
 • cliënten en patiënten doorverwijzen
 • infecties in de mond beheersen
 • instructies geven tijdens orthodontische procedures
 • leiding geven aan mondheelkundige medewerkers
 • lokale anesthesie toedienen bij tandheelkundige ingrepen
 • materiaal voor orthodontische hulpmiddelen selecteren
 • natuurlijke kleur van tanden herstellen
 • omgaan met angst van patiënten
 • onderscheid maken tussen normaal en abnormaal kaak- en aangezichtsweefsel
 • orthodontische instrumenten gebruiken
 • periodontale behandelingen geven
 • tandbederf behandelen
 • tandheelkundig klinisch onderzoek uitvoeren
 • tandheelkundige behandelingsmogelijkheden bespreken met de patiënt
 • tandheelkundige noodgevallen behandelen
 • tandheelkundige recepten voor geneesmiddelen uitschrijven
 • voorlichten over preventie van ziekte

 

Mede mogelijk gemaakt door ESCO

Wil je werken als Tandarts?

Werk je al als Tandarts en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Tandarts worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Tandarts, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Tandarts in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3250 tot €5185

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

217


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Tandarts

Wat verdient een Tandarts?

Het salaris van een Tandarts ligt tussen de €3250 en €5185 per maand.

Bij een eigen praktijk of groepspraktijk ben je afhankelijk van het aantal patiënten en de behandelingen die je verricht. Het bruto  norminkomen is ongeveer €98.000 per jaar

Salarisschaal Tandarts

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Tandarts

Op zoek naar een nieuwe baan als Tandarts? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Tandarts. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Tandarts vacatures

Vacature Junior Service Monteur Tandheelkundige Apparatuur / MBO
WR
Bij welk bedrijf je gaat werken:Wij zijn leverancier van tandheelkundige apparatuur.Wil jij onderhoud plegen aan onze tandheelkundige installaties?Heb jij een afgeronde MBO opleiding in de richting van Elektrotechniek? Vaste …
Vacature Servicemonteur tandheelkundige apparatuur
VNOM
Wat ga je doen?Wil jij aan de slag als servicemonteur bij een organisatie in de medische wereld met als specialisatie in de tandheelkunde? De organisatie is een specialist in tandtechnische …
Vacature Preventie / tandartsassistent
Lassus Tandartsen
Lassus Tandartsen Oisterwijk is een moderne groeiende ;In verband met uitbreiding van het behandelteam zijn we op zoek naar een preventie / tandarts assistent (m/v) voor 4 – 5 dagen …
Vacature Tandartsassistent Twente
TMI
Ben jij tandartsassistente en wil jij aan de slag binnen een ziekenhuis? Dan hebben wij een functie per direct beschikbaar in regio Twente. Het betreft een functie voor de duur …
Vacature Tandartsassistent, Amsterdam
Randstad
Voor een tandartsenpraktijk zijn wij op zoek naar een tandartsassistent die hun team kan komen versterken. We zoeken iemand die het leuk vindt om dienstverlenend en patiëntgericht te werken. Je …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Tandarts

Wat zijn de baankansen voor een Tandarts?

De behoefte aan Tandartsen is op dit moment groot. Hierbij moet wel de kanttekening gemaakt worden dat veel werkzaamheden van Tandartsen worden overgenomen door gespecialiseerde branches in de tandheelkunde zoals mondzorgkunde, of door tandartsassistenten. In dit licht zou het kunnen dat er in de toekomst minder Tandartsen nodig zijn.

Je kunt een eigen praktijk opzetten.

De actuele kans op werk voor een Tandarts

Het beroep Tandarts is onderdeel van de beroepsfamilie Tandartsen en kaakchirurgen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Tandartsen en kaakchirurgen is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

217

Baankans Tandarts

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Tandarts worden: Opleidingen tot Tandarts

Wil je Tandarts worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Tandarts.

Hoe word je een Tandarts? 

Om Tandarts te worden moet je minstens de opleiding Tandheelkunde (WO) hebben afgerond. Deze opleiding bestaat uit een driejarige Bachelor en een tweejarige Master. 

Het volgen van cursussen en bijhouden literatuur is belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de tandheelkunde.

Daarnaast is een BIG registratie verplicht, dit geeft je garantie op een erkende en beschermde titel.

Je kunt verder leren door bijvoorbeeld nascholingscursussen te volgen of je te specialiseren, bijvoorbeeld in endontologie.

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Tandarts

Workshop Fysieke Belasting bij tandartsen
Workshop Fysieke Belasting voor tandartsen Waarom? De aard van tandheelkundig werk brengt een aantal belastende factoren met zich mee. Vooral lang (voorovergebogen) staan, zorgt geregeld voor overbelasting van rug, nek …
Workshop Fysieke Belasting bij tandartsen

Omscholen tot Tandarts

Als je je wilt omscholen tot Tandarts is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Tandarts zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Tandarts dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Leerling vacatures Tandarts

Vacature Leerling Tandartsassistent (m/ v)
Koers Oost
Leerling Tandartsassistent | Fulltime | ZutphenOverweeg jij tandartsassistent te worden en wil je alvast werkervaring opdoen in de branche?In deze ondersteunende rol ligt de focus van de werkzaamheden op:-Het aannemen …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Tandarts

Als je Tandarts wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Tandarts zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Tandarts

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Tandarts?

Competenties en Vaardigheden Tandarts

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Tandarts nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Tandarts nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Tandarts

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Delegeren
Delegeren
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Tandarts

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Tandarts. Als Tandarts wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Tandarts:


zie volledige beschrijving persoonstype Tandarts

Vakkennis voor een Tandarts

Het is voor een Tandarts ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Tandarts zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Tandarts


Werkervaring Tandarts

Het is voor een startend Tandarts die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Tandarts is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Tandarts het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Tandarts

Met wie werkt een Tandarts samen? 

Je werkt op de praktijk samen met tandartsassistenten waar je leiding aan geeft en eventueel met mondhygiënisten. Je kan patiënten doorverwijzen naar de huisarts, de kaarkchirurg of de orthodontist.

 De doelgroep van een Tandarts bestaat uit cliënten van alle leeftijden die komen voor controle of met mondklachten. Dat wil zeggen kiespijn, ontstoken tandvlees, gaatjes, scheve tanden, slechte mondhygiëne, enz.


Tandarts


Organisaties waar een Tandarts werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Tandarts meestal werkt.

Waar werkt een Tandarts?

 • Eigen praktijk of groepspraktijk
 • Centrum voor tandheelkunde
 • Afdeling tandheelkunde bij een instelling voor bijv. gehandicaptenzorg
 • Jeugdtandverzorging

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Tandarts

Waar kun je het beste werken als Tandarts? Hieronder vind je de best door de Tandarts beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Tandarts.

Competenties, Skills en Vaardigheden Tandarts:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Tandarts.

Welke competenties heeft een Tandarts nodig?

Een Tandarts heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Tandarts

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Tandarts passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Tandarts nodig? 

Je moet verzorgend en betrokken zijn en je moet rekening houden met de behoeften van de patiënten (Gever).

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Tandarts


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Tandarts

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Tandarts

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Tandarts

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Tandarts

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Tandarts dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Tandarts belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Tandarts. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Tandarts iets voor je?

Zou je graag Tandarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Tandarts bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Tandarts

Tandheelkunde student master 1

Opleiding duurt 6 jaar totaal, 3 jaar bachelor, 3 jaar master

Madelief

Ik zit nu in klas 3 Gymnasium en ik weet zeker dat ik tandarts wil worden, dus ga ik tandheelkunde studeren. Maar vanaf welk jaar begin in mn salaris dan te krijgen?

Anne

Het is een echt leuk beroep maar ik wil Orthodonist worden .

Stef

Mij lijkt dit een leuk beroep alleen ik zit nu op kader niveau :(  weetje wat ik ga nu mijn best doen! 

Anne

Het is een echt leuk beroep maar ik wil Orthodonist worden .

Madelief

Ik zit nu in klas 3 Gymnasium en ik weet zeker dat ik tandarts wil worden, dus ga ik tandheelkunde studeren. Maar vanaf welk jaar begin in mn salaris dan te krijgen?

Stef

Mij lijkt dit een leuk beroep alleen ik zit nu op kader niveau :(  weetje wat ik ga nu mijn best doen! 

Tandheelkunde student master 1

Opleiding duurt 6 jaar totaal, 3 jaar bachelor, 3 jaar master

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar