Tandarts Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Tandarts? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep tandarts. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je tandarts wordt.

 

Wat is een Tandarts?

Een Tandarts is een gespecialiseerd medicus die problemen met mond of gebit diagnosticeert, verhelpt en voorkomt. Een Tandarts kan werken in een eigen praktijk, een groepspraktijk of in loondienst  bij bijvoorbeeld een centrum voor tandheelkunde of in de gehandicaptenzorg.Wat doet een Tandarts?

De Tandarts controleert gebitten op afwijkingen en ziekten en behandelt geconstateerde problemen (zoals gaatjes, rotte en zwakke tanden). Bij de werkzaamheden van een Tandarts hoort het vullen van gaatjes (waarbij in de tanden geboord wordt), plaatselijk verdoven (bijvoorbeeld bij een wortelkanaalbehandeling), het eventueel reinigen van het gebit, het trekken van kiezen en tanden, het plaatsen van kronen en bruggen en het maken van röntgenfoto’s van gebitten ter controle. Een Tandarts moet heel precies kunnen werken (bijvoorbeeld bij het boren of bij verdovingsinjectie) en kleine afwijkingen in de mond kunnen opmerken.

Tevens geeft een Tandarts advies en uitleg aan patiënten over mondverzorging; over hoe de mond schoon te houden en te verzorgen en hoe je slechte adem kunt voorkomen. Een Tandarts moet uitleg kunnen geven over de behandelingen en moet patiënten gerust kunnen stellen.

De administratie van de patiënten moet worden bijhouden. Dit kan door de Tandarts zelf gedaan worden of door een assistent. Dan is het de taak van de Tandarts om als eindverantwoordelijke de administratie te controleren. Een Tandarts kan binnen de praktijk aan het hoofd staan van een groep assistenten en collega’s.

Het is belangrijk dat een Tandarts vakliteratuur bijhoudt en cursussen en lezingen volgt. Zo is hij op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van tandheelkunde, bijvoorbeeld nieuwe behandelmethoden.

Hij kan patiënten doorverwijzen naar mondhygiënisten, orthodontisten, kaakchirurgen of huisartsen. Als het trekken van een verstandskies te gecompliceerd is wordt de kaakchirurg ingeschakeld, bij scheven tanden de orthodontist en bij slechte mondhygiëne de mondhygiënist.

Taken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden van een Tandarts

 • advies geven over voeding en de impact ervan op de mondgezondheid
 • afgesleten gebit herstellen
 • afwijkingen aan de tand- en gezichtsstructuur vaststellen
 • afwijkingen aan het kaakgewricht herstellen
 • bevindingen van medische onderzoeken interpreteren
 • blootstelling van tandmerg behandelen
 • cliënten en patiënten doorverwijzen
 • infecties in de mond beheersen
 • instructies geven tijdens orthodontische procedures
 • leiding geven aan mondheelkundige medewerkers
 • lokale anesthesie toedienen bij tandheelkundige ingrepen
 • materiaal voor orthodontische hulpmiddelen selecteren
 • natuurlijke kleur van tanden herstellen
 • omgaan met angst van patiënten
 • onderscheid maken tussen normaal en abnormaal kaak- en aangezichtsweefsel
 • orthodontische instrumenten gebruiken
 • periodontale behandelingen geven
 • tandbederf behandelen
 • tandheelkundig klinisch onderzoek uitvoeren
 • tandheelkundige behandelingsmogelijkheden bespreken met de patiënt
 • tandheelkundige noodgevallen behandelen
 • tandheelkundige recepten voor geneesmiddelen uitschrijven
 • voorlichten over preventie van ziekte

 

Mede mogelijk gemaakt door ESCO

Wil je werken als Tandarts?

Werk je al als Tandarts en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Tandarts worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Tandarts, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Tandarts in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3250 tot €5185

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

155


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Tandarts

Wat verdient een Tandarts?

Het salaris van een Tandarts ligt tussen de €3250 en €5185 per maand.

Bij een eigen praktijk of groepspraktijk ben je afhankelijk van het aantal patiënten en de behandelingen die je verricht. Het bruto  norminkomen is ongeveer €98.000 per jaar

Salarisschaal Tandarts

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Tandarts

Op zoek naar een nieuwe baan als Tandarts? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Tandarts. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Tandarts vacatures

Vacature Tandarts Ouderenzorg omgeving Groningen
TMI
Bent u tandarts en op korte termijn beschikbaar voor een nieuwe uitdaging of aanvullende werkzaamheden naast uw huidige baan? Dan hebben wij in de omgeving van Groningen een interessante mogelijkheid …
Vacature Tandarts assistente
Jouw Mondzorg Job
Voor een grote moderne groepspraktijk met meerdere specialisaties in de regio Arnhem, zijn wij per direct op zoek naar een: TANDARTS-ASSISTENTE M/V - Dagen en uren in overleg. - Je …
Vacature Allround tandartsassistente / Preventie-assistente
Jouw Mondzorg Job
Voor een solopraktijk met 4 kamers in de regio Grou zijn wij zsm op zoek naar een: ALLROUND TANDARTS-ASSISTENTE m/v die opgeleid wil worden tot Preventie-assistente OF een PREVENTIE-ASSISTENTE die …
Vacature Tandartsassistente
Jouw Mondzorg Job
Voor een compleet nieuw verbouwde 6-kamerpraktijk in Houten zijn wij per september 2021 op zoek naar een: Tandartsassistent die het team komt versterken Het gaat om 4 of 5 dagen …
Vacature Allround tandartsassistente
Jouw Mondzorg Job
Voor een gezellige 3 kamer praktijk, in de regio van Alphen aan den Rijn zijn wij per direct op zoek naar een: Allround tandartsassistent(e) De inrichting en apparatuur zijn modern, …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Tandarts

Wat is de toekomst van Tandarts?

De behoefte aan Tandartsen is op dit moment groot. Hierbij moet wel de kanttekening gemaakt worden dat veel werkzaamheden van Tandartsen worden overgenomen door gespecialiseerde branches in de tandheelkunde zoals mondzorgkunde, of door tandartsassistenten. In dit licht zou het kunnen dat er in de toekomst minder Tandartsen nodig zijn.

Je kunt een eigen praktijk opzetten.

Huidige aantal vacatures

155


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Tandarts worden: Opleidingen tot Tandarts

Wil je Tandarts worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Tandarts.

Hoe word je een Tandarts? 

Om Tandarts te worden moet je minstens de opleiding Tandheelkunde (WO) hebben afgerond. Deze opleiding bestaat uit een driejarige Bachelor en een tweejarige Master. 

Het volgen van cursussen en bijhouden literatuur is belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de tandheelkunde.

Daarnaast is een BIG registratie verplicht, dit geeft je garantie op een erkende en beschermde titel.

Je kunt verder leren door bijvoorbeeld nascholingscursussen te volgen of je te specialiseren, bijvoorbeeld in endontologie.

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Tandarts

Workshop Fysieke Belasting bij tandartsen
Workshop Fysieke Belasting voor tandartsen Waarom? De aard van tandheelkundig werk brengt een aantal belastende factoren met zich mee. Vooral lang (voorovergebogen) staan, zorgt geregeld voor overbelasting van rug, nek …
Workshop Fysieke Belasting bij tandartsen

Omscholen of doorgroeien tot Tandarts

Als je Tandarts wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Tandarts zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Tandarts

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Tandarts?

Competenties en Vaardigheden Tandarts

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Tandarts nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Tandarts nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Tandarts

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Delegeren
Delegeren
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Tandarts

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Tandarts. Als Tandarts wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Tandarts:


zie volledige beschrijving persoonstype Tandarts

Vakkennis voor een Tandarts

Het is voor een Tandarts ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Tandarts zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Tandarts


Werkervaring Tandarts

Het is voor een startend Tandarts die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Tandarts is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Tandarts het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Tandarts

Met wie werkt een Tandarts samen? 

Je werkt op de praktijk samen met tandartsassistenten waar je leiding aan geeft en eventueel met mondhygiënisten. Je kan patiënten doorverwijzen naar de huisarts, de kaarkchirurg of de orthodontist.

 De doelgroep van een Tandarts bestaat uit cliënten van alle leeftijden die komen voor controle of met mondklachten. Dat wil zeggen kiespijn, ontstoken tandvlees, gaatjes, scheve tanden, slechte mondhygiëne, enz.


Tandarts


Organisaties waar een Tandarts werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Tandarts meestal werkt.

Waar werkt een Tandarts?

 • Eigen praktijk of groepspraktijk
 • Centrum voor tandheelkunde
 • Afdeling tandheelkunde bij een instelling voor bijv. gehandicaptenzorg
 • Jeugdtandverzorging

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Tandarts

Waar kun je het beste werken als Tandarts? Hieronder vind je de best door de Tandarts beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Tandarts.

Competenties, Skills en Vaardigheden Tandarts:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Tandarts.

Welke competenties heeft een Tandarts nodig?

Een Tandarts heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Tandarts

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Tandarts passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Tandarts nodig? 

Je moet verzorgend en betrokken zijn en je moet rekening houden met de behoeften van de patiënten (Gever).

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Tandarts


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Tandarts

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Tandarts

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Tandarts

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Tandarts

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Tandarts dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Tandarts belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Tandarts. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Tandarts iets voor je?

Zou je graag Tandarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Tandarts bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Tandarts?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Tandarts

Vacature Tandartsassistente
Jouw Mondzorg Job
Voor een moderne praktijk met 2 locaties in de regio Almere zijn wij met spoed op zoek naar een: TANDARTS-ASSISTENTE (M/V) Voor een praktijk in de regio Almere zijn wij …
Vacature Tandartsassistente
Jouw Mondzorg Job
Wegens het vertrek van een assistente bij een moderne ondernemende groepspraktijk met 3 kamers in de regio Lelystad zijn we op zoek naar een nieuwe: TANDARTS-ASSISTENTE m/v - 3 á …
Vacature Tandartsassistente
Jouw Mondzorg Job
Voor een enorm gezellige praktijk in Amsterdam zijn we op zoek naar een: TANDARTS-ASSISTENTE De werktijden: van 8:30 t/m 17:30 met pauze van 12:30 tot 13:30. Uren: in overleg Voor …
Vacature Tandartsassistente
Jouw Mondzorg Job
Voor een drukke, moderne spoedpraktijk in de regio Den Haag zijn wij op zoek naar een: TANDARTSASSISTENT(E) m/v Functie omschrijving: Als tandartsassistent(e) help je bij balie werkzaamheden en assisteer je …
Vacature Tandartsassistentes en Preventie-assistentes
Jouw Mondzorg Job
Wl jij graag een leuke werkplek met veel afwisseling? Dan is dit je kans Voor een middelgrote groepspraktijk met 6 kamers in Arnhem, willen we graag kennismaken met enthousiaste : …

Actuele blogposts


reacties op Tandarts

Tandheelkunde student master 1

Opleiding duurt 6 jaar totaal, 3 jaar bachelor, 3 jaar master

Madelief

Ik zit nu in klas 3 Gymnasium en ik weet zeker dat ik tandarts wil worden, dus ga ik tandheelkunde studeren. Maar vanaf welk jaar begin in mn salaris dan te krijgen?

Anne

Het is een echt leuk beroep maar ik wil Orthodonist worden .

Stef

Mij lijkt dit een leuk beroep alleen ik zit nu op kader niveau :(  weetje wat ik ga nu mijn best doen! 

Anne

Het is een echt leuk beroep maar ik wil Orthodonist worden .

Madelief

Ik zit nu in klas 3 Gymnasium en ik weet zeker dat ik tandarts wil worden, dus ga ik tandheelkunde studeren. Maar vanaf welk jaar begin in mn salaris dan te krijgen?

Stef

Mij lijkt dit een leuk beroep alleen ik zit nu op kader niveau :(  weetje wat ik ga nu mijn best doen! 

Tandheelkunde student master 1

Opleiding duurt 6 jaar totaal, 3 jaar bachelor, 3 jaar master

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar