Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep prakijk ondersteuner huisartsenzorg. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je prakijk ondersteuner huisartsenzorg wordt.

 

Wat is een Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg?

De Praktijkondersteuner draagt in een huisartsenpraktijk de zorg voor specifieke patiëntengroepen. Dit zijn voornamelijk patiënten met chronische aandoeningen, zoals diabetes, astma/COPD, en hart- en vaatziekten. De zorg voor deze patiëntgroepen wordt protocollaire zorg genoemd. De werkzaamheden van de Praktijkondersteuner bestaan uit het begeleiden van deze patiënten en de preventie van verdere complicaties. De taken van de Praktijkondersteuner bestaan uit het bewaken van de medicatie, begeleiding van de patiënt bij het omgaan met de aandoening en het adviseren en voorlichten van de patiënt. Chronische patiënten worden regelmatig onderzocht om hun aandoening te controleren. De Praktijkondersteuner verleent zelfstandig medisch inhoudelijke huisartsgeneeskundige zorg en bewaakt de kwaliteit van de zorgverlening. Dit zijn de grootste verantwoordelijkheden van de Praktijkondersteuner. Hierbij is de Praktijkondersteuner niet bevoegd om nieuwe medicatie voor te schrijven of om diagnoses te stellen. Dit kan alleen de Huisarts zelf doen, die eindverantwoordelijk is. Goede samenwerking en veel overleg met de Huisarts is daarom van belang.

De Praktijkondersteuner inventariseert de klachten van de patiënt en bepaalt op welke manier de kwaliteit van leven kan worden verbeterd en verergering kan worden voorkomen, bijvoorbeeld door verbetering van de leefstijl. Patiënten motiveren en begeleiden bij het stoppen met roken, afvallen en meer bewegen behoort daarom ook tot de werkzaamheden. Een Praktijkondersteuner bezoekt ook chronisch zieke en oude mensen thuis, om zorg en sociale hulp te bieden. De Praktijkondersteuner organiseert in de praktijk de verdeling van taken en de te volgen protocollen bij de zorgverlening. Onder de taken van de Praktijkondersteuner valt ook het informeren van de patiënt over de aandoening en het reageren op omgevingsfactoren die de gezondheid van de patiënt beïnvloeden, zoals emotionele of psychosociale problemen. Het is daarom van belang dat de Praktijkondersteuner goed communiceert met de patiënt en hierbij een vertrouwensband creëert  en betrokkenheid toont.Wil je werken als Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg?

Werk je al als Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Huisarts
 • Doktersassistent
 • Apotheker
 • Diëtist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2200 tot €3300

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg

Wat verdient een Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg?

De arbeidsvoorwaarden van een Praktijkondersteuner worden bepaald door de CAO Huisartsenzorg. De Praktijkondersteuner valt in schaal 6, of in schaal 7 indien er ook managementtaken worden uitgevoerd. Het salaris van de Praktijkondersteuner wordt, naast het takenpakket, bepaald door opleiding en ervaring. Er zijn veel mogelijkheden voor bijscholingen en cursussen. Er is onder andere een vakantietoeslag, een eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding en een vergoeding voor overwerk.

Salarisschaal Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg

Op zoek naar een nieuwe baan als Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg vacatures

Vacature Praktijkondersteuner GGZ
ZONBOOG
ZONBOOG zoekt een Praktijkondersteuner GGZ te Capelle aan den IJssel HBO geplaatst op 05-10-2020 Gezondheidscentrum Ommoord zoekt per 1 januari 2021 voor 24-32 uur per week een ervaren Praktijkondersteuner GGZ …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg

Wat is de toekomst van Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg?

Praktijkondersteuner is een vrij nieuw beroep. In korte tijd is het aantal huisartspraktijken met een praktijkondersteuner snel gestegen, onder andere vanwege de vergrijzing en het daardoor toegenomen aantal chronisch patiënten. Dit aantal groeit nog steeds, er is daardoor een grote vraag naar praktijkondersteuners die de zorg voor deze patiënten overneemt van de huisarts. Een opleiding tot Praktijkondersteuner biedt dus veel zekerheid op een baan. Er is meestal wel een voorkeur voor een ouder iemand die ervaring heeft in de zorg en die, door ervaring, overwicht heeft. Een praktijkondersteuner kan doorleren voor nurse practioner. Dit is een gespecialiseerd verpleegkundige die zelf diagnoses mag stellen en medicatie voor mag schrijven.

Baankans Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg worden: Opleidingen tot Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg

Wil je Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg.

Hoe word je een Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg? 

Een vooropleiding tot Doktersassistent of Verpleegkundige (MBO of HBO) is nodig om de opleiding tot Praktijkondersteuner te kunnen volgen. Doktersassistenten of MBO Verpleegkundigen kunnen een 2-jarige opleiding tot Praktijkondersteuner volgen. Voor Verpleegkundigen op HBO-niveau is er een 1-jarige variant. De precieze ingangseisen voor de opleiding verschillen per instelling. Soms moet de student al werkervaring in een huisartsenpraktijk hebben en/of een werk- of stageovereenkomst hebben met een huisartsenpraktijk. Naast de post-MBO en post-HBO opleiding tot Praktijkondersteuner bestaat de afstudeerrichting Huisartsenzorg van de HBO opleiding Verpleegkunde.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg

Er zijn geen opleidingen Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen of doorgroeien tot Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg?

Competenties en Vaardigheden Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg

Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit

Persoonlijkheid van een Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg. Als Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg:


zie volledige beschrijving persoonstype Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg

Vakkennis voor een Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg

Het is voor een Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg


Werkervaring Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg

Het is voor een startend Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Verpleegkundige .

Iets anders leren?

Is Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg

Met wie werkt een Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg samen? 

De Praktijkondersteuner werkt samen met de Huisarts(en) in de praktijk waar hij werkzaam is. Omdat de Huisarts eindverantwoordelijk is voor de behandeling van patiënten moet de Praktijkondersteuner aan de Huisarts rapporteren. Ook overlegt de Praktijkondersteuner met de Huisarts over de behandeling, de medicatie en eventuele doorverwijzingen. Wanneer er meerdere praktijkondersteuners in een praktijk zijn, wordt er intensief tussen hen samengewerkt. Zij verdelen onderling de patiënten, eventueel aan de hand van de specialisatie van de Praktijkondersteuner. Ook werkt de Praktijkondersteuner intern samen met de Doktersassistent(en). Zij maken onderling afspraken over taakverdeling en planning van bijvoorbeeld het spreekuur van de Praktijkondersteuner en de huisbezoeken. De Praktijkondersteuner werkt ook samen met externen zoals de wijkverpleging, apothekers, laboratoria en diëtisten. Met de wijkverpleging wordt de zorg afgestemd voor mensen thuis, met apothekers wordt over medicatie en doses overlegd, laboranten geven uitslagen van onderzoeken door en met diëtisten wordt overlegd wanneer afvallen tot het behandelplan behoort.


 • Huisarts
 • Doktersassistent
 • Apotheker
 • Diëtist
Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg


Organisaties waar een Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg meestal werkt.

Waar werkt een Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg?

Een Praktijkondersteuner is in dienst bij een huisartsenpraktijk, of wordt gedetacheerd door een thuiszorgorganisatie. De Praktijkondersteuner kan voor één of meerdere huisartsen werken. De Praktijkondersteuner is werkzaam in de huisartsenpraktijk en bezoekt patiënten thuis. Een Verpleeghuisarts in een verpleeghuis kan ook ondersteund worden door een Praktijkondersteuner.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg

Waar kun je het beste werken als Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg? Hieronder vind je de best door de Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg.

Competenties, Skills en Vaardigheden Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg.

Welke competenties heeft een Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg nodig?

Een Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg nodig? 

Een Praktijkondersteuner is verzorgend, kan zich goed in andere mensen inleven, is hulpvaardig en sociaal (Gever). Betrouwbaar, verantwoordelijk en betrokken omschrijven het karakter van een Praktijkondersteuner. Een Praktijkondersteuner moet goed zelfstandig kunnen werken en het eigen werk kunnen beoordelen, terwijl er ook goed overlegd moet worden met de Huisarts. Een Praktijkondersteuner moet empathisch zijn (Bemiddelaar), maar ook een natuurlijk overwicht hebben om patiënten te overtuigen en te motiveren.

Bekijk de persoonstypen voor Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg


Bemiddelaar


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg iets voor je?

Zou je graag Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar