Preparateur Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Preparateur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Preparateur, zoals: "Wat doet een Preparateur?", of "Wat verdient een Preparateur? of "Hoe word je een Preparateur?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Preparateur nodig heeft.Wat is een Preparateur?

Prepareren is het bewerken van het dode lichaam van een dier zodat het bewaard kan blijven. Er zijn veel preparateurs die dit in hun vrije tijd doen, maar sommigen doen het als werk. Dit is in de meeste gevallen in het kader van wetenschappelijk onderzoek, of voor een museum. Prepareren voor een museum betekent vaak dat het dier zo natuurgetrouw mogelijk opgezet moet worden, terwijl voor wetenschappelijk onderzoek het soms alleen om de schedel of de huid en vacht gaat.

Past het beroep Preparateur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Preparateur

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Preparateur dieren


Vacatures Preparateur

Op zoek naar een nieuwe baan als Preparateur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Preparateur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Preparateur vacatures

Vacature Fiets- en stepreparateur
Carriere Uitzendbureau
Over de functieDagelijks worden er duizenden kilometers met deze elektrische vervoersmiddelen gereden en dan gaat er natuurlijk wel eens het één en ander kapot. Als de accu "bijna" leeg is, …
Vacature Fiets- en stepreparateur
Carriere Uitzendbureau
Over de functieDagelijks worden er duizenden kilometers met deze elektrische vervoersmiddelen gereden en dan gaat er natuurlijk wel eens het één en ander kapot. Als de accu "bijna" leeg is, …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Preparateur

Wat verdient een Preparateur?

Voor veel preparateurs is prepareren ook een hobby. Als werk betaalt het dan ook niet bijzonder hoog. Veel preparateurs doen in hun werkweek ander werk, en doen daarnaast prepareerwerk op aanvraag. Zo fungeert prepareren als een soort bijbaan.

Salarisschaal Preparateur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Preparateur

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Preparateur


Preparateur worden: Opleidingen tot Preparateur

Wil je Preparateur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Preparateur.

Hoe word je een Preparateur? 

Er is geen specifieke opleiding voor het beroep van preparateur. Deze was er wel, maar is niet meer mogelijk door bepaalde wetswijzigingen. Wie nu preparateur wil worden, moet het doen met cursussen en workshops door het bedrijf Bos en Fauna.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Preparateur

Er zijn geen opleidingen Preparateur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Preparateur in werkt

Bekijk alle opleidingen Agrarisch & Milieu


Preparateur worden: Omscholen tot Preparateur

Als je je wilt omscholen tot Preparateur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Preparateur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Preparateur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Preparateur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Preparateur

Als je Preparateur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Preparateur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Preparateur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Preparateur?


Competenties en Vaardigheden Preparateur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Preparateur.

Welke competenties heeft een Preparateur nodig?

Een Preparateur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Vaardigheden Preparateur

 • Aandacht voor details
 • Methodisch werken
 • Punctueel
 • Controleren

Persoonlijkheid en Eigenschappen Preparateur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Preparateur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Preparateur nodig? 

Prepareren is werk dat veel geduld en accuratesse vereist van een persoon, waarbij deze niet communiceert of samenwerkt met anderen. Het past dus goed bij wat meer introverte, leergierige personen. Het persoonstype waarnemer sluit hier het best op aan.

Bekijk de persoonstypen voor Preparateur


Eigenschappen Preparateur

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • PunctueelArbeidsmarktperspectief Preparateur

Wat zijn de baankansen voor een Preparateur?

Het arbeidsmarktperspectief voor preparateurs is zeer minimaal. Er zijn weinig mensen die full-time preparateur zijn. Veel mensen doen het als hobby, of doen het eens in de zoveel tijd op aanvraag. Doorgroeimogelijkheden zijn er dan ook niet echt. Veel preparateurs hebben nog een ander vak dat ze ernaast uitoefenen.

De actuele kans op werk voor een Preparateur

De kans op werk voor het beroep Preparateur is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

2

Baankans Preparateur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Preparateur

Je kunt als Preparateur een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Preparateur is onderdeel van de beroepsfamilie Dieren-begraafplaatsmedewerkers en -preparateurs. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Preparateur


Organisaties waar een Preparateur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Preparateur meestal werkt.

Waar werkt een Preparateur?

Een preparateur is meestal werkzaam voor een universiteit of onderzoeksinstelling of een museum.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Netwerk Preparateur

Met wie werkt een Preparateur samen? 

Een preparateur is meestal werkzaam voor een universiteit of onderzoeksinstelling of een museum. Zijn/haar netwerk bestaat in het geval van een universiteit vaak uit universitair docenten en onderzoekers, in het geval van een museum uit museummedewerkers zoals een conservator, suppoosten en archiefmedewerkers. Prepareert de preparateur ook als hobby, zal hij ongetwijfeld ook in aanraking komen met werknemers van natuurorganisaties, zoals boswachters.


 • Boswachter
 • Conservator
 • Museummedewerker
 • Suppoost
 • Onderzoeker
Preparateur

Interview met een Preparateur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Preparateur:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Preparateur verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Preparateur?

De beroepen die verwant zijn aan Preparateur zijn:
Dierenarts
Salaris: €3000 tot €5000
Opleiding: WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Boswachter
Salaris: €2224 tot €2890
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Conservator
Salaris: €3000 tot €4500
Opleiding: HBO WO
Baankans: Slecht

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Preparateur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Boswachter
 • Conservator
 • Museummedewerker
 • Suppoost
 • Onderzoeker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1300 tot €2050

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2Ga direct naar