Conservator Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Conservator? Lees de functieomschrijving.

De Conservator is er verantwoordelijk voor dat een collectie van voorwerpen met een artistieke of wetenschappelijke waarde in goede staat verkeert. Meestal werkt een Conservator in een museum, maar er zijn ook voorwerpen buiten musea die van zulke waarde zijn dat een Conservator in wordt gezet om hun toestand te bewaken.

De Conservator is niet alleen verantwoordelijk voor het beheer van de waardevolle voorwerpen, maar speelt vaak ook een belangrijke rol in het tentoonstellen en inkopen ervan. Hiervoor bezoekt de Conservator o.a. tentoonstellingen buiten het eigen museum, in binnen- en buitenland.

Zowel vaste als tijdelijke collecties worden onder de regie van de Conservator in orde gemaakt, waarbij aandacht is voor de objecten zelf en voor de bezoekersdoelgroep. De Conservator coördineert de werkzaamheden en geeft leiding aan de medewerkers. Daarnaast is de Conservator belast met (het toezien op) de samenstelling van informatieve publicaties, waarin de tentoonstelling in zijn haar context wordt geplaatst en het doel ervan wordt uitgelegd aan het publiek.

Naast coördinatie en voorlichting is (het behoud van) de goede staat waarin de voorwerpen verkeren ook de verantwoordelijkheid van de Conservator. Hij moet rekening houden met factoren als temperatuur en vochtigheidsgraad in de expositieruimtes (of het depot) en de conditie van objecten onderzoeken en vaststellen. Vooral in geval van nieuwe aanwinsten zijn actuele gegevens over de staat van het object nodig om kwaliteit te behouden. De Curator houdt dan ook altijd alle relevante ontwikkelingen in zijn vakgebied in de gaten.

Wil je werken als Conservator?

Werk je al als Conservator en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Conservator worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Conservator, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Conservator in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Museumpersoneel
 • Andere conservatoren
 • Museumbezoekers
 • Kunsteigenaren

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3000 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Conservator

Wat verdient een Conservator?

Het meeste werk van de Conservator gebeurt in dienst van een museum, waardoor de Conservator technisch gezien een ambtenaar is. Arbeidsvoorwaarden zijn dan ook conform die van ambtenaren. Het rijk kent gunstige regelingen rond ouderschapsverlof en biedt goede opleidingsmogelijkheden. Het salaris van een Conservator ligt tussen de €3000 en €4500 per maand.

Salarisschaal Conservator

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Conservator

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Conservator

Hoe goed is de toekomst voor de Conservator? 

Er zijn niet veel vacatures voor Conservatoren. Het is daarom belangrijk om op te vallen door bijvoorbeeld veel te publiceren. Doorgroeimogelijkheden zijn er verder alleen in de grote musea, waar het mogelijk is om meer verantwoordelijkheden te krijgen en daarmee eventueel Hoofd Collectie te worden. Een goed gespecialiseerde Conservator kan bovendien zijn expertise lenen aan andere musea en daar als gastconservator meewerken aan tentoonstellingen gerelateerd aan zijn specialisme.

Baankans Conservator

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Conservator worden: Opleidingen tot Conservator

Hoe word je een Conservator? 

Een Bachelor in de richting van Kunstgeschiedenis, Culturele Antropologie of Archeologie (WO/HBO) is minimaal nodig om aangenomen te kunnen worden. Voor sommige banen is er verder een specialistische achtergrond nodig. Dit kan voor een bepaalde kunstenaar, periode of wetenschap gelden.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Conservator

Meer opleidingen Conservator

Weet je nog niet of je Conservator wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Conservator of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Conservator

Met wie werkt een Conservator samen? 

Het netwerk van een Conservator bestaat uit het bestuur dat hem aanstuurt alsmede het personeel dat hij zelf aanstuurt. Daarnaast is er door middel van publicaties en het bezoek aan tentoonstellingen ook veel contact met andere Conservatoren en mensen in verwante functies. Voor de acquisitie van nieuwe werken is er verder ook contact nodig met de eigenaren kan kostbare voorwerpen, indien dit in het takenpakket is opgenomen. Al met al zijn de meeste Conservatoren, als hun werkzaamheden dit toestaan, druk in contact met de rest van de kunstwereld.


 • Museumpersoneel
 • Andere conservatoren
 • Museumbezoekers
 • Kunsteigenaren
Conservator


Organisaties waar een Conservator werkzaam is

Waar werkt een Conservator meestal? 

Werk voor musea wordt in Nederland doorgaans gesubsidieerd door de overheid. In deze musea werkt de Conservator als ambtenaar. Bij andere collecties, die bijvoorbeeld meer van wetenschappelijke waarde zijn, kan het werk zowel voor de overheid als voor een particulier bedrijf gedaan worden. Dit zijn vaak grote bedrijven die er baat bij hebben om waardevolle stukken te archiveren en conserveren.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Conservator

Waar kun je het beste werken als Conservator? Hieronder vindt je de best door de Conservator beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Conservator.

Competenties, Skills en Vaardigheden Conservator:

Welke competenties heeft een een Conservator nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Conservator

Wat voor persoonlijkheid heb je als Conservator nodig? 

De Conservator is verantwoordelijk voor de gehele collectie, en moet dus goed overzicht kunnen houden en leiding kunnen geven aan de rest van het personeel (Baas). De visie van de Conservator, die hij in samenwerking met het bestuur uitwerkt, staat hierbij centraal. Daarnaast is het noodzakelijk om ontwikkelingen in en rond de collectie(s) in de gaten te houden, eventuele problemen te voorzien en inschatten hoe een tentoonstelling er in de ogen van het publiek uitziet of uit moet zien (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Conservator


Baas


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Conservator

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Conservator

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Conservator

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Conservator

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Conservator dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Conservator belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Conservator. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Conservator iets voor je?

Zou je graag Conservator willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Conservator bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Conservator

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar