Process Engineer Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Process Engineer? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep process engineer. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je process engineer wordt.

 

Wat is een Process Engineer?

De Process Engineer is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en verbetering van nieuwe en bestaande machines en processen en is daarnaast een echte troubleshooter. De Process Engineer leidt of neemt deel aan het projectteam van concept tot implementatie. Hij volgt dus als het ware het gehele proces en probeert dit te optimaliseren. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het opzetten van protocollen ten behoeve van kwalificatie activiteiten en haalbaarheid studies.

De functie is daarmee zeer veelzijdig. Een process engineer kom je tegen in grote bedrijven actief in olie / gas , farma, transport, techniek, chemische e.a. branches. Je maakt meestal deel uit van de engineering afdeling waaronder ook de Technische Dienst en Validatie / Calibratie afdelingen vallen.

Wil je werken als Process Engineer?

Werk je al als Process Engineer en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Process Engineer worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Process Engineer, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Process Engineer in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Plant Manager
  • Manager Process / Operation Manager

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2700 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

26


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Process Engineer

Wat verdient een Process Engineer?

Als Process Engineer verdien je een prachtig aanvangssalaris, dat veel hoger ligt dan aanvangssalarissen in bijv. onderwijs, zorg, accountancy enz. Een process engineer die bijv. in de olie/gas industrie werkt zit vaak op een startsalaris van boven de 3000 euro bruto per maand, zonder dat hij over relevante werkervaring hoeft te beschikken. Dit heeft te maken met het feit dat er veel werkgelegenheid is.

Een HTS'er zal wellicht wat lager worden ingeschaald, maar nog steeds goed: rond de 2700 euro bruto. Bij enkele jaren werkervaring als process engineer kun je doorgroeien naar maximaal 4500 euro bruto per maand.

Vaak is een 13e, en soms zelfs 14e maand een onderdeel binnen het secundair arbeidsvoorwaardenpakket. Datzelfde geldt voor laptop en telefoon. Leaseauto's krijgen process engineers niet, omdat ze voor hun werk vaak op één plek (binnen een 'Plant') werkzaam zijn.

Salarisschaal Process Engineer

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Process Engineer

Op zoek naar een nieuwe baan als Process Engineer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Process Engineer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Process Engineer vacatures

Process Engineer
LyondellBasell
Ben jij een nieuwsgierige Ingenieur die je carrière verder wil uitbouwen op een technisch uitdagende productielocatie? Wil jij ontdekken hoe het is om samen met collega’s bij te dragen aan …
Process Engineer (HBO Werktuigbouwkunde/ Metaalkunde)
Trinamics
PROCESS ENGINEER (fulltime) HBO Werktuigbouwkunde/Elektrotechniek Junior/ Medior /Senior Wij behoren tot de modernste warmtebehandelingsbedrijven binnen Europa. Er zijn circa 60 medewerkers in dienst. Wij zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van …
Process Engineer Bouwkunde | Infra Utiliteit | 3.400 - 4.500
WR.nl Werving en Selectie
Samengevat: Wij bouwen in de civiele en utiliteitssector. Werk jij aan procesoptimalisatie in de bouw? Heb jij ervaring in de utiliteit? Wij zijn een bouwbedrijf en realiseren projecten in de …
Business Process Engineer
Royal IHC
The aim of Project Management (PM) is to stay in control of workflows and achieve our OSBIT (on specification, budget and in time) project standard. This is supported by the …
Process Engineer Elektrodepositie
Veco B.V.
Bedrijfsomschrijving Waar kom je te werken als Process Engineer? Jij komt als Process Engineer te werken bij een innovatieve en groeiende speler binnen de hightechsector. Onze bedrijfscultuur wordt gekenmerkt door …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Process Engineer

Wat is de toekomst van Process Engineer?

Er is op dit moment een ruime vraag en klein aanbod van Process Engineers. Chemische Technologie is geen populaire studie, en naar verhouding erg zwaar: er komen dus relatief weinig nieuwe mensen op de arbeidsmarkt die geschikt zijn voor deze functie. Desalniettemin is de vraag stabiel. Vooral in de Olie en Gas industrie is er een redelijke vraag naar deze mensen.

Baankans Process Engineer

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

26


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Process Engineer worden: Opleidingen tot Process Engineer

Wil je process engineer worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Process Engineer? 

Een HTS diploma (HBO Niveau) Chemische Technologie, HTS diploma Werktuigbouwkunde met engineering ervaring, een WO opleiding Chemische Technologie of Werktuigbouwkunde: dit zijn de meest gevraagde vooropleidingen.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Process Engineer

Business Analysis: Requirements Development, Documentation and Management [GK2964]
OVERVIEW Nederlands: Om een verandering of een project succesvol uit te voeren is het voorwaardelijk dat er over een juiste en complete set van requirements wordt beschikt. Diverse onderzoeken wijzen …
Requirements Analysis & Business Analysis Professional.
Deze vierdaagse cursus gaat gewoon door, geen COVID-19 risico (individueel of kleine groep max. 3 met gepaste contactafstand).  Deze vierdaagse cursus geeft de deelnemer verdieping in de activiteiten en technieken …
Smart Product Development - DfSS (Design for Six Sigma)
Een robuust en reliable design.  Design for Six Sigma experts zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe producten en processen. Door naast vakkennis gebruik te maken van de gestructureerde DfSS-methodiek
Cursus Senior Quality Engineer
De Senior Quality Engineer past zelfstandig of in teamverband geavanceerde statistische methoden voor procesbeheersing en kwaliteitsverbetering toe. Hiermee beschikt de Senior Quality Engineer over de uitzonderlijke kennis & vaardigheden om …
Cursus Quality Inspector
De Quality Inspector (eventueel onder leiding van een Quality Engineer of Manager) inspecteert producten, meet de prestaties van processen, voert laboratoriumprocedures uit, evalueert documenten, registreert gegevens en bereidt kwaliteitsrapporten voor.
Meer opleidingen Process Engineer

Weet je nog niet of je Process Engineer wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Process Engineer of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Process Engineer

Met wie werkt een Process Engineer samen? 

Als Process Engineer maak je deel uit van de afdeling Process Technology. De process engineer rapporteert aan de Manager Process en kan in sommige gevallen zelfs in contact komen met de Plant Manager. Daarnaast werk je vooral nauw samen met je collega process engineers.
Niet onbelangrijk is dat je ook contact onderhoud met de uitvoerende mensen die verantwoordelijk zijn voor het executeren van het proces. Dit zijn de mensen die vaak in ploegendiensten werken in de Plant en waarmee je dus zo nu en dan dient te communiceren om te kijken naar verbeteringen.


  • Plant Manager
  • Manager Process / Operation Manager
Process Engineer


Organisaties waar een Process Engineer werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Process Engineer meestal werkt.

Waar werkt een Process Engineer?

In principe zijn de bedrijven waar je als Process Engineer voor komt te werken profit-bedrijven.

Meer weten over werken in de Kwaliteit & Veiligheid?

Bekijk werken in Kwaliteit & Veiligheid

Best beoordeelde werkgevers Process Engineer

Waar kun je het beste werken als Process Engineer? Hieronder vind je de best door de Process Engineer beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Process Engineer.

Competenties, Skills en Vaardigheden Process Engineer:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Process Engineer.

Welke competenties heeft een Process Engineer nodig?

Een Process Engineer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Process Engineer

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Process Engineer passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Process Engineer nodig? 

Als Process Engineer doe je feitelijk twee dingen: je neemt zaken waar (analyseert) en je optimaliseert (verbetert). De persoonstypen perfectionist en waarnemer passen dus het beste in deze functie.

Bekijk de persoonstypen voor Process Engineer


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Process Engineer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Process Engineer

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Process Engineer

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Process Engineer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Process Engineer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Process Engineer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Process Engineer. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Process Engineer iets voor je?

Zou je graag Process Engineer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Process Engineer bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Process Engineer

Marc van de Geest

08-06-2013 Ik heb diverse dingen gedaan als Process Engineer. Ik wil nu mijn diensten beschikbaar stellen als ZZPer aan bedrijven. Als deze bedrijven van mening zijn of willen weten of binnen hun organisatie de productiviteit kan worden vergroot dan kunnen zij mij inschakelen. Ik kom dan langs en bekijk de situatie op de werkvloer. Als ik dan van mening ben dat er mogelijkheden zijn om de productiviteit te vergroten ga ik in gesprek met die gene om die mogelijkheden te bspeken. Ze ontvangen dat een CAD model met werktekeningen en stuklijsten om hetgene te laten maken. Ik lever dus alleen een oplossing van het geen de productiviteit vergroot en een uitleg van hoe het werkt. Ik zou graag de mening van andere willen weten over deze manier van zaken doen

Marc van de Geest

08-06-2013 Ik heb diverse dingen gedaan als Process Engineer. Ik wil nu mijn diensten beschikbaar stellen als ZZPer aan bedrijven. Als deze bedrijven van mening zijn of willen weten of binnen hun organisatie de productiviteit kan worden vergroot dan kunnen zij mij inschakelen. Ik kom dan langs en bekijk de situatie op de werkvloer. Als ik dan van mening ben dat er mogelijkheden zijn om de productiviteit te vergroten ga ik in gesprek met die gene om die mogelijkheden te bspeken. Ze ontvangen dat een CAD model met werktekeningen en stuklijsten om hetgene te laten maken. Ik lever dus alleen een oplossing van het geen de productiviteit vergroot en een uitleg van hoe het werkt. Ik zou graag de mening van andere willen weten over deze manier van zaken doen

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar