Relatietherapeut: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Relatietherapeut: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Relatietherapeut. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Relatietherapeut nodig heeft.Wat doet een Relatietherapeut? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Relatietherapeut?

In bijna elke relatie komen ruzies, ergernissen, discussies en problemen voor. Dit is heel normaal en hoeft niet te betekenen dat een relatie ongezond is. Als de partners er niet meer zelf uit komen, kunnen zij de hulp van een Relatietherapeut inschakelen. De Relatietherapeut heeft als doel de relationele problemen tussen de partners op te lossen.

 

De Relatietherapeut kan bij uiteenlopende problemen helpen. Bij partners die langzaam uit elkaar groeien of juist bij partners die vaak heftige ruzies hebben. Ook kan de Relatietherapeut helpen na ontrouw of problemen door jaloezie. De Relatietherapeut is gespecialiseerd in het begeleiden van partners bij dit soort problemen.

 

De Relatietherapeut zal samen met de partners gaan zoeken naar een manier om met de problemen om te gaan. Er wordt gekeken naar de achtergrond van de problemen en de herkomst van de partners. Ook worden er vaak oefeningen gedaan om meer constructief met elkaar te kunnen communiceren. Vaak geeft de Relatietherapeut huiswerk aan de partners mee om thuis verder te kunnen oefenen.

 

De Relatietherapeut praat per sessie ongeveer een uur tot anderhalf uur met de partners. In het begin vinden deze sessies regelmatig plaats, later zal dit afgebouwd worden. De partners en de Relatietherapeut bepalen samen hoeveel sessies zij nodig achten om de problemen op te kunnen lossen.

Past het beroep Relatietherapeut bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Relatietherapeut

Op zoek naar een nieuwe baan als Relatietherapeut? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Relatietherapeut. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Relatietherapeut per ervaringsniveau

junior Relatietherapeut vacatures startend Relatietherapeut vacatures senior Relatietherapeut vacatures beginnend Relatietherapeut vacatures trainee Relatietherapeut vacatures leidinggevend Relatietherapeut vacatures medior Relatietherapeut vacatures aankomend Relatietherapeut vacatures ervaren Relatietherapeut vacatures leerling Relatietherapeut vacatures vacatures omscholen tot Relatietherapeut vacatures opleiding tot Relatietherapeut

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Relatietherapeut

Wat verdient een Relatietherapeut?

Gemiddeld ligt het salaris van de Relatietherapeut €2500,- en €6500,-. Tot de overige arbeidsvoorwaarden horen vaak een eindejaarstoeslag en vakantiegeld.

Salarisschaal Relatietherapeut

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Relatietherapeut

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Relatietherapeut


Bekijk het salaris Relatietherapeut per ervaringsniveau

Salaris junior Relatietherapeut Wat verdient een startend Relatietherapeut? Wat is het loon senior Relatietherapeut? beginnend Relatietherapeut salaris Maximaal salaris trainee Relatietherapeut Hoeveel verdient een leidinggevend Relatietherapeut? Wat is het salaris van een medior Relatietherapeut? Salaris aankomend Relatietherapeut Wat verdient een ervaren Relatietherapeut? Welk salaris krijgt een leerling Relatietherapeut?


Relatietherapeut worden: Opleidingen tot Relatietherapeut

Wil je Relatietherapeut worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Relatietherapeut.

Hoe word je een Relatietherapeut? 

De Relatietherapeut heeft vaak een opleiding Psychologie gevolgd op HBO of WO niveau. Deze opleiding duurt drie tot vier jaar. Vaak kan de Relatietherapeut zich binnen de opleiding specialiseren.

Opleidingen Relatietherapeut

Opleiding tot Relatietherapeut ACT/IBCT
Onze volledige opleiding relatietherapie bestaat uit twee losse modules van vier dagen die je los van elkaar kunt volgen. Het betreft een basis en een vervolg relatietherapie opleiding. De basis …
Opleiding tot Relatietherapeut ACT/IBCT
Coachen met de Bepper Balance Methode
Dit is een 2-daagse training voor coachende en begeleidende professionals om te leren werken met de Bepper Balance Methode. Geschikt voor o.a.; Professionale coach Supervisor Intern begeleider Loopbaancoach Teamcoach Mediator
Coachen met de Bepper Balance Methode
Relatietherapie Thuisstudie
Volg de Relatietherapie opleiding en ontdek of het beroep bij jou past!Ruzies, vreemdgaan, seksuele problemen en ziekte zijn helaas veelvoorkomende problemen binnen relaties. Het opzoeken van een relatietherapeut kan voor …
Relatietherapie Thuisstudie
Relatietherapie E-Learning
Volg de Relatietherapie opleiding en ontdek of het beroep bij jou past!Ruzies, vreemdgaan, seksuele problemen en ziekte zijn helaas veelvoorkomende problemen binnen relaties. Het opzoeken van een relatietherapeut kan voor …
Relatietherapie E-Learning
Allround relatiecoach
Ontdek de basisprincipes van coaching en leer cliënten met relatieproblemen professioneel te begeleiden. Met de opleiding Allround relatiecoach leer je hoe je cliënten met relatieproblemen professioneel coacht. Als relatietherapeut begeleid …
Allround relatiecoachRelatietherapeut worden: Omscholen tot Relatietherapeut

Als je je wilt omscholen tot Relatietherapeut is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Relatietherapeut zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Relatietherapeut dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Relatietherapeut

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Relatietherapeut

Als je Relatietherapeut wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Relatietherapeut zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Relatietherapeut

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Relatietherapeut?


Competenties en Vaardigheden Relatietherapeut:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Relatietherapeut.

Welke competenties heeft een Relatietherapeut nodig?

Een Relatietherapeut heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Coachen
Coachen

Wat betekent de competentie coachen? De competentie coachen heeft de steekwoorden: motiveren, leiderschap, assertiviteit, luisteren

Omschrijving

In teamverband kunnen deze mensen ervoor zorgen dat taken voltooid worden. De coach motiveert anderen, op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. De coach is betrokken en wil het beste voor zichzelf en voor de ander. Deze mensen luisteren goed en proberen de juiste vragen te stellen. Op die manier proberen ze anderen een bepaalde ontwikkeling door te laten maken.

Sterke punten
De coaches kunnen anderen vaak goed inspireren en motiveren. Bij tegenslagen zijn dit de mensen die het team en de werkzaamheden weer op gang krijgen. Ze motiveren niet alleen, maar zijn over het algemeen ook goede leiders. Ze kunnen mensen aansturen en begeleiden. Daarnaast zijn deze coaches over het algemeen betrouwbaar en willen ze iedereen graag helpen. Deze mensen zijn vaak zelfverzekerd en willen het beste voor zichzelf en voor de ander.

Zwakke punten
Het is mogelijk dat de betrokkenheid van de coach zo groot wordt, dat de prioriteiten op verkeerde aspecten komen te liggen. Deze grote betrokkenheid kan ervoor zorgen dat anderen zich gecontroleerd voelen.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Motiveren
Motiveren

Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen

Omschrijving

Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.

Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig. 

Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.

Onderhandelen
Onderhandelen

Steekwoorden: overtuigen, luisteren, creativiteit, durf, bemiddelen

Omschrijving

In bepaalde situaties is het nodig dat er onderhandeld wordt. Onderhandelaars proberen op een bepaalde manier te onderhandelen zodat het voor beide partijen een win-winsituatie is. Zij maken hierbij gebruik van argumenten, maar luisteren ook naar het verhaal van anderen. Tijdens onderhandelingen komt deze persoon met verschillende ideeën die het conflict op een goede manier kan oplossen.

Sterke punten
Onderhandelaars kunnen goed overtuigen, maar ook luisteren. Zij proberen voor beide partijen de beste oplossing te zoeken. Verder zijn deze mensen vaak creatief en durven ze ideeën te opperen.

Zwakke punten
Teveel willen onderhandelen, kan leiden tot frustratie. Er zijn onderhandelaars die overal een onderhandeling/wedstrijd van maken. Hierdoor kan het lijken alsof ze niet luisteren of niets aannemen van andere mensen. Dit wekt irritaties op. Tevens kunnen tijdens een onderhandeling de spanningen nog weleens oplopen, waardoor het kan zijn dat een onderhandelaar ‘op de man gaat spelen’. Hij wil inspelen op de emoties om zo de ander te overtuigen van zijn gelijk.

Overtuigen
Overtuigen

Steekwoorden: aanzetten tot actie, luisteren, sensitiviteit, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen weten op een bepaalde manier anderen te overtuigen van hun opvattingen. Zij gebruiken hiervoor argumenten, maar kunnen ook emoties gebruiken om hun verhaal kracht bij te zetten. Zij proberen hiermee anderen bijvoorbeeld aan te zetten tot actie. Overtuigers houden rekening met hun eigen belangen en dat van een ander.

Sterke punten
Overtuigers kunnen over het algemeen duidelijk en helder communiceren. Zij hebben van te voren bedacht wat ze willen vertellen en hoe ze de anderen willen overtuigen. Ze hebben een bepaalde structuur in het verhaal. Om mensen te overtuigen, luisteren deze personen ook goed. Zij proberen achterliggende opvattingen te achterhalen en baseren hierop hun argumenten. Deze mensen hebben vaak een goede balans tussen argumenten met feiten en argumenten met emotie.

Zwakke punten
Sommige overtuigers willen zo graag anderen overtuigen van hun gelijk, dat ze zich opdringen. Hierdoor wordt er een bepaalde weerstand opgebouwd, waardoor de boodschap niet meer overkomt op het publiek. Daarnaast zijn er overtuigers die teveel gebruik maken van zogenaamde drogredenen, zij voeren argumenten aan die niet feitelijk juist zijn. Dit verpakken zij in een mooi verhaal en proberen op die manier anderen te overtuigen.

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Vaardigheden Relatietherapeut

 • Luisteren
 • Stimuleren
 • Positiviteit
 • Overtuigingskracht
 • Argumenteren
 • Resultaatgerichtheid
 • Bemiddelen
 • Creativiteit
 • Vragen stellen
 • Kracht
 • Geduld
 • Vitaliteit
 • Feedback geven
 • Methodisch werken
 • Kritisch denken
 • Analytisch vermogen
 • Effectief communiceren
 • Aanpassingsvermogen
 • Taalkennis
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Relatietherapeut

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Relatietherapeut passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Relatietherapeut nodig? 

De Relatietherapeut moet warm en betrokken zijn en openstaan voor de behoeftes en gevoelens van anderen (Gever). De Relatietherapeut moet openstaan voor ervaringen en ideeën van anderen en zich in hun situatie willen verdiepen. Daarnaast moet de Relatietherapeut ook goed kunnen observeren en analyseren om de situatie zo goed mogelijk in te kunnen schatten om zo tot de beste oplossing voor de problemen te komen (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Relatietherapeut


Eigenschappen Relatietherapeut

 • Empatisch
 • Behulpzaam
 • Vriendelijk
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Relatietherapeut

Wat zijn de baankansen voor een Relatietherapeut?

Er is voldoende vraag naar Relatietherapeuten. Daarnaast zijn er ook doorgroeimogelijkheden waaronder het starten van een eigen bedrijf.

De actuele kans op werk voor een Relatietherapeut

Het beroep Relatietherapeut is onderdeel van de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Relatietherapeut

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Relatietherapeut

Je kunt als Relatietherapeut een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Relatietherapeut is onderdeel van de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Relatietherapeut


Organisaties waar een Relatietherapeut werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Relatietherapeut meestal werkt.

Waar werkt een Relatietherapeut?

De Relatietherapeut werkt vaak voor een organisatie waar meer therapeuten en gezondheidsmedewerkers voor werkzaam zijn. Ook kan de Relatietherapeut als zelfstandige werken. De Relatietherapeut is bijna altijd werkzaam in de profit sector.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Netwerk Relatietherapeut

Met wie werkt een Relatietherapeut samen? 

De Relatietherapeut werkt voornamelijk zelfstandig, maar kan om hulp vragen bij andere therapeuten. Vaak wordt de Relatietherapeut ook wel omschreven als een systeemtherapeut. Ook de gezinstherapeut wordt wel omschreven als een systeemtherapeut.


 • Gezinstherapeut
Relatietherapeut

Interview met een Relatietherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Relatietherapeut:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Relatietherapeut verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Relatietherapeut?

De beroepen die verwant zijn aan Relatietherapeut zijn:
Systeemtherapeut
Salaris: €2562 tot €3992
Opleiding: Cursus / Bijscholing WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Relatietherapeut in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Gezinstherapeut

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2500 tot €6500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar