Ruimtejurist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Ruimtejurist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep ruimtejurist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je ruimtejurist wordt.

 

Wat is een Ruimtejurist?

Een Ruimtejurist is een Jurist die gespecialiseerd is in ruimtelijke kwesties. Tegenwoordig wordt hij of zij ook vaker Jurist Omgevingsrecht genoemd.
 
 


Wat doet een Ruimtejurist?

Een Ruimtejurist bestemmingsplannen opstellen en in procedure brengen. De Jurist adviseert collega’s, bestuur en management over juridische eisen en procedures met betrekking tot ruimtelijke regelgeving en plannen. Anno 2020 houden veel Ruimtejuristen zich bezig met het Omgevingsrecht
 
Een Ruimtejurist kan bijvoorbeeld ook verantwoordelijk zijn voor het afhandelen van aanvragen voor vergunningen en ontheffingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om milieuvergunningen. Of iemand wil een café beginnen op een plek die niet in het bestemmingsplan is aangemerkt als horecalocatie. De Ruimtejurist toetst de aanvraag aan wettelijke voorschriften. Daarna brengt hij advies uit en schrijft een rapport.
 
De Ruimtejurist zal ook deelnemen aan vergaderingen.

Wil je werken als Ruimtejurist?

Werk je al als Ruimtejurist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Ruimtejurist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Ruimtejurist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Ruimtejurist in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Particulieren
 • Bedrijven
 • Gemeentemedewerkers
 • Juristen
 • Rechtbank

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3000 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

22


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Ruimtejurist

Wat verdient een Ruimtejurist?

Een Ruimtejurist verdient zo tussen de €3000,- en €4500,- bruto per maand.
Uiteraard is dit bedrag zeer afhankelijk van de werkgever, de ervaring van de werknemer en zijn verantwoordelijkheden en taken.
 
Mogelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zijn bijvoorbeeld een auto en telefoon van de zaak, scholingsmogelijkheden en doorbetaalde vakantiedagen.
 

Salarisschaal Ruimtejurist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Ruimtejurist

Op zoek naar een nieuwe baan als Ruimtejurist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Ruimtejurist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Ruimtejurist vacatures

Ervaren jurist Omgevingsrecht
Witteveen+Bos
Heb jij de ambitie om op het gebied van ruimtelijke ordening en omgevingsrecht een kracht te vormen in de markt? Als jurist in de groep Omgevingsrecht adviseer je onze opdrachtgevers …
Jurist Ruimtelijke Ordening
Maandag Amsterdam
Jij bent een Jurist Ruimtelijke Ordening die het verschil kan maken bij een van onze opdrachtgevers!Je gaat als Jurist Ruimtelijke Ordening een gemeente advies geven over complexe vraagstukken op het …
Jurist Ruimtelijke Ordening
Maandag Amsterdam
Jij bent een Jurist Ruimtelijke Ordening die het verschil kan maken bij een van onze opdrachtgevers! Je gaat als Jurist Ruimtelijke Ordening een gemeente advies geven over complexe vraagstukken op …
Jurist Omgevingsrecht
Maandag Arnhem
Als jij vol overgave complexe juridische procedures behandelt, ben jij onze nieuwe jurist Omgevingsrecht waar we naar op zoek zijn!De jurist Omgevingsrecht waar wij naar op zoek zijn, is zelfsturend …
Jurist Omgevingsrecht
Maandag Utrecht
Ben jij inhoudelijk expert op het gebied van bezwaar en beroep zaken Omgevingsrecht? Denk aan WABO, Openbare Orde, APV e.d. en vind je het interessant om jouw kwaliteiten op een …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Ruimtejurist

Wat is de toekomst van Ruimtejurist?

De arbeidsmarkt voor Ruimtejuristen is gemiddeld. Het is wel belangrijk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het vakgebied. Hij zal dus extra cursussen moeten volgen. Als hij wil doorgroeien en wil leidinggeven, dan is een cursus Management aan te raden. Hij kan dan Senior worden en anderen begeleiden.

Baankans Ruimtejurist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

22


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Ruimtejurist worden: Opleidingen tot Ruimtejurist

Wil je ruimtejurist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Ruimtejurist? 

Een Ruimtejurist moet een Rechten-diploma (wo) bezitten. Hij moet zich na de bachelor specialiseren in ruimterecht.  
 
Verder is het van belang dat een Ruimtejurist op de hoogte blijft van wet- en regelgeving en de ontwikkeling op zijn vakgebied. Dat is anno 2020 de specialisatie van het nieuwe Omgevingsrecht.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Ruimtejurist

Basisopleiding Omgevingsrecht
Resultaat Na deze Basisopleiding Omgevingsrecht bent u in staat om Omgevingsrecht praktisch, doeltreffend en efficiënt toe te passen. U heeft inzicht in het recht omtrent ruimtelijke ordening, bent in staat …
Actualiteiten omgevingsrecht
Actuele ontwikkelingen in het omgevingsrecht, met bijzondere aandacht voor de doorwerking van de Dienstenrichtlijn in de ruimtelijke ordening, het programma aanpak stikstof, actuele ontwikkelingen in de m.e.r.-jurisprudentie en de Omgevingswet.
Basisopleiding Omgevingsrecht (privé-les)
Omgevingsrecht is een breed onderwerp waarin het ordenen van de ruimte, het milieubeheer en de natuurbescherming samenkomen. Het is een veelzijdig en tevens gecompliceerd rechtsgebied. Deze boeiende opleiding biedt u …
Basisopleiding Omgevingsrecht (met coaching)
Omgevingsrecht is een breed onderwerp waarin het ordenen van de ruimte, het milieubeheer en de natuurbescherming samenkomen. Het is een veelzijdig en tevens gecompliceerd rechtsgebied. Deze boeiende opleiding biedt u …
Actualiteitendag vergunningverlening omgevingsrecht
Vergunningverlening: de laatste jurisprudentie en recente ontwikkelingen Deze actualiteitendag houdt u scherp in de dagelijkse omgevingsrechtelijke vergunningenpraktijk en biedt balans tussen theorie en praktijk. De ontwikkelingen rondom de vergunningverlening in …
Meer opleidingen Ruimtejurist

Weet je nog niet of je Ruimtejurist wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Ruimtejurist of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Ruimtejurist

Met wie werkt een Ruimtejurist samen? 

Een Ruimtejurist heeft contact met particulieren of bedrijven die een vergunning of ontheffing aanvragen. Soms zal een Ruimtejurist ook in de rechtbank staan om particulieren/bedrijven of juist de gemeente juridisch bij te staan. Tot slot heeft hij te maken met andere juristen op kantoor en daarbuiten. 


 • Particulieren
 • Bedrijven
 • Gemeentemedewerkers
 • Juristen
 • Rechtbank
Ruimtejurist


Organisaties waar een Ruimtejurist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Ruimtejurist meestal werkt.

Waar werkt een Ruimtejurist?

Doorgaans werkt een Ruimtejurist bij een gemeente of een andere overheidsinstantie.

Meer weten over werken in de Juridisch?

Bekijk werken in Juridisch

Best beoordeelde werkgevers Ruimtejurist

Waar kun je het beste werken als Ruimtejurist? Hieronder vind je de best door de Ruimtejurist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Ruimtejurist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Ruimtejurist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Ruimtejurist.

Welke competenties heeft een Ruimtejurist nodig?

Een Ruimtejurist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Ruimtejurist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Ruimtejurist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Ruimtejurist nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Ruimtejurist zijn Waarnemer en Bemiddelaar.
 
Hij of zij is onderzoekend en analytisch. Ook beschikt hij over goede communicatieve vaardigheden. Ook is hij proactief en kan hij goed zelfstandig werken (Waarnemer).
Tevens is een Ruimtejurist ondersteunend en heeft hij oog voor de belangen van beide ‘partijen’ (zoals de particulier die een café wil beginnen tegenover de gemeente). Dit maakt hem een Bemiddelaar.
 

Bekijk de persoonstypen voor Ruimtejurist


Bemiddelaar


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Ruimtejurist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Ruimtejurist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Ruimtejurist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Ruimtejurist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Ruimtejurist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Ruimtejurist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Ruimtejurist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Ruimtejurist iets voor je?

Zou je graag Ruimtejurist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Ruimtejurist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Ruimtejurist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar