Ruimtejurist: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Ruimtejurist: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Ruimtejurist. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Ruimtejurist nodig heeft.Wat doet een Ruimtejurist? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Ruimtejurist?

Een Ruimtejurist is een Jurist die gespecialiseerd is in ruimtelijke kwesties. Tegenwoordig wordt hij of zij ook vaker Jurist Omgevingsrecht genoemd.
 
 

Past het beroep Ruimtejurist bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wat doet een Ruimtejurist?

Een Ruimtejurist bestemmingsplannen opstellen en in procedure brengen. De Jurist adviseert collega’s, bestuur en management over juridische eisen en procedures met betrekking tot ruimtelijke regelgeving en plannen. Anno 2020 houden veel Ruimtejuristen zich bezig met het Omgevingsrecht
 
Een Ruimtejurist kan bijvoorbeeld ook verantwoordelijk zijn voor het afhandelen van aanvragen voor vergunningen en ontheffingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om milieuvergunningen. Of iemand wil een café beginnen op een plek die niet in het bestemmingsplan is aangemerkt als horecalocatie. De Ruimtejurist toetst de aanvraag aan wettelijke voorschriften. Daarna brengt hij advies uit en schrijft een rapport.
 
De Ruimtejurist zal ook deelnemen aan vergaderingen.

Andere namen het beroep Ruimtejurist

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Ruimte Jurist, Jurist Ruimte, Omgevingsrecht


Vacatures Ruimtejurist

Op zoek naar een nieuwe baan als Ruimtejurist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Ruimtejurist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Ruimtejurist per ervaringsniveau

junior Ruimtejurist vacatures startend Ruimtejurist vacatures senior Ruimtejurist vacatures beginnend Ruimtejurist vacatures trainee Ruimtejurist vacatures leidinggevend Ruimtejurist vacatures medior Ruimtejurist vacatures aankomend Ruimtejurist vacatures ervaren Ruimtejurist vacatures leerling Ruimtejurist vacatures vacatures omscholen tot Ruimtejurist vacatures opleiding tot Ruimtejurist

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Ruimtejurist

Wat verdient een Ruimtejurist?

Een Ruimtejurist verdient zo tussen de €3000,- en €4500,- bruto per maand.
Uiteraard is dit bedrag zeer afhankelijk van de werkgever, de ervaring van de werknemer en zijn verantwoordelijkheden en taken.
 
Mogelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zijn bijvoorbeeld een auto en telefoon van de zaak, scholingsmogelijkheden en doorbetaalde vakantiedagen.
 

Salarisschaal Ruimtejurist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Ruimtejurist

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Ruimtejurist


Bekijk het salaris Ruimtejurist per ervaringsniveau

Salaris junior Ruimtejurist Wat verdient een startend Ruimtejurist? Wat is het loon senior Ruimtejurist? beginnend Ruimtejurist salaris Maximaal salaris trainee Ruimtejurist Hoeveel verdient een leidinggevend Ruimtejurist? Wat is het salaris van een medior Ruimtejurist? Salaris aankomend Ruimtejurist Wat verdient een ervaren Ruimtejurist? Welk salaris krijgt een leerling Ruimtejurist?


Ruimtejurist worden: Opleidingen tot Ruimtejurist

Wil je Ruimtejurist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Ruimtejurist.

Hoe word je een Ruimtejurist? 

Een Ruimtejurist moet een Rechten-diploma (wo) bezitten. Hij moet zich na de bachelor specialiseren in ruimterecht.  
 
Verder is het van belang dat een Ruimtejurist op de hoogte blijft van wet- en regelgeving en de ontwikkeling op zijn vakgebied. Dat is anno 2020 de specialisatie van het nieuwe Omgevingsrecht.

Opleidingen Ruimtejurist

Omgevingsrecht - Dag
Je bent werkzaam bij een gemeente, provincie of waterschap in de functie van toezichthouder, handhaver, vergunningverlener, projectleider ruimtelijk domein of inspecteur ruimtelijke ordening. Ook als je werkzaam bent bij een …
Omgevingsrecht - Dag
Omgevingsrecht
Milieuwetgeving onder de Omgevingswet RO-recht onder de Omgevingswet Alle milieuthema’s aan bod Overzicht over het omgevingsrecht       Inhoud Inleiding Het omgevingsrecht regelt de omgeving waarin wij leven. Het …
Omgevingsrecht
Cursus Omgevingsrecht
Het omgevingsrecht gaat over ruimtelijke ordening. De wetgeving die hiermee te maken heeft, is de afgelopen tijd (en de aankomende jaren) flink in beweging. De vele wijzigingen en herzieningen maken …
Cursus Omgevingsrecht
Basisopleiding Omgevingsrecht
Omgevingsrecht is een breed onderwerp waarin het ordenen van de ruimte, het milieubeheer en de natuurbescherming samenkomen. Het is een veelzijdig en tevens gecompliceerd rechtsgebied. Deze boeiende opleiding biedt u …
Basisopleiding Omgevingsrecht
Actualiteiten Omgevingsrecht
Met een doorkijk naar de Omgevingswet In één dag weer helemaal bij Alle relevante ontwikkelingen en jurisprudentie op een rij Wabo, Wro, Crisis- en herstelwet, Awb Tips & tricks voor …
Actualiteiten OmgevingsrechtRuimtejurist worden: Omscholen tot Ruimtejurist

Als je je wilt omscholen tot Ruimtejurist is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Ruimtejurist zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Ruimtejurist dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Ruimtejurist

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Ruimtejurist

Als je Ruimtejurist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Ruimtejurist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Ruimtejurist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Ruimtejurist?


Competenties en Vaardigheden Ruimtejurist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Ruimtejurist.

Welke competenties heeft een Ruimtejurist nodig?

Een Ruimtejurist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie

Omschrijving

Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.

Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Ruimtejurist

 • Analytisch vermogen
 • Kritisch denken
 • Methodisch werken
 • Beoordelen
 • Aandacht voor details
 • Inlevingsvermogen
 • Afwegen
 • Klantvriendelijkheid
 • Begripvol
 • Dienstverlenend
 • Doelgericht
 • Vasthoudendheid
 • Ambitie

Persoonlijkheid en Eigenschappen Ruimtejurist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Ruimtejurist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Ruimtejurist nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Ruimtejurist zijn Waarnemer en Bemiddelaar.
 
Hij of zij is onderzoekend en analytisch. Ook beschikt hij over goede communicatieve vaardigheden. Ook is hij proactief en kan hij goed zelfstandig werken (Waarnemer).
Tevens is een Ruimtejurist ondersteunend en heeft hij oog voor de belangen van beide ‘partijen’ (zoals de particulier die een café wil beginnen tegenover de gemeente). Dit maakt hem een Bemiddelaar.
 

Bekijk de persoonstypen voor Ruimtejurist


Eigenschappen Ruimtejurist

 • Empathie
 • Diplomatiek
 • Zorgzaamheid
 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • PunctueelArbeidsmarktperspectief Ruimtejurist

Wat zijn de baankansen voor een Ruimtejurist?

De arbeidsmarkt voor Ruimtejuristen is gemiddeld. Het is wel belangrijk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het vakgebied. Hij zal dus extra cursussen moeten volgen. Als hij wil doorgroeien en wil leidinggeven, dan is een cursus Management aan te raden. Hij kan dan Senior worden en anderen begeleiden.

De actuele kans op werk voor een Ruimtejurist

Het beroep Ruimtejurist is onderdeel van de beroepsfamilie Juristen en juridisch specialisten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Juristen en juridisch specialisten is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

37

Baankans Ruimtejurist

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Ruimtejurist

Je kunt als Ruimtejurist een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Ruimtejurist is onderdeel van de beroepsfamilie Juristen en juridisch specialisten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Ruimtejurist


Organisaties waar een Ruimtejurist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Ruimtejurist meestal werkt.

Waar werkt een Ruimtejurist?

Doorgaans werkt een Ruimtejurist bij een gemeente of een andere overheidsinstantie.

Meer weten over werken in de Juridisch?

Bekijk werken in Juridisch

Netwerk Ruimtejurist

Met wie werkt een Ruimtejurist samen? 

Een Ruimtejurist heeft contact met particulieren of bedrijven die een vergunning of ontheffing aanvragen. Soms zal een Ruimtejurist ook in de rechtbank staan om particulieren/bedrijven of juist de gemeente juridisch bij te staan. Tot slot heeft hij te maken met andere juristen op kantoor en daarbuiten. 


 • Particulieren
 • Bedrijven
 • Gemeentemedewerkers
 • Juristen
 • Rechtbank
Ruimtejurist

Interview met een Ruimtejurist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Ruimtejurist:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Ruimtejurist verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Ruimtejurist?

De beroepen die verwant zijn aan Ruimtejurist zijn:
Juridisch Medewerker
Salaris: €2000 tot €4600
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO WO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Bedrijfsjurist
Salaris: €2917 tot €10000
Opleiding: WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Ruimtejurist in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Particulieren
 • Bedrijven
 • Gemeentemedewerkers
 • Juristen
 • Rechtbank

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3000 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

37Ga direct naar