Salaris

Het salaris is een belangrijke reden om te werken, want je moet tenslotte kunnen eten, drinken en wonen. Er zijn natuurlijk ook andere zaken belangrijk. Je werk moet leuk zijn, je wilt leuke collega's en er kunnen nog veel meer zaken spelen. Voor velen is het loon de belangrijkste drijfveer om voor een bepaald beroep te kiezen. 

Wij van nationaleberoepengids.nl bieden jou daarom alle salarisinformatie die voor jou belangrijk is. 

 

Beroepen Per Salarisschaal

Wat zijn de best verdienende beroepen? Welke beroepen hebben een gemiddeld salaris? Wij hebben negen salarisschalen gemaakt van minimumloon tot boven de €10.000 per maand. 

Bekijk de salarisschalen

Salarischeck: Heb ik een Markconform Salaris?

Je werkt al een tijdje bij dezelfde werkgever en je weet niet direct of jouw loon wel marktconform is. Of je wilt je omscholen en bent benieuwd wat het salaris voor een bepaald beroep is. Wil je snel een salarisindicatie voor een beroep hebben? Doe dan de Nationale Beroepengids Salarisscheck, deze heeft je snel inzicht in het minimale en maximale salaris voor een beroep.

Via onze salarischeck kom jij er snel achter of je loonsverhoging moet vragen.

Doe de salarischeck

Bruto / Netto salaris calculator

Wil je weten hoeveel loon er netto op je rekening moet worden gestort? Bereken het via de bruto / netto salaris calculator

Doe de bruto netto berekening

Salaris Per Sector

Wat zijn de best verdienende sectoren op dit moment? Wat verdien je in de sector Energietransitie? Wat verdient men gemiddeld in de zorg? Wat is een marktconform salaris binnen de ICT? Wat is het salaris in het basisonderwijs?

Als je dit soort vragen hebt moet je zeker even op deze pagina kijken. Je ziet gelijk wat de best verdienende sectoren zijn, op basis van gemiddeld en hoogste salaris. 

Bekijk het salaris per sector

Salaris Per Beroepsgroep

Hoeveel verdient een bouwmedewerker gemiddeld? Wat verdien je in een Klimaatbaan? Wat is een marktconform salaris voor Engineers? Als je dit soort vragen hebt moet je zeker even op deze pagina kijken. Je ziet gelijk wat de best verdienende beroepsgroepen zijn, op basis van gemiddeld en hoogste salaris.

 Bekijk het salaris per beroepsgroep

Wat is het verschil tussen salaris en loon?

Salaris en loon betekenen hetzelfde, namelijk een periodieke vergoeding voor geleverd werk. Deze periodieke vergoeding kan op maandbasis, weekbasis, 4-weekse basis, of op dagbasis worden gegeven. Het gaat in de volksmond dan om respectievelijk het maandsalaris, het weekloon, het vierwekelijks loon, of het dagloon.

Salarisverhoging of loonsverhoging?

Ook hier gaat het om hetzelfde begrip. Maar wanneer hebben we het over salarisverhoging en wanneer hebben we het over loonsverhoging? 

In de volksmond spreken we over salarisverhoging in een individueel geval en over loonsverhoging wanneer het op collectief niveau wordt geregeld. "De vakbonden en werkgevers hebben een loonsverhoging van 2% afgesproken." 

top 25 meest gezochte salarissen per beroep

Wat verdient een soldaat?Hoeveel verdient een leraar op een basisschool? Wat verdient een Bouwvakker? Hieronder vind je de top 25 meest gezochte salarissen per beroep.

1 salaris onderwijsassistent
2 salaris verpleegkundige
3 salaris chirurg
4 salaris vuilnisman
5 salaris accountmanager
6 salaris doktersassistent
7 salaris advocaat
8 salaris vrachtwagenchauffeur
9 salaris huisarts
10 salaris fysiotherapeut
11 salaris accountant
12 salaris psycholoog
13 salaris tandarts
14 salaris tandartsassistent
15 salaris piloot
16 salaris rechercheur
17 salaris pedagogisch medewerker
18 salaris politieagent
19 salaris rechter
20 salaris makelaar
21 salaris stewardess
22 salaris apothekersassistent
23 salaris administratief medewerker
24 salaris architect
25 salaris officier van justitie

 

Er zijn nog een aantal andere salarissen die we willen uitlichten:

 

Wat wij van nationaleberoepengids.nl zien is dat de informatie ophalen van het salaris van een beroep toch een belangrijke factor lijkt binnen de beroeps- en omschoolkeuze. Voordat men een beroep overweegt is men toch benieuwd naar het salaris. Vanuit dat oogpunt lijkt het dat er een grote groep is die een baan als onderwijsassistent overwegen. Lees verder

Het salaris van de Transitiesectoren groeien hard!

Het salaris voor een leerling zonnepanelen monteur kan vandaag de dag beginnen bij €2500,- bruto per maand! Dat is veel, zeker in vergelijking met een beroep van gelijk kennisniveau. En dan gaat het ook nog eens om betaald omscholen naar een klimaatberoep! 

Als je verzekerd wilt zijn van een bovengemiddeld salaris en een goed toekomstperspectief, dan is het de moeite waard om je te richten op een kansberoep.


Zoek een ander beroep