Salaris ICT

Wat is het ICT salaris in 2023? Bekijk de beroepen met het hoogste salaris, of met het best gemiddelde loon. Je vindt per beroep het jaarsalaris, maandloon en uurloon.

Hoeveel kan je in 2023 in de IT verdienen?

Het salaris in de Nederlandse ICT-sector ligt voor de meest voorkomende beroepen tussen ongeveer € 2.500 tot € 9.500 bruto per maand. Voor topfuncties bij grote IT-bedrijven kunnen de salarissen nog hoger liggen, met enkele uitschieters van enkele tonnen tot wel 1 miljoen per jaar (inclusief bonussen) voor de top-directiefuncties.

De hoogte van het ICT salaris hangt af van verschillende factoren, zoals het specifieke beroep dat je uitoefent, jouw ervaringsniveau, de regio waarin je werkt en het type organisatie waarvoor je werkt. Over het algemeen biedt de IT-sector hoge salarissen vanwege de groeiende vraag naar IT-professionals, de complexiteit van het werk en de steeds belangrijkere rol van technologie in bedrijven. 

Wat verdient een ICT'er in 2023?

Behoort het ICT salaris in 2023 nog steeds tot de topsalarissen? Gemiddeld genomen is het antwoordt ja! Een ICT'er verdient gemiddeld goed! 

Vanwege de grote vraag naar IT professionals zijn de salarissen in de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Het instapsalaris voor een junior ICT’er ligt doorgaans tussen de €2.500 tot €3.300 per maand, terwijl ervaren IT’ers, zoals senior Netwerkbeheerders, senior Software Developers, Chapter leads en andere management functies salarissen kunnen verdienen variërend van € 5.500 tot € 9.500 per maand.

Zou je ook een goed ICT salaris willen verdienen? Schrijf je dan in voor de gratis informatiesessie voor omscholing naar de IT.

→ Gratis Online infosessie omscholen naar de IT

 

Gemiddeld salaris Software Engineers en Software Developers

Het gemiddelde salaris van een Softwareontwikkelaar ligt tussen de €3.000 en €7.000 bruto per maand, afhankelijk van ervaringsniveau en specialisatie. Deze salarisschaal loopt van Junior Webdevelopers tot senior Software Engineers met verschillende technische vaardigheden en expertise. 

Een junior webdeveloper met een jaar ervaring verdient al gauw tegen de €3000,- bruto p/m. Het salaris van een Trainee of omscholende webdeveloper ligt tussen de €2500,- en €3000,- afhankelijk van de leeftijd en eerdere ervaring.

Bekijk de salarissen van de meest voorkomende type Software Engineers.

Wat zijn in 2023 de best verdienende ICT beroepen?

Wat is het hoogste salaris in de IT sector? Over het algemeen liggen de ICT salarissen hoger dan gemiddeld. Er zijn een paar beroepen waarvan we het salaris willen uitlichten.

Salaris Senior Elixir Developer

Er zijn een paar programmeertalen waarvan het aanbod aan developers erg laag is. Een voorbeeld daarvan is Elixir, wanneer je deze taal machtig bent, veel ervaring hebt en zelfstandig projecten kan doen kan je een salaris verdienen tussen €6.000,- en €7.000,- bruto per maand.

Salaris CTO

Het salaris van een CTO ligt standaard boven de € 100.000,- per jaar, bij grote organisaties is het een veelvoud van dit bedrag. Bij bepaalde start-ups kan dit wel iets lager liggen, maar daar staat dan bijvoorbeeld een aandelenpakket tegenover of een bonus regeling. Gemiddeld genomen ligt het salaris van een CTO tussen de €7.000,- en €20.000,- bruto per maand.

Salaris Cyber Security Specialisten 

Het salaris van een ICT Security Specialist ligt gemiddeld tussen de €4000,- en €8000,- per maand. Je verdient hier zoveel omdat ICT security een hard groeiend en belangrijk specialisme is. Het salaris van een Penetration tester ligt soms nog wat hoger. Het salaris van de Chief Security Officer ligt hier nog een stuk boven. Vaak ligt het salaris van de CSO, of CiSO, tussen de €8.000,- en €15.000,- bruto per maand.

Salaris Cloud en DevOps Specialisten

Net als Cyber Security zijn Cloud en DevOps IT specialisaties waar een grote groei zit en een groot tekort aan goede professionals. Een goede Cloud of DevOps developer kan tot ongeveer €7.000,- per maand verdienen. Wanneer je kijkt naar de leidinggevende rollen, zoals bijvoorbeeld Chapter Lead Cloud Applications ligt het salaris tussen de €6.000,- en €9.600,- bruto per maand.

Omscholen naar de ICT met Salaris

Wil je terwijl je salaris verdient de de overstap maken naar de ICT? Er zijn meerdere manieren om dit te doen. Bijvoorbeeld binnen een IT-traineeship met salaris, of een omscholing webdeveloper met salaris. Klinkt dat interessant? Schrijf je dan in voor de gratis informatiesessie voor omscholing naar de IT. 

Wat is het HBO ICT Salaris?

Het HBO ICT startsalaris ligt vrijwel altijd boven de €3000,- per maand. Het gemiddelde salaris dat HBO'ers in de ICT verdienen ligt tussen de €3000,- en €7000,- per maand. Wat natuurlijk meespeelt is dat veel van de beroepen binnen de ICT op HBO+ niveau liggen. Dit is één van de redenen waarom het ICT een goedbetalende branche is. Er is veel vraag naar gekwalificeerde ICT'ers en dat is de belangrijkste aanjager voor het hoge ICT salaris.

Wat is het MBO ICT salaris?

Het MBO ICT Salaris begint bij ongeveer €2300,- bruto per maand bijvoorbeeld voor een klantenservice medewerker. Er zijn bijvoorbeeld ook Webdevelopers met een MBO achtergrond, deze hebben een lager instapsalaris dan hun HBO collega's, maar na een aantal jaren kan dit nivelleren, maar dat is afhankelijk van de werkgever. Het is in 2023 wel de trend dat Webdevelopers met een MBO-diploma minder in trek zijn, dus hun startsalaris bij een nieuwe baan ligt lager dan dat van een Developer met HBO-diploma. 

Hoe kan je als MBO'er een goed ICT salaris verdienen?

Je kan als MBO'er in de IT een beter salaris verdienen door de nieuwe technieken te leren. Wanneer je doorleert en je specialiseert in een een IT-discipline waar groei in zit en een tekort is aan goede mensen kan je snel en goed salaris opstrijken. Dit zijn dus bijvoorbeeld de rollen binnen Cyber Security, Cloud en DevOps.

Salaris meest voorkomende ICT-beroepen

Hieronder de salarissen van de meest voorkomende IT-specialisten

 • Softwareontwikkelaar: Het salaris van een Softwareontwikkelaar varieert doorgaans tussen € 3.000 en € 7.000 bruto per maand, afhankelijk van de programmeertalen, ervaringsniveau, specialisaties en werkgever.
 • Systeembeheerder: Een systeembeheerder verdient meestal tussen € 2.800 en € 5.500 bruto per maand. Het salaris kan hoger zijn voor systeembeheerders met gespecialiseerde kennis en ervaring in complexe IT-infrastructuur.
 • Cloud Engineer: Het salaris van een Cloud Engineer varieert meestal tussen € 3.500 en € 7.000 bruto per maand, afhankelijk van expertise in cloudplatforms, certificeringen en werkgever. Met de toenemende vraag naar cloudoplossingen stijgen ook de salarissen voor Cloud Engineers.
 • IT-support specialist: Het salaris van een IT-support specialist ligt meestal tussen € 2.500 en € 4.500 bruto per maand, afhankelijk van ervaring, vaardigheden in probleemoplossing en werkgever. Salarissen kunnen variëren afhankelijk van het niveau van technische ondersteuning en de complexiteit van de systemen waarmee ze werken.
 • Big Data Specialist: Het salaris van een Big Data Specialist kan variëren van € 4.000 tot € 8.000 bruto per maand, afhankelijk van expertise in big data-analyse, ervaring, certificeringen en werkgever. Met de groeiende hoeveelheid gegevens in organisaties neemt de vraag naar Big Data Specialisten toe en worden hun salarissen ook hoger.
 • UX-specialist (User Experience): Het salaris van een UX-specialist varieert meestal tussen € 3.500 en € 7.000 bruto per maand, afhankelijk van ervaring, vaardigheden in gebruikerservaring, portfolio en werkgever. Salarissen kunnen hoger zijn voor UX-specialisten met expertise in specifieke industrieën of complexe gebruikersinterfaces.
 • Data-analist: Het salaris van een data-analist varieert meestal tussen € 3.200 en € 5.500 bruto per maand, afhankelijk van ervaring, vaardigheden in dataverwerking en werkgever.
 • Netwerkbeheerder: Het salaris van een netwerkbeheerder ligt meestal tussen € 2.800 en € 4.500 bruto per maand, afhankelijk van de complexiteit van het netwerk, certificeringen en ervaringsniveau.
 • IT-consultant: Het salaris van een ICT-consultant kan variëren van € 3.500 tot € 7.000 bruto per maand, afhankelijk van ervaring, specialisaties, klantenkring en werkgever. IT-consultants met een sterke reputatie en expertise in specifieke domeinen kunnen hogere salarissen verdienen.
 • Projectmanager IT: Het salaris van een projectmanager in de IT-sector kan variëren van € 4.000 tot € 7.500 bruto per maand, afhankelijk van de omvang en complexiteit van de projecten waaraan ze werken, ervaring en werkgever.
 • Databasebeheerder: Het salaris van een databasebeheerder varieert meestal tussen € 3.000 en € 6.000 bruto per maand, afhankelijk van de databasesystemen waarmee ze werken, ervaringsniveau en verantwoordelijkheden.
 • Cybersecurity specialist: Het salaris van een cybersecurity specialist kan variëren van € 3.500 tot € 7.000 bruto per maand, afhankelijk van de expertise, certificeringen, ervaring en werkgever. Met de groeiende vraag naar cybersecurity professionals stijgen ook de salarissen.
 • Webdeveloper: Een Webontwikkelaar verdient doorgaans tussen € 2.800 en € 6.500 bruto per maand, afhankelijk van de programmeertalen, ervaringsniveau, specialisaties en werkgever.
 • IT-projectleider: Het salaris van een IT-projectleider varieert meestal tussen € 4.000 en € 7.000 bruto per maand, afhankelijk van de omvang en complexiteit van de projecten waaraan ze werken, ervaring en werkgever.
 • Business analist: Het salaris van een business analist ligt meestal tussen € 3.500 en € 6.500 bruto per maand, afhankelijk van ervaring, vaardigheden in bedrijfsanalyse en werkgever.
 • AI-specialist: Het salaris van een AI-specialist kan variëren van € 4.000 tot € 8.000 bruto per maand, afhankelijk van expertise in kunstmatige intelligentie, ervaring, certificeringen en werkgever.
 • DevOps Engineer: Het salaris van een DevOps Engineer kan variëren van € 3.600 tot € 7.000 bruto per maand, afhankelijk van zijn expertise, ervaring, de complexiteit van de processen en werkgever.

 

De bovengenoemde salarissen kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals ervaringsniveau, specialisaties, diploma's en certificeringen, de werkgever en de vraag naar de betreffende de IT-professionals.

De belangrijkste IT-salaris getallen:

Gemiddeld Salaris ICT

Bovenstaande bedragen gaan om bruto maandsalarissen

Het gemiddelde loon binnen ICT ligt op € 3.817 bruto per maand. Het minimale of startsalaris begint bij € 1.800 en het maximale loon is € 16.025 bruto per maand.

Gemiddelde Lonen ICT

Gemiddeld bruto jaarsalaris:

€ 49.468

Gemiddeld bruto maandsalaris:

€ 3.817

Gemiddeld bruto uurloon:

€ 21,94

Het gemiddelde jaarsalaris is berekend inclusief vakantiegeld. Het uurloon en maandloon zijn gebaseerd op een 40-urige werkweek

Top 10 Beroepen met het hoogste jaarsalaris

€ 207.684
€ 155.520
€ 129.600
€ 129.600
€ 116.640
€ 114.048
€ 103.680
€ 103.680
€ 103.680

De best verdiende Beroep op basis van het hoogste salaris is Commercieel Directeur met een jaarsalaris van € 207.684 bruto per jaar

Top 10 Beroepen best gemiddelde jaarsalaris

€ 138.154
€ 101.736
€ 90.720
€ 90.720
€ 81.810
€ 77.760
€ 77.112
€ 77.112

De gemiddeld bestverdienende Beroep is Commercieel Directeur met een gemiddeld jaarsalaris van € 138.154 bruto per jaar


188 Salarissen in de sector ICT

Actieve filters:
  • Verfijn op beroepsgroep
   • Meer
  • Verfijn op salaris niveau
   • Meer
  • Verfijn op studierichtingen
   • Meer
  • Verfijn op opleidingsniveaus
   • Meer
  • Verfijn op competenties
   • Meer
  Accountmanager
  Salaris: €1950 tot €6500
  Opleiding: Cursus / Bijscholing, MBO, HBO, WO
  Baankans: Zeer goed

  Baankans

  Baankans

  Een Accountmanager is de vaste contactpersoon voor klanten/opdrachtgevers. Hij of zij zorgt ervoor dat de relatie goed is en blijft. De voornaamste verantwoordelijkheid en het doel van de Accountmanager is ervoor zorgen …
  Medewerker Klantenservice
  Salaris: €2000 tot €3400
  Opleiding: Cursus / Bijscholing, MBO
  Baankans: Zeer goed

  Baankans

  Baankans

  De Medewerker Klantenservice helpt klanten bij problemen, klachten en vragen. De Klantenservicemedewerker biedt waar nodig ondersteuning en diensten aan bestaande klanten. Zo kunnen klanten vragen hebben over het gebruik…
  Vertegenwoordiger
  Salaris: €1900 tot €6000
  Opleiding: Cursus / Bijscholing, MBO
  Baankans: Zeer goed

  Baankans

  Baankans

  Een Vertegenwoordiger werkt op de Afdeling Sales of Commerciële Zaken van een bedrijf. Hij vertegenwoordigt het bedrijf en verkoopt goederen of diensten aan klanten. De Vertegenwoordiger streeft naar optimale verkoo…
  Software Engineer
  Salaris: €2800 tot €7000
  Opleiding: HBO, WO
  Baankans: Zeer goed

  Baankans

  Baankans

  Een Software Engineer is een professional die zich richt op het ontwerpen, ontwikkelen, implementeren en onderhouden van softwaretoepassingen. Een Software Engineer heeft een brede technische expertise en past …
  Assistent accountant
  Salaris: €2100 tot €3800
  Opleiding: MBO
  Baankans: Zeer goed

  Baankans

  Baankans

  Een Assistent Accountant is meestal werkzaam bij een (groot) accountantskantoor. Hier wordt voor diverse klanten gewerkt. Deze klanten hebben een eigen bedrijf. De Assistent Accountant doet de uitvoering en/of de control…
  Software Developer
  Salaris: €2500 tot €7000
  Opleiding: Cursus / Bijscholing, MBO, HBO, WO
  Baankans: Onbekend

  Baankans

  Baankans

  Een Software developer is een professional die zich bezighoudt met het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van softwaretoepassingen. Een Software developer is verantwoordelijk voor het omzetten van concepten, idee&eu…
  Servicedesk Medewerker
  Salaris: €2100 tot €3400
  Opleiding: MBO
  Baankans: Zeer goed

  Baankans

  Baankans

  De Servicedesk Medewerker is werkzaam bij de afdeling Servicedesk ICT.  De servicedesk is een centrale afdeling bij een organisatie, meestal een ICT organisatie of facilitaire organisatie. Deze afdeling lost bijvoor…
  Filiaalmanager
  Salaris: €2600 tot €4200
  Opleiding: MBO, HBO
  Baankans: Onbekend

  Baankans

  Baankans

  De filiaalmanager, ook wel shopmanager genoemd, is verantwoordelijk voor de winkel met het personeel. Hij moet ervoor zorgen dat de zaak goed loopt. Dit gebeurt door middel van goede verkooptechnieken. Hij is tevens dege…
  Mechatronicus
  Salaris: €2300 tot €5500
  Opleiding: Cursus / Bijscholing, MBO, HBO
  Baankans: Zeer goed

  Baankans

  Baankans

  Een mechatronicus is een technicus die gespecialiseerd is in het deelgebied mechatronica. Dit is een combinatie van Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, ICT-Software-engineering en Meet- en regeltechniek. Hoofdz…
  Applicatiebeheerder
  Salaris: €2300 tot €4220
  Opleiding: MBO, HBO
  Baankans: Zeer goed

  Baankans

  Baankans

  De Applicatiebeheerder zorgt ervoor dat een bepaalde applicatie (programma met een uitvoerende functie) operationeel, onderhouden, en makkelijk te gebruiken is, zodat de gebruiker tevreden is en blijft met de applicatie.…
  per pagina

  Filter