Scheepskok worden: Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Scheepskok? Lees de functieomschrijving.

Een Scheepskok is, zoals de naam als doet vermoeden, werkzaam als een kok op een schip. Zijn werkzaamheden hangen sterk af van de grootte van het restaurant op het schip en de doelstellingen die het bedrijf heeft, omdat daarop de kwaliteit van het eten aangepast wordt.

Een Scheepskok kan werkzaam zijn op een luxe schip. Op dit schip komen gasten genieten van een luxe vakantie die van alle gemakken voorzien is. Ze verwachten dan ook een luxe maaltijd voorgeschoteld te krijgen. De Scheepskok heeft in dat geval een zware taak, omdat hij voor al deze gasten zo’n maaltijd moet bereiden. Dit doet hij dan doorgaans niet zelfstandig, maar als onderdeel van een groot team, mogelijk met nog een aantal Scheepskoks.

Een ander soort schip waarop een Scheepskok werkzaam kan zijn, is op veel minder luxe schip, zoals een schip waarbij een groep arbeiders van het ene punt naar het andere punt vervoerd worden. De verwachtingen van de kwaliteit van het eten wat geserveerd wordt zal in dit geval veel minder hoog zijn dan bij de gasten van een luxe schip. De werkzaamheden van een Scheepskok zullen dan niet bestaan uit het bereiden van hoogstaande gerechten, maar van eenvoudig, voedzaam voedsel. Het voedsel wordt dan veel eenvoudiger en massaler bereid dan op een luxe cruiseschip.

Ondanks dat de werkzaamheden van een Scheepskok op de verschillende type schepen sterk verschillen, zijn er ook enkele overeenkomsten. Zo moet een Scheepskok zich altijd bezig houden met de gasten aan boort en dient hij dan ook klantvriendelijk te zijn. Daarnaast is een Scheepskok doorgaans ook (deels) verantwoordelijk voor de voorraad van de ingrediënten en van de andere benodigdheden.

Wil je werken als Scheepskok?

Werk je al als Scheepskok en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Scheepskok worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Scheepskok, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Scheepskok in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1600 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Scheepskok

Wat verdient een Scheepskok?

De hoogte van het salaris van een Scheepskok hangt van verschillende factoren af, zoals het bedrijf waarin hij werkzaam is, zijn werkervaring en zijn expertise. Een Scheepskok valt doorgaans onder het horeca cao, waarin het minimum maandsalaris van een Scheepskok op  1679,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband gesteld is. Een fulltime dienstverband is volgens dit cao 38-uur per week.

Het horeca cao geeft als secundaire arbeidsvoorwaarden onder andere vakantiegeld en adv- en verlofdagen.

Salarisschaal Scheepskok

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Scheepskok

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Scheepskok

Hoe goed is de toekomst voor de Scheepskok? 

De arbeidsmarkt van een Scheepskok is redelijk. Om aan de slag te gaan als Scheepskok wordt vaak een relevante mbo-diploma, zoals een diploma als instellingskok of zelfstandig werkend kok, gevraagd. Omdat er vaak geen specifieke eisen aan een sollicitant gesteld worden en een algemene mbo koksdiploma voldoende is, is het een beroep waar vrij gemakkelijk ingestapt kan worden. Dit heeft op zijn beurt weer gevolgen voor het aanbod van Scheepskoks.

Doorgroeimogelijkheden heeft een Scheepskok redelijk, maar dit hangt wel sterk af van de organisatie waarin hij werkzaam is. Als een Scheepskok werkzaam is in een groot restaurant op een schip, zullen er meer functies zijn waartoe hij kan doorgroeien dan als hij in een klein restaurant werkzaam is. Een voorbeeld van een doorgroeimogelijkheid is die naar chef-kok.

Baankans Scheepskok

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Scheepskok worden: Opleidingen tot Scheepskok

Hoe word je een Scheepskok? 

Een Scheepskok heeft vaak een Mbo-opleiding genoten. Er is geen opleiding specifiek gericht op het werk van een Scheepskok. Scheepskoks zijn doorgaans opgeleid tot zelfstandig werkende kok of tot instellingskok. Beide opleidingen zijn gekwalificeerd als een mbo niveau 2 en duren twee tot vier jaar, afhankelijk van de inzet van de leerling.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Scheepskok

Meer opleidingen Scheepskok

Weet je nog niet of je Scheepskok wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Scheepskok of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Scheepskok

Met wie werkt een Scheepskok samen? 

Een Scheepskok maakt vaak deel uit van een team van keukenpersoneel. Het hangt sterk van de grootte van het restaurant op het schip af uit hoeveel personen dit team bestaat en dus ook met hoeveel mensen een Scheepskok tijdens zijn werkzaamheden in contact staat.

Bijna altijd staat een Scheepskok in contact met het bedieningspersoneel en met zijn leidinggevende. Het bedieningspersoneel haalt de bereide gerechten uit de keuken, waarbij de Scheepskok eventueel aanwijzingen geeft en vervolgens brengt het bedieningspersoneel de gerechten naar de klanten. De leidinggevende kan speciaal ingesteld zijn om de keuken in de gate te houden, maar het kan ook algemeen de eigenaar van het schip zijn. Ook dit hangt af van de grootte van het schip. De leidinggevende is verantwoordelijk voor de werkzaamheden van de Scheepskok en hij zal dan ook ingrijpen als het werk niet naar verwachting verricht wordt. Daarnaast kan hij ook algemene tips aan de Scheepskok geven om het werk nog beter te doen.


Scheepskok


Organisaties waar een Scheepskok werkzaam is

Waar werkt een Scheepskok meestal? 

Een Scheepskok is werkzaam in het restaurant van een schip. Dit kan een groot schip, zoals een cruiseschip zijn, maar hij kan ook werkzaam zijn bij een klein(er) schip. Het schip waar een Scheepskok op werkt is in bijna alle gevallen gericht op winst. Hierdoor werkt een Scheepskok voor een profit-organisatie.
 


Best beoordeelde werkgevers Scheepskok

Waar kun je het beste werken als Scheepskok? Hieronder vindt je de best door de Scheepskok beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Scheepskok.

Competenties, Skills en Vaardigheden Scheepskok:

Welke competenties heeft een een Scheepskok nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Scheepskok

Wat voor persoonlijkheid heb je als Scheepskok nodig? 

Een Scheepskok moet zowel de eigenschappen van een succesvolle werker als die van de perfectionist hebben.

De perfectionist in een Scheepskok is noodzakelijk omdat er veel van zijn werk afhangt. Of hij het werk zelfstandig doet of in teamverband, uiteindelijk is de Scheepskok al dan niet deels verantwoordelijk voor de kwaliteit van de bereide gerechten. En de kwaliteit van de gerechten moet goed zijn, want de gasten van een schip verwachten smakelijk voedsel voorgeschoteld te krijgen.

Naast een perfectionist moet een Scheepskok ook een succesvolle werker zijn. Van hem wordt verwacht dat hij er alles aan doet om de kwaliteit van de gerechten zo hoog mogelijk te houden. De enige manier waarop de Scheepskok aan deze verwachtingen kan voldoen, is door zelfverzekerd, doelgericht en geconcentreerd aan de slag te gaan.
 

Bekijk de persoonstypen voor Scheepskok


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Scheepskok

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Scheepskok

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Scheepskok

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Scheepskok

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Scheepskok dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Scheepskok belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Scheepskok. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Scheepskok iets voor je?

Zou je graag Scheepskok willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Scheepskok bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Scheepskok

manfret

WRM Heeg BV zoekt voor zijn vloot van 4 schepen een scheepskok voor seizoen 2015 april tot oktober,het koken voor 25 gasten . voor verdere informatie bel 0515 442998

scheepskok

Helaas (voor mij) al voorzien.Gr.

Sil

Volledig mee eens,geweldig beroep.Vroeger,had je toch ook te maken met goedkopere werkkrachten.Met doorzettingsvermogen kom je aan het werk.

richard bosch

Scheepskok is een geweldig beroep omdat als je goed werk levert je een soort van eigen baas bent op een vrachtschip.Het is alleen jammer dat er voor NEDERLANDSE koks bijna geen werk meer is omdat de meeste rederijen varen met goedkope filipijnen en indos.Ik vind dit een heel slechte zaak.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar