Selectiepsycholoog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Selectiepsycholoog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep selectiepsycholoog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je selectiepsycholoog wordt.

 

Wat is een Selectiepsycholoog?

Een Psycholoog is wetenschappelijk opgeleid in de studie van het menselijk gedrag en de innerlijke beleving (denken, voelen) die dit gedrag bepaalt: de psychologie. Er zijn verschillende psychologische specialismen die tot verschillende functies opleiden. Psychologen kunnen (wetenschappelijk) onderzoek doen, cliënten behandelen en/of adviseren en zijn in diverse sectoren werkzaam.

Een Selectiepsycholoog ontwikkelt en evalueert selectieprocedures en wordt ingezet om deze procedures te coördineren of hieraan een praktische bijdrage te leveren door bijvoorbeeld gesprekken te voeren met kandidaten. Vaak maken verschillende psychologische tests deel uit van selectieprocedures, waarvan de uitslagen worden door de Selectiepsycholoog geanalyseerd en geïnterpreteerd. Selectiepsychologie is geënt op wetenschappelijk onderzoek en er wordt gewerkt met diverse modellen en theorieën. De Selectiepsycholoog kan in dienst zijn bij bedrijven of organisaties (als Defensie), maar ook verbonden zijn aan adviesbureaus voor (o.a.) werving & selectie van personeel of assessmentbureaus.

Het werk van de Selectiepsycholoog moet inzicht geven in de competenties van sollicitanten en hiermee duidelijk maken welke kandidaat geschikt is voor een bepaalde functie (of opleiding) en welke niet. Wanneer een assessment deel uitmaakt van een selectieprocedure kan dit rustig een dag in beslag nemen. Sollicitanten maken diverse tests (o.a. iq, persoonlijkheid) die inzicht kunnen geven in leiderschapskwaliteiten, efficiency of communicatieve vaardigheden. Tests en resultaten kunnen gebruikt worden om een schifting te maken voor een eerste ronde, maar ook juist om een beperkt aantal kandidaten in latere rondes uitgebreid te onderzoeken.

Een organisatie die veel met psychologisch onderzoek werkt is Defensie. Sollicanten bij Defensie moeten (vaak meer dan andere beroepsgroepen) immers kunnen functioneren onder extreme omstandigheden, hebben een representatieve functie en moeten bijvoorbeeld nauw kunnen samenwerken met anderen.

De resultaten en adviezen die een Selectiepsycholoog rapporteert aan opdrachtgever of management zijn in verschillende mate van invloed; soms zijn ze doorslaggevend, soms dienen zij slechts ter illustratie.

Behalve met de instroom van personeel kunnen Selectiepsychologen zich ook bezighouden met training en opleiding van management en personeel, of bijdragen aan een soepel verloop van reorganisaties.

Past het beroep Selectiepsycholoog bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Selectiepsycholoog?

Werk je al als Selectiepsycholoog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Selectiepsycholoog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Selectiepsycholoog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Selectiepsycholoog in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Sollicitant
 • Opdrachtgever
 • Manager
 • Werkgever

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2300 tot €4864

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Selectiepsycholoog

Wat verdient een Selectiepsycholoog?

Het salaris van de Selectiepsycholoog ligt tussen de ca. €2300en €4864 bruto per maand.

Het salaris is afhankelijk van werkgever, opleiding, functieinnhoud en werkervaring. Tot secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen horen een vakantietoeslag, eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding, collectief pensioen, opleidingsmogelijkheden en evt. een auto of telefoon van de zaak.

Salarisschaal Selectiepsycholoog

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Selectiepsycholoog

Er zijn geen vacatures Selectiepsycholoog aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Selectiepsycholoog in werkt.

Meer weten over de sector waar een Selectiepsycholoog in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Selectiepsycholoog

Wat zijn de baankansen voor een Selectiepsycholoog?

Het arbeidsperspectief voor de Selectiepsycholoog kan als goed bestempeld worden.

De doorgroeimogelijkheden hangen af van het bedrijf waar de Selectiepsycholoog werkt. Bij bedrijven kan een Selectiepsycholoog meer verantwoordelijkheden krijgen door bijvoorbeeld de training van personeel op zich te nemen, naast het begeleiden en vormgeven van assessments. Ook kan een Selectiepsycholoog zich vestigen als zelfstandige, of gaan werken bij een adviesbureau voor werving- & selectiebureaus waar hij wat meer ruimte heeft voor eigen initiatief.

De actuele kans op werk voor een Selectiepsycholoog

Het beroep Selectiepsycholoog is onderdeel van de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Selectiepsycholoog

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Selectiepsycholoog worden: Opleidingen tot Selectiepsycholoog

Wil je Selectiepsycholoog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Selectiepsycholoog.

Hoe word je een Selectiepsycholoog? 

Selectiepsychologen zijn afgestudeerd in Psychologie (WO, drie jaar Bachelor, een of twee jaar Master). De Master Arbeids- en/of Organisatiepsychologie ligt het meest voor de hand. Een andere mogelijkheid is het volgen van een opleiding in HRM, na de studie Psychologie. Adviesbureaus en bedrijven leiden Selectiepsychologen ook vaak intern op. Er is tot slot een post-doctorale beroepsopleiding tot Selectiepsycholoog.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Selectiepsycholoog

Er zijn geen opleidingen Selectiepsycholoog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Selectiepsycholoog in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen tot Selectiepsycholoog

Als je je wilt omscholen tot Selectiepsycholoog is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Selectiepsycholoog zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Selectiepsycholoog dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Selectiepsycholoog

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Selectiepsycholoog

Als je Selectiepsycholoog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Selectiepsycholoog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Selectiepsycholoog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Selectiepsycholoog?

Competenties en Vaardigheden Selectiepsycholoog

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Selectiepsycholoog nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Selectiepsycholoog nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Selectiepsycholoog

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Persoonlijkheid van een Selectiepsycholoog

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Selectiepsycholoog. Als Selectiepsycholoog wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Selectiepsycholoog:


zie volledige beschrijving persoonstype Selectiepsycholoog

Vakkennis voor een Selectiepsycholoog

Het is voor een Selectiepsycholoog ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Selectiepsycholoog zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Selectiepsycholoog


Werkervaring Selectiepsycholoog

Het is voor een startend Selectiepsycholoog die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Selectiepsycholoog is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Studentenpsycholoog .

Iets anders leren?

Is Selectiepsycholoog het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Selectiepsycholoog

Je kunt als Selectiepsycholoog een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Selectiepsycholoog is onderdeel van de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Selectiepsycholoog


Hoofd beroepsgroep Selectiepsycholoog

Het beroep Selectiepsycholoog valt binnen de hoofdberoepsgroep Onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten

 

De hoofdgroep onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten betreffen beroepen waarin kennisvergaring en toepassing van theoretische kennis centraal staat om een specifiek doel te bereiken.

Deze beroepen hebben een sterk analytisch karakter en vaak staat conceptontwikkeling en het toepassen van nieuwe en experimentele kennis centraal. 

Onder de specialisten vallen ook de gezondheidszorg specialisten en wetenschappelijk adviseurs.
Netwerk Selectiepsycholoog

Met wie werkt een Selectiepsycholoog samen? 

De Selectiepsycholoog komt in contact met sollicitanten die deelnemen aan assesments. Tevens komt de Selectiepsycholoog in contact met de opdrachtgever aan wie hij zijn bevindingen rapporteert. Wanneer hij werkzaam is in wetenschappelijk onderzoek werkt hij samen met andere Psychologen, werkt hij voor een adviesbureau zal hij eveneens samenwerken met Selectiepsychologen, maar ook consultants en andere HR professionals.


 • Sollicitant
 • Opdrachtgever
 • Manager
 • Werkgever
Selectiepsycholoog


Organisaties waar een Selectiepsycholoog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Selectiepsycholoog meestal werkt.

Waar werkt een Selectiepsycholoog?

De Selectiepsycholoog is doorgaans te vinden bij werving- en selectiebureaus, grote bedrijven die de sollicitaties via de afdeling Human Resources laten afhandelen en bij het Ministerie van Defensie.

Meer weten over werken in de Human Resource Management (HR)?

Bekijk werken in Human Resource Management (HR)

Best beoordeelde werkgevers Selectiepsycholoog

Waar kun je het beste werken als Selectiepsycholoog? Hieronder vind je de best door de Selectiepsycholoog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Selectiepsycholoog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Selectiepsycholoog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Selectiepsycholoog.

Welke competenties heeft een Selectiepsycholoog nodig?

Een Selectiepsycholoog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Selectiepsycholoog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Selectiepsycholoog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Selectiepsycholoog nodig? 

De Selectiepsycholoog heeft een groot analytisch vermogen en is uiterst opmerkzaam. Hij werkt aan de hand van wetenschappelijke theorie die hij weet toe te passen in de praktijk (Waarnemer).

Verder heeft hij een realistische inslag en een praktische instelling. Hij werkt binnen een vastgesteld kader van wetenschappelijke theorieën en houdt zich zorgvuldig aan wat hij geleerd heeft. Hij onderkent het belang van zijn adviezen en streeft er naar zo zorgvuldig mogelijk te rapporteren en goede adviezen te geven (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Selectiepsycholoog


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Selectiepsycholoog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Selectiepsycholoog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Selectiepsycholoog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Selectiepsycholoog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Selectiepsycholoog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Selectiepsycholoog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Selectiepsycholoog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Selectiepsycholoog iets voor je?

Zou je graag Selectiepsycholoog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Selectiepsycholoog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Selectiepsycholoog

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar