Selectiepsycholoog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Selectiepsycholoog? Lees de functieomschrijving.

Een Psycholoog is wetenschappelijk opgeleid in de studie van het menselijk gedrag en de innerlijke beleving (denken, voelen) die dit gedrag bepaalt: de psychologie. Er zijn verschillende psychologische specialismen die tot verschillende functies opleiden. Psychologen kunnen (wetenschappelijk) onderzoek doen, cliënten behandelen en/of adviseren en zijn in diverse sectoren werkzaam.

Een Selectiepsycholoog ontwikkelt en evalueert selectieprocedures en wordt ingezet om deze procedures te coördineren of hieraan een praktische bijdrage te leveren door bijvoorbeeld gesprekken te voeren met kandidaten. Vaak maken verschillende psychologische tests deel uit van selectieprocedures, waarvan de uitslagen worden door de Selectiepsycholoog geanalyseerd en geïnterpreteerd. Selectiepsychologie is geënt op wetenschappelijk onderzoek en er wordt gewerkt met diverse modellen en theorieën. De Selectiepsycholoog kan in dienst zijn bij bedrijven of organisaties (als Defensie), maar ook verbonden zijn aan adviesbureaus voor (o.a.) werving & selectie van personeel of assessmentbureaus.

Het werk van de Selectiepsycholoog moet inzicht geven in de competenties van sollicitanten en hiermee duidelijk maken welke kandidaat geschikt is voor een bepaalde functie (of opleiding) en welke niet. Wanneer een assessment deel uitmaakt van een selectieprocedure kan dit rustig een dag in beslag nemen. Sollicitanten maken diverse tests (o.a. iq, persoonlijkheid) die inzicht kunnen geven in leiderschapskwaliteiten, efficiency of communicatieve vaardigheden. Tests en resultaten kunnen gebruikt worden om een schifting te maken voor een eerste ronde, maar ook juist om een beperkt aantal kandidaten in latere rondes uitgebreid te onderzoeken.

Een organisatie die veel met psychologisch onderzoek werkt is Defensie. Sollicanten bij Defensie moeten (vaak meer dan andere beroepsgroepen) immers kunnen functioneren onder extreme omstandigheden, hebben een representatieve functie en moeten bijvoorbeeld nauw kunnen samenwerken met anderen.

De resultaten en adviezen die een Selectiepsycholoog rapporteert aan opdrachtgever of management zijn in verschillende mate van invloed; soms zijn ze doorslaggevend, soms dienen zij slechts ter illustratie.

Behalve met de instroom van personeel kunnen Selectiepsychologen zich ook bezighouden met training en opleiding van management en personeel, of bijdragen aan een soepel verloop van reorganisaties.

Wil je werken als Selectiepsycholoog?

Werk je al als Selectiepsycholoog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Selectiepsycholoog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Selectiepsycholoog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Selectiepsycholoog in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Sollicitant
 • Opdrachtgever
 • Manager
 • Werkgever

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2300 tot €4864

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Selectiepsycholoog

Wat verdient een Selectiepsycholoog?

Het salaris van de Selectiepsycholoog ligt tussen de ca. €2300en €4864 bruto per maand.

Het salaris is afhankelijk van werkgever, opleiding, functieinnhoud en werkervaring. Tot secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen horen een vakantietoeslag, eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding, collectief pensioen, opleidingsmogelijkheden en evt. een auto of telefoon van de zaak.

Salarisschaal Selectiepsycholoog

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Selectiepsycholoog

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Selectiepsycholoog

Hoe goed is de toekomst voor de Selectiepsycholoog? 

Het arbeidsperspectief voor de Selectiepsycholoog kan als goed bestempeld worden.

De doorgroeimogelijkheden hangen af van het bedrijf waar de Selectiepsycholoog werkt. Bij bedrijven kan een Selectiepsycholoog meer verantwoordelijkheden krijgen door bijvoorbeeld de training van personeel op zich te nemen, naast het begeleiden en vormgeven van assessments. Ook kan een Selectiepsycholoog zich vestigen als zelfstandige, of gaan werken bij een adviesbureau voor werving- & selectiebureaus waar hij wat meer ruimte heeft voor eigen initiatief.

Baankans Selectiepsycholoog

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Selectiepsycholoog worden: Opleidingen tot Selectiepsycholoog

Hoe word je een Selectiepsycholoog? 

Selectiepsychologen zijn afgestudeerd in Psychologie (WO, drie jaar Bachelor, een of twee jaar Master). De Master Arbeids- en/of Organisatiepsychologie ligt het meest voor de hand. Een andere mogelijkheid is het volgen van een opleiding in HRM, na de studie Psychologie. Adviesbureaus en bedrijven leiden Selectiepsychologen ook vaak intern op. Er is tot slot een post-doctorale beroepsopleiding tot Selectiepsycholoog.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Selectiepsycholoog

Meer opleidingen Selectiepsycholoog

Weet je nog niet of je Selectiepsycholoog wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Selectiepsycholoog of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Selectiepsycholoog

Met wie werkt een Selectiepsycholoog samen? 

De Selectiepsycholoog komt in contact met sollicitanten die deelnemen aan assesments. Tevens komt de Selectiepsycholoog in contact met de opdrachtgever aan wie hij zijn bevindingen rapporteert. Wanneer hij werkzaam is in wetenschappelijk onderzoek werkt hij samen met andere Psychologen, werkt hij voor een adviesbureau zal hij eveneens samenwerken met Selectiepsychologen, maar ook consultants en andere HR professionals.


 • Sollicitant
 • Opdrachtgever
 • Manager
 • Werkgever
Selectiepsycholoog


Organisaties waar een Selectiepsycholoog werkzaam is

Waar werkt een Selectiepsycholoog meestal? 

De Selectiepsycholoog is doorgaans te vinden bij werving- en selectiebureaus, grote bedrijven die de sollicitaties via de afdeling Human Resources laten afhandelen en bij het Ministerie van Defensie.

Meer weten over werken in de Human Resource Management (HR)?

Bekijk werken in Human Resource Management (HR)

Best beoordeelde werkgevers Selectiepsycholoog

Waar kun je het beste werken als Selectiepsycholoog? Hieronder vindt je de best door de Selectiepsycholoog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Selectiepsycholoog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Selectiepsycholoog:

Welke competenties heeft een een Selectiepsycholoog nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Selectiepsycholoog

Wat voor persoonlijkheid heb je als Selectiepsycholoog nodig? 

De Selectiepsycholoog heeft een groot analytisch vermogen en is uiterst opmerkzaam. Hij werkt aan de hand van wetenschappelijke theorie die hij weet toe te passen in de praktijk (Waarnemer).

Verder heeft hij een realistische inslag en een praktische instelling. Hij werkt binnen een vastgesteld kader van wetenschappelijke theorieën en houdt zich zorgvuldig aan wat hij geleerd heeft. Hij onderkent het belang van zijn adviezen en streeft er naar zo zorgvuldig mogelijk te rapporteren en goede adviezen te geven (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Selectiepsycholoog


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Selectiepsycholoog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Selectiepsycholoog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Selectiepsycholoog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Selectiepsycholoog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Selectiepsycholoog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Selectiepsycholoog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Selectiepsycholoog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Selectiepsycholoog iets voor je?

Zou je graag Selectiepsycholoog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Selectiepsycholoog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Selectiepsycholoog

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar