Spelbegeleider Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Spelbegeleider? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep spelbegeleider. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je spelbegeleider wordt.

 

Wat is een Spelbegeleider?

Een Spelbegeleider is een hulpverlener die door middel van spel kinderen begeleidt die moeite hebben met spelen. Dit zijn voornamelijk kinderen met sociaal-emotionele of motorische problemen en kinderen met ontwikkelingsachterstanden of een lichamelijke of verstandelijke handicap. Aan de hand van observaties (gedaan tijdens een speelsessie) en vooraf  verkregen informatie plant de Spelbegeleider in overleg met de opvoeders een aantal speelsessies waarin spelontwikkeling wordt bevordert of andere problemen van het kind een plaats krijgen.

Met behulp van verschillende speltechnieken en spelmateriaal (lego, poppen, verkleedkleren, enz) probeert een Spelbegeleider het spel, de spelvariatie en persoonlijke ontwikkeling  van de kinderen te stimuleren. De Spelbegeleider speelt regelmatig mee met het kind, maar neemt niet het initiatief over. Naast het begeleiden van de kinderen kan een Spelbegeleider ook adviezen geven aan opvoeders (leerkrachten, ouders) over spelbegeleiding en spelstimulering. De begeleiding kan gegeven worden aangroepen of individuele kinderen. De behoeften van de kinderen staan centraal.

tegenstelling tot speltherapie is spelbegeleiding niet therapeutisch van aard.

Meestal werkt een spelbegeleider samen in een team van hulpverleners, met (spel) therapeuten, verzorgers en psychologen.

Een Spelbegeleider kan in aanraking komen met kinderen tussen 0-16 jaar of volwassenen met een verstandelijke handicap. De cliënten waarmee gewerkt wordt kunnen getraumatiseerd zijn, een gebrek aan zelfvertrouwen hebben of kampen met communicatieproblemen.

Een Spelbegeleider houdt de administratie bij, waaronder verslagen over de voortgang van kinderen.Wil je werken als Spelbegeleider?

Werk je al als Spelbegeleider en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Spelbegeleider worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Spelbegeleider, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Spelbegeleider in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • (Spel)Therapeut
 • Psycholoog
 • Leraar
 • Begeleider/verzorger
 • Cliënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2265 tot €3579

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Spelbegeleider

Wat verdient een Spelbegeleider?

Het salaris van een Spelbegeleider ligt tussen de €2265 en €3579 per maand.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantiegeld
 • Eindejaarsuitkering

Salarisschaal Spelbegeleider

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Spelbegeleider

Er zijn geen vacatures Spelbegeleider aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Spelbegeleider in werkt.

Meer weten over de sector waar een Spelbegeleider in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Spelbegeleider

Wat is de toekomst van Spelbegeleider?

De vraag naar Spelbegeleiders neemt toe.

Je kunt binnen de instelling waar je werkt een hogere positie gaan bekleden zoals een leidinggevende functie (afdelingshoofd, manager). Je kan ook doorleren om een trainer of docent te worden.

Baankans Spelbegeleider

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Spelbegeleider worden: Opleidingen tot Spelbegeleider

Wil je Spelbegeleider worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Spelbegeleider.

Hoe word je een Spelbegeleider? 

Je moet minimaal de MBO opleiding Sociaal Pedagogisch Werker (SPW) niveau-4 voltooid hebben. Sociaal Pedagogische Hulpverlening (HBO) en Pedagiek (WO) zijn ook goede mogelijkheden.

De specialisatie die je nodig hebt is MBO of HBO Spelbegeleiding/Spelagogiek

Je kunt regelmatig cursussen en workshops volgen om op de hoogte te blijven van nieuwe methoden of aandoeningen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Spelbegeleider

Er zijn geen opleidingen Spelbegeleider aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Spelbegeleider in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen of doorgroeien tot Spelbegeleider

Als je Spelbegeleider wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Spelbegeleider zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Spelbegeleider

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Spelbegeleider?

Competenties en Vaardigheden Spelbegeleider

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Spelbegeleider nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Spelbegeleider nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Spelbegeleider

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren

Persoonlijkheid van een Spelbegeleider

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Spelbegeleider. Als Spelbegeleider wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Spelbegeleider:


zie volledige beschrijving persoonstype Spelbegeleider

Vakkennis voor een Spelbegeleider

Het is voor een Spelbegeleider ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Spelbegeleider zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Spelbegeleider


Werkervaring Spelbegeleider

Het is voor een startend Spelbegeleider die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Spelbegeleider is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Jeugdhulpverlener, Speltherapeut .

Iets anders leren?

Is Spelbegeleider het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Spelbegeleider

Met wie werkt een Spelbegeleider samen? 

Een Spelbegeleider werkt vaak samen in een team van therapeuten en psychologen. Onderling wordt overleg gepleegd over de behandeling van de cliënt en over de voortgang van het begeleidingsproces.

De Spelbegeleider komt ook in aanraking met leraren en verzorgers van de kinderen. Aan hen wordt uitleg gegeven en eventueel advies over hoe zij de cliënt kunnen stimuleren buiten de praktijkuren om.

Een Spelbegeleider kan in aanraking komen met kinderen tussen 0-16 jaar of volwassenen met verstandelijke handicap. 


 • (Spel)Therapeut
 • Psycholoog
 • Leraar
 • Begeleider/verzorger
 • Cliënt
Spelbegeleider


Organisaties waar een Spelbegeleider werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Spelbegeleider meestal werkt.

Waar werkt een Spelbegeleider?

 • Jeugdzorg
 • Gehandicaptenzorg
 • (Speciaal) Onderwijs
 • (G)GZ

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Spelbegeleider

Waar kun je het beste werken als Spelbegeleider? Hieronder vind je de best door de Spelbegeleider beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Spelbegeleider.

Competenties, Skills en Vaardigheden Spelbegeleider:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Spelbegeleider.

Welke competenties heeft een Spelbegeleider nodig?

Een Spelbegeleider heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Spelbegeleider

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Spelbegeleider passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Spelbegeleider nodig? 

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn naar je cliënten toe (Loyalist).

De moet betrokken en verzorgend zijn naar je cliënten toe en je moet rekening houden met de behoeften en wensen van de cliënten (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Spelbegeleider


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Spelbegeleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Spelbegeleider

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Spelbegeleider

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Spelbegeleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Spelbegeleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Spelbegeleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Spelbegeleider. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Spelbegeleider iets voor je?

Zou je graag Spelbegeleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Spelbegeleider bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Spelbegeleider

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar