Stadssocioloog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Stadssocioloog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep stadssocioloog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je stadssocioloog wordt.

 

Wat is een Stadssocioloog?

Een Stadssocioloog is iemand die zich bezighoudt met onderzoek naar het stedelijk leven en sociale interacties in relatie tot de gebouwde omgeving. 
 
Hij of zij bekijkt hoe het gedrag van mensen wordt beïnvloed door de omgeving. Zo kunnen veel bosjes bij elkaar verkrachtingen in de hand werken. De Stadssocioloog kan dan adviseren het aantal bosjes te verminderen. 
Ook kijkt hij naar de verhouding tussen sociale huurwoningen en koopwoningen. Uit ervaringen is gebleken dat een goede mix belangrijk is. Bovendien is een goede mix tussen bebouwing en groen belangrijk voor de tevredenheid onder bewoners over hun leefomgeving. Tevens willen mensen voldoende winkels in de buurt hebben. 
 
De Stadssocioloog voert dus diverse onderzoeken uit. Hij trekt conclusies en geeft adviezen aan bijvoorbeeld Planologen en lokale overheden. Zij zijn namelijk benieuwd hoe zij de omgeving zo kunnen inrichten dat het er veilig en prettig is.  
 

Past het beroep Stadssocioloog bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Stadssocioloog?

Werk je al als Stadssocioloog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Stadssocioloog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Stadssocioloog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Stadssocioloog in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Ambtenaren
 • Planoloog
 • Stedenbouwkundige
 • Stadsgeograaf

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Stadssocioloog

Wat verdient een Stadssocioloog?

Een Stadssocioloog verdient tussen de €2000,- en €3000,- bruto per maand. Natuurlijk is het loon afhankelijk van de organisatie en de ervaring en leeftijd van de werknemer. 
 
Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen bijvoorbeeld bestaan uit een dertiende maand, een aanvullend pensioen, opleidingsmogelijkheden en een werktelefoon. 
 

Salarisschaal Stadssocioloog

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Stadssocioloog

Er zijn geen vacatures Stadssocioloog aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Stadssocioloog in werkt.

Meer weten over de sector waar een Stadssocioloog in werkt

Bekijk werken in Bouw

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Stadssocioloog

Wat zijn de baankansen voor een Stadssocioloog?

Stadssociologen zijn bij vele soorten organisaties welkom. Het is meestal moeilijker om onderzoekswerk te vinden dan meer praktijkgericht werk.
 
Bij goed functioneren kan een Stadssocioloog verantwoording krijgen over steeds grotere, belangrijkere projecten. Ook kan hij leiding gaan geven (eventueel na een managementtraining). 
 

De actuele kans op werk voor een Stadssocioloog

Het beroep Stadssocioloog is onderdeel van de beroepsfamilie Wetenschappelijk onderzoekers sociale wetenschappen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Wetenschappelijk onderzoekers sociale wetenschappen is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Stadssocioloog

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Stadssocioloog worden: Opleidingen tot Stadssocioloog

Wil je Stadssocioloog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Stadssocioloog.

Hoe word je een Stadssocioloog? 

Als je Stadssocioloog wilt worden, kun je de universitaire opleiding Sociologie doen. Een bachelor duurt doorgaans drie jaar en een master één à twee jaar. Je kunt ook kiezen voor de studie Sociale Geografie en Planologie.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Stadssocioloog

Er zijn geen opleidingen Stadssocioloog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Stadssocioloog in werkt

Bekijk alle opleidingen Bouw

Omscholen tot Stadssocioloog

Als je je wilt omscholen tot Stadssocioloog is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Stadssocioloog zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Stadssocioloog dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Stadssocioloog

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Stadssocioloog

Als je Stadssocioloog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Stadssocioloog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Stadssocioloog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Stadssocioloog?

Competenties en Vaardigheden Stadssocioloog

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Stadssocioloog nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Stadssocioloog nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Stadssocioloog

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Stadssocioloog

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Stadssocioloog. Als Stadssocioloog wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Stadssocioloog:


zie volledige beschrijving persoonstype Stadssocioloog

Vakkennis voor een Stadssocioloog

Het is voor een Stadssocioloog ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Stadssocioloog zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Stadssocioloog


Werkervaring Stadssocioloog

Het is voor een startend Stadssocioloog die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Stadssocioloog is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Planoloog, Socioloog, Stadsgeograaf .

Iets anders leren?

Is Stadssocioloog het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Stadssocioloog

Je kunt als Stadssocioloog een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Stadssocioloog is onderdeel van de beroepsfamilie Wetenschappelijk onderzoekers sociale wetenschappen. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Stadssocioloog

Doorgroei beroepen voor een Stadssocioloog

Wetenschappelijk onderzoeker kunstwetenschappen kunsthistoricus (onderzoeken/publiceren) assistent in opleiding (aio) kunstwetenschappen onderzoeker in opleiding (oio) kunstwetenschappen wetenschappelijk onderzoeker industriële vormgeving wetenschappelijk onderzoeker kunstgeschiedenis promovendus kunstwetenschappen Museoloog Wetenschappelijk onderzoeker muziekwetenschap assistent in opleiding (aio) muziekwetenschappen Bekijk meer beroepen Bekijk minder beroepen

Hoofd beroepsgroep Stadssocioloog

Het beroep Stadssocioloog valt binnen de hoofdberoepsgroep Onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten

 

De hoofdgroep onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten betreffen beroepen waarin kennisvergaring en toepassing van theoretische kennis centraal staat om een specifiek doel te bereiken.

Deze beroepen hebben een sterk analytisch karakter en vaak staat conceptontwikkeling en het toepassen van nieuwe en experimentele kennis centraal. 

Onder de specialisten vallen ook de gezondheidszorg specialisten en wetenschappelijk adviseurs.
Netwerk Stadssocioloog

Met wie werkt een Stadssocioloog samen? 

Een Stadssocioloog heeft over het algemeen een groot netwerk. Hij legt zijn bevindingen en plannen voor aan ambtenaren van gemeenten. Zij beslissen aan de hand van het onderzoek van de Stadssocioloog bijvoorbeeld hoe een nieuwe wijk eruit gaat zien. Ook is er contact met mensen die soortgelijk werk verrichten, zoals Planologen en Stadsgeografen. Daarnaast onderhoudt hij of zij contact met Stedenbouwkundigen.  


 • Ambtenaren
 • Planoloog
 • Stedenbouwkundige
 • Stadsgeograaf
Stadssocioloog


Organisaties waar een Stadssocioloog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Stadssocioloog meestal werkt.

Waar werkt een Stadssocioloog?

Stadssociologen werken als onderzoeker, adviseur, beleidsmaker bij ministeries of gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars, planologische adviesbureaus, bouwbedrijven of in het hoger onderwijs. 

Dit zijn profit- of non-profit bedrijven. Zo streven projectontwikkelaars naar winst, maar organen van de overheid niet. 
 

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Stadssocioloog

Waar kun je het beste werken als Stadssocioloog? Hieronder vind je de best door de Stadssocioloog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Stadssocioloog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Stadssocioloog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Stadssocioloog.

Welke competenties heeft een Stadssocioloog nodig?

Een Stadssocioloog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Stadssocioloog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Stadssocioloog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Stadssocioloog nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Stadssocioloog zijn Waarnemer en Bemiddelaar.
 
Hij of zij is onderzoekend, nieuwsgierig en analytisch. Hij kan goed observeren en verklaringen zoeken voor zijn bevindingen. Hij kan de resultaten inzichtelijk maken voor bijvoorbeeld beleidsmakers bij de overheid en ook zelf met plannen komen (Waarnemer).
 
Daarnaast is een Stadssocioloog ondersteunend en betrokken. Hij geeft adviezen aan bijvoorbeeld projectontwikkelaars. Zijn doel is een leefbare omgeving (Bemiddelaar).
 

Bekijk de persoonstypen voor Stadssocioloog


Bemiddelaar


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Stadssocioloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Stadssocioloog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Stadssocioloog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Stadssocioloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Stadssocioloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Stadssocioloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Stadssocioloog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Stadssocioloog iets voor je?

Zou je graag Stadssocioloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Stadssocioloog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Stadssocioloog

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar