Telecom Engineer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Telecom Engineer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Telecom Engineer. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Telecom Engineer nodig heeft.Wat doet een Telecom Engineer? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Telecom Engineer?

De Telecom Engineer heeft verschillende taken. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de voorbereiding, installatie, oplevering en het beheer van verschillende telecomoplossingen. Deze oplossingen kunnen zowel op particulier als op zakelijk gebied angeboden worden. De Telecom Engineer werkt zelfstandig of in teamverband. Daarnaast kan hij de functie van projectleider vervullen.

De Telecom Engineer heeft als projectleider contact met  verschillende partijen, zoals gemeenten en bouwbedrijven. De Engineer is verantwoordelijk voor de kosten van zijn product, het uitvoeren van haalbaarheidstudies, het maken en bijhouden van de planning en het verzorgen van werktekeningen. De Telecom Engineer heeft naast technische kennis dus ook vaak administratieve taken.

Bij het werk als Telecom Engineer staat het bewaken van de kwaliteit centraal en de Engineer rapporteert hierover aan de betrokken partijen. De Telecom Engineer is ook verantwoordelijk voor het oplossen van storingen en het aanvragen van vergunningen bij de betreffende gemeente(n). Hij werkt zowel op kantoor als op locatie. Innovatie en ontwikkeling staan bij hem hoog in het vaandel en de Engineer zoekt per project naar de meest efficiënte oplossing. De Telecom Engineer kan daarbij ook een adviserende rol spelen: hij kan klanten adviseren over verschillende systeemoplossingen en software.

Past het beroep Telecom Engineer bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Telecom Engineer

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Telecom Technicus


Vacatures Telecom Engineer

Op zoek naar een nieuwe baan als Telecom Engineer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Telecom Engineer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Telecom Engineer per ervaringsniveau

junior Telecom Engineer vacatures startend Telecom Engineer vacatures senior Telecom Engineer vacatures beginnend Telecom Engineer vacatures trainee Telecom Engineer vacatures leidinggevend Telecom Engineer vacatures medior Telecom Engineer vacatures aankomend Telecom Engineer vacatures ervaren Telecom Engineer vacatures leerling Telecom Engineer vacatures vacatures omscholen tot Telecom Engineer vacatures opleiding tot Telecom Engineer

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Telecom Engineer

Wat verdient een Telecom Engineer?

Afhankelijk van de opleiding ontvangt de Telecom Engineer ongeveer €2250 bruto per maand als startsalaris. Dit is op basis van een fulltime dienstverband. Naast een salaris zijn er vaak goede secundaire arbeidsvoorwaarden en vele mogelijkheden tot bijscholing. Het maximale salaris van een Telecom Engineer ligt nabij de €4000 euro per maand.

Salarisschaal Telecom Engineer

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Telecom Engineer

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Telecom Engineer


Bekijk het salaris Telecom Engineer per ervaringsniveau

Salaris junior Telecom Engineer Wat verdient een startend Telecom Engineer? Wat is het loon senior Telecom Engineer? beginnend Telecom Engineer salaris Maximaal salaris trainee Telecom Engineer Hoeveel verdient een leidinggevend Telecom Engineer? Wat is het salaris van een medior Telecom Engineer? Salaris aankomend Telecom Engineer Wat verdient een ervaren Telecom Engineer? Welk salaris krijgt een leerling Telecom Engineer?


Telecom Engineer worden: Opleidingen tot Telecom Engineer

Wil je Telecom Engineer worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Telecom Engineer.

Hoe word je een Telecom Engineer? 

Voor de functie Telecom Engineer worden verschillende opleidingen gevraagd. Dit kunnen MBO opleidingen zijn in de richting Elektrotechniek of ICT. Deze opleidingen zijn op MBO niveau-4 en duren vier jaar.

Naast MBO opleidingen kunnen er ook HBO opleidingen worden gevraagd. Voorbeelden hiervan zijn: Technische Informatica, Telecommunicatie en Elektrotechniek. In het werk als Telecom Engineer is het van belang dat er bijscholingen gevolgd worden. Dit heeft als reden dat de telecomwereld zich voortdurend blijft ontwikkelen. Het is belangrijk dat de Telecom Engineer op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen.

Opleidingen Telecom Engineer

Telecomnetwerken
Voor wie: Iedereen die meer inzicht wil krijgen in de technische principes van vaste en mobiele telecommunicatienetwerken. Aangezien de training geen voorkennis vereist, is deze zeer geschikt voor mensen die …
TelecomnetwerkenTelecom Engineer worden: Omscholen tot Telecom Engineer

Als je je wilt omscholen tot Telecom Engineer is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Telecom Engineer zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Telecom Engineer dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Telecom Engineer

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Telecom Engineer

Als je Telecom Engineer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Telecom Engineer zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Telecom Engineer

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Telecom Engineer?


Competenties en Vaardigheden Telecom Engineer:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Telecom Engineer.

Welke competenties heeft een Telecom Engineer nodig?

Een Telecom Engineer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Telecom Engineer

 • Methodisch werken
 • Vasthoudendheid
 • Analytisch vermogen
 • Kritisch denken
 • Zelfmanagement
 • Doelgericht
 • Ambitie
 • Zelfmotivatie
 • Veerkracht
 • Stressbestendig
 • Vernieuwend
 • Methodisch ontwerpen
 • Creatief denken

Persoonlijkheid en Eigenschappen Telecom Engineer

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Telecom Engineer passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Telecom Engineer nodig? 

De Telecom Engineer wit graag inzicht krijgen innieuwe ontwikkelingen en blijft bijleren om zijn vakkennis op peil te houden. Onder de werkzaamheden van de Telecom Enigeer vallen onder meer het bewaken van de kwaliteit van het dataverkeer. Hiervoor is een goed analytisch vermogen nodig. De Telecom Engineer is ook inzichtelijk, iets wat hij nodig heeft om een geheel project te kunnen overzien (Waarnemer).

De Telecom Engineer houdt resultaten altijd goed in de gaten. Als projectleider is het belangrijk dat de Telecom Engineer over een gezonde dosis zelfverzekerdheid beschikt.  Als Telecom Engineer werk je niet alleen op kantoor, maar ook op locatie. Een grote hoeveelheid energie kan hierbij van belang zijn (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Telecom Engineer


Eigenschappen Telecom Engineer

 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • Ondernemend
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Telecom Engineer

Wat zijn de baankansen voor een Telecom Engineer?

Als Telecom Engineer zijn er veel doorgroeimogelijkheden. Binnen de bedrijven krijgt de Engineer hier vaak de kans voor en er worden verschillende bijscholingscursussen aangeboden die een goede doorgroei mogelijk maken. Wanneer een Telecom Engineer goede leidinggevende eigenschappen bezit is er een doorgroeimogelijkheid naar bijvoorbeeld projectleider.  Het perspectief op de arbeidsmarkt is redelijk, het aantal banen binnen deze sector is na de economische crisis weer gaan groeien.

De actuele kans op werk voor een Telecom Engineer

Het beroep Telecom Engineer is onderdeel van de beroepsfamilie Ontwerpers telematica. De kans op werk voor de beroepsfamilie Ontwerpers telematica is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

10

Baankans Telecom Engineer

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Telecom Engineer

Je kunt als Telecom Engineer een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Telecom Engineer is onderdeel van de beroepsfamilie Ontwerpers telematica. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Telecom Engineer


Organisaties waar een Telecom Engineer werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Telecom Engineer meestal werkt.

Waar werkt een Telecom Engineer?

Het type organisatie waar een Telecom Engineer werkt, kan zowel profit als non-profit zijn. Het zijn bedrijven die zich bezighouden met grote projecten, deze projecten worden veelal door overheidsinstanties gesubsidieerd en zij besteden verschillende werkzaamheden uit aan profit organisaties. De Telecom Engineer kan dus werken vanuit de gemeente of vanuit bijvoorbeeld een bouwbedrijf.

Meer weten over werken in de Installatie, Onderhoud & Reparatie?

Bekijk werken in Installatie, Onderhoud & Reparatie

Netwerk Telecom Engineer

Met wie werkt een Telecom Engineer samen? 

Als Telecom Enigneer heb je contact met verschillende partijen. Je bent verantwoordelijk het telecomgedeelte binnen een project en commucatie met andere betrokken partijen is van groot belang. De Telecom Engineer heeft de verantwoordelijkheid voor de vergunningen bij de betreffende gemeente en de levering van materialen door verschillende leveranciers. Intern heeft deTelecom Engineer contact met de productontwikkelaars of de afdeling Technische Ontwikkeling. Het is belangrijk dat de Engineer op de hoogte blijft van de ontwikkelingen op zijn vakgebied. Als taak heeft de Telecom Engineer ook het adviseren en op de hoogte houden van opdrachtgevers en klanten.


 • Klant
 • Gemeenten
 • Leverancier
 • Productontwikkelaar
 • Opdrachtgever
Telecom Engineer

Interview met een Telecom Engineer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Telecom Engineer:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Telecom Engineer verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Telecom Engineer?

De beroepen die verwant zijn aan Telecom Engineer zijn:
Process Engineer
Salaris: €2700 tot €4500
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Telecom Engineer in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

 • Klant
 • Gemeenten
 • Leverancier
 • Productontwikkelaar
 • Opdrachtgever

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2250 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

10Ga direct naar