Theatertechnicus Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Theatertechnicus? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Theatertechnicus, zoals: "Wat doet een Theatertechnicus?", of "Wat verdient een Theatertechnicus? of "Hoe word je een Theatertechnicus?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Theatertechnicus nodig heeft.Wat is een Theatertechnicus?

Een Theatertechnicus zorgt voor de technische middelen die nodig zijn bij een theatervoorstelling. Er bestaan verschillende Theatertechnici. Er zijn Theatertechnici die zich bezighouden met de lichttechniek en Theatertechnici die zich richten op geluidtechniek, maar er zijn ook Theatertechnici die zich bezighouden met podiumtechniek, decortechniek en/of pyrotechniek. De Theaterproducent zal steeds controleren of alles goed gaat.

Theatertechnici die het licht verzorgen, hangen lampen op, brengen kleurfilters aan, stellen de lampen, leggen stroomvoorzieningen en bedieningskabels aan en bedienen de lampen tijdens de voorstelling. Een Theatertechnicus die het geluid verzorgt, zorgt ervoor dat het geluid van de Acteurs, de muziekinstrumenten en de geluidopnames goed op elkaar zijn afgestemd door middel van microfoons, zenders, ontvangers, mengtafels, geluidseffectenapparatuur en computers. Een Theatertechnicus die zich bezighoudt met de podiumtechniek, zorgt ervoor dat luiken, draaischijven en hijsinstallaties goed werken en onzichtbaar zijn voor het publiek. Een Theatertechnicus kan zich ook bemoeien met het decor. Hij zorgt ervoor dat alle decorstukken die eventueel tijdens de voorstelling verwijderd moeten worden, op het juiste moment en zo onopvallend mogelijk weg worden gehaald en dat nieuwe decorstukken naar binnen worden gebracht. Een Theatertechnicus kan zich ten slotte ook toeleggen op de pyrotechniek. Hij gaat dan over de maatregelen voor het veilig afsteken van eventueel vuurwerk. 

Past het beroep Theatertechnicus bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Theatertechnicus

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Allround inspiciënt


Vacatures Theatertechnicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Theatertechnicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Theatertechnicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Theatertechnicus vacatures

Vacature theatertechnicus
Poolstok
Stroom Vrije Tijd met o.a. CC Westrand heeft een uitgebreid aanbod (theater, muziek, humor, familie, school…) en vormt ook de thuisbasis voor talrijke socioculturele verenigingen. Het cultuurcentrum vormt een belangrijke …
Vacature ​Theatertechnicus gezocht!
Hotel Theater Figi
Allround Theatertechnicus (fulltime) gezocht! Hotel Theater Figi is op zoek naar een nieuwe topper om het theater technici team te versterken. Ben jij de persoon die wij zoeken? Solliciteer dan …
Vacature Polyvalent Theatertechnicus bij gemeente Dilbeek
Poolstok
Stroom Vrije Tijd met o.a. CC Westrand heeft een uitgebreid aanbod (theater, muziek, humor, familie, school…) en vormt ook de thuisbasis voor talrijke socioculturele verenigingen. Het cultuurcentrum vormt een belangrijke …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Theatertechnicus

Wat verdient een Theatertechnicus?

Een Theatertechnicus kan rekenen op zo’n €1500,- tot €2800,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Zijn precieze inkomen hangt bijvoorbeeld af van zijn leeftijd, ervaring en precieze taken. Vooral als een Theatertechnicus op freelance basis werkt, zullen zijn inkomens heel variabel zijn. Het ene project betaalt beter dan het andere project.

Een Theatertechnicus kan verder onder meer een onregelmatigheidstoeslag krijgen, evenals een reiskostenvergoeding, een geregeld en betaald verblijf als buiten de standplaats wordt overnacht en eventueel cateringservices. 

Salarisschaal Theatertechnicus

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Theatertechnicus

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Theatertechnicus


Theatertechnicus worden: Opleidingen tot Theatertechnicus

Wil je Theatertechnicus worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Theatertechnicus.

Hoe word je een Theatertechnicus? 

Om Theatertechnicus te worden, kunnen op MBO-niveau opleidingen aan diverse ROC’s en grafisch lycea gevolgd worden. Op het HBO kan de opleiding Theatermaker/Theater en Techniek gedaan worden. Hier leert iemand niet alleen alles over techniek in het theater, maar ook over leidinggeven. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Theatertechnicus

Er zijn geen opleidingen Theatertechnicus aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Theatertechnicus in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment


Theatertechnicus worden: Omscholen tot Theatertechnicus

Als je je wilt omscholen tot Theatertechnicus is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Theatertechnicus zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Theatertechnicus dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Theatertechnicus

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Theatertechnicus

Als je Theatertechnicus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Theatertechnicus zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Theatertechnicus

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Theatertechnicus?


Competenties en Vaardigheden Theatertechnicus:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Theatertechnicus.

Welke competenties heeft een Theatertechnicus nodig?

Een Theatertechnicus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Ambitie
Ambitie

Steekwoorden: investeren, toekomst, doelen, durf

Omschrijving

Deze mensen investeren in zichzelf en in de toekomst. Ze willen steeds hogerop komen en stellen hierbij doelen en prioriteiten. Vaak weten deze mensen precies wat ze willen bereiken. Ze gaan hier dan ook voor de volle 100% voor. Ambitieuze mensen zijn vaak op zoek naar de grenzen en nemen hierbij dan ook vaak verschillende risico’s.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak lef en nemen verschillende risico’s. Omdat ze helder voor ogen hebben waar ze naar toe willen, zijn ze vaak ook initiatiefrijk en creatief. Ze bewandelen verschillende paden om hun doelen te bereiken. Ze zijn resultaatgericht en hun doelen staan dan ook altijd centraal. Ambitieuze mensen zijn doorzetters en hebben daarbij vaak ook een hoog energieniveau.

Zwakke punten
Teveel ambitie hebben kan ook verschillende valkuilen met zich meebrengen. Sommige mensen kunnen dan als een ‘kip zonder kop’ te werk gaan en verliezen bijvoorbeeld oog voor detail. Bepaalde doelstellingen kunnen onrealistisch worden en wanneer dan wordt vastgehouden aan de doelen kan stress een gevaar vormen. Ambitieuze mensen zijn niet altijd prettig voor de omgeving. Ze begrijpen het bijvoorbeeld soms niet als iemand andere prioriteiten heeft.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Netwerken
Netwerken

Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit

Omschrijving

Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.

Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.

Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Theatertechnicus

 • Aandacht voor details
 • Doelgericht
 • Methodisch werken
 • Analytisch vermogen
 • Ambitie
 • Vasthoudendheid
 • Controleren
 • Beoordelen
 • Wilskracht
 • Zelfmotivatie
 • Punctueel
 • Positiviteit
 • Kracht
 • Vitaliteit
 • Luisteren
 • Kansen zien
 • Contacten leggen
 • Sensitiviteit
 • Bemiddelen
 • Gezamenlijk resultaat
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Theatertechnicus

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Theatertechnicus passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Theatertechnicus nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Theatertechnicus zijn Waarnemer en Perfectionist.

Een Theatertechnicus moet steeds heel goed opletten en het overzicht bewaren. Als hij ziet dat er ergens iets niet goed gaat, moet hij daarop kunnen reageren en met een oplossing komen. De Theatertechnicus is oplettend, onderzoekend en analytisch (Waarnemer).

Verder is het van belang dat de techniek tot in de puntjes is geregeld. Het decor, de podiumtechnieken, het geluid, het licht: alles moet perfect kloppen. Tijdens een voorstelling mag er niks verkeerd gaan. De Theatertechnicus is dus veeleisend, een streber en zeer secuur. Hij rust als het ware niet voordat alles klopt (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Theatertechnicus


Eigenschappen Theatertechnicus

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Theatertechnicus

Wat zijn de baankansen voor een Theatertechnicus?

Bij elke theatervoorstelling zijn Theatertechnici nodig. Vooral als iemand stages heeft gedaan, kan hij over het algemeen goed aan een baan komen. Wel is er aardig wat concurrentie. Het is dus wel van belang een groot netwerk op te bouwen en goed werk te leveren.

Een Theatertechnicus kan bij goed functioneren meer taken krijgen. Als hij dat nog niet deed, kan hij verschillende technieken combineren, zoals decortechniek en podiumtechniek. Ook kan de Theatertechnicus leiding gaan geven. Eventueel zou hij later als Docent Theatertechniek les kunnen gaan geven.
 

De actuele kans op werk voor een Theatertechnicus

Het beroep Theatertechnicus is onderdeel van de beroepsfamilie Inspiciënten en belichtingstechnici. De kans op werk voor de beroepsfamilie Inspiciënten en belichtingstechnici is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

3

Baankans Theatertechnicus

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Theatertechnicus

Je kunt als Theatertechnicus een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Theatertechnicus is onderdeel van de beroepsfamilie Inspiciënten en belichtingstechnici. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Theatertechnicus


Organisaties waar een Theatertechnicus werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Theatertechnicus meestal werkt.

Waar werkt een Theatertechnicus?

Een Theatertechnicus is werkzaam bij een bepaald theater of werkt op freelance basis bij verschillende theaters. Een theater krijgt subsidies van de overheid, maar streeft wel naar het maken van winst. Een Theatertechnicus werkt dus in de profitsector.

Meer weten over werken in de Technisch?

Bekijk werken in Technisch

Netwerk Theatertechnicus

Met wie werkt een Theatertechnicus samen? 

De Theatertechnicus komt veel in contact met collega’s van de techniek. Zij werken samen toe naar een perfect eindresultaat. Ook heeft de Theatertechnicus te maken met de Theaterproducent , die de voortgang in de gaten houdt. Ze plegen overleg en maken afspraken. Ook zal de Theatertechnicus met andere theatermedewerkers in contact komen, zoals Cateringmedewerkers en Artiesten.
 


 • Collega’s
 • Theaterproducent
 • Theatermedewerkers
Theatertechnicus

Interview met een Theatertechnicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Theatertechnicus in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Collega’s
 • Theaterproducent
 • Theatermedewerkers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €2800

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3Ga direct naar