Theorie- en Praktijkinstructeur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Theorie- en Praktijkinstructeur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep theorie- en praktijkinstructeur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je theorie- en praktijkinstructeur wordt.

 

Wat is een Theorie- en Praktijkinstructeur?

De Theorie- en Praktijkinstructeur werkt voor meerdere sectoren van een instelling voor voortgezet onderwijs. Naast de verzorging van theorie- en praktijkinstructie en de beleiding van leerlingen levert de Theorie- en Praktijkinstructeur een bijdrage aan activiteiten van sectoren of locaties, geeft hij incidenteel instructies aan TOA's of onderwijsassistenten en neemt hij deel aan vakoverleg en overleg met docenten.

Zijn hoofdtaak van theorie- en praktijkinstructie houdt in dat hij praktijklessen verzorgt, demonstraties en instructies geeft, (practicum)verslagen corrigeert en het theorie- en praktijkonderwijs up to date houdt. Daarnaast levert hij een bijdrage aan de ontwikkeling en uitvoering van probleemgestuurd onderwijs, actief leren, door het samenstellen van handleidingen en het bewaken van de balans tussen theorie en praktijk. Hij begeleidt leerlingen bij practica en machinegebruik en het schrijven van werkstukken.

Deelname aan werkgroepen in het kader van onderwijsvernieuwing, het coachen van nieuwe (technisch) onderwijsassistenten en allerhande administratief-ondersteunende klussen horen ook bij zijn takenpakket. Hierbij valt te denken aan roostering, examenorganisatie en samenstelling van de studiegids.

De Theorie- en Praktijkinstructeur heeft een veelzijdige functie ter ondersteuning van (docenten van) een vakgroep, met veel ruimte voor eigen inbreng, leerlingcontact en educatieve werkzaamheden.

 

(FUWA-VO)Wil je werken als Theorie- en Praktijkinstructeur?

Werk je al als Theorie- en Praktijkinstructeur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Theorie- en Praktijkinstructeur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Theorie- en Praktijkinstructeur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Theorie- en Praktijkinstructeur in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Technisch Onderwijsassistent
  • Leraar
  • Teamleider (Voortgezet onderwijs)

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2243 tot €3302

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

36


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Theorie- en Praktijkinstructeur

Wat verdient een Theorie- en Praktijkinstructeur?

De Theorie- en Praktijkinstructeur verdient in schaal 9 tussen de €2243 en €3302 bruto per maand. Verder zijn in het onderwijs gunstige regelingen omtrent ouderschapsverlof en parttime werken van toepassing en krijgen werknemers voldoende (bij)scholingsmogelijkheden. Naast een bruto maandloon worden ook een vakantietoeslag en eindejaarsuitkering uitgekeerd.

Salarisschaal Theorie- en Praktijkinstructeur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Theorie- en Praktijkinstructeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Theorie- en Praktijkinstructeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Theorie- en Praktijkinstructeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Theorie- en Praktijkinstructeur vacatures

Vacature Instructeur medische opleiding defensie hilversum
TMI
Jij weet hoe belangrijk het werk van militair verpleegkundigen is. Bouw mee aan een sterke krijgsmacht door militairen medisch op te leiden. Medische vaardigheden zijn voor militairen cruciaal om missies …
Vacature Zweminstructeur, Gemeente Amsterdam
Randstad
Functieomschrijving Voor de Gemeente Amsterdam zijn wij op zoek voor verschillende locaties in Amsterdam naar gediplomeerde zweminstructeurs. Als zweminstructeur leer je mensen aan de hand van zwemlessen zwemmen. Met zwemlessen …
Vacature Instructeur BETA
De Breul
Met ingang van: 01-05-2021 Dienstverband: Tijdelijk met uitzicht op vast FTE: 0,8 Aantal uren: 32 Omschrijving De school is in transitie, wij willen van een TOA naar instructeur. Werkzaamheden 1. …
Vacature Zweminstructeur
Randstad
Voor Zwembad De Heerenduinen zijn wij op zoek naar gediplomeerde zweminstructeurs. Als allround zweminstructeur ben je verantwoordelijk voor het verzorgen van zwemlessen. Dit kunnen particuliere lessen zijn maar ook aquasport …
Vacature Instructeur veiligheidstrainingen
Olympia
Als parttime Instructeur / trainer bij dit offshore trainingscentrum zorg jij ervoor dat de deelnemers van de training op de hoogte zijn van alle risico's op zee en hoe zij …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Theorie- en Praktijkinstructeur

Wat is de toekomst van Theorie- en Praktijkinstructeur?

Daar het een voorbeeldfunctie betreft die onlangs is ontstaan is het moeilijk een duidelijk arbeidsmarktperspectief te ontwaren. Wel zijn er (dus) ontwikkelingen gaande die de inzet van Theorie- en Praktijkinstructeurs in plaats van leraren voorspellen. Dit is een uitstekend perspectief.

Hoewel de vacatures voor docenten voortgezet onderwijs afnemen, zijn ze nog altijd voor handen. Doorgroeien naar zo een functie is een goede mogelijkheid.

Baankans Theorie- en Praktijkinstructeur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

36


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Theorie- en Praktijkinstructeur worden: Opleidingen tot Theorie- en Praktijkinstructeur

Wil je Theorie- en Praktijkinstructeur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Theorie- en Praktijkinstructeur.

Hoe word je een Theorie- en Praktijkinstructeur? 

De functie van Theorie- en Praktijkinstructeur is niet lang geleden ingevoerd. De trend lijkt te zijn om steeds meer werkkrachten in schaal 9 de docent in schaal 10 te laten vervangen. Het opleidingsniveau van de Theorie- en Praktijkinstructeur is niet vastgelegd en kan worden ingevuld door de instelling. Vereist zijn in ieder geval kennis van apparaten en machines, onderwijs en didactische vaardigheden.

Een twee schalen lager ingeschaalde technisch onderwijs assistent moet echter een MBO opleiding hebben. Dit zal de minimale eis zijn voor Theorie- en Praktijkinstructeur, maar HBO niveau ligt, zeker gezien bovenstaande, meer voor de hand.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Theorie- en Praktijkinstructeur

Er zijn geen opleidingen Theorie- en Praktijkinstructeur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Theorie- en Praktijkinstructeur in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs

Omscholen of doorgroeien tot Theorie- en Praktijkinstructeur

Als je Theorie- en Praktijkinstructeur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Theorie- en Praktijkinstructeur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Theorie- en Praktijkinstructeur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Theorie- en Praktijkinstructeur?

Competenties en Vaardigheden Theorie- en Praktijkinstructeur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Theorie- en Praktijkinstructeur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Theorie- en Praktijkinstructeur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Theorie- en Praktijkinstructeur

Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Theorie- en Praktijkinstructeur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Theorie- en Praktijkinstructeur. Als Theorie- en Praktijkinstructeur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Theorie- en Praktijkinstructeur:


zie volledige beschrijving persoonstype Theorie- en Praktijkinstructeur

Vakkennis voor een Theorie- en Praktijkinstructeur

Het is voor een Theorie- en Praktijkinstructeur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Theorie- en Praktijkinstructeur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Theorie- en Praktijkinstructeur


Werkervaring Theorie- en Praktijkinstructeur

Het is voor een startend Theorie- en Praktijkinstructeur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Theorie- en Praktijkinstructeur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Onderwijsassistent, Technisch Onderwijsassistent .

Iets anders leren?

Is Theorie- en Praktijkinstructeur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Theorie- en Praktijkinstructeur

Met wie werkt een Theorie- en Praktijkinstructeur samen? 

In zijn lesgevende rol krijgt de Theorie- en Praktijkinstructeur te maken met leerlingen en ouders. Hij werkt nauw samen met technisch onderwijsassistenten die hij coacht of aanstuurt.  Verder draait hij mee in een team of teams, wat betekent dat hij samenwerkt met leraren, een teamleider, afdelingsdirecteur of sectordirecteur en ander onderwijsondersteunend of algemeen ondersteunend personeel.


  • Technisch Onderwijsassistent
  • Leraar
  • Teamleider (Voortgezet onderwijs)
Theorie- en Praktijkinstructeur


Organisaties waar een Theorie- en Praktijkinstructeur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Theorie- en Praktijkinstructeur meestal werkt.

Waar werkt een Theorie- en Praktijkinstructeur?

De Theorie- en Praktijkinstructeur werkt in het voortgezet onderwijs.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Theorie- en Praktijkinstructeur

Waar kun je het beste werken als Theorie- en Praktijkinstructeur? Hieronder vind je de best door de Theorie- en Praktijkinstructeur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Theorie- en Praktijkinstructeur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Theorie- en Praktijkinstructeur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Theorie- en Praktijkinstructeur.

Welke competenties heeft een Theorie- en Praktijkinstructeur nodig?

Een Theorie- en Praktijkinstructeur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Theorie- en Praktijkinstructeur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Theorie- en Praktijkinstructeur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Theorie- en Praktijkinstructeur nodig? 

De persoonlijkheid van de Theorie- en Praktijkinstructeur is vergelijkbaar met die van de leraar, al is zijn onderstuenende, helpende kant misschien iets meer geprononceerd. Hij is begaan met en heeft oog voor wat anderen nodig hebben, wat er ontbreekt en wat hij bij kan dragen (Helper). Hij is een betrokken kracht, met een duidelijk idee van hoe dingen moeten (zijn) en een natuurlijke behoefte dit over te dragen op anderen. Daartoe werkt hij precies en doelgericht (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Theorie- en Praktijkinstructeur


Gever


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Theorie- en Praktijkinstructeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Theorie- en Praktijkinstructeur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Theorie- en Praktijkinstructeur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Theorie- en Praktijkinstructeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Theorie- en Praktijkinstructeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Theorie- en Praktijkinstructeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Theorie- en Praktijkinstructeur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Theorie- en Praktijkinstructeur iets voor je?

Zou je graag Theorie- en Praktijkinstructeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Theorie- en Praktijkinstructeur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Theorie- en Praktijkinstructeur?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Theorie- en Praktijkinstructeur

Vacature Zweminstructeur/ toezichthouder
Gemeente Veere
De gemeente Veere werkt met ambitieuze en gedreven medewerkers aan de realisatie van de doelstellingen die de organisatie nastreeft. Wil jij ook je bijdrage leveren? Binnen de afdeling Openbare Ruimte …
Vacature Brandweerinstructeur uur p/ w
Brandweertrainingscentrum Kleefse Waard BV
De organisatieBrandweer Trainingscentrum Kleefse Waard is een volwaardig trainingscentrum op een prachtige locatie in Arnhem. Brandweer Trainingscentrum Kleefse Waard is servicegericht, flexibel en vooral goed in wat zij het …
Vacature Instructeur Seesing Flex Leert!
Seesing Flex
Voor Seesing Flex Leert! zijn we op zoek naar een collega die verschillende logistieke cursussen kan geven voor zowel hef- en reachtruck en EPT, als wel verschillende code cursussen. In …
Vacature Zweminstructeur, Gemeente Amsterdam
Randstad
Functieomschrijving Voor de Gemeente Amsterdam zijn wij op zoek voor verschillende locaties in Amsterdam naar gediplomeerde zweminstructeurs. Als zweminstructeur leer je mensen aan de hand van zwemlessen zwemmen. Met zwemlessen …
Vacature Instructeur / Instructrice B (BE)
Rijschool Maud van Gent
Om het team van Rijschool Maud te versterken zijn we zijn op zoek naar een instructeur of instructrice categorie B. Ben je in het bezit van een geldig WRM certificaat …

Actuele blogposts


reacties op Theorie- en Praktijkinstructeur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar