Tolk Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Tolk? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep tolk. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je tolk wordt.

 

Wat is een Tolk?

Een Tolk is een persoon die gesprekken vertaalt uit de voor de luisteraar en gespreksdeelnemer onbekende taal naar zijn eigen taal, zodat deze luisteraar, de opdrachtgever, het gesprek kan volgen. Onder tolken wordt ook het vertalen van gebarentaal verstaan. Als de Tolk ook terugvertaalt naar de onbekende taal kan de Tolk zichzelf gesprekstolk noemen. Naast Gesprekstolk kan een Tolk ook als Gerechtstolk werken. Dit gebeurt als de Tolk onder ede in de rechtbank de taal van een verdachte vertaalt naar de moedertaal, zodat medewerker van het gerechtshof en de verdachte elkaar kunnen begrijpen.

Er zijn verder twee manieren van tolken mogelijk, namelijk consecutief en simultaan tolken. Bij het consecutief tolken wordt er eerst gesproken en dan pas vertaald. Dit wordt vaak gedaan bij het werk als Gesprekstolk. Simultaan tolken betekent dat er vertaald wordt terwijl er gesproken wordt. Dit gebeurt veelal bij organisaties zoals de Verenigde Naties, waar het belangrijk is dat de verschillende gespreksleiders in hun eigen taal het gesprek kunnen volgen terwijl het nog gaande is.

Een Tolk kan op freelance basis werken of in dienst zijn bij een bedrijf. Het is belangrijk dat de Tolk enig onderzoek doet voordat het gesprek plaatsvindt, zodat hij de juiste termen voor mogelijke gespreksonderwerpenonder de knie heeft. Verder is het belangrijk dat de Tolk snel kan denken en zich goed kan aanpassen aan de situatie. Vooral als zelfstandig ondernemer is het werk van een Tolk erg afwisselend. Het is daarom belangrijk om stressbestendig te zijn en voor langere tijd concentratie op te kunnen brengen.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Tolk?

Werk je al als Tolk en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Tolk worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Tolk, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Tolk in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Tolk
  • Ambtenaar
  • Medewerkers Internationale Bedrijven

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1750 tot €2750

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

9


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Tolk

Wat verdient een Tolk?

Aangezien het meeste werk als Tolk gebeurt op freelance-basis, is het salaris sterk afhankelijk van het aantal en type opdrachten dat een Tolk binnenkrijgt. Het startsalaris kan dan €1750 zijn, en  loopt op tot ca. €2750 euro. Voor de overheid werken als Tolk brengt goede secundaire arbeidsvoorwaarden met zich mee, maar vermindert de kans om zelfstandig goedbetaalde projecten binnen te halen.

Salarisschaal Tolk

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Tolk

Op zoek naar een nieuwe baan als Tolk? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Tolk. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Tolk vacatures

Vacature Postbezorger in Tolkamer (6916 KB) bij PostNL
PostNL
Postbezorger in Tolkamer (6916 KB)Tolkamer, werkzaamheden vinden plaats in Lobith en Tolkamer (Postcode: 6916 KB) Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag 2-3 uur per dag, 12 uur per week Altijd al …
Vacature Tijdelijke baan als Postbezorger in Tolkamer (6916 KB) bij PostNL
PostNL
Tijdelijke baan als Postbezorger in Tolkamer (6916 KB)Tolkamer, werkzaamheden vinden plaats in geheel Tolkamer en Lobith (Postcode: 6916 KB) Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag 2-3 uur per dag, 12 uur …
Vacature Helpende niveau 2, Tolkamer, Tolkamer
Zorgwerk
Je zoekt flexibel werk als Helpende niveau 2 (in loondienst of als zzp'er) in Tolkamer en omstreken en je hebt affiniteit met V&V-huizen en ouderen? Bekijk dan snel deze vacature …
Vacature Verzorgende 3 IG, Tolkamer, Tolkamer
Zorgwerk
Je zoekt flexibel werk als Verzorgende 3 IG (in loondienst of als zzp'er) in Tolkamer en omstreken en je hebt affiniteit met V&V-huizen en ouderen? Bekijk dan snel deze vacature …
Vacature junior projectmanager vertalingen
Metamorfose Vertalingen
Als projectmanager ben je de spil tussen opdrachtgever en vertaler. Je neemt aanvragen in behandeling, brengt offertes uit en zorgt ervoor dat de tekst door de juiste vertaler wordt vertaald/gereviseerd. …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Tolk

Wat zijn de baankansen voor een Tolk?

Doorgroeimogelijkheden zijn afhankelijk van de werkgever. Als een Tolk de goede wergever tegenkomt is er de mogelijheid tot een vaste aanstelling, zo ook bij bijvoorbeeld de Verenigde Naties of een ambassade. Overige perspectieven zijn afhankelijk van de eigen inzet en doelen.

De actuele kans op werk voor een Tolk

De kans op werk voor het beroep Tolk is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

9

Baankans Tolk

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Tolk worden: Opleidingen tot Tolk

Wil je Tolk worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Tolk.

Hoe word je een Tolk? 

Er zijn verschillende HBO opleidingen 'Tolken' in Nederland die specifiek tot een diploma in tolken of vertalen leiden. Daarnaast is een WO opleiding in een bepaalde taal (richting Vertalen) ook een goede basis voor werk als tolk.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Tolk

Er zijn geen opleidingen Tolk aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Tolk in werkt

Bekijk alle opleidingen Marketing & Communicatie

Omscholen tot Tolk

Als je je wilt omscholen tot Tolk is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Tolk zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Tolk dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Tolk

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Tolk

Als je Tolk wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Tolk zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Tolk

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Tolk?

Competenties en Vaardigheden Tolk

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Tolk nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Tolk nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Tolk

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Tolk

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Tolk. Als Tolk wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Tolk:


zie volledige beschrijving persoonstype Tolk

Vakkennis voor een Tolk

Het is voor een Tolk ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Tolk zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Tolk


Werkervaring Tolk

Het is voor een startend Tolk die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Tolk is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Vertaler .

Iets anders leren?

Is Tolk het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Tolk

Met wie werkt een Tolk samen? 

Aangezien een Tolk vaak zelfstandig werk moet regelen is het belangrijk om in contact te blijven met die bedrijven die een Tolk ook nodig hebben en zo als Tolk beschikbaar te blijven voor (nieuwe) opdrachten. De overheid is hierbij een belangrijke instelling omdat hier zowel op nationaal en internationaal niveau vraag is naar Tolken. Verder is het belangrijk voor de zichtbaarheid en naamsbekendheid om ingeschreven te staan bij beroepsorganisaties voor Tolken en zo op het Internet zichtbaar te zijn voor potentiële klanten.


  • Tolk
  • Ambtenaar
  • Medewerkers Internationale Bedrijven
Tolk


Organisaties waar een Tolk werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Tolk meestal werkt.

Waar werkt een Tolk?

Werk voor de overheid, de VN en andere instellingen gebeurt over het algemeen op non-profit basis. Werk voor internationale bedrijven of multinationals is daarnaast particulier en wordt over het algemeen als zelfstandig ondernemer aangegaan. Freelance werk is hierbij over het algemeen for profit, tenzij deTolk er zelf of met andere Tolken voor kiest een stichting op te richten.


Best beoordeelde werkgevers Tolk

Waar kun je het beste werken als Tolk? Hieronder vind je de best door de Tolk beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Livewords

Locatie: Noord-Holland

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Tolk:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Tolk.

Welke competenties heeft een Tolk nodig?

Een Tolk heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Tolk

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Tolk passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Tolk nodig? 

Om goed te kunnen vertalen moet een Tolk perfectionistisch zijn; zelfs een kleine misvertaling kan al grote gevolgen hebben (Perfectionist). Verder staat het presteren voorop, omdat er zo goed en zo snel mogelijk vertaald moet worden. Alleen als de Tolk successvol is en de opdrachtgever tevreden met de vertaling kan er gesproken worden over een volgende opdracht (Successvolle Werker).

Bekijk de persoonstypen voor Tolk


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Tolk

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Tolk

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Tolk

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Tolk

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Tolk dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Tolk belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Tolk. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Tolk iets voor je?

Zou je graag Tolk willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Tolk bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Tolk

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar