Tolk worden: Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Tolk? Lees de functieomschrijving.

Een Tolk is een persoon die gesprekken vertaalt uit de voor de luisteraar en gespreksdeelnemer onbekende taal naar zijn eigen taal, zodat deze luisteraar, de opdrachtgever, het gesprek kan volgen. Onder tolken wordt ook het vertalen van gebarentaal verstaan. Als de Tolk ook terugvertaalt naar de onbekende taal kan de Tolk zichzelf gesprekstolk noemen. Naast Gesprekstolk kan een Tolk ook als Gerechtstolk werken. Dit gebeurt als de Tolk onder ede in de rechtbank de taal van een verdachte vertaalt naar de moedertaal, zodat medewerker van het gerechtshof en de verdachte elkaar kunnen begrijpen.

Er zijn verder twee manieren van tolken mogelijk, namelijk consecutief en simultaan tolken. Bij het consecutief tolken wordt er eerst gesproken en dan pas vertaald. Dit wordt vaak gedaan bij het werk als Gesprekstolk. Simultaan tolken betekent dat er vertaald wordt terwijl er gesproken wordt. Dit gebeurt veelal bij organisaties zoals de Verenigde Naties, waar het belangrijk is dat de verschillende gespreksleiders in hun eigen taal het gesprek kunnen volgen terwijl het nog gaande is.

Een Tolk kan op freelance basis werken of in dienst zijn bij een bedrijf. Het is belangrijk dat de Tolk enig onderzoek doet voordat het gesprek plaatsvindt, zodat hij de juiste termen voor mogelijke gespreksonderwerpenonder de knie heeft. Verder is het belangrijk dat de Tolk snel kan denken en zich goed kan aanpassen aan de situatie. Vooral als zelfstandig ondernemer is het werk van een Tolk erg afwisselend. Het is daarom belangrijk om stressbestendig te zijn en voor langere tijd concentratie op te kunnen brengen.

Wil je werken als Tolk?

Werk je al als Tolk en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Tolk worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Tolk, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Tolk in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Tolk
  • Ambtenaar
  • Medewerkers Internationale Bedrijven

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1750 tot €2750

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Tolk

Wat verdient een Tolk?

Aangezien het meeste werk als Tolk gebeurt op freelance-basis, is het salaris sterk afhankelijk van het aantal en type opdrachten dat een Tolk binnenkrijgt. Het startsalaris kan dan €1750 zijn, en  loopt op tot ca. €2750 euro. Voor de overheid werken als Tolk brengt goede secundaire arbeidsvoorwaarden met zich mee, maar vermindert de kans om zelfstandig goedbetaalde projecten binnen te halen.

Salarisschaal Tolk

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Tolk

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Tolk

Hoe goed is de toekomst voor de Tolk? 

Doorgroeimogelijkheden zijn afhankelijk van de werkgever. Als een Tolk de goede wergever tegenkomt is er de mogelijheid tot een vaste aanstelling, zo ook bij bijvoorbeeld de Verenigde Naties of een ambassade. Overige perspectieven zijn afhankelijk van de eigen inzet en doelen.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Tolk worden: Opleidingen tot Tolk

Hoe word je een Tolk? 

Er zijn verschillende HBO opleidingen 'Tolken' in Nederland die specifiek tot een diploma in tolken of vertalen leiden. Daarnaast is een WO opleiding in een bepaalde taal (richting Vertalen) ook een goede basis voor werk als tolk.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Tolk

Communiceren via een tolk
Praktische training om tolkgesprekken zo goed mogelijk te laten verlopen voor alle 3 de partijen. De rol van gespreksleider gaan we goed oefenen: om kunnen gaan met ruis, non-verbale communicatie …
Meer opleidingen Tolk

Weet je nog niet of je Tolk wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Tolk of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Tolk

Met wie werkt een Tolk samen? 

Aangezien een Tolk vaak zelfstandig werk moet regelen is het belangrijk om in contact te blijven met die bedrijven die een Tolk ook nodig hebben en zo als Tolk beschikbaar te blijven voor (nieuwe) opdrachten. De overheid is hierbij een belangrijke instelling omdat hier zowel op nationaal en internationaal niveau vraag is naar Tolken. Verder is het belangrijk voor de zichtbaarheid en naamsbekendheid om ingeschreven te staan bij beroepsorganisaties voor Tolken en zo op het Internet zichtbaar te zijn voor potentiële klanten.


  • Tolk
  • Ambtenaar
  • Medewerkers Internationale Bedrijven
Tolk


Organisaties waar een Tolk werkzaam is

Waar werkt een Tolk meestal? 

Werk voor de overheid, de VN en andere instellingen gebeurt over het algemeen op non-profit basis. Werk voor internationale bedrijven of multinationals is daarnaast particulier en wordt over het algemeen als zelfstandig ondernemer aangegaan. Freelance werk is hierbij over het algemeen for profit, tenzij deTolk er zelf of met andere Tolken voor kiest een stichting op te richten.


Best beoordeelde werkgevers Tolk

Waar kun je het beste werken als Tolk? Hieronder vindt je de best door de Tolk beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Livewords

Locatie: Noord-Holland

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Tolk:

Welke competenties heeft een een Tolk nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Tolk

Wat voor persoonlijkheid heb je als Tolk nodig? 

Om goed te kunnen vertalen moet een Tolk perfectionistisch zijn; zelfs een kleine misvertaling kan al grote gevolgen hebben (Perfectionist). Verder staat het presteren voorop, omdat er zo goed en zo snel mogelijk vertaald moet worden. Alleen als de Tolk successvol is en de opdrachtgever tevreden met de vertaling kan er gesproken worden over een volgende opdracht (Successvolle Werker).

Bekijk de persoonstypen voor Tolk


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Tolk

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Tolk

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Tolk

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Tolk

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Tolk dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Tolk belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Tolk. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Tolk iets voor je?

Zou je graag Tolk willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Tolk bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Tolk

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar