Tolk Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Tolk? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Tolk, zoals: "Wat doet een Tolk?", of "Wat verdient een Tolk? of "Hoe word je een Tolk?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Tolk nodig heeft.Wat is een Tolk?

Een Tolk is een persoon die gesprekken vertaalt uit de voor de luisteraar en gespreksdeelnemer onbekende taal naar zijn eigen taal, zodat deze luisteraar, de opdrachtgever, het gesprek kan volgen. Onder tolken wordt ook het vertalen van gebarentaal verstaan. Als de Tolk ook terugvertaalt naar de onbekende taal kan de Tolk zichzelf gesprekstolk noemen. Naast Gesprekstolk kan een Tolk ook als Gerechtstolk werken. Dit gebeurt als de Tolk onder ede in de rechtbank de taal van een verdachte vertaalt naar de moedertaal, zodat medewerker van het gerechtshof en de verdachte elkaar kunnen begrijpen.

Er zijn verder twee manieren van tolken mogelijk, namelijk consecutief en simultaan tolken. Bij het consecutief tolken wordt er eerst gesproken en dan pas vertaald. Dit wordt vaak gedaan bij het werk als Gesprekstolk. Simultaan tolken betekent dat er vertaald wordt terwijl er gesproken wordt. Dit gebeurt veelal bij organisaties zoals de Verenigde Naties, waar het belangrijk is dat de verschillende gespreksleiders in hun eigen taal het gesprek kunnen volgen terwijl het nog gaande is.

Een Tolk kan op freelance basis werken of in dienst zijn bij een bedrijf. Het is belangrijk dat de Tolk enig onderzoek doet voordat het gesprek plaatsvindt, zodat hij de juiste termen voor mogelijke gespreksonderwerpenonder de knie heeft. Verder is het belangrijk dat de Tolk snel kan denken en zich goed kan aanpassen aan de situatie. Vooral als zelfstandig ondernemer is het werk van een Tolk erg afwisselend. Het is daarom belangrijk om stressbestendig te zijn en voor langere tijd concentratie op te kunnen brengen.

Past het beroep Tolk bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Tolk

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Vertaler (mondeling)


Vacatures Tolk

Op zoek naar een nieuwe baan als Tolk? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Tolk. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Tolk vacatures

Vacature Reservist Tolk
Ministerie van Defensie
Dit ga je doen Als militair tolk (Reservist Specifieke Deskundigheid) bij Defensie kun je voor alle vier Defensieonderdelen (KL, KLu, KMar en KM) worden ingezet, zowel nationaal als internationaal. Hier …
Vacature junior projectmanager vertalingen
Metamorfose Vertalingen
Als projectmanager ben je de spil tussen opdrachtgever en vertaler. Je neemt aanvragen in behandeling, brengt offertes uit en zorgt ervoor dat de tekst door de juiste vertaler wordt vertaald/gereviseerd. …
Vacature Projectmanager Tolkdiensten in Bunnik
Tolkbureau Hearhear
Als projectmanager bij HearHear lever je een essentiële bijdrage aan de internationale communicatie van onze klanten en het onderhouden van de relaties met onze (freelance) tolken. Door de verschillende context …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Tolk

Wat verdient een Tolk?

Aangezien het meeste werk als Tolk gebeurt op freelance-basis, is het salaris sterk afhankelijk van het aantal en type opdrachten dat een Tolk binnenkrijgt. Het startsalaris kan dan €1750 zijn, en  loopt op tot ca. €2750 euro. Voor de overheid werken als Tolk brengt goede secundaire arbeidsvoorwaarden met zich mee, maar vermindert de kans om zelfstandig goedbetaalde projecten binnen te halen.

Salarisschaal Tolk

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Tolk

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Tolk


Tolk worden: Opleidingen tot Tolk

Wil je Tolk worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Tolk.

Hoe word je een Tolk? 

Er zijn verschillende HBO opleidingen 'Tolken' in Nederland die specifiek tot een diploma in tolken of vertalen leiden. Daarnaast is een WO opleiding in een bepaalde taal (richting Vertalen) ook een goede basis voor werk als tolk.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Tolk

Er zijn geen opleidingen Tolk aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Tolk in werkt

Bekijk alle opleidingen Marketing & Communicatie


Tolk worden: Omscholen tot Tolk

Als je je wilt omscholen tot Tolk is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Tolk zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Tolk dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Tolk

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Tolk

Als je Tolk wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Tolk zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Tolk

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Tolk?


Competenties en Vaardigheden Tolk:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Tolk.

Welke competenties heeft een Tolk nodig?

Een Tolk heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Integriteit
Integriteit

Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal

Omschrijving

Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.

Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.

Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Sociabiliteit
Sociabiliteit

Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving

Omschrijving

Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.

Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.

Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Vaardigheden Tolk

 • Luisteren
 • Effectief communiceren
 • Aanpassingsvermogen
 • Openheid
 • Vragen stellen
 • Geduld
 • Taalkennis
 • Punctueel
 • Betrouwbaar
 • Methodisch werken
 • Geheimhouding
 • Aandacht voor details
 • Flexibel gedrag
 • Omgaan met veranderingen
 • Vasthoudendheid
 • Zelfkennis
 • Rustig blijven
 • Inlevingsvermogen
 • Verantwoording
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Tolk

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Tolk passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Tolk nodig? 

Om goed te kunnen vertalen moet een Tolk perfectionistisch zijn; zelfs een kleine misvertaling kan al grote gevolgen hebben (Perfectionist). Verder staat het presteren voorop, omdat er zo goed en zo snel mogelijk vertaald moet worden. Alleen als de Tolk successvol is en de opdrachtgever tevreden met de vertaling kan er gesproken worden over een volgende opdracht (Successvolle Werker).

Bekijk de persoonstypen voor Tolk


Eigenschappen Tolk

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Tolk

Wat zijn de baankansen voor een Tolk?

Doorgroeimogelijkheden zijn afhankelijk van de werkgever. Als een Tolk de goede wergever tegenkomt is er de mogelijheid tot een vaste aanstelling, zo ook bij bijvoorbeeld de Verenigde Naties of een ambassade. Overige perspectieven zijn afhankelijk van de eigen inzet en doelen.

De actuele kans op werk voor een Tolk

Het beroep Tolk is onderdeel van de beroepsfamilie Tolken. De kans op werk voor de beroepsfamilie Tolken is in de huidige periode slecht

Huidige aantal vacatures

3

Baankans Tolk

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Organisaties waar een Tolk werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Tolk meestal werkt.

Waar werkt een Tolk?

Werk voor de overheid, de VN en andere instellingen gebeurt over het algemeen op non-profit basis. Werk voor internationale bedrijven of multinationals is daarnaast particulier en wordt over het algemeen als zelfstandig ondernemer aangegaan. Freelance werk is hierbij over het algemeen for profit, tenzij deTolk er zelf of met andere Tolken voor kiest een stichting op te richten.


Netwerk Tolk

Met wie werkt een Tolk samen? 

Aangezien een Tolk vaak zelfstandig werk moet regelen is het belangrijk om in contact te blijven met die bedrijven die een Tolk ook nodig hebben en zo als Tolk beschikbaar te blijven voor (nieuwe) opdrachten. De overheid is hierbij een belangrijke instelling omdat hier zowel op nationaal en internationaal niveau vraag is naar Tolken. Verder is het belangrijk voor de zichtbaarheid en naamsbekendheid om ingeschreven te staan bij beroepsorganisaties voor Tolken en zo op het Internet zichtbaar te zijn voor potentiële klanten.


 • Tolk
 • Ambtenaar
 • Medewerkers Internationale Bedrijven
Tolk

Interview met een Tolk

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Tolk:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Tolk verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Tolk?

De beroepen die verwant zijn aan Tolk zijn:
Vertaler
Salaris: €1700 tot €3000
Opleiding: HBO
Baankans: Matig

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Tolk in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Tolk
 • Ambtenaar
 • Medewerkers Internationale Bedrijven

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1750 tot €2750

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3Ga direct naar