Virtueel Assistent Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Virtueel Assistent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Virtueel Assistent, zoals: "Wat doet een Virtueel Assistent?", of "Wat verdient een Virtueel Assistent? of "Hoe word je een Virtueel Assistent?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Virtueel Assistent nodig heeft.Wat is een Virtueel Assistent?

Een Virtueel Assistent (VA) is iemand die andere mensen op afstand ondersteunt in hun werkzaamheden. Hij of zij is de rechterhand van iemand. Hij/zij ontzorgt. Voorbeelden van taken:
 
- adviseren over de uitvoering van taken
- een deel van de taken zelfstandig uitvoeren 
- de agenda beheren
- orde aanbrengen in de chaos
- administratie bijhouden
- contact onderhouden met diverse mensen
 
De specifieke taken van de VA verschillen per sector en bedrijf.  
 

Past het beroep Virtueel Assistent bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Virtueel Assistent

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Online Business Assistant, Sidekick, Virtueel Professional


Vacatures Virtueel Assistent

Op zoek naar een nieuwe baan als Virtueel Assistent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Virtueel Assistent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Virtueel Assistent vacatures

Vacature Sidekick Intern
Zoku Amsterdam
Sidekick: [sahyd-kik] ~ noun: A hands-on operational allrounder at Zoku who loves taking care of others and gets a kick out of forming genuine connections with residents. WHAT THE SIDEKICK?Do …
Vacature Sidekick - Zoku Amsterdam
Zoku Amsterdam
Sidekick: [sahyd-kik] ~ noun: A hands-on operational allrounder at Zoku who loves taking care of others and gets a kick out of forming genuine connections with residents. WHAT THE SIDEKICK? …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Virtueel Assistent

Wat verdient een Virtueel Assistent?

Hoeveel een Virtueel Assistent verdient, is onbekend. Meestal werkt een Virtueel Assistent op ZZP-basis. Hij of zij kan dus zijn/haar eigen uurtarief bepalen. Het bedrag hangt soms af van de precieze taken van de VA en zijn/haar ervaring. Soms spreken een VA en een opdrachtgever een pakketprijs af. 

Salarisschaal Virtueel Assistent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Virtueel Assistent

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Virtueel Assistent


Virtueel Assistent worden: Opleidingen tot Virtueel Assistent

Wil je Virtueel Assistent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Virtueel Assistent.

Hoe word je een Virtueel Assistent? 

Er is geen specifieke opleiding tot Virtueel Assistent. Belangrijk is dat je bekend bent met secretariële werkzaamheden. Een MBO-opleiding tot Secretaresse kan dus goed zijn. Ook moet je bekend zijn met diverse online programma’s en tools. Je werkt immers op afstand met en voor iemand. Denk aan Dropbox en iCloud.

Opleidingen Virtueel Assistent

Virtueel Assistent | Virtual Assistant | Support Professional | Opleiding Virtueel Succes inzake Online Marketing & Sales
Online Marketing & Sales De meest gevraagde expertise in de markt is online marketing. Dat is meteen een container begrip want online marketing omvat zoveel. Denk maar aan eens aan: …
Virtueel Assistent | Virtual Assistant | Support Professional | Opleiding Virtueel Succes inzake Online Marketing & Sales
Virtueel Assistent | Virtual Assistant opleiding - Binnen 10 weken een lopend VP bedrijf
Training speciaal voor Support Professionals zoals: (directie)secretaresses, management assistenten, officemanagers, (project)ondersteuners, (financieel) administratief medewerkers, marketing / communicatie / sales medewerkers, etc. die graag als zelfstandig Virtueel Professional aan de slag …
Virtueel Assistent | Virtual Assistant opleiding - Binnen 10 weken een lopend VP bedrijf
Virtueel Assistent | Virtual Assistant opleiding - Meer klanten door een Onweerstaanbaar VP aanbod
2-Daagse Training speciaal bedoeld voor (aanstaande) Virtueel Assistenten en Professionals Meer Klanten door Onweerstaanbaar VP Aanbod Hoe je eenvoudig klanten aantrekt en je onderscheidt in de markt! Vind je het
Virtueel Assistent | Virtual Assistant opleiding - Meer klanten door een Onweerstaanbaar VP aanbod
Virtueel Assistent | Virtual Assistant | Support Professional | Opleiding Operationeel Succes inzake digitaliseren van operationele bedrijfsprocessen
Operationeel Succces Als er 1 onderdeel in een bedrijf is waar je echt veel kunt optimaliseren en automatiseren, zijn het wel de operationele bedrijfsprocessen. Met name rondom het leveren van
Virtueel Assistent | Virtual Assistant | Support Professional | Opleiding Operationeel Succes inzake digitaliseren van operationele bedrijfsprocessen
Virtual Assistant
Wie als virtual assistant aan de slag gaat, bepaalt zelf waar er gewerkt wordt. Lekker buiten op een terras, thuis aan de keukentafel, in het café om de hoek of …
Virtual AssistantVirtueel Assistent worden: Omscholen tot Virtueel Assistent

Als je je wilt omscholen tot Virtueel Assistent is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Virtueel Assistent zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Virtueel Assistent dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Virtueel Assistent

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Virtueel Assistent

Als je Virtueel Assistent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Virtueel Assistent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Virtueel Assistent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Virtueel Assistent?


Competenties en Vaardigheden Virtueel Assistent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Virtueel Assistent.

Welke competenties heeft een Virtueel Assistent nodig?

Een Virtueel Assistent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Virtueel Assistent

 • Inlevingsvermogen
 • Wendbaarheid
 • Flexibel gedrag
 • Klantvriendelijkheid
 • Begripvol
 • Dienstverlenend
 • Doelgericht
 • Vasthoudendheid
 • Ambitie

Persoonlijkheid en Eigenschappen Virtueel Assistent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Virtueel Assistent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Virtueel Assistent nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Virtueel Assistent zijn gever en succesvolle werker.
 
Een VA is sociaal en betrokken. Hij/zij weet wat de opdrachtgever wil en doet er alles aan deze doelen te bereiken (Gever).
 
Een VA is dus ook doelgericht. Hij/zij staat stevig in zijn schoenen en is optimistisch en professioneel. Hij/zij is organisatorisch sterk en kan goed het overzicht houden (Succesvolle Werker). 
 

Bekijk de persoonstypen voor Virtueel Assistent


Eigenschappen Virtueel Assistent

 • Empatisch
 • Behulpzaam
 • Vriendelijk
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Virtueel Assistent

Wat zijn de baankansen voor een Virtueel Assistent?

De verwachting is dat steeds meer bedrijven een Virtueel Assistent gaan inschakelen. Een VA zorgt ervoor dat een ondernemer kan doen waarvoor hij ondernemer is geworden. De minder leuke taken geeft hij uit handen.
 
Op internet staan echter niet heel veel vacatures voor Virtueel Assistenten. Wel kun je je vrij makkelijk aansluiten bij een VA-pool.
 
Als je je kennis up-to-date houdt, blijf je goed inzetbaar. Wellicht kun je door een specialisatie steeds gerichtere klussen aannemen en op die manier ‘doorgroeien’.
 

De actuele kans op werk voor een Virtueel Assistent

Het beroep Virtueel Assistent is onderdeel van de beroepsfamilie Directie-, project- en internationaal secretaressen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Directie-, project- en internationaal secretaressen is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

2

Baankans Virtueel Assistent

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Virtueel Assistent

Je kunt als Virtueel Assistent een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Virtueel Assistent is onderdeel van de beroepsfamilie Directie-, project- en internationaal secretaressen. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Virtueel Assistent


Organisaties waar een Virtueel Assistent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Virtueel Assistent meestal werkt.

Waar werkt een Virtueel Assistent?

Een Virtueel Assistent werkt als ZZP-er en/of via een VA-pool. Het doel is geld verdienen, dus hij/zij is werkzaam in de profitsector.

Meer weten over werken in de Administratief & Secretarieel?

Bekijk werken in Administratief & Secretarieel

Netwerk Virtueel Assistent

Met wie werkt een Virtueel Assistent samen? 

Een Virtueel Assistent heeft een groot netwerk. Hij of zij weet wie hij kan inschakelen bij een bepaald probleem of een specifieke taak. Dit kunnen ICT-specialisten zijn, maar bijvoorbeeld ook Social Media Specialisten. Er zal soms ook overleg zijn met andere VA’s. Dit is met name het geval als iemand ingeschreven staat bij een VA-pool. Natuurlijk is er ook veel contact met de opdrachtgever en eventueel met diens klanten.


 • Opdrachtgever
 • Klanten van de opdrachtgever
 • Professionals (bijv. ICT-specialisten, Social Media Experts)
 • Andere Virtueel Assistenten
Virtueel Assistent

Interview met een Virtueel Assistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Virtueel Assistent:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Virtueel Assistent verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Virtueel Assistent?

De beroepen die verwant zijn aan Virtueel Assistent zijn:
Secretaresse
Salaris: €2000 tot €2900
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Virtueel Assistent in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Opdrachtgever
 • Klanten van de opdrachtgever
 • Professionals (bijv. ICT-specialisten, Social Media Experts)
 • Andere Virtueel Assistenten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2Ga direct naar