Voedingscoach Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Voedingscoach? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Voedingscoach, zoals: "Wat doet een Voedingscoach?", of "Wat verdient een Voedingscoach? of "Hoe word je een Voedingscoach?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Voedingscoach nodig heeft.Wat is een Voedingscoach?

De Voedingscoach begeleidt mensen op het gebied van gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Afvallen, ons gewicht en gezonde voeding zijn dingen waar we ons steeds meer mee bezig houden. Mensen die wat gewicht willen verliezen of hun eetpatroon aan willen passen om een gezondere levensstijl te kunnen volgen, kunnen bij de Voedingscoach om hulp vragen.

 

De Voedingscoach is deskundig op het gebied van voeding en een gezonde levensstijl. De Voedingscoach weet alles over gezonde voeding, de juiste hoeveelheden en de juiste balans in het eten. Door daarnaast voldoende te bewegen kan een gezonde levensstijl worden nagestreefd. De Voedingscoach adviseert de klanten voornamelijk over een gezond voedingspatroon.

 

Het is belangrijk dat mensen voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Mensen moeten niet te veel, maar ook weer niet te weinig eten. Veel mensen die bijvoorbeeld af willen vallen, gaan minder eten. Maar dit hoeft niet per se de oplossing te zijn. Het aanpassen van het voedingspatroon en gevarieerd gaan eten, werken veelal beter. De Voedingscoach bekijkt het huidige voedingspatroon van de mensen, analyseert en beoordeelt deze en stelt een nieuw voedingspatroon op. De Voedingscoach stimuleert de mensen om gezond te eten, genoeg te bewegen en een gezonde levensstijl na te streven. De Voedingscoach heeft hierin een coachende en adviserende rol.

Past het beroep Voedingscoach bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Voedingscoach

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Voedingsverpleegkundige, Voedingsdeskundige


Vacatures Voedingscoach

Op zoek naar een nieuwe baan als Voedingscoach? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Voedingscoach. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Voedingscoach vacatures

Vacature Voedingsdeskundige (voorlichten)
ASA Tilburg
Heb jij een passie voor body, sport, food en mind? En lijkt het jou leuk om dames op deze gebieden te coachen? Dan zijn wij op zoek naar jou! Wij …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Voedingscoach

Wat verdient een Voedingscoach?

Gemiddeld verdient de Voedingscoach tussen de €1800,- en €3200,- per maand. Dit is afhankelijk van de organisatie waar de Voedingscoach voor werkt en het aantal jaren ervaring dat de Voedingscoach heeft.

Salarisschaal Voedingscoach

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Voedingscoach

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Voedingscoach


Voedingscoach worden: Opleidingen tot Voedingscoach

Wil je Voedingscoach worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Voedingscoach.

Hoe word je een Voedingscoach? 

Er zijn verschillende opleiding op het gebied van voeding en diëten. Veel van deze opleidingen worden op MBO en HBO niveau aangeboden. De opleidingen duren twee tot vier jaar en bieden daarna de kans om aan de slag te gaan als Voedingscoach

Opleidingen Voedingscoach

Vitaminen - Afslanken? Beginnen met fitness? Bevordering gezondheid? Word je eigen voedingsdeskundige.
Vitaminen en mineralen zijn niet meer weg te denken uit de schappen in de drogisterij en de supermarkt. Jij kent misschien wel een aantal producten die vitaminen of vitaminepreparaten bevatten, …
Vitaminen - Afslanken? Beginnen met fitness? Bevordering gezondheid? Word je eigen voedingsdeskundige.
Voeding & Beweging
Programma Voeding & Beweging Ruim 40% van de mensen in werkend Nederland is te dik. Medewerkers die als gevolg van overgewicht hun werk minder efficiënt uitvoeren of nóg erger in …
Voeding & Beweging
Sport en Voeding
Voeding kan ofwel je sportprestaties verbeteren of juist verslechteren. Maar waar hou je nu precies rekening mee? Wat kan je het beste eten voor het sporten, tijdens het sporten of …
Sport en Voeding
Natuurvoedingsadviseur
Wat leer ik in de opleiding Natuurvoedingsadviseur? Je leert om onderscheid te maken tussen voeding die energie geeft en voeding die energie kost. Je verwerft gespecialiseerde kennis over natuurvoeding en …
Natuurvoedingsadviseur
MBO Assistent Horeca, Voeding of Voedingsindustrie (niveau 1)
Als assistent horeca, voeding of voedingsindustrie assisteer je bij de productie en het verkoopklaar maken van voedingsmiddelen, bijvoorbeeld bij een bakker of in een restaurant. Je bent alert op afwijkingen …
MBO Assistent Horeca, Voeding of Voedingsindustrie (niveau 1)Voedingscoach worden: Omscholen tot Voedingscoach

Als je je wilt omscholen tot Voedingscoach is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Voedingscoach zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Voedingscoach dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Voedingscoach

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Voedingscoach

Als je Voedingscoach wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Voedingscoach zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Voedingscoach

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Voedingscoach?


Competenties en Vaardigheden Voedingscoach:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Voedingscoach.

Welke competenties heeft een Voedingscoach nodig?

Een Voedingscoach heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Coachen
Coachen

Wat betekent de competentie coachen? De competentie coachen heeft de steekwoorden: motiveren, leiderschap, assertiviteit, luisteren

Omschrijving

In teamverband kunnen deze mensen ervoor zorgen dat taken voltooid worden. De coach motiveert anderen, op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. De coach is betrokken en wil het beste voor zichzelf en voor de ander. Deze mensen luisteren goed en proberen de juiste vragen te stellen. Op die manier proberen ze anderen een bepaalde ontwikkeling door te laten maken.

Sterke punten
De coaches kunnen anderen vaak goed inspireren en motiveren. Bij tegenslagen zijn dit de mensen die het team en de werkzaamheden weer op gang krijgen. Ze motiveren niet alleen, maar zijn over het algemeen ook goede leiders. Ze kunnen mensen aansturen en begeleiden. Daarnaast zijn deze coaches over het algemeen betrouwbaar en willen ze iedereen graag helpen. Deze mensen zijn vaak zelfverzekerd en willen het beste voor zichzelf en voor de ander.

Zwakke punten
Het is mogelijk dat de betrokkenheid van de coach zo groot wordt, dat de prioriteiten op verkeerde aspecten komen te liggen. Deze grote betrokkenheid kan ervoor zorgen dat anderen zich gecontroleerd voelen.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Motiveren
Motiveren

Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen

Omschrijving

Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.

Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig. 

Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.

Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie

Omschrijving

Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.

Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.

Overtuigen
Overtuigen

Steekwoorden: aanzetten tot actie, luisteren, sensitiviteit, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen weten op een bepaalde manier anderen te overtuigen van hun opvattingen. Zij gebruiken hiervoor argumenten, maar kunnen ook emoties gebruiken om hun verhaal kracht bij te zetten. Zij proberen hiermee anderen bijvoorbeeld aan te zetten tot actie. Overtuigers houden rekening met hun eigen belangen en dat van een ander.

Sterke punten
Overtuigers kunnen over het algemeen duidelijk en helder communiceren. Zij hebben van te voren bedacht wat ze willen vertellen en hoe ze de anderen willen overtuigen. Ze hebben een bepaalde structuur in het verhaal. Om mensen te overtuigen, luisteren deze personen ook goed. Zij proberen achterliggende opvattingen te achterhalen en baseren hierop hun argumenten. Deze mensen hebben vaak een goede balans tussen argumenten met feiten en argumenten met emotie.

Zwakke punten
Sommige overtuigers willen zo graag anderen overtuigen van hun gelijk, dat ze zich opdringen. Hierdoor wordt er een bepaalde weerstand opgebouwd, waardoor de boodschap niet meer overkomt op het publiek. Daarnaast zijn er overtuigers die teveel gebruik maken van zogenaamde drogredenen, zij voeren argumenten aan die niet feitelijk juist zijn. Dit verpakken zij in een mooi verhaal en proberen op die manier anderen te overtuigen.

Sensitiviteit
Sensitiviteit

Steekwoorden: inlevingsvermogen, gevoeligheid, sociabiliteit, waardering, respect

Omschrijving

Deze mensen houden rekening met meningen, gedachten en gevoelens van anderen. Ze zijn zich bewust van hun gedrag en ze letten op hoe ze overkomen bij anderen. Deze mensen geven in een gesprek altijd ruimte aan de ander en ze tonen waardering voor wat een ander te zeggen heeft.

Sterke punten
Deze mensen zijn goede luisteraars, zij tonen oprecht interesse in de meningen en gevoelens van anderen. Ze proberen te helpen waar dat kan en zullen zich te allen tijde respectvol gedragen. Bij deze competentie past ook de competentie ‘integriteit’. Deze mensen houden rekening met anderen en zichzelf en kijken altijd naar verschillende morele opvattingen.

Zwakke punten
Sommige mensen houden teveel rekening met anderen, waardoor ze zichzelf kunnen verliezen. Op die manier kunnen anderen hen bestempelen als onzeker of als iemand die ‘met alle winden mee waait’. Ook kunnen deze mensen overkomen als onduidelijk en onzeker. Ze willen graag alle meningen van anderen meenemen en vinden het dan lastig om een duidelijk standpunt in te nemen.

Vaardigheden Voedingscoach

 • Luisteren
 • Analytisch vermogen
 • Stimuleren
 • Geduld
 • Inlevingsvermogen
 • Methodisch werken
 • Positiviteit
 • Argumenteren
 • Resultaatgerichtheid
 • Afwegen
 • Vasthoudendheid
 • Overtuigingskracht
 • Vragen stellen
 • Zelfmanagement
 • Feedback geven
 • Kritisch denken
 • Respectvol
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Voedingscoach

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Voedingscoach passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Voedingscoach nodig? 

De Voedingscoach moet situaties goed in kunnen schatten, een juiste beoordeling maken en het juiste plan voor een nieuw voedingspatroon kunnen opstellen (Waarnemer). De Voedingscoach heeft een coachende en adviserende rol en moet hierdoor beschikken over mensenkennis en communicatie vaardigheden. De Voedingscoach moet gevoelig zijn voor wat anderen nodig hebben en hen waar nodig begeleiden en bijstaan (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Voedingscoach


Eigenschappen Voedingscoach

 • Empatisch
 • Behulpzaam
 • Vriendelijk
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Voedingscoach

Wat zijn de baankansen voor een Voedingscoach?

Er is voldoende vraag naar Voedingscoaches. Veel mensen zijn met hun gewicht bezig en willen een gezonde levensstijl hebben. Door op de hoogte te blijven van recente ontwikkeling en te blijven leren kan de Voedingscoach ook doorgroeien in het vakgebied.

De actuele kans op werk voor een Voedingscoach

Het beroep Voedingscoach is onderdeel van de beroepsfamilie Diëtisten en voedingsdeskundigen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Diëtisten en voedingsdeskundigen is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Voedingscoach

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Voedingscoach

Je kunt als Voedingscoach een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Voedingscoach is onderdeel van de beroepsfamilie Diëtisten en voedingsdeskundigen. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Voedingscoach


Organisaties waar een Voedingscoach werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Voedingscoach meestal werkt.

Waar werkt een Voedingscoach?

De Voedingscoach werkt vaak als zelfstandige of werkt bij bijvoorbeeld een gezondheidscentrum. De Voedingscoach is meestal in de profit sector werkzaam.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Netwerk Voedingscoach

Met wie werkt een Voedingscoach samen? 

De Voedingscoach werkt veel zelfstandig, maar heeft soms ook contact met andere Voedingscoaches en diëtisten. Ook worden mensen vaak vanuit de huisarts doorverwezen naar een voedingscoach en heeft de Voedingscoach dus ook contact met de huisarts.


 • Diëtist
 • Huisarts
Voedingscoach

Interview met een Voedingscoach

Vivian Reijs is health coach en spreker. Ze heeft jaren voor de televisie gewerkt en heeft nu haar eigen healthplatform, www.vivonline.nl. 

Ben je benieuwd wat een health coach allemaal doet op een dag? Vivian Reijs is health coach en vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Voedingscoach

Alles over het beroep Voedingscoach in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Diëtist
 • Huisarts

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €3200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1Ga direct naar