Voorman worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Voorman worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Voorman worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Voorman? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Voorman goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Voorman?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Voorman wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Voorman.

Alles over hoe je Voorman kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Voorman?

Welke opleiding iemand nodig heeft om Voorman te worden, hangt af van de sector waarin deze werkzaam zal zijn. Zo zijn scheepsbouwbedrijven op zoek naar iemand met een elektrotechnische opleiding op MBO- of HBO-niveau en een Voorman Werktuigbouwkunde heeft vanzelfsprekend een diploma Werktuigbouwkunde op HBO-niveau nodig. Om Voorman in een supermarkt te worden, heb je vaak geen specifiek diploma nodig. Wel is ervaring erg gewenst.

Ook managementopleidingen als Afdelingschef (MBO), Afdelingsmanager (HBO) en Business Management (WO) zijn vaak geschikt.

Welke vaardigheden heb je nodig om Voorman te worden?

Om Voorman te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Voorman zijn Prioriteiten stellen, Doorzettingsvermogen en Beslissingen nemen. Ook zijn Afwegen, Voorbereiden en Gestructureerd werken belangrijke vaardigheden als je Voorman wilt worden. Verder zijn Doelgericht werken, Ambitie en Incasseringsvermogen ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Voorman te worden?

Als je Voorman wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Voorman

 • Analytisch
 • Anticiperen
 • Besluitvaardigheid
 • Delegeren
 • Leiderschap
 • Plannen en organiseren
 • Resultaatgerichtheid
 • Stressbestendigheid
 • Technisch inzicht

Welke eigenschappen heb je nodig om Voorman te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Voorman te worden zijn Overwicht, Gedrevenheid en Zelfverzekerdheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Enthousiasme, Ondernemendheid en Waarnemendheid. Daarnaast zijn Gedetailleerdheid en Leergierigheid ook goed van pas komende eigenschappen om Voorman te kunnen worden.


Met welke persoonstypen kun je Voorman worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Voorman. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Voorman zijn de Baas en de Succesvolle werker.

Persoonstypen die passen bi j een Voorman zijn Baas en Waarnemer.

Een Voorman stuurt het personeel aan, lost problemen op en maakt planningen. De Voorman is direct, onafhankelijk en kan goed beslissingen nemen (Baas).

Een Voorman dient een goed overzicht te hebben over de afdeling. Hij moet zien waar dingen niet goed gaan en verbeterd moeten worden (Waarnemer).

Opleiding Voorman

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Voorman kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Voorman. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Voorman. Maar ook cursussen en trainingen voor de Voorman.

Top 5 opleidingen Voorman

Projectleider - Avond
Voor iedereen die projecten organiseert, een projectteam wil leiden en/of wanneer je lid bent van een projectteam is de cursus Projectleider de perfecte keuze! Leid of organiseer je projecten? Ben …
Projectleider - Avond
Projectleider - Dag
Voor iedereen die projecten organiseert, een projectteam wil leiden en/of wanneer je lid bent van een projectteam is de cursus Projectleider de perfecte keuze! Leid of organiseer je projecten? Ben …
Projectleider - Dag
De Effectieve Projectleider
Je bent een startende of juist ervaren projectleider en hebt al eens een training gehad in een projectmanagementmethode zoals PRINCE2. Echter, je merkt dat een project leiden meer van je …
De Effectieve Projectleider
Opleiding Projectleider Vastgoed
Het leiden van projecten is enorm breed. Toch zijn er, ongeacht de markt, meerdere rode draden te onderscheiden. In onze zeer complete opleiding Projectleider Vastgoed hebben we de kern blootgelegd, …
Opleiding Projectleider Vastgoed
Cursus Technisch projectleider
De cursus Technisch projectleider geeft je de kennis en vaardigheden om de uitvoering en het resultaat van technische projecten te verbeteren. Bekijk de cursus! De vijfdaagse cursus Technisch projectleider helpt …
Cursus Technisch projectleider

Omscholen tot Voorman

Hoe kan je omscholen tot Voorman? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Voorman zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Leerling vacatures

Vacature Aankomend meewerkend voorman karpetsortering (M/ V)
Werkis
Een mooie functie als meewerkend voorman binnen een internationaal en groot transportbedrijf. Klinkt dit interessant? Lees snel verder! Als meewerkend voorman ben jij een belangrijk onderdeel van het proces binnen …

Traineeship vacatures

Vacature Voorman (trainee) Groen
Prostruct
Jouw nieuwe uitdaging Voorman (trainee) Groen. Onze klant is een landelijk werkend groenbedrijf. Samen met haar opdrachtgevers maakt zij de omgeving groener en mooier. Voor deze klant zijn wij op …

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Voorman?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Voorman. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Voorman?

Als je wilt omscholen tot Voorman is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Voorman

Wat verdient een Voorman? Het salaris van een Voorman begint bij €2300,- bruto per maand. Een ervaren Voorman verdient tot maximaal €3700,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Alle opleidingen Voorman

Cursus Technisch projectleider-to-manager

Cursus Technisch projectleider-to-manager

In de cursus Technisch projectleider-to-manager ga je aan de slag met projectmanagement aspecten als management, communicatie en strategie. Bekijk de cursus! Na afloop van de cursus Technisch projectleider heb je ervaring opgedaan in het leidinggeven aan projecten/projectteams en ben je …

 • Onderwerp opleiding Voorman
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 1.350,00
 • Duur 2 dagen
Projectleider Techniek

Projectleider Techniek

Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/) Uitgebreid Doel Je weet als geen ander dat de engineer van morgen continu moet innoveren. Innovatie staat dan ook voorop in …

 • Onderwerp opleiding Voorman
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 1.988,00
 • Duur 2 jaren
Projectleider techniek voor Hoofdwerktuigkundigen

Projectleider techniek voor Hoofdwerktuigkundigen

Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/) Doel Het doel van dit schakelprogramma is om hoofdwerktuigkundigen de mogelijkheid te bieden om zijn/haar kennis om te zetten in een …

 • Onderwerp opleiding Voorman
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.083,00
 • Duur 12 maanden
Projectleider met communicatieve vaardigheden

Projectleider met communicatieve vaardigheden

Deze 5daagse training biedt jou inzicht in wie je bent, hoe jij praktisch en doelgericht leidinggeeft, hoe jij helder (vooraf) communiceert en hoe je de projecten effectief kunt aanpakken. Communiceer jij duidelijk en helder? Hoe geef je leiding in deze …

 • Onderwerp opleiding Voorman
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 1.900,00
 • Duur 5 dagen
Uitvoerder Beveiligingstechniek Hoogspanning (UBT HS)

Uitvoerder Beveiligingstechniek Hoogspanning (UBT HS)

In de cursus Uitvoerder Beveiligingstechniek Hoogspanning (UBT HS) van Quercus krijgt u inzicht en vaardigheden in het beveiligen, testen en installeren van bedrijfszekere beveiligingsinstallaties. U leert de veiligheid te waarborgen van werkzaamheden waarbij een hoogspanningsinstallatie gevaar oplevert en het voorkomen …

 • Onderwerp opleiding Voorman
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.401,00
 • Duur 3 dagen