Weginspecteur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Weginspecteur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep weginspecteur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je weginspecteur wordt.

 

Wat is een Weginspecteur?

Een Weginspecteur is een (Rijks)ambtenaar in dienst van Rijkswaterstaat. De Weginspecteur is degene die verantwoordelijk is voor de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer. Een weginspecteur is elke dag op pad om ervoor te zorgen dat het verkeer veilig van het ene naar het andere punt kan doorstromen. De weginspecteur komt in actie in geval van pech of een ongeval. Ook in houdt de weginspecteur toezicht in het geval van schade en gevaarlijke situaties.

Een gedeelte van de weginspecteurs van Rijkswaterstaat zijn beëdigd tot Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). Deze weginspecteurs hebben de BOA-status voor een aantal veelvoorkomende overtredingen: 

 • het negeren van rode kruisen boven de weg, 
 • vrachtwagens die te hoog zijn om een tunnel te passeren, 
 • het ten onrechte parkeren en/of in de rijrichting rijden op de vluchtstrook. 

 

Deze weginspecteurs kunnen een proces-verbaal opmaken tegen weggebruikers die de overtredingen begaan. 

Weginspecteurs zijn elke dag met een eigen auto op pad. Zij beschikken op hun auto over stop- en volgtekens om zo het verkeer stil te kunnen leggen of ergens langs te kunnen leiden. Naast bovengenoemde taken kan de Weginspecteur ook de weggebruikers informeren, berging en schadeherstel regelen en in de winter toezicht houden op strooiacties. Het takenpakket van de Weginspecteur is zeer divers, maar heeft alles te maken met de veilige doorstroming van het verkeer.Wat doet een Weginspecteur?

Weginspecteurs zijn elke dag met een eigen auto op pad. Zij beschikken op hun auto over stop- en volgtekens om zo het verkeer stil te kunnen leggen of ergens langs te kunnen leiden.

Hulp bij Pech of ongeval

De Weginspecteur is als eerste aanwezig na een ongeval of pechgeval. De Weginspecteur treft dan de benodigde maatregelen om te zorgen dat het verkeer weer snel en veilig door kan stromen. Ook kan de Weginspecteur ervoor zorgen dat een rijstrook afgesloten wordt.

Toezicht bij schade en gevaarlijke situaties

De Weginspecteur houdt ook toezicht op gevaarlijke situaties op de weg. Zo kunnen dode dieren, oliesporen, schade aan het wegdek, een afgevallen lading of bijzondere file voor gevaarlijke situaties zorgen. De Weginspecteur merkt deze op en meldt deze bij de verkeerscentrale. Hierna kan er snel actie worden ondernomen om de weg weer veilig te maken.

Naast bovengenoemde taken kan de Weginspecteur ook de weggebruikers informeren, berging en schadeherstel regelen en in de winter toezicht houden op strooiacties. Het takenpakket van de Weginspecteur is zeer divers, maar heeft alles te maken met de veilige doorstroming van het verkeer.

De verantwoordelijkheden van een weginspecteur zijn:

 • Veiligheidsmaatregelen treffen (o.a. bij ongeval en pech situaties)
 • Het (laten) afzetten of afsluiten van rijstroken en verkeer omleiden
 • Berging regelen bij ongevallen 
 • Meldingen doen van gevaarlijke situaties en contact onderhouden met de meldkamer
 • Weggebruikers informeren bij bijzondere situaties
 • Strooiwerkzaamheden coördineren

 

Wil je werken als Weginspecteur?

Werk je al als Weginspecteur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Weginspecteur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Weginspecteur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Weginspecteur in één oogopslag

Netwerk:

 • Politie
 • Brandweer
 • Ambulance

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2300 tot €2800

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

68


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Weginspecteur

Wat verdient een Weginspecteur?

De Weginspecteur is meestal in dienst van de overheid en heeft daardoor prima arbeidsvoorwaarden. Het salaris van de Weginspecteur ligt gemiddeld tussen de €2300,- en €2800,- , afhankelijk van de ervaring, leeftijd en opleidingen.

Salarisschaal Weginspecteur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Weginspecteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Weginspecteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Weginspecteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Weginspecteur vacatures

Vacature Senior adviseur verkeer
Arcadis
Jij bent als senior adviseur verkeer de spil in de infrastructurele/ mobiliteitsvraagstukken van onze opdrachtgevers. Je denkt vanuit de opdrachtgever en adviseert naar hun behoefte of daar voorbij. Kijkend naar …
Vacature Adviseur verkeersmodellen en data-analyse
Arcadis
Hoe houden we Nederland mobiel, nu en in de toekomst? Dit vraagt inzicht in de invloed van actuele en toekomstige (mobiliteits)ontwikkelingen op het verkeersaanbod en belasting van het wegennet. Ook …
Vacature Starter bouwkunde/ civiel/ verkeerskunde per direct: functie werkvoorbereider Utrecht
bouwhuysch
Als werkvoorbereider werk je goed samen met de tekenaar, calculator, planner en uitvoerder. Jullie zijn als team verantwoordelijk voor de lopende verkeerskundige projecten. Daarnaast zorg je ervoor dat de opdrachtgever …
Vacature Werkvoorbereider verkeerstechniek bij groeiende aannemer
bouwhuysch
Als Werkvoorbereider heb jij een hands-on persoonlijkheid en vind het leuk om aan de slag te gaan in de dynamische wereld van verkeer en mobiliteit. Je bent verantwoordelijk voor financiële …
Vacature Werkvoorbereider / Tekenaar - Verkeerskunde
bouwhuysch
Als werkvoorbereider / tekenaar civiele techniek ben je pragmatisch ingesteld en beschik je over een proactieve werkhouding. Je bent ervaren en bedreven op het gebied van engineering van zowel stedelijke- …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Weginspecteur

Wat is de toekomst van Weginspecteur?

Er is voldoende vraag naar Weginspecteurs. Wel is het een tamelijk populair beroep, waardoor er vaak veel mensen op dezelfde vacature solliciteren. Door aanvullende opleidingen te volgen of door te groeien naar een leidinggevende functie kan de Weginspecteur hogerop proberen te komen.

Baankans Weginspecteur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

68


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Weginspecteur worden: Opleidingen tot Weginspecteur

Wil je Weginspecteur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Weginspecteur.

Hoe word je een Weginspecteur? 

Om weginspecteur te worden heb je in ieder geval je rijbewijs nodig en dien je een opleiding op mbo niveau te hebben gedaan.

De Weginspecteur volgt vaak een interne opleiding bij Rijkswaterstaat. Hierbij kan de Weginspecteur de benodigde theoretische kennis en diploma’s verkrijgen. Ook loopt de Weginspecteur mee met een ervaren Weginspecteur en doet zo de benodigde praktijkervaring op. Hierna kan de Weginspecteur zelfstandig aan de slag.

De 4 best beoordeelde opleidingen tot Weginspecteur

Verkeersregelaar
Om ingezet te kunnen worden als verkeersregelaar, is het noodzakelijk om hiervoor zowel theoretisch als praktisch opgeleid te zijn. Het theoriedeel en het praktijkdeel worden afgesloten met een examen. Voor …
Verkeersregelaar
Verkeersregelaar
Algemeen In verband met de wijziging van artikel 82 van de Rvv 1990 krijgt de verkeersregelaar een officiële status. De aanwijzingen van de verkeersregelaar zijn bindend voor alle weggebruikers.  Uniforme …
Verkeersregelaar
Erkend Verkeersregelaar
Attent, gastvrij, vakkennis en servicegericht werken Dat zijn de kenmerken van een verkeersregelaar die de vakopleiding “erkend verkeersregelaar” bij BRUSECO heeft gevolgd. Bij BRUSECO geven we geen standaard opleidingen; u …
Erkend Verkeersregelaar
Verkeersregelaar Volledig Bevoegd
Op Studdy heb je naast deze training ook onbeperkt toegang tot alle 530 andere trainingen, voor slechts €179,50 per jaar. Deze online cursus leert je wat je moet weten als …
Verkeersregelaar Volledig Bevoegd

Omscholen of doorgroeien tot Weginspecteur

Als je Weginspecteur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Weginspecteur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Weginspecteur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Weginspecteur?

Competenties en Vaardigheden Weginspecteur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Weginspecteur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Weginspecteur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Weginspecteur

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Weginspecteur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Weginspecteur. Als Weginspecteur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Weginspecteur:


zie volledige beschrijving persoonstype Weginspecteur

Vakkennis voor een Weginspecteur

Het is voor een Weginspecteur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Weginspecteur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Weginspecteur

Verkeersregelaar Volledig Bevoegd
Op Studdy heb je naast deze training ook onbeperkt toegang tot alle 530 andere trainingen, voor slechts €179,50 per jaar. Deze online cursus leert je wat je moet weten als …
Verkeersregelaar Volledig Bevoegd

Werkervaring Weginspecteur

Het is voor een startend Weginspecteur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Weginspecteur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Weginspecteur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Weginspecteur

Met wie werkt een Weginspecteur samen? 

De Weginspecteur heeft veel contact met de verkeerscentrale om gevaarlijke situaties, pechgevallen en ongevallen door te geven en dingen te regelen. Daarnaast werkt de Weginspecteur ook veel samen met brandweer, politie en ambulance. De Weginspecteur zorgt voor de eerste maatregelen en draagt het daarna over aan de hulpdiensten.


 • Politie
 • Brandweer
 • Ambulance
Weginspecteur


Organisaties waar een Weginspecteur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Weginspecteur meestal werkt.

Waar werkt een Weginspecteur?

De Weginspecteur is in Nederland werkzaam voor Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat is een non-profit organisatie die verantwoordelijk is voor de veiligheid en doorstroming van het verkeer en het onderhoud van de wegen. De Weginspecteur kan daarnaast ook voor gemeenten werken.

Meer weten over werken in de Kwaliteit & Veiligheid?

Bekijk werken in Kwaliteit & Veiligheid

Best beoordeelde werkgevers Weginspecteur

Waar kun je het beste werken als Weginspecteur? Hieronder vind je de best door de Weginspecteur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Weginspecteur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Weginspecteur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Weginspecteur.

Welke competenties heeft een Weginspecteur nodig?

Een Weginspecteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Weginspecteur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Weginspecteur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Weginspecteur nodig? 

De Weginspecteur moet situaties snel in kunnen schatten en snel kunnen handelen. De Weginspecteur moet snel de juiste hulpdiensten inschakelen en daarmee voor een snelle en veilige doorstroming kunnen zorgen (Waarnemer). Daarnaast moet de Weginspecteur doelgericht en zelfverzekerd te werk gaan. De Weginspecteur moet daadkrachtig zijn en snel keuzes kunnen maken (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Weginspecteur


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Weginspecteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Weginspecteur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Weginspecteur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Weginspecteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Weginspecteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Weginspecteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Weginspecteur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Weginspecteur iets voor je?

Zou je graag Weginspecteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Weginspecteur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Weginspecteur?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Weginspecteur

Vacature Programmaregisseur Mobiliteit en Verkeer
VONQ
Wil jij samen met collega’s en inwoners vorm geven aan de ontwikkeling en ambities van Wageningen, die als sociale en groene stad het hart vormt van de kenniseconomie in het …
Vacature Verkeerskundige
Kracht Recruitment
Vanaf de initiatiefase ben je betrokken bij grote infraprojecten. In deze fase analyseer je de opdracht en weeg je alle opties af en presenteer je uiteindelijk jouw plan aan de …
Vacature Verkeerskundige
Gemeente Winterswijk
Vol ambitie en gedrevenheid ga je altijd voor het maximale resultaat. Met jouw verkeerskundige expertise ben je een belangrijke schakel in de verkeersveiligheid en leefbaarheid van de gemeente. De gemeente …
Vacature Programmaregisseur Mobiliteit en Verkeer
Gemeente Wageningen
Wil jij samen met collega’s en inwoners vorm geven aan de ontwikkeling en ambities van Wageningen, die als sociale en groene stad het hart vormt van de kenniseconomie in het …
Vacature Verkeersregelkundige
Gemeente Deventer
Jouw functie Als verkeersregelkundige ben je dé persoon die zorgt dat het verkeer in en om Deventer soepel zijn weg vindt in de spits en daarbuiten, gedurende evenementen en calamiteiten. …

Actuele blogposts


reacties op Weginspecteur

J.k van den heuvel . Johan

Zou graag meer willen weten over weginspecteur. Ben 30 jaar beroepchauffeur en zou graag omgeschold willen worden als inspecteur

F verdaasdonk

Ben nu 41, en al al 20 jaar beroepschauffeur. Zowel binnen als buitenland. Ben zeer geïnteresseerd voor een baan als weg-inspecteur. Ontvang hier graag meer info over.

Leon Dijkstra

Ben al 32 jaar voorman Schilder ben toe aan nieuwe uitdagingen. Dit ivm dat ik in 2013 een hernia heb gehad..mijn linkerbeen laat het af weten met zware werkzaamheden..

Justin Duits

Ben 22 jaar en ik zou graag meer willen weten over de baan weg-inspecteur. ben toe aan een nieuwe uitdagingen.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar