WMO consulent Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

WMO consulent worden: Opleidingen tot WMO consulent

Wil je WMO consulent worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen WMO consulent, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een WMO consulent.

Hoe word je een WMO consulent? 

Om WMO-consulent te worden hoeft men niet specifiek een opleiding WMO-consulent te hebben gevolgd. Het is wel noodzakelijk een opleiding op HBO-niveau is gevolgd. Dit kan een opleiding zijn met juridische en fiscale raakvlakken of een HBO-opleiding gericht op zorg en welzijn. 

Het is noodzakelijk dat een WMO consulent goede kennis heeft van de Nederlandse wetgeving en deze goed kan toepassen. Het is vooral belangrijk dat hij of zij kennis heeft van de wet- en regelgeving WMO. 

Het komt geregeld voor dat WMO Consulenten een opleidingsachtergrond hebben als HBO Verpleegkundige of Maatschappelijk Werker.

Opleiding WMO Consulent

Er zijn sinds enkele jaren ook verkorte opleidingen WMO-consulent, onder andere voor degenen die zich willen omscholen tot WMO-consulent. Deze opleidingen leiden je in een 4 tot 6 maanden op tot WMO-consulent en kunnen vaak gedeeltelijk online worden gevolgd.

In een opleiding WMO Consulent leer je welke oplossingen er zijn voor specifieke hulpvragen van cliënten. Je leert heel zorgvuldig naar de situatie van de cliënt te kijken en goede middelen te selecteren voor het oplossen van het probleem.

De 5 best beoordeelde opleidingen WMO consulent

bijgewerkt op 23-09-2021

Online opleidingen Wmo consulent en Jeugdconsulent
VOOR WIE? Doe elearning juist nu! Ben je op zoek naar een baan of een andere baan? De WWZ Academie helpt je echt verder met actieve ondersteuning naar werk, in …
Online opleidingen Wmo consulent en Jeugdconsulent
(Basisopleiding) Wmo Consulent 2.0
De Basisopleiding Wmo Consulent 2.0 is een praktijkgerichte opleiding waarbij u alle essentiële kennis en vaardigheden ontwikkelt, die u nodig heeft als bekwame, moderne Wmo consulent. In 2015 is de …
(Basisopleiding) Wmo Consulent 2.0
Senior Wmo-consulent - Dag
Je beschikt over minimaal 2 jaar ervaring in de Wmo en wilt meer inzicht in woonaanpassingen en/of complexe en gecombineerde ziektebeelden. Daarnaast wil je je vaardigheden rondom indicatiestelling aanscherpen. De …
Senior Wmo-consulent - Dag
WMO consulent
Problematiek bij kwetsbare burgers aanvoelen en oplossen Gemeenten voeren de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) uit. Zij zijn er verantwoordelijk voor dat kwetsbare burgers de juiste voorzieningen krijgen en zo kunnen …
WMO consulent
Opleiding Wmo consulent (Zwolle)
Als Wmo consulent wordt er veel van je gevraagd: je moet heel wat kennis en vaardigheden hebben om je vak goed te kunnen uitoefenen. En dat in een steeds veranderende …
Opleiding Wmo consulent (Zwolle)

Is het verstandig om WMO consulent te worden?

Voordat je aan een opleiding WMO consulent begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen WMO consulent worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van WMO consulent?

Het arbeidsperspectief voor een WMO consulent is goed. Er zijn voldoende vacatures WMO-consulent bij gemeenten beschikbaar. Je kunt met verschillende opleidingen als WMO consulent aan de slag, dus je als WMO consulent zijn je baankansen goed.

Als WMO consulent zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden. De doorgroeimogelijkheden van een WMO consulent zijn afhankelijk waar hij of zij werkzaam is. Men kan doorgroeien naar andere en hogere functies binnen een gemeente.

Een WMO consulent kan dus doorgroeien naar management- en bestuursfuncties wanneer hij of zij succesvol is en een prettige werkstijl heeft.

De actuele kans op werk voor een WMO consulent

Het beroep WMO consulent is onderdeel van de beroepsfamilie Consulenten WMO en aanvullende sociale voorzieningen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Consulenten WMO en aanvullende sociale voorzieningen is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

58

Baankans WMO consulent

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot WMO consulent

Als je je wilt omscholen tot WMO consulent is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding WMO consulent door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures WMO consulent zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot WMO consulent

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor WMO consulent dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor WMO consulent

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot WMO consulent

Als je WMO consulent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar WMO consulent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie WMO consulent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een WMO consulent?

Competenties en Vaardigheden WMO consulent

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een WMO consulent nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een WMO consulent nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de WMO consulent

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Onderhandelen
Onderhandelen
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een WMO consulent

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep WMO consulent. Als WMO consulent wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen WMO consulent:


zie volledige beschrijving persoonstype WMO consulent

Vakkennis voor een WMO consulent

Het is voor een WMO consulent ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen WMO consulent zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen WMO consulent

Online opleidingen Wmo consulent en Jeugdconsulent
VOOR WIE? Doe elearning juist nu! Ben je op zoek naar een baan of een andere baan? De WWZ Academie helpt je echt verder met actieve ondersteuning naar werk, in …
Online opleidingen Wmo consulent en Jeugdconsulent
Korte online cursussen Regelgeving Wmo, Wlz, Jeugdwet en Participatiewet
De korte online cursussen Regelgeving Wmo, Regelgeving Wlz, Regelgeving Jeugdwet en Regelgeving Participatiewet zijn bedoeld voor iedereen die algemene kennis wil hebben van deze wet- en regelgeving. Meer informatie over …
Korte online cursussen Regelgeving Wmo, Wlz, Jeugdwet en Participatiewet
NIEUW: Online opleiding Beleidsadviseur sociaal domein
Heb je een HBO- of WO-opleiding in de richting van sociale wetenschappen? Of ben je Wmo consulent, jeugdconsulent of Participatieconsulent en wil je beleidsadviseur sociaal domein worden? Dan is het …
NIEUW: Online opleiding Beleidsadviseur sociaal domein

Werkervaring WMO consulent

Het is voor een startend WMO consulent die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot WMO consulent is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding WMO consulent, maar iets anders?

Is een opleiding WMO consulent het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als WMO consulent te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een WMO consulent te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als WMO consulent te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om WMO consulent te worden?

Zou je graag WMO consulent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding WMO consulent voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Alle opleidingen WMO consulent

Opleiding Wmo consulent (Eindhoven)

Opleiding Wmo consulent (Eindhoven)

Als Wmo consulent wordt er veel van je gevraagd: je moet heel wat kennis en vaardigheden hebben om je vak goed te kunnen uitoefenen. En dat in een steeds veranderende omgeving. Als je nieuw bent in het vak, je gaat …

 • Onderwerp opleiding WMO consulent
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 4.100,00
 • Duur 10 dagen
Opleiding Wmo consulent (Utrecht)

Opleiding Wmo consulent (Utrecht)

Als Wmo consulent wordt er veel van je gevraagd: je moet heel wat kennis en vaardigheden hebben om je vak goed te kunnen uitoefenen. En dat in een steeds veranderende omgeving. Als je nieuw bent in het vak, je gaat …

 • Onderwerp opleiding WMO consulent
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 4.100,00
 • Duur 10 dagen
HBO Wmo-consulent - Dag

HBO Wmo-consulent - Dag

Je bent werkzaam in het sociaal domein en betrokken bij de uitvoering van de Wmo. Wij raden je aan om de HBO Wmo-consulent te combineren met een passende werk- of stageplek. We vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen …

 • Onderwerp opleiding WMO consulent
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 3.899,50
 • Duur 6 maanden
Senior Wmo Consulent 2.0

Senior Wmo Consulent 2.0

Door de decentralisatie van persoonlijke verzorging en begeleiding krijgt de Wmo consulent te maken met een nieuwe doelgroep. Deze doelgroep heeft andere talenten, andere mogelijkheden en andere uitdagingen. De nieuwe doelgroep heeft te maken met beperkingen voor een lange duur …

 • Onderwerp opleiding WMO consulent
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 1.875,00
 • Duur 5 uren
Opleiding tot Wmo consulent

Opleiding tot Wmo consulent

Opleiding tot Wmo consulent Gemeenten moeten er voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente geeft ondersteuning thuis via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015). Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet …

 • Onderwerp opleiding WMO consulent
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.644,00
 • Duur 8 dagen

Ga direct naar