U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Advocaat Strafrecht

Advocaat Strafrecht worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een advocaat Strafrecht? Lees de functieomschrijving.

Advocaat Strafrecht is een beroep wat velen aanspreekt. Bekend van de Amerikaanse series waar advocaten vurige pleidooien afleveren ten overstaan van een heftig geïmponeerde jury. In de praktijk echter is het beroep in Nederland een stuk minder glansrijk. Zaken worden voor het overgrote deel schriftelijk gevoerd, en in Nederland bestaat geen juryrechtspraak. Toch zijn de bekendste advocaten van Nederland strafrechtadvocaten. Wie kent niet de namen van Spong, Moszkowicz, Hammerstein en Hiddema.

De Strafrechtadvocaat houdt zich logischerwijs bezig met strafrecht. De wet die dit regelt heet het Wetboek van Strafrecht. Hij staat aan de kant van de verdachte en strijdt in de rechtbank tegen het Openbaar Ministerie, die de rol van aanklager vervult. Het is zijn taak een voor de verdachte zo gunstig mogelijke uitspraak te verkrijgen. Hij moet een uitstekende kennis van het Nederlandse recht hebben, waaronder ook de jurisprudentie.

Hij staat vaker in de rechtbank dan een advocaat die zich bezig houdt met ondernemingen en moet dus ook presentatievaardigheden bezitten. Qua organisatie kan men de strafrechtadvocaat terugvinden in een groter kantoor, of alleen opererend. Naast de bekendere zaken bestaan er natuurlijk allerlei soorten zaken, van het verdedigen van 'kruimeldieven' tot de 'wittenboordencriminaliteit', bijvoorbeeld fraude.

Mensen vonden ons op: Job Advocaat Strafrecht, Baan Advocaat Strafrecht, Advocaat Strafrecht Worden, Functie-eisen Advocaat Strafrecht, Verantwoordelijkheden Advocaat Strafrecht, Functieprofiel Advocaat Strafrecht, Wat doet een Advocaat Strafrecht, Werken als Advocaat Strafrecht.

Advocaat Strafrecht worden: Opleiding tot advocaat Strafrecht

 

Vereist voor een baan in de advocatuur is dat je een WO Rechtenstudie hebt gevolgd aan een van de Universiteiten in Nederland (art. 2 Advocatenwet-Besluit beroepsvereisten advocatuur). Helaas ben je er dan nog niet; als je in dienst komt bij een advocatenkantoor heb je eerst nog een stage van drie jaar te doorlopen. Je bent dan wel al officieel Advocaat maar je wordt Advocaat-stagiare genoemd. Je staat dan onder leiding van een ervaren Advocaat, de patroon, die je de praktijk bijbrengt. Je mag als Advocaat-stagiare wel al zelfstandig procederen. In je eerste jaar volg je hiernaast ook nog de Beroepsopleiding Advocatuur waarbij je alle kennis opdoet en vaardigheden leert die belangrijk zijn om Advocaat te worden. In je tweede en derde jaar volg je de Voortgezette Stagiare Opleiding waarbij je verdiepende cursussen volgt.  Na het afronden van de driejarige stage krijg je een stageverklaring en kun je als zelfstandig Advocaat aan de slag. Vervolgens doe je een verzoek tot inschrijving op het tableau van de Nederlandse Orde van Advocaten. 
 
Als je aan de voorwaarden voldoet , zoals hierboven beschreven, word je als Advocaat beëdigd door de rechtbank van het arrondissement waar je een verzoek tot inschrijving hebt gedaan.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Advocaat Strafrecht, Advocaat Strafrecht Worden, Opleidingsniveau Advocaat Strafrecht, Scholing Advocaat Strafrecht, Studie Advocaat Strafrecht, Bijscholing Advocaat Strafrecht, Omscholing Advocaat Strafrecht.

Organisaties waar een advocaat Strafrecht doorgaans werkzaam is

Advocatenkantoren zijn gericht op winst maken. Vaak werken advocaten dan ook met timers, hoelang ze voor bepaalde cliënten bezig zijn. Sommige Advocaten Strafrecht werken bij instellingen zoals het juridisch loket, die deels door de overheid worden gesubsidieerd. Hier hoeft geen winst te worden gemaakt. Ook doen strafrechtadvocaten soms zaken 'pro-deo', oftewel voor niet. Dit is het geval als de verdachte echt geen geld heeft en/of de advocaat veel ziet in die zaak. Dit kan zijn omdat er bv. veel media aandacht voor is, of omdat de advocaat de zaak heel onrechtvaardig vindt.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Advocaat Strafrecht, Advocaat Strafrecht Worden, Opleidingsniveau Advocaat Strafrecht, Scholing Advocaat Strafrecht, Studie Advocaat Strafrecht, Bijscholing Advocaat Strafrecht, Omscholing Advocaat Strafrecht.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden advocaat Strafrecht

 

Wat je als Advocaat verdient is afhankelijk van het advocatenkantoor waar je aan de slag gaat. Gemiddeld kregen eerstejaars Advocaat-stagiares in 2008 €2000 bruto per maand betaald en  derdejaars Advocaat-stagiares ontvingen €2532 bruto per maand. Voor een Advocaat lopen de bedragen uiteen van €4890 bruto per maand tot een maximum van ongeveer €8208 bruto  per maand.

Naarmate de kantoren waarvoor de advocaat werkt wat groter en prestigieuzer worden, gaan de salarissen omhoog. Er is bij kantoren ook de mogelijkheid om partner te worden. Dit echter pas na een flink aantal jaren te hebben gewerkt als advocaat, en pas nadat je hebt bewezen daadwerkelijk iets toe te kunnen voegen aan de maatschap.

 

Mensen vonden ons op: Salaris Advocaat Strafrecht, Loon Advocaat Strafrecht, Wat verdien je als Advocaat Strafrecht, Salarisschaal Advocaat Strafrecht, Salarisindicatie Advocaat Strafrecht, Bonus Advocaat Strafrecht, CAO Advocaat Strafrecht, Brutoloon Advocaat Strafrecht, Nettoloon Advocaat Strafrecht, Vakantiedagen Advocaat Strafrecht, Pensioen Advocaat Strafrecht.

Competenties, skills & vaardigheden advocaat strafrecht

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Klantgerichtheid
 • Plannen en organiseren
 • Presenteren
 • Overtuigen
 • Kennis van het Recht
 • Subtiliteit
Mensen vonden ons op: Kennis Advocaat Strafrecht, Vaardigheden Advocaat Strafrecht, Attitude Advocaat Strafrecht, Kwalificaties Advocaat Strafrecht, Competentieprofiel Advocaat Strafrecht.

Boeken voor het beroep advocaat strafrecht

Wil je meer weten over het beroep advocaat strafrecht? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je advocaat strafrecht bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken advocaat strafrecht te komen.

The Secret Barrister | The Secret Barrister

Stories of the Law and How It's Broken - Engels | Paperback | 9781509841141 | 320 pagina's

THE SUNDAY TIMES NUMBER ONE BESTSELLER. Winner of the Books are My Bag Non-Fiction Award 2018. Shortlisted for Waterstones Book of the Year 2018. Shortlisted for Specsavers Non-Fiction Book of the Year 2018. Eye-opening, funny and horrifying' Observer Eve...

Ars Aequi procesdossiers. Het procesdossier van de advocaat in bestuursrechtelijke zaken | R. Benhadi

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789069166209

Ars Aequi procesdossiers. Het procesdossier van de advocaat in bestuursrechtelijke zaken 1e druk is een boek van R. Benhadi uitgegeven bij Juridische Uitgeverij Ars Aequi. ISBN 9789069166209 Ars Aequi Procesdossiers zijn primair geschreven om de lezer inz...

Doing Justice | Preet Bharara

A Prosecutor's Thoughts on Crime, Punishment, and the Rule of Law - Engels | Hardcover | 9780525521129 | 368 pagina's

By the one-time federal prosecutor for the Southern District of New York, an important overview of the way our justice system works, and why the rule of law is essential to our society. Using case histories, personal experiences and his own inviting writi...

Mensen vonden ons op: boeken voor Advocaat Strafrecht, Advocaat Strafrecht ebooks, boek Advocaat Strafrecht.

Persoonstypen advocaat Strafrecht

De Strafrecht Advocaat heeft een belangrijke baan. Het ligt (mede) aan hem of zijn cliënten zullen worden gestraft door justitie. Hij moet secuur en georganiseerd zijn, en als hij in de rechtbank een goeie presentatie geven. Ook moet hij een uitstekende kennis hebben van het recht, hij moet dus een echte perfectionist zijn. Tevens moet hij met zijn cliënten, soms niet de makkelijkste personen, kunnen omgaan om zo hun de beste dienstverlening mogelijk te geven.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Advocaat Strafrecht, Karakter Advocaat Strafrecht.

Netwerk advocaat Strafrecht

Als strafrechtadvocaat sta je vaker in de rechtbank dan een andersoortig advocaat. Je hebt dus meer contact met het justitieel apparaat dan Advocaten ondernemingsrecht. Je komt in contact met rechters, griffiers en Officieren van Justitie. Wanneer je als strafrechtadvocaat bekendheid krijgt, en de meer spraakmakende zaken mag doen, kom je ook in contact met de pers. Sommige strafrechtadvocaten in Nederland kunnen met recht Bekende Nederlanders worden genoemd.

Mensen vonden ons op: Collega’s Advocaat Strafrecht, Medewerkers Advocaat Strafrecht.

Is het beroep advocaat Strafrecht iets voor jou?

Zou je graag advocaat Strafrecht willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als advocaat Strafrecht bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Advocaat Strafrecht, beroepskeuzetest Advocaat Strafrecht, beroep Advocaat Strafrecht kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden advocaat Strafrecht

Zolang criminaliteit bestaat, zullen er advocaten nodig zijn in het strafrecht. Echter, elk jaar studeren duizenden rechtenstudenten af. Er is dus veel aanbod, en minder plek. Om een patroon te vinden bij een advocatenkantoor, zul je moeten aantonen dat jij een geschikte kandidaat bent. Dit kan door middel van studieresultaten en/of nevenactiviteiten.

Als Advocaat Strafrecht kun je er naar streven om partner te worden bij jouw advocatenkantoor. Je bent dan mede-eigenaar van het bedrijf en deelt dus mee in de eventuele winst. Ook is het mogelijk om later rechter te worden door middel van een verkort opleidingstraject.

Arbeidsmarktperspectief score advocaat Strafrecht

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep advocaat Strafrecht. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Advocaat Strafrecht, Promotie mogelijkheden Advocaat Strafrecht, Carriere Advocaat Strafrecht.

Solliciteren op de functie advocaat Strafrecht

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als advocaat Strafrecht dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor advocaat Strafrecht belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als advocaat Strafrecht. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Advocaat Strafrecht, CV Advocaat Strafrecht, sollicitatie Advocaat Strafrecht.

Interviews met advocaat Strafrecht

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen advocaat Strafrecht

Vacatures advocaat strafrecht

Op zoek naar een nieuwe baan als Advocaat Strafrecht? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Advocaat Strafrecht. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Advocaat Strafrecht is een beroep wat velen aanspreekt. Bekend van de Amerikaanse series waar advocaten vurige pleidooien afleveren ten overstaan van een heftig geïmponeerde jury. In de praktijk echter is het beroep in Nederland een stuk minder glansrijk.

Beoordeling Advocaat Strafrecht

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Advocaat Strafrecht' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Advocaat Strafrecht

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Ik ben nog kind maar ik zou heel graag een strafrecht advocaat zullen worden dat is mijn grote wens

Door: Hendrik

Een goed voornemen,flink je best doen en geloof het of niet iedere strafrecht advocaat is ook kind geweest.

Door: bram

Ik ben juist geen kind meer (40 kentes jong) en ga als alles goed verloopt in februari starten met Recht aan de Open Universiteit. Hoe realistisch is het om voor het vak strafrecht advocaat te gaan als ik over,pak hem beet 8 jaar, mijn studie heb afgerond?

Door: Hester

Hallo Hester,waarschijnlijk wel eens gehoord van Corry Brokken .Zij was een bek,ende zangeres,geboren i n 1932 gestorven in Mei 2016.Zij begon in 1974,op42 jarige leeftijd een rechtenstudie in Utrecht specialisaties strafrecht en familierecht.In 1979,studeerde zij af.Na 6 jr.advocatuur is zij begonnen als griffier in sHertogenbosch en uiteindelijk werd zij in 1991 geinstalleerd als rechter.Veel sucses

Door: Jean-Paul

Bedankt voor deze positieve reactie,Jean-Paul.Ik krijg hier energie van.H.Gr.

Door: Merel

En Hester al druk aan het studeren?

Door: Simone

Reageer op dit beroep