U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Aromatherapeut

Aromatherapeut worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een aromatherapeut? Lees de functieomschrijving.

Een Aromatherapeut tracht door het gebruik van etherische olieën fysieke en mentale klachten bij mensen weg te nemen. Aromatherapeuten gebruiken een holistische benadering wat betekent dat zij het totaal aan mens (lichaam en geest) behandelen. Sommige Aromatherapeuten hebben een natuurgeneeskundige achtergrond. Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze waarvan de werking wetenschappelijk niet bewezen is.

Een Aromatherapeut ontvangt cliënten thuis of in een praktijk die vaak gedeeld is met andere beoefenaars van alternatieve geneeswijzen. Therapeut en cliënt bespreken de klachten, waarna een Aromatherapeut bepaalt welke aroma's ingezet kunnen worden in de bestrijding van de symptomen. De aroma's worden middels etherische oliën 'toegediend' en opgenomen door de huid of door te inhaleren. Er zijn diverse manieren om oliën en geuren vrij te geven; door ze te verstuiven of verdampen, te verwerken in een (inhalatie)bad of kaarsen, of in massageolie. Massages maken vaak deel uit van de behandeling. Aromatherapeuten behandelen voornamelijk huis-, tuin- en keukenkwaaltjes als verkoudheid, insectenbeten of griepjes. Daarnaast bieden zij therapie voor psychische klachten als burn-out of stress. Cursussen maken veelal ook deel uit van het repertoire van de Aromatherapeut.

Sommige Aromatherapeuten beoefenen meerdere alternatieve geneeswijzen als kleurentherapie en reflexologie.

Er bestaat ook aromatherapie voor dieren.

Mensen vonden ons op: Job Aromatherapeut, Baan Aromatherapeut, Aromatherapeut Worden, Functie-eisen Aromatherapeut, Verantwoordelijkheden Aromatherapeut, Functieprofiel Aromatherapeut, Wat doet een Aromatherapeut, Werken als Aromatherapeut.

Aromatherapeut worden: Opleiding tot aromatherapeut

De opleidingsachtergrond van Aromatherapeuten varieert. Aangezien er veel zelfstandig werken zijn er geen vaste opleidingseisen. Opleidingen bestaan wel, veelal in de vorm van cursussen. Er bestaat bijvorobeeld een éénjarige opleiding (MBO+) tot Natuurgeneeskundig Aromatherapeut, voor mensen met een afgeronde opleiding tot Schoonheidsspecialist of Natuurgeneneeskundige. Een soortgelijke opleiding bestaat ook op HBO niveau, zonder ingangseisen. Verder zijn er diverse kortere cursussen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Aromatherapeut, Aromatherapeut Worden, Opleidingsniveau Aromatherapeut, Scholing Aromatherapeut, Studie Aromatherapeut, Bijscholing Aromatherapeut, Omscholing Aromatherapeut.

Organisaties waar een aromatherapeut doorgaans werkzaam is

Aromatherapeuten werken als zelfstandigen of in gedeelde praktijken. Sommigen daarvan, de meer commerciële, zullen een winstoogmerk hebben. Anderen zijn meer gericht op het aspect van gezondheidszorg en horen tot de non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Aromatherapeut, Aromatherapeut Worden, Opleidingsniveau Aromatherapeut, Scholing Aromatherapeut, Studie Aromatherapeut, Bijscholing Aromatherapeut, Omscholing Aromatherapeut.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden aromatherapeut

Het inkomen van de Aromatherapeut valt uiteen in cursussen en behandelingen.

Een aantal voorbeelden:

Een eendaagse massagecursus á €125 p.p.

Een workshop aromatherapie (2,5 uur) kost €100.

Kosten van een consult lopen uiteen van €15 tot €55 per uur.

Mensen vonden ons op: Salaris Aromatherapeut, Loon Aromatherapeut, Wat verdien je als Aromatherapeut, Salarisschaal Aromatherapeut, Salarisindicatie Aromatherapeut, Bonus Aromatherapeut, CAO Aromatherapeut, Brutoloon Aromatherapeut, Nettoloon Aromatherapeut, Vakantiedagen Aromatherapeut, Pensioen Aromatherapeut.

Competenties, skills & vaardigheden aromatherapeut

 • Integriteit
 • Sociabiliteit
 • Sensitiviteit
 • Luisteren
 • Inzicht in omgeving
 • Overtuigen
 • Creativiteit
Mensen vonden ons op: Kennis Aromatherapeut, Vaardigheden Aromatherapeut, Attitude Aromatherapeut, Kwalificaties Aromatherapeut, Competentieprofiel Aromatherapeut.

Boeken voor het beroep aromatherapeut

Wil je meer weten over het beroep aromatherapeut? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je aromatherapeut bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken aromatherapeut te komen.

Handboek aromatherapie | Vitataal

een goed opgezette cursus om een kundig aromatherapeut te worden - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789048302734 | 256 pagina's

Dit allesomvattende handboek behandelt alles wat u wilt weten over aromatherapie. Joanna Hoare is al meer dan 20 jaar aromatherapeut en legt u gedetailleerd uit welke etherische oliën u moet kiezen en hoe u ze moet gebruiken om uiteenlopende lichamelijke,...

Mensen vonden ons op: boeken voor Aromatherapeut, Aromatherapeut ebooks, boek Aromatherapeut.

Persoonstypen aromatherapeut

De Aromatherapeut voelt zich betrokken bij mensen en vindt het erg belangrijk om hen te helpen. Hij is zorgzaam en warm, kan goed luisteren en inschatten wat iemands behoeftes zijn. Hij heeft een bemoedigende open houding (Gever). De Aromatherapeut plaatst de klant of cliënt voorop en zichzelf meer op de achtergrond. Hij is ontvankelijk en inschikkelijk en weet mensen gerust te stellen. Verder heeft hij een optimistische inslag en kalmeert en steunt hij zijn cliënten(Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Aromatherapeut, Karakter Aromatherapeut.

Netwerk aromatherapeut

Een Aromatherapeut werkt vaak alleen en zal dan alleen contact hebben met klanten voor consult of cursus. Wanneer de Therapeut werkt in een gedeelde praktijk  zouden voetreflexologen, kleurtherapeuten, reiki therapeuten en andere alternatieve genezers deel uit kunnen maken van zijn netwerk.

Mensen vonden ons op: Collega’s Aromatherapeut, Medewerkers Aromatherapeut.

Is het beroep aromatherapeut iets voor jou?

Zou je graag aromatherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als aromatherapeut bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Aromatherapeut, beroepskeuzetest Aromatherapeut, beroep Aromatherapeut kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden aromatherapeut

De meeste Aromatherapeuten zijn zelfstandigen. Het is altijd mogelijk om een eigen praktijk te beginnen. Verdere scholing vergroot het potentiële klantenveld. Extra cursussen geven de Aromatherapeut de mogelijkheid om diverse therapieën te combineren. Doorgroeimogelijkheden zijn er dan ook alleen door verbreding van het therapieaanbod.

Arbeidsmarktperspectief score aromatherapeut

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep aromatherapeut. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Aromatherapeut, Promotie mogelijkheden Aromatherapeut, Carriere Aromatherapeut.

Solliciteren op de functie aromatherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als aromatherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor aromatherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als aromatherapeut. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Aromatherapeut, CV Aromatherapeut, sollicitatie Aromatherapeut.

Interviews met aromatherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen aromatherapeut

 • Voetreflexoloog
 • Kleurtherapeut

Vacatures aromatherapeut

Op zoek naar een nieuwe baan als Aromatherapeut? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Aromatherapeut. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Aromatherapeut tracht door het gebruik van etherische olieën fysieke en mentale klachten bij mensen weg te nemen. Aromatherapeuten gebruiken een holistische benadering wat betekent dat zij het totaal aan mens (lichaam en geest) behandelen. Sommige Aromatherapeuten hebben een natuurgeneeskundige achtergrond.

Beoordeling Aromatherapeut

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Aromatherapeut' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Aromatherapeut

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep