U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Astronaut

Astronaut worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een astronaut? Lees de functieomschrijving.

Een Astronaut is voornamelijk  werkzaam in de ruimte waar hij diverse proeven neemt die van groot belang zijn voor de kennis en commercie op aarde. Ook op aarde werkt een Astronaut aan tests en proeven voordat de lancering kan en mag plaatsvinden. De Astronaut is een pionier die sinds 1961 zijn werk doet. De eerste Astronaut heette Joeri Gagarin en vloog in 1 uur en 48 minuten in een baan om de aarde. Het was een Russische Astronaut. Het beroep Astronaut heeft in het verleden een echte heldenstatus gekregen maar sinds de komst van de Amerikaanse spaceshuttle als vervoermiddel is de status van Astronaut iets getemperd en meer een kwestie geworden van 'business as usual'.  Vanwege vaak dodelijke ongelukken in de ruimtevaartgeschiedenis is men echter weer met de neus op de feiten gedrukt en gaat de veiligheid vóór op de commerciële belangen. In 1961 verongelukten 3 Astronauten op de ruimtebasis Kennedy Space Center vanwege een brand in het compartiment. Ook in 1986 verongelukte het ruimteveer Challenger 73 seconden nà de lancering en kwamen 7 bemanningsleden om, waaronder een burgerbemanningslid Christa McAuliffe, een Amerikaanse onderwijzeres. De spaceshuttle Columbia kwam in 2003 niet meer terug op aarde en viel in stukken uiteen in de dampkring. Hierbij vonden 7 Astronauten de dood.  Toch gaan verreweg de meeste ruimtevluchten goed en worden succesvol afgesloten. Sommige proeven die worden gedaan kunnen alleen in de ruimte worden gedaan om van belang te zijn daarna op aarde. Te denken valt o.m. aan de kruimeldief, die er nooit was gekomen zonder de ruimtevaart.  Astronauten moeten veel kennis hebben van medicijnen, techniek of natuurwetenschappen. Daarnaast moeten ze goed gezond zijn en beschikken over een goede conditie. Slechts weinigen komen door de zware voorselectie heen .Het blijft een droombaan in tijd en ruimte.

Mensen vonden ons op: Job Astronaut, Baan Astronaut, Astronaut Worden, Functie-eisen Astronaut, Verantwoordelijkheden Astronaut, Functieprofiel Astronaut, Wat doet een Astronaut, Werken als Astronaut.

Astronaut worden: Opleiding tot astronaut

Geen specifieke studierichting:  je bent wetenschapper, ingenieur of piloot en houdt van avontuur. Goede kennis van de Engelse en Russische taal om goed te kunnen communiceren met elkaar en verkeerde interpretaties te voorkomen van het werk in de ruimte. Een basiscursus van 2,5 jaar binnen de ESA. Hierna een vervolgcursus van 12 maanden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Astronaut, Astronaut Worden, Opleidingsniveau Astronaut, Scholing Astronaut, Studie Astronaut, Bijscholing Astronaut, Omscholing Astronaut.

Organisaties waar een astronaut doorgaans werkzaam is

Een Astronaut is in dienst van een ruimtevaartorganisatie (ESA, NASA). Het is een wetenschappelijke werkomgeving met een technische werkvloer. Van beide markten moet de Astronaut thuis zijn. Het oogmerk is wetenschappelijk onderzoek.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Astronaut, Astronaut Worden, Opleidingsniveau Astronaut, Scholing Astronaut, Studie Astronaut, Bijscholing Astronaut, Omscholing Astronaut.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden astronaut

Afhankelijk van leeftijd en ervaring. In Europa worden Astronauten beter betaald dan in Rusland.  Daarnaast gelden er toeslagen voor ruimtewandelingen en een systeem van prestatiebeloning.

Mensen vonden ons op: Salaris Astronaut, Loon Astronaut, Wat verdien je als Astronaut, Salarisschaal Astronaut, Salarisindicatie Astronaut, Bonus Astronaut, CAO Astronaut, Brutoloon Astronaut, Nettoloon Astronaut, Vakantiedagen Astronaut, Pensioen Astronaut.

Competenties, skills & vaardigheden astronaut

 • Analytisch
 • Stressbestendigheid
 • Accuratesse
 • Aanpassingsvermogen
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Astronaut, Vaardigheden Astronaut, Attitude Astronaut, Kwalificaties Astronaut, Competentieprofiel Astronaut.

Boeken voor het beroep astronaut

Wil je meer weten over het beroep astronaut? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je astronaut bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken astronaut te komen.

Ruimte-atlas | Jiri Dusek

een ontdekkingsreis voor jonge astronauten - het fascinerende heelal in zeven uitvouwplaten - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789048311941 | 7 pagina's

Een schitterend geïllustreerde atlas met zeven grote uitvouwplaten die jonge lezers kennis laat maken met de wonderen van de ruimte en de fascinerende ontstaansgeschiedenis van sterren en planeten. Boordevol prachtige kleurenplaatjes van het zonnestelsel,...

Speel, leer en communiceer | Ariane Flesseman

Een aanpak om kinderen met autisme door spel te leren communiceren - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789492744036 | 168 pagina's

'Speel, leer en communiceer' is een praktische handleiding om je kind met autisme (meer) te leren communiceren door samen te spelen. De beschreven aanpak bestaat uit drie onderdelen: aansluiten bij de motivatie van je kind, een positieve houding en kiezen...

De astronaut | Liesbet Slegers

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789044816587 | 32 pagina's

Wij wonen op de aarde. De aarde is een kleine planeet in de ruimte. Wat is het leuk om meer te weten over de ruimte: de sterren, de planeten, de maan ... Het is de astronaut die dat allemaal voor ons uitzoekt! Een verhelderend informatief boek op kleuterm...

Mensen vonden ons op: boeken voor Astronaut, Astronaut ebooks, boek Astronaut.

Persoonstypen astronaut

Een Astronaut is een Waarnemer,  werkt nauwkeurig en is een positieve persoonlijkheid met veel energie. Een Astronaut is daarnaast ook een Succesvolle Werker en  analyticus met oog voor zeer veel details.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Astronaut, Karakter Astronaut.

Netwerk astronaut

De Astronaut heeft zijn werkgebied zowel op aarde als in de ruimte. De aarde geldt als proeftuin terwijl de ruimte, eveneens een proeftuin, ook geldt als praktijkruimte.  Zijn medeastronauten zijn de belangrijkste omgevingsdeskundigen waarmee men werkt. In deze pioniersfunctie zijn thuisfront en familie van grote waarde voor werk en welzijn van de Astronaut.

Mensen vonden ons op: Collega’s Astronaut, Medewerkers Astronaut.

Is het beroep astronaut iets voor jou?

Zou je graag astronaut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als astronaut bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Astronaut, beroepskeuzetest Astronaut, beroep Astronaut kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden astronaut

Het is de ultieme droombaan voor velen. Europese Astronauten hebben ook een andere baan ernaast, net als de Amerikaanse Astronauten. Zo is Frank de Winne, de Belgische Astronaut in dienst van de ESA als ingenieur. Onze eigen André Kuipers is, in dienst van de ESA, werd daar onderzoeksarts.

Arbeidsmarktperspectief score astronaut

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep astronaut. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Astronaut, Promotie mogelijkheden Astronaut, Carriere Astronaut.

Solliciteren op de functie astronaut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als astronaut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor astronaut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als astronaut. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Astronaut, CV Astronaut, sollicitatie Astronaut.

Interviews met astronaut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen astronaut

 • Piloot, Wetenschapper,

Vacatures astronaut

Op zoek naar een nieuwe baan als Astronaut? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Astronaut. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Astronaut is voornamelijk  werkzaam in de ruimte waar hij diverse proeven neemt die van groot belang zijn voor de kennis en commercie op aarde. Ook op aarde werkt een Astronaut aan tests en proeven voordat de lancering kan en mag plaatsvinden. De Astronaut is een pionier die sinds 1961 zijn werk doet.

Beoordeling Astronaut

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Astronaut' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Astronaut

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

suc6 ermee

Door: bl

Reageer op dit beroep