U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Bakker

Bakker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een bakker? Lees de functieomschrijving.

Een (brood)Bakker is werkzaam in een bakkerij en maakt verschillende soorten brood. Zo bakt een Bakker bijvoorbeeld elke dag op traditionele wijze vers volkoren- of witbrood, maar ook gevulde en speciale broden. Een Bakker verzamelt de nodige ingrediënten en maakt hiermee het deeg klaar, om vervolgens het brood af te bakken in de oven. De Bakker is zelf verantwoordelijk voor de inkoop van de  benodigde ingredienten, zoals meel, bloem en zout. Het deeg wordt vaak klaargemaakt met behulp van een mengmachine. Wanneer het deeg gerezen is gaat het in de oven.

Na het bakken van de broden worden deze, nadat ze afgekoeld zijn, gesneden en ingepakt. De Bakker beoordeelt de gebakken broden op smaak en kwaliteit. Ook kan een Bakker eigen, nieuwe ideeën uitproberen en zo nieuwe soorten speciaalbrood bakken en verkopen. Zo zorgt de Bakker voor een gevarieerd assortiment. Tevens houdt de Bakker zich bezig met  voorraadbeheer. Zo houdt hij bij of er voldoende ingredienten in de bakkerij aanwezig zijn en bepaalt hij wanneer en hoeveel er besteld moet worden.

Wanneer een Bakker een eigen zaak heeft, houdt hij zich ook bezig met het personeelsbeleid en taakverdeling. Het bereiden en bakken van de broden blijft echter de hoofdtaak van een bakker. Daarnaast is de Bakker verantwoordelijk voor het schoonhouden van de werkplek en machines. Men moet zich houden aan de hygiënevoorschriften en het warenbesluit meel en brood. Hierin is bijvoorbeeld vastgelegd wat een brood wel of niet mag bevatten.

Mensen vonden ons op: Job Bakker, Baan Bakker, Bakker Worden, Functie-eisen Bakker, Verantwoordelijkheden Bakker, Functieprofiel Bakker, Wat doet een Bakker, Werken als Bakker.

Bakker worden: Opleiding tot bakker

Om aan de slag te gaan als (brood)Bakker kan men de opleiding Broodbakker op MBO niveau 2 of de opleiding Allround Broodbakker op MBO niveau 3 volgen. Bij de opleiding op MBO niveau 3 wordt tevens aandacht besteed aan taken van een allround Bakker, zoals de inkoop van ingrediënten en het bijhouden van de planning. De opleiding op MBO niveau 2 richt zich vooral op de basistaken van een Bakker.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Bakker, Bakker Worden, Opleidingsniveau Bakker, Scholing Bakker, Studie Bakker, Bijscholing Bakker, Omscholing Bakker.

Organisaties waar een bakker doorgaans werkzaam is

Een Bakker is werkzaam bij een ambachtelijke of industriële broodbakkerij. Dit kan een eigen bakkerij zijn of in dienst van een eigenaar. Een ambachtelijke bakkerij is kleinschalig, terwijl een industriële bakkerij op grote schaal brood en banketproducten produceert.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Bakker, Bakker Worden, Opleidingsniveau Bakker, Scholing Bakker, Studie Bakker, Bijscholing Bakker, Omscholing Bakker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden bakker

Het salaris van een Bakker is vaak afhankelijk van werkervaring. Hoe langer iemand werkzaam is als bakker, hoe hoger het salaris zal zijn. Daarnaast bestaan er verschillende toeslagen, zoals bedrijfskledingtoeslag of toeslag voor het werken op bepaalde uren.

Mensen vonden ons op: Salaris Bakker, Loon Bakker, Wat verdien je als Bakker, Salarisschaal Bakker, Salarisindicatie Bakker, Bonus Bakker, CAO Bakker, Brutoloon Bakker, Nettoloon Bakker, Vakantiedagen Bakker, Pensioen Bakker.

Competenties, skills & vaardigheden bakker

 • Ondernemerschap
 • Discipline
 • Creativiteit
 • Zelfsturing
 • Accuratesse
 • Zelfstandigheid
 • Innovatief
Mensen vonden ons op: Kennis Bakker, Vaardigheden Bakker, Attitude Bakker, Kwalificaties Bakker, Competentieprofiel Bakker.

Boeken voor het beroep bakker

Wil je meer weten over het beroep bakker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je bakker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken bakker te komen.

Summerproof met Sonja | Sonja Bakker

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789078211433 | 104 pagina's

Mijn coltruien, laarzen en dikke jassen heb ik achter slot en grendel op zolder gelegd. Het is hoog tijd voor zonnebrillen, korte shirts, jurkjes, en... de bikini! Ik ben er klaar voor, maar de hamvraag, na de winterse stamppotten, is natuurlijk: "Past mi...

Slimmer Slank met Sonja | Sonja Bakker

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789078211426 | 116 pagina's

Slimmer Slank met Sonja is een boek met 8 weekmenu's en heerlijke, gezonde en vooral budgetrecepten. Heel goed voor je huishoudboekje! Boordevol creatieve weekmenu's, recepten en talrijke afvaltips. Acht weken lang gegarandeerd gezond leven, pure zuurstof...

Bereik je ideale gewicht voor het hele gezin! 5 | Sonja Bakker

samen afslanken met Sonja's wereldse recepten - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789078211365 | 112 pagina's

Bereik je ideale gewicht voor het hele gezin! Deel 5 is het vijfde boek voor jou en je gezin. In acht weken tijd gaan jullie op een culinaire reis over de wereld. Uit verschillende keukens is gekozen voor de lekkerste, maar ook slankste recepten: uit Span...

Mensen vonden ons op: boeken voor Bakker, Bakker ebooks, boek Bakker.

Persoonstypen bakker

Als Bakker is het hard werken. Vaak werken Bakkers vroeg in de ochtend, om het brood op tijd klaar te kunnen krijgen voor klanten die het 's ochtends vers willen kopen. Om als Bakker succesvol te zijn is het belangrijk om wilskracht en veel discipline te hebben. Hij werkt hard om zijn doelen te realiseren (Succesvolle Werker).

De bakker moet de ingrëdienten precies afmeten om het gewenste resultaat te bereiken en moet hierbij nauwkeurig te werk gaan.Hij is een perfectionist die gedisciplineerd is en productief (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Bakker, Karakter Bakker.

Netwerk bakker

Het komt voor dat een Bakker zelfstandig werkt, maar vaak werkt een Bakker samen met andere Bakkers. Tevens heeft de Bakker vaak veel contact met leveranciers van ingrediënten. Dit is vooral het geval wanneer de Bakker een eigen bakkerij bezit en de inkoop zelf regelt. Bij een kleine bakkerij komt het voor dat een Bakker zelf achter de toonbank staat en contact heeft met klanten. Vaak werkt een Bakker echter vooral achter de schermen en is er personeel ingehuurd om het brood te verkopen aan de klanten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Bakker, Medewerkers Bakker.

Is het beroep bakker iets voor jou?

Zou je graag bakker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als bakker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Bakker, beroepskeuzetest Bakker, beroep Bakker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden bakker

Als Bakker is het mogelijk om door te groeien naar ondernemer en een eigen bakkerij op te richten.
De arbeidsmarkt voor Bakkers is relatief goed. Een afgestudeerde allround Brood-  of banketbakker heeft over het algemeen geen moeite met het vinden van een baan. Wel is er onder jongeren weinig animo om een eigen bakkersbedrijf te starten, waardoor men niet zeker is van opvolging en het aantal bakkersbedrijven in 2009 gedaald is.

Arbeidsmarktperspectief score bakker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep bakker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Bakker, Promotie mogelijkheden Bakker, Carriere Bakker.

Solliciteren op de functie bakker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als bakker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor bakker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als bakker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Bakker, CV Bakker, sollicitatie Bakker.

Interviews met bakker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen bakker

Vacatures bakker

Op zoek naar een nieuwe baan als Bakker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bakker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een (brood)Bakker is werkzaam in een bakkerij en maakt verschillende soorten brood. Zo bakt een Bakker bijvoorbeeld elke dag op traditionele wijze vers volkoren- of witbrood, maar ook gevulde en speciale broden. Een Bakker verzamelt de nodige ingrediënten en maakt hiermee het deeg klaar, om vervolgens het brood af te bakken in de oven.

Beoordeling Bakker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Bakker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Bakker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Leuk!!!

Door: ...

ik vind bakker een leuk beroep ik wil graag een bakker worden ik zoek en stage plek in zuidoost kunt u mij e-mailen op rayen.t@hotmail.com

Door: dimitrie

Is het beroep bakker wat voor jou?Is het beroep bakker wat voor jou?Dit is de kop boven een stukje tekst wat je eens moet lezen.En beste Dimitrie,je moet er toch zelf op uit om iets te vinden.Ik denk dat je eerst maar eens je school af moet maken.Je bent waarschijnlijk nog erg jong.Gr.

Door: bakker

Sociale leven ben je kwijt, vroeg op, laat wakker. Heb dit nu een jaar gedaan maar ben toe aan iets nieuws

Door: Jan

Reageer op dit beroep