U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Bioloog

Bioloog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een bioloog? Lees de functieomschrijving.

De Bioloog houdt zich bezig met onze natuurlijk omgeving. De Bioloog onderzoekt het functioneren van mensen, dieren, planten en micro-organismen. De Bioloog onderzoekt deze op een heel klein (molecuul) niveau maar ook op een groot (populaties, ecosystemen) niveau. De Bioloog heeft een zeer breed onderzoeksgebied en een groot scala aan mogelijke onderwerpen. Onderwerpen waar de Bioloog zich mee bezig kan houden zijn gedragsleer, evolutie en het indelen van organismen. Ook binnen de verschillende onderzoeksrichtingen zijn weer allerlei specialismen.

Het werk van de ene Bioloog kan sterk verschillen van dat van een andere Bioloog. Zo kan de Bioloog aan de slag als onderzoeker, als leraar of in het bedrijfsleven. Naast het brede vakgebied van de Bioloog zijn dus ook de mogelijkheden in het werk eindeloos. De Bioloog kan in het veld onderzoek doen naar de populatie van vogels of de groei van planten, in het laboratorium onderzoek doen naar cellen of beleidsmedewerker bij de overheid zijn. Afhankelijk van de kennis en specialisatie van de Bioloog, kan de Bioloog in uiteenlopende functies werken.

De Bioloog werkt vaak in een laboratorium of is bezig met veldonderzoek. Ook werkt de Bioloog vaak samen met andere wetenschappelijke disciplines. Denk hierbij aan de geneeskunde of de milieukunde. De onderzoeksresultaten van de Bioloog kunnen vaak goed gebruikt worden door de andere wetenschappelijke disciplines en samenwerking is daarom ook belangrijk.

Mensen vonden ons op: Job Bioloog, Baan Bioloog, Bioloog Worden, Functie-eisen Bioloog, Verantwoordelijkheden Bioloog, Functieprofiel Bioloog, Wat doet een Bioloog, Werken als Bioloog.

Bioloog worden: Opleiding tot bioloog

Om als Bioloog aan de slag te gaan is een opleiding Biologie het meest voor de hand liggend. Deze opleiding kan op HBO en WO niveau gevolgd worden. Op WO niveau wordt de Bioloog het meest opgeleid tot wetenschappelijk onderzoeker. Op HBO niveau doet de Bioloog meer vakkennis op en kan bijvoorbeeld leraar Biologie worden. Biomedische wetenschappen of Moleculaire wetenschappen hebben ook veel raakvlakken met de biologie en zijn daarom ook studies die de Bioloog kan volgen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Bioloog, Bioloog Worden, Opleidingsniveau Bioloog, Scholing Bioloog, Studie Bioloog, Bijscholing Bioloog, Omscholing Bioloog.

Organisaties waar een bioloog doorgaans werkzaam is

De Bioloog werkt vaak als onderzoeker en werkt daarom vaak voor een onderzoeksinstituut. De Bioloog werkt vaak bij een universiteit, bij de overheid of in het bedrijfsleven. Ook kan de Bioloog aan de slag als adviseur of beleidsmaker. Daarnaast kan de Bioloog ook leraar Biologie worden en bij een onderwijsinstelling gaan werken. De Bioloog kan in zowel de profit als de non-profit sector werkzaam zijn.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Bioloog, Bioloog Worden, Opleidingsniveau Bioloog, Scholing Bioloog, Studie Bioloog, Bijscholing Bioloog, Omscholing Bioloog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden bioloog

Het salaris van de Bioloog is afhankelijk van de sector waarin de Bioloog werkzaam is. Een beginnend onderzoeker verdient vaak minder dan een Bioloog die in het bedrijfsleven werkzaam is. Gemiddeld verdient de Bioloog tussen de €2000,- en €3600,-.

Mensen vonden ons op: Salaris Bioloog, Loon Bioloog, Wat verdien je als Bioloog, Salarisschaal Bioloog, Salarisindicatie Bioloog, Bonus Bioloog, CAO Bioloog, Brutoloon Bioloog, Nettoloon Bioloog, Vakantiedagen Bioloog, Pensioen Bioloog.

Competenties, skills & vaardigheden bioloog

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Doorzettingsvermogen
 • Zelfsturing
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Bioloog, Vaardigheden Bioloog, Attitude Bioloog, Kwalificaties Bioloog, Competentieprofiel Bioloog.

Boeken voor het beroep bioloog

Wil je meer weten over het beroep bioloog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je bioloog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken bioloog te komen.

De avonturen van een jonge bioloog | David Attenborough

David Attenborough en Zoo Quest - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789000360994 | 440 pagina's

Gezien bij RTL Late Night: 'Schitterend boek!' Sir David Attenboroug, de bekendste bioloog ter wereld. 'Onmogelijk om weg te leggen.' The Telegraph Vijftig jaar geleden veranderde Sir David Attenborough de manier waarop we naar de natuur kijken voorgoed. ...

Verliefd op je klant | Patrick van Veen

wat een bioloog je kan leren over verkoop en klantcontact - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789047010210 | 144 pagina's

Verliefd op je klant 1e druk is een boek van Patrick van Veen uitgegeven bij Business Contact. ISBN 9789047010210 Klanten zijn net mensen, aldus Jos Burgers. En mensen zijn precies als dieren; alle sociale interactie is gebaseerd op dezelfde principes. We...

De bilnaad van de teek | Kees Moeliker

beesten door de bril van een bevlogen bioloog - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789046813843 | 224 pagina's

De bilnaad van de teek 1e druk is een boek van Kees Moeliker uitgegeven bij Nieuw Amsterdam. ISBN 9789046813843 Beesten door de bril van een bevlogen bioloog De eendenman op zijn best! Puttend uit de actualiteit, talloze tips, eigen scherpe natuurobservat...

Mensen vonden ons op: boeken voor Bioloog, Bioloog ebooks, boek Bioloog.

Persoonstypen bioloog

De Bioloog beschikt over goede onderzoeksvaardigheden, is analytisch ingesteld en kan nauwkeurig en detailgericht werken (Waarnemer). De Bioloog moet gedreven zijn en resultaten willen behalen (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Bioloog, Karakter Bioloog.

Netwerk bioloog

De Bioloog doet veel onderzoek en werkt daarom vaak zelfstandig. Daarnaast heeft de Bioloog vaak wel te maken met een leidinggevende en andere onderzoekers of collega’s.

Mensen vonden ons op: Collega’s Bioloog, Medewerkers Bioloog.

Is het beroep bioloog iets voor jou?

Zou je graag bioloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als bioloog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Bioloog, beroepskeuzetest Bioloog, beroep Bioloog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden bioloog

Het arbeidsmarktperspectief voor de Bioloog is gunstig. De Bioloog kan in verschillende sectoren en functies terechtkomen en kan daardoor eigenlijk vrijwel altijd aan werk komen. Doorgroeimogelijkheden zijn ook zeker aanwezig. Afhankelijk van de organisatie waar de Bioloog voor werkt zijn er altijd wel mogelijkheden voor functies met meer verantwoordelijkheden en grotere uitdagingen.

Arbeidsmarktperspectief score bioloog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep bioloog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Bioloog, Promotie mogelijkheden Bioloog, Carriere Bioloog.

Solliciteren op de functie bioloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als bioloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor bioloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als bioloog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Bioloog, CV Bioloog, sollicitatie Bioloog.

Interviews met bioloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen bioloog

Vacatures bioloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Bioloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bioloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Bioloog houdt zich bezig met onze natuurlijk omgeving. De Bioloog onderzoekt het functioneren van mensen, dieren, planten en micro-organismen. De Bioloog onderzoekt deze op een heel klein (molecuul) niveau maar ook op een groot (populaties, ecosystemen) niveau.

Beoordeling Bioloog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Bioloog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Bioloog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Mijn broertjes willen ook graag bioloog worden!

Door: ElJo

Ik krijg veel te weinig betaald!

Door: Bas Thijssen

Ik denk dat je niet zo goed functioneert.Gr.

Door: John

De meeste biologen zijn geen realisten. Ze begrijpen de evolutie niet. Meestsl pinnen ze zichzelf vast op een onderwerp wst in het nieuws is. Een voorbeeld is momenteel “de wolf”. Wil je meedoen (vinden ze) moet je zeggen dat de wolf past in Nederland. Vanuit hun (kind) veilige huisjes in bv de randstad, Nijmegen, Zeeland en stad Groningen menen ze te moeten zeggen dat een paar roedels in bv Drente goed zou zijn. Tja, zo begon het ook met de Oostvaardsplassen.

Door: Een realist

Reageer op dit beroep