Bioloog Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Bioloog worden: Opleidingen tot Bioloog

Wil je Bioloog worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Bioloog, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Bioloog.

Hoe word je een Bioloog? 

Om als Bioloog aan de slag te gaan is een opleiding Biologie het meest voor de hand liggend. Deze opleiding kan op HBO en WO niveau gevolgd worden. Op WO niveau wordt de Bioloog het meest opgeleid tot wetenschappelijk onderzoeker. Op HBO niveau doet de Bioloog meer vakkennis op en kan bijvoorbeeld leraar Biologie worden. Biomedische wetenschappen of Moleculaire wetenschappen hebben ook veel raakvlakken met de biologie en zijn daarom ook studies die de Bioloog kan volgen.

De 1 best beoordeelde opleidingen Bioloog

bijgewerkt op 23-11-2021

Summer Class -Vaardigheidstraining Objectief Observeren
DÉ VAARDIGHEIDSTRAINING OVER HET WAARNEMEN VAN GEDRAG IN SOCIALE PROCESSEN OP DE WERKVLOER De manier waarop je kijkt is het fundament van alle interacties die we aangaan met anderen; of …
Summer Class -Vaardigheidstraining Objectief Observeren

Is het verstandig om Bioloog te worden?

Voordat je aan een opleiding Bioloog begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Bioloog worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Bioloog?

Het arbeidsmarktperspectief voor de Bioloog is gunstig. De Bioloog kan in verschillende sectoren en functies terechtkomen en kan daardoor eigenlijk vrijwel altijd aan werk komen. Doorgroeimogelijkheden zijn ook zeker aanwezig. Afhankelijk van de organisatie waar de Bioloog voor werkt zijn er altijd wel mogelijkheden voor functies met meer verantwoordelijkheden en grotere uitdagingen.

De actuele kans op werk voor een Bioloog

Het beroep Bioloog is onderdeel van de beroepsfamilie Biologen en botanici. De kans op werk voor de beroepsfamilie Biologen en botanici is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

131

Baankans Bioloog

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Bioloog

Als je je wilt omscholen tot Bioloog is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Bioloog door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Bioloog zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Bioloog

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Bioloog dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Bioloog

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Bioloog

Als je Bioloog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Bioloog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Bioloog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Bioloog?

Competenties en Vaardigheden Bioloog

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Bioloog nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Bioloog nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Bioloog

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Bioloog

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Bioloog. Als Bioloog wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Bioloog:


zie volledige beschrijving persoonstype Bioloog

Vakkennis voor een Bioloog

Het is voor een Bioloog ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Bioloog zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Bioloog


Werkervaring Bioloog

Het is voor een startend Bioloog die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Bioloog is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Bioloog, maar iets anders?

Is een opleiding Bioloog het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Bioloog te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Bioloog te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Bioloog te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Bioloog te worden?

Zou je graag Bioloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Bioloog voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar